joi, 25 februarie 2016

Hotararea unei instante din Italia spune ca autismul a fost provocat de vaccinul ROR. De apel ati aflat?

„Sentinţă dată în Italia: vaccinul ROR cauzează autism” este o știre apărută în 2012 mai mereu amintită de părinții care refuză să-și vaccineze copiii cu acest vaccin.
Insa din 2012 până în 2015 s-a mai schimbat ceva cu această sentință, a avut loc un apel. Ei bine, Ministerul Sănătății din Italia a atacat această decizie, iar pe 13 februarie 2015 s-a dat o decizie definitivă.
Procesul din Rimini
Dar să începem cu procesul inițial. În 2012 familia lui Valentino Bocca câștigă compensații financiare într-un proces în care au acuzat faptul că vaccinul ROR le-a cauzat autism copilului. Ei au fost reprezentați de avocatul Luca Ventaloro, membru al unei asociații din Italia, COMILVA (Coordonarea mișcării italiene pentru libertatea vaccinării). În acest proces de la Tribunalul din Rimini Luca Ventaloro folosește ca argumentare un studiu care arată faptul că vaccinul ROR provoacă anumite probleme intestinale, care apar în mod frecvent și la copiii din spectrul autismului. Ceea ce trebuie să știm despre acest studiu este că a fost publicat în 1998 de fostul doctor britanic Andrew Wakefield, ca apoi să fie retras în urma unor investigații jurnalisticie și medicale prin care se dovedise că Andrew Wakefield falsificase analizele medicale, făcuse investigații medicale inutile și că avea interese privind retragerea vaccinului ROR, fiind implicat în dezvoltarea unor vaccinuri concurente, dar și apărând și ca expert în procese intentate de părinții britanici. Tribunalul din Rimini a acceptat totuși acest studiu ca probă deși scrie mare cu roșu în revista medicală The Lancet: RETRACTED.
În acest proces mai apare de partea familiei Bocca și un expert medical Dr. Massimo Montinari. Ar fi trebuit să fie o voce puternică în comunitatea științifică privind autismul, să fi contribuit considerabil în cercetarea privind cauzalitatea pozitivă dintre vaccinuri și autism și, când am căutat pe PubMed, indexul studiilor medicale publicate, numele lui nu apare nicăieri. În schimb am găsit că a scris o carte „Autismul – vaccinurile printre cauzele bolii” dar și, țineți-vă bine, faptul că deține cura care vindecă autismul. Cum aceasta este o descoperire revoluționară, prețul nu poate fi unul modic: 300 Euro prima ședință, urmate de câteva ședințe (cam 10) la prețul de 250 Euro, dar și de vânzarea de „medicamente” făcute de el la un preț de vreo 2000 Euro. Modic. Oamenii au înțeles că sunt cam trași pe sfoară și că un alt scop al doctorului e să se lase convinși să meargă în procese împotriva vaccinului ROR, așa că unii au depus plângeri la poliție pentru înșelăciune. Î
În condițiile acestea Ministerul Sănătății contestă decizia Tribunalului din Rimini.
Apelul la Curtea de Apel din Bologna
Având în vedere că în anul 2012 se știa deja despre retragerea studiului lui Wakefield și că până atunci se făcuseră multe alte studii privind cauzalitatea dintre vaccinul ROR și autism era normal ca Ministerul Sănătății din Italia, cel care trebuia să plătească despăgubirile familie Bocca, să facă apel.
d90012c17d470b521896314437f6c493Pe 13 februarie 2015 s-a publicat decizia acestui apel iar aceasta constă în faptul că se respinge decizia Tribunalului din Rimini. Curtea de Apel l-a numit ca expert pe dr. Vittorio Lodi care a explicat (1, 2) că studiul lui Wakefield, citat de expertul familiei, dr. Montinari, a fost unul fraudulos și discreditat de comunitatea științifică, că există dovezi medicale solide care arată că nu există o cauzalitate în ROR și autism și că nu e suficient să existe doar corelația temporală dintre administrarea vaccinului și apariția primelor simptome ale autismului. El amintește că unul din argumentele primului tribunal nu are logică. se afirmă în acea decizie că în absența oricăror alte posibile cauze singura cauza rămâne vaccinul ROR, asta în condițiile în care există alte cauze posibile: genetice sau faptul că Valentino Bocca a fost născut prematur.
Avocatul familiei Bocca a anunțat că va contesta această decizie la Curtea Supremă, dar conform unui profesor în drept, Dorit Rubinstein Reiss din SUA, sunt slabe șanse să fie acceptat, pentru că prima curte a ignorat dovezile existente, a ignorat faptele.
Concluzie
A existat un proces în Italia prin care s-au acordat despăgubiri unui copil cu autism pe baza legăturii cauzale dintre vaccinul ROR și autism, dar a mai existat și un apel la acest proces prin care s-a demonstrat că prima curte a luat decizia pe baza unor dovezi frauduloase. Mișcarea antivaccinare va continua să prezinte decizia primului proces ca dovada supremă pentru tine să nu-ți vaccinezi copilul cu ROR. Olivia Steer, care se proclamă „jurnalist independent pe probleme medicale”, va continua să facă afirmații pompoase de genul „cei care uita trecutul sînt condamnați să-l repete”, așa cum a comentat recent această știre, ceea ce demonstrează nu numai că nu știe ce înseamnă jurnalismul, cu atât mai puțin și cel medical, ci și că singurul ei scop e să distorsioneze informația, să o modeleze după crezul ei și nu să-și modeleze crezul după dovezile existente. Jurnalismul de acest tip e malefic: vaccinul ROR protejează împotriva unor boli potențial fatale, iar Olivia Steer și mișcarea antivaccinare nu fac decât să lase copii neprotejați, să apară decese prevenibile printr-un simplu vaccin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu