miercuri, 17 februarie 2016

Importanta gandirii pozitive in cazul diagnosticului de autism


Aflarea diagnosticului copilului cu TSA poate fi un soc pentru intreaga familie. Se va schimba modul de a trai, modul de programare si de petrecere a timpului cu copilul intr-un proces de stimulare si educatie diferit fata de nevoile unui copil tipic. Pentru sanse reale la recuperare, copilul are nevoie mai intai de parintii lui sanatosi, optimisti, buni manageri ai timpului personal si ai timpului copilului.
Starea noastră mentala vizeaza proiectiile pe care le facem. Modul in care ne raportam la persoane sau situatii ne va face sa manipulam mediul in mod inconstient pana el se va potrivi cu starea nostra de bine pe care ne-o dorim, numita in termeni psihologici ”profetie”. Cu suficient timp la macerat lucrurile pe care o persoana le crede adevarate sau false, acestea pot deveni realitate. In acord cu ”legea profetiilor de auto-implinire”, oamenii cu care o persoana interactioneaza raspund asteptarilor ei, pozitive sau negative, in maniera in care aceasta asteapta sa i se raspunda si va primi ceea ce asteapta sa primeasca.
Conceptul de self-fulfilling prophecy a fost introdus in psihologie in anul 1948 de catre R. Merton si a fost explicat ca fiind: ”o falsa definitie a unei situatii ce invoca un nou comportament care va face aceasta definitie falsa sa devina realitate”.
”Auto-profetiile” opereaza si in viata unei persoane, chiar daca aceasta nu a realizat acest lucru pana acum. Ideea ”auto realizarii profetiilor” ne arata faptul ca secretul intelegerii realitatii exterioare se rezuma la intelegerea realitatii interioare si a importantei pe care o au proiectiile pe care noi le facem despre ceilalti. Cauzele realitatii înconjuratoare sta in credintele pe care le avem. Pentru a trece o credinta din constient in subconstient, e nevoie de un intreg proces care cuprinde: disciplina, observare constienta si exprimare directa.
Legea atractiei este un exemplu tipic de auto-profetie si este aplicabil si in cazul tulburarilor din spectrul autist. O mare parte dintre parintii copiilor cu autism, la aflarea diagnosticului, incep sa resimta un spectru larg de emotii, sa se intrebe: ”de ce?”, ”de ce li s-a intamplat lor care sunt persoane bune, lucruri rele?”, sau chiar incep sa caute motive de auto-invinovatire, simtindu-se cuprinsi de frica de viitor. Nu exista, in aceste cazuri, trairi corecte sau incorecte, sentimente adecvate sau neadecvate, gestionarea propriilor sentimente fiind etapa din procesul de acceptare a diagnotisticului si de continuare a cursului firesc al vietii.
Cercul explicativ al profetiei care se auto-implineste
Cercul explicativ al profetiei care se auto-implineste
Este important ca parintii sa-si acorde timp, sa-si recunoasca emotiile si sa le accepte, concentrandu-se asupra aspectelor pozitive din evolutia copilului. Cu siguranta vor fi numeroase motive ca acestia sa fie optimisti. Conform ”auto-profetiei”,”atragi ceea ce vizualizezi în mintea ta”, fapt care subliniaza importanta deosebita pe care gandirea pozitiva o are in procesul terapeutic al copilului cu autism. Gandurile, cuvintele si actiunile detinute de minte afecteaza intentiile persoanei cu care se interactioneaza, circumstanta care face ca asteptarile parintelui sa se adevereasca.
Conceptul de self-fulfilling prophecy nu este validat stiintific, insa psihologia pozitiva a aratat, prin cercetarile efectuate, ca o atitudine pozitiva, împreuna cu o conceptie optimista si o gandire pozitiva, pot ameliora sanatatea si darui o stare de bine mult mai evidenta. Atunci cand o persoana are o atitudine pozitiva fata de viata, are mai multe sanse de a trai mai mult si bine, de a se bucura de un mod de gandire care aduce numai beneficii in dezvoltarea individuala, atat a parintilor, cat si a copiilor.
In functie de frecventa si intensitatea puterii gandurilor, parintii pot fi co-terapeuti in procesul de recuperare al unui copil diagnosticat cu autism. Prin constientizarea propriei realitati si prin focusare asupra aspectelor pozitive pe care aceasta le prezinta, se poate contura un viitor fara victime, fara plangaciosi, fara nonsensuri, doar cu entuziasm si rezultate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu