miercuri, 2 martie 2016

Vaccinul ROR nu este cauza autismului

În România rata de vaccinare a scăzut foarte mult în ultimii ani și mai devreme sau mai târziu în unele zone vom avea parte de epidemii de boli pe care ar fi trebuit să le fi uitat deja (sau le-am uitat deja, dar vor avea grijă să ne reîmprospateze memoria)
Rujeola
Rujeola
Unul din motivele pentru care tot mai mulți părinți refuză să vaccineze este frica de autism, ce ar putea fi legitimă atâta timp cât ar fi una reală. Autismul apare undeva în jurul vârstei 1-2 ani, când copilul primește vaccinul ROR. Părinții asociază cele doua evenimente într-o relație de cauzalitate, crezând astfel că vaccinul ROR este cauza autismului. Corelația în timp între aceste două evenimente nu este suficientă pentru a dovedi cauzalitatea între ele. Pentru a demonstra că vaccinul ROR cauzează autism trebuie găsit un mecanism biologic care să explice cum componentele vaccinului au influtențat organismul în așa fel încât să se aleagă cu condiția de autism.
În 1998 un doctor chirurg pe nume Andrew Wakefield a publicat în prestigiosul jurnal The Lancet un studiu care afirmă că există o legatură între problemele gastro-intestinale și o regresie de dezvoltare la copii anterior normali, în prezența unor anumiți factori externi, acei factori fiind indentificati ca fiind vaccinul ROR in 8 cazuri din cele 12 de studiu și rujeola într-un caz. Deci dacă copilul are anumite anomalii gastro-intestinale și primește vaccinul ROR ar putea avea probleme de dezvoltare.
În studiul respectiv nu se afirma nicăieri că vaccinul ROR cauzeaza autism, dar în conferința de presă ce a urmat publicării Wakefield afirmă că guvernul ar trebui să oprească vaccinarea cu ROR până la noi cercetări și că părinții ar trebui să opteze pentru vaccinarea separată (un vaccin pentru rujeolă, unul pentru oreon și unul pentru rubeolă) și astfel a dat startul la ce a urmat să fie o creștere dramatică în lume în rândurile celor ce refuză vaccinurile.
Până la urma studiul a fost dovedit de către jurnalistul Brian Deer că este o fraudă. Wakefield fusese angajat de avocații acelor părinti de copii cu autism într-un proces cu compania farmaceutica ce a produs vaccinul. Cercetarea lui avea un rezultat dinainte stabilit: vaccinul ROR duce la autism. În susținerea acestei concluzii Wakefield a modificat fișele medicale și rezultatele testelor medicale ale celor 12 subiecți, a folosit examinări nepermise in cercetarea medicală, din cei 9 copiii prezentați ca având autism de fapt doar 5 aveau, dintre care la unii a apărut luni mai târziu, iar la alții înainte de vaccin.
The Lancet avea să retragă studiul.
După publicarea studiului lumea medicală știintifică trebuia să verifice rezultatele și să le reproducă, pentru a confirma rezultatul studiului, După ani de studii nimeni nu a reușit să reproducă concluziile lui Wakefield, ba s-au făcut studii care să infirme concluzia lui.
Oamenii de știință din diferite țări din diverse institute de cercetare independente, companii farmaceutice sau spitale au luat în serios temerile părinților și au condus studii care să arate dacă există vreo legatură între vaccinuri și autism. Concluzia generală este că nu exista nicio o legatură între vaccinuri și autism.
Avem așa:
1. Un studiu danez care a verificat 500 000 de oameni și nu a găsit nicio o legatură între vaccinuri și autism http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa021134
2. Un studiu finlandez pe 1.8 milioane de oameni care urmărea efectele adverse ale vaccinurile. Nici urma de autism http://europepmc.org/abstract/MED/9643797/reload=0
3. Un studiu canadian care a verificat legătura între tiomersal şi autism şi nu a găsit niciuna
4. Un studiu Japonez care concluionează ca nu este nici o legătură între vaccinuri şi autism
5. Un studiu polonez care spune că demonstrează că nu există nici o legătură între vaccinul ROR sau vaccinul pentru rujeolă într-o singură doză și autism http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19952979
6. Un studiu din Asia care recomandă să nu se întrerupă vaccinarea din cauza temerii că vaccinurile duc la autism, pentru că nu există dovezi în privința asta
Pe lângă aceste studii mai avem și review-uri de studii care ajung la aceeași concluzie: Institutul Cochrane afirmă că nu vaccinul ROR nu duce la autism, un review peste 20 de studii condus de Children’s Hospital of Philadelphia ajunge la aceeași concluzie. Uniunea Europeana finanțează un meta-review peste 120 de articole, iar autorii concluzionează că vaccinul ROR nu are nicio legătură cu autismul, boala Chron, colită ulcerativă sau meningita aseptică.
De asemenea mai există și studii comparative între perioadele când a fost folosit vaccinul și când nu a fost. Japonia a făcut un studiu în acest sens și afirmă că: ”Importanța acestor concluzii este că vaccinarea cu ROR este cea mai puțin probabilă de a fi cauza principală a ASD-ului și nu poate explica creșterea în timp a incidenței autismului, iar prin retragerea vaccinului ROR în țările unde este folosit încă nu se poate aștepta la reducerea incidenței autismului”
Ca să reamintesc avem pe de o parte studiul lui Wakefield care a avut 12 subiecți și care a fost o fraudă, iar pe de altă parte de sute de studii pe sute de mii de subiecți din diverse țări, finanțate de diverse instituții care arată că vaccinurile nu duc la autism.
În prezența acestor dovezi este o nebunie să refuzi vaccinarea copilului tău. Scopul tău ca părinte este să il educi, să-l crești, să fie sănătos și nu să-l pui să treacă strada de unul singur, poate șoferii vor avea grijă să nu-l calce.
Prin nevaccinare îl expui atât pe el, cât și pe cei din jurul lui unor boli potențial fatale sau cu consecințe grave pe viață. Să le reamintesc: rujeola, oreonul și rubeola.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu