Copii bolnavi cu diagnostice precum autism, ADHD, sindrom Down, deficienţe locomotorii sau logopedice sunt trataţi cu succes la Centrul de Recuperare şi Agrement prin Călărie din satul Leorinţ, judeţul Alba. Proiectul iniţiat de Csilla şi Csaba Balogh a devenit unul de referinţă în acest domeniu la nivel naţional.
Copii cu deficienţe din Transilvania, dar şi din Bucureşti sunt aduşi de părinţi în satul Leorinţ, comuna Rădeşti, pentru a beneficia de acest tratament revoluţionar, recuperarea cu ajutorul cailor. Familia Balogh are şase cai incluşi în acest proiect, care au fost antrenaţi special pentru a face faţă tratamentului şi exerciţiilor la care sunt supuşi copiii care ajung aici.
Proiectul a fost iniţiat în urmă cu trei ani şi, ulterior, a fost dezvoltat printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 200.000 de euro. Csilla Balogh este logoped iar soţul acesteia, psihoterapeut. Ambii au tratat sute de pacienţi din toată ţară şi au obervat că mulţi copii care s-au născut cu diverse afecţiuni se simt mult mai bine în preajma animalelor şi chiar evoluează pozitiv în tratamentul unor boli.
Csilla este logoped la Şcoala Gimnazială “Axente Sever” din Aiud. A lucrat cu copii cu dizabilităţi, cu sindrom Down şi autism, în cabinet, însă întotdeauna şi-a dorit să-i ajute mai mult, la un alt nivel. Pe lângă cei doi, la centru mai sunt angajaţi doi pedagogi de recuperare, un psiholog, un îngrijitor de animale şi un PR. Iar dacă la început efectuau şedinţe cu doar 5 copii cu dizabilităţi, în prezent peste 60 de copii din toată ţara ajung la Leorinţ pentru terapie, agrement şi gimnastică pe cal.
Efectele pozitive ale călăriei pedagogice
Terapia este recomandată în cazul următoarelor afecţiuni: autism, depresii, tulburări de comportament, tulburări de vedere, tulburări de creştere, tulburări de învăţare, tulburări emoţionale, sindrom Down, hemipareze, afecţiuni ortopedice, afecţiuni neurologice, distrofie musculară. Efectele pozitive ale călăriei pedagogice sunt atât fizice, cât şi psihice şi sociale. Din punct de vedere fizic, mişcările calului se propagă asupra călăreţului astfel: muşchii se fortifica; echilibrul, coordonarea, deprinderile se îmbunătăţesc; respiraţia este mai profundă; spasticitatea se reduce; atenţia creşte. Psihic, călăria determină creşterea încrederii în sine, dezvoltă răbdarea, controlul emoţional şi autodisciplina. Social, terapia duce la independenţă şi integrare socială. (Sursa fotografiilor: facebook - Asociaţia Centrul de Tratament şi Recuperare prin Călărie Leorinţ)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu