marți, 2 februarie 2016

Descoperire in premiera! Autismul, afectiune a sistemului vascular al creierului!

Creșterea cazurilor de autism la copii detectată în întreaga lume a demarat o cursă contra cronometru pentru găsirea unei explicații. În lipsa informațiilor științifice, mulți părinți au ajuns la situația aberantă de a nu-și imuniza copiii împotriva unor boli extrem de periculoase de teama că vaccinurile ar putea conduce la autism.
Un studiu efectuat în SUA și publicat în “Journal of Autism and Developmental Disorders” a găsit în premieră semne ale autismului în vasele de sânge ce irigă creierul. În timp ce studiile anterioare s-au îndreptat asupra structurii neurologice și a funcțiilor creierului, un studiu efectuat de o echipă de specialiști ai Universității din New York s-a orientat spre vascularizarea creierului. Și rezultate spectaculoase au fost găsite. Descoperirea lor va sta cu siguranță la baza viitoarelor teste pentru depistarea precoce a autismului.
“Am descoperit că persoanele afectate de autism au vase de sânge instabile, ceea ce afectează buna irigare a creierului”, a declarat coordonatorul studiului Efrain Azmitia.
“În interiorul unui creier obișnuit, vasele de sânge sunt stabile, deci distribuția sângelui în creier nu înregistrează fluctuații. În cazul persoanelor diagnosticate cu autism, structura celulară a vaselor de sânge este deficitară, iar circulația este inconstantă ceea ce limitează dezvoltarea neurologică a creierului”, a mai explicat cercetătoarea americană.
Descoperire in premiera! Autismul, afectiune a sistemului vascular al creierului!Efrain Azmita și colegii săi și-au dat seama că există diferențe foarte mari la nivelul sistemului vascular al creierului între oamenii sănătoși și cei diagnosticați cu autism. Studiul lor s-a bazat pe examinarea zonei cortexului auditiv din creier. Analiza a fost efectuată postmortem pe un grup de pacienți diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului-TSA comparativ cu un alt grup de persoane de vârste asemănătoare fără probleme de sănătate mentală. S-au prelevat eșantioane din creierele ambelor grupuri, care au fost analizate la nivel celular.
În cazul persoanelor diagnosticate cu autism s-au identificat două tipuri de proteine, nestina și CD34, ceea ce a indicat faptul că vasele acestor pacienți au un nivel mai ridicat de maleabilitate. Nivel ridicat de proteine s-a descoperit și în anumite secțiuni ale creierului autist, printre care cortexul superior temporar, în girusul fusiform, specializat în percepția fețelor, în pons (metencefal) și în cerebel.
Dezvoltarea vaselor de sânge este un proces numit angiogeneză. Iar studiul cercetătorilor din New York a descoperit că în cazul persoanelor cu autism vasele de sânge se formează în mod continuu, o dovadă a faptului că sistemul lor circulator la nivelul creierului este instabil. „Am mai descoperit că procesul de angiogenză este corelat cu neurogeneza altor boli ale creierului. Prin urmare există posibilitatea ca această schimbare în vasculatura creierului să ducă la maleabilitatea ridicată a vaselor de sânge. Aceste schimbări afectează în mod clar activitatea neuronală a creierului”, a explicat și cercetătoarea Maura Boldrini.
Cercetătorii speră să își poată continua studiul pentru a putea afla cum afectează instabilitatea vascularizării creierului activitatea neuronală la persoanele normale și la cele cu autism. Un studiu diferit a stabilit deja că genele influențează forma tridimensională a creierului, dar și structura anumitor celule. Practic, copiii moștenesc de la părinții lor forma, dar și dezvoltarea creierului.
O echipă mixtă de cercetători ai Spitalului General Massachusetts și ai Școlii de Medicină Harvard au analizat tomografii de rezonanță magnetică (MRI), dar și date ale genomului a 1.317 adulți tineri. Concluzia lor a fost că profilul genetic influențează forma 3-D a hipocampusului, zona nucleului caudat și cerebelul.
Tot genele influențează și volumul, dar și lungimea nucleului caudat. Anomaliile prezente în circumvoluțiunile creierului pot juca un rol important în declanșarea unor boli grave precum, schizofrenia, tulburările din spectrul autismului-TSA, tulburarea bipolară, despre care se știe că sunt moștenite genetic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu