miercuri, 2 martie 2016

Unde-i conspiratia? Vaccinul hexavalent a fost schimbat si in Romania


Antivacciniștii lovesc din nou. Un site plin de alte conspirații publică un articol cu titlul „Vaccinul hexavalent retras în jumătate din Europa, în România nimeni nu zice nimic!”. Panicard, nu-i așa? Jumătate de Europă retrage un vaccin, iar noi dormim.
Context: În 2013, Ministerul Sănătății face schimbări în calendarul de vaccinare, inclusiv înlocuiește vaccinul hexavalent produs de GlaxoSmithKline, cu unul produs de Sanofi Pasteur. În acest comunicat, se anunță că „MS a încheiat acordul cadru pentru achiziţia unei cantităţi maxime de 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent”, iar dacă ne uităm pe siteurile ținute de doctori, aflăm că e vorba despre vaccinul Hexacima. De altfel, pe grupurile de pe Facebook părinții caută mai multe informații despre acest vaccin, fiind nou pentru ei. MS a făcut niște economii, făcând înțelegerea pe mai mulți ani și au considerat enormul avantaj că vaccinul Hexacima vine în siringă preumplută, ceea ce mai elimină niște posibile erori la prepararea injecției.
Ce afirmă antivacciniștii?
Există unui “vaccin hexavalent”, care le conţine pe toate şase, astfel pot fi făcute toate împreună. Este vorba de vaccinul hexavalent produs de GlaxoSmithKlein, singurul din comerţ, cel pe care il achiziţioneaza si Ministerul Sănătăţii in România!
Deşi în 19 ţări au fost retrase mii de loturi de vaccin, fiind catalogat ca si cauza de SIDS, în “Noua ţară a tuturor posibilităţilor” România nimeni nu spune nimic. Sau şi mai bine, cei care vorbesc despre asta sunt foarte puţin informaţi, încât ştirea provenită de la ei este ambiguă şi lipsită de concluzii concrete.
După cum am văzut, vaccinul hexavalent NU este singurul din comerț. Motivul pentru care a fost retras din Europa NU ține de SIDS, ci de faptul că guvernele, ca și cel din România, au considerat că vaccinul în doză preumplută este mai eficient. N-am verificat ce țări au înlocuit vaccinul, dar probabil numărul lor va mai crește, dacă e real.
UPDATE
GSK a remis un comunicat pe această temă: Legat de informatiile eronate aparute in mediul online, privind retragerea produsului Infanrix hexa, GSK mentioneaza faptul ca pe piata din Romania nu a fost distribuita nicio doza din produsele mentionate. De altfel, retragerea mentionata in articol s-a intamplat in 2012. Singura serie aflata in Romania, care facea obiectul alertei rapide de atunci, apartinea produsului Infanrix-IPV+Hib.
Intreaga cantitate de vaccinuri, aflata in depozitul autorizat, nu a fost distribuita niciodata in Romania si a fost distrusa imediat, autoritatile competente din Romania fiind notificate de aceasta distrugere.
La nivelul anului 2013, pentru vaccinul Infanrix hexa nu s-au inregistrat retrageri de loturi pe piata din Romania.
Infanrix hexa este inregistrat in UE inca din anul 2000 iar profilul de siguranta al produsului este evaluat periodic conform reglementarilor europene in vigoare.
Referitor la documentul confidential mentionat in articolul online, acesta a fost evaluat de EMA, care a considerat nu a fost necesara actualizarea informatiilor de siguranta ale vaccinului Infanrix hexa. Altfel spus, raportul beneficiu-risc al produsului ramane in continuare pozitiv.
Cu peste 48 de milioane de doze distribuite de la lansarea sa (vaccinul a fost aprobat in Uniunea Europeana in anul 2000), Infanrix hexa este in prezent dispobinil in 22 de tari din Europa, fiind de asemenea aprobat in 95 din intreaga lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu