miercuri, 30 octombrie 2013

Ce boala a mamei dubleaza riscul de a naste copii autisti

Oamenii de stiinta au identificat un nou factor de risc pentru aparitia tulburarilor de spectru autist. Este vorba despre o afectiune autoimuna a gravidei, numita lupus epitematos sistemic (LES). Astfel, copiii cu mame diagnosticate cu lupus au o probabilitate de doua ori mai mare de a avea autism. Aceasta ipoteza a fost prezentata recent la Colegiul American de Reumatologie desfasurat la San Diego, anunta ScienceDaily.


Boala inflamatorie cronica, lupusul afecteaza pielea, articulatiile, rinichii, plamanii, sistemul nervos si/sau alte organe interne. Cele mai frecvente simptome sunt eruptiile cutanate si artrita, insotite de oboseala si febra, boala survenind in special la femei.

In cadrul cercetarii derulate pe o perioada de noua ani, au fost comparate datele medicale ale celor 719 copii ai unor femei cu lupus (509) cu datele celor 8.493 de micuti inclusi in program ai caror mamici (5.824) nu aveau aceasta afectiune.

In primul grup au fost identificati mai multi copii cu tulburari din spectrul autist in comparatie cu cei din al doilea grup (1,4% vs. 0,6%, respectiv). In plus, copiii cu mame bolnave de lupus ar putea fi diagnosticati mai devreme cu autism, in jurul varstei de 3 ani si 8 luni, in comparatie cu ceilalti, la care diagnosticul se pune la pe la 5 ani si 7 luni.

Specialistii le recomanda femeilor cu lupus care isi doresc copii sa isi planifice sarcina in perioada de remisie a bolii si sa discute cu medicul curant despre siguranta tratamentului in graviditate. 

joi, 24 octombrie 2013

Copii care au dezvoltat autism, în urma vaccinărilor

Copii care au dezvoltat autism, în urma vaccinărilor


Expresivitatatea copiilor cu tsa - analizata de specialisti

          Un nou studiu sugereaza ca copii cu autism sunt considerati mai putin prietenosi comparativ cu altii, la prima impresie, de copii de catre cei tipici. Acesta este unul dintre motivele care stau la baza excluziunii lor sociale. Cel care a imvestigat aceste prime impresii initiale la copii tipici, bazate exclusiv pe aspectul fizic, in urma vizionarii unui material video cu copii care sufera de autism, a fost profesorul dr. Steven Stagg de la Universitatea Ruskin din Anglia, care a fost sustinut de o serie de psihologi de la la Universitatea din Londra.
   

         Cercetatorii spun ca aceasta parere poate fi rezultatul expresivitatii scazute a copiilor care sufera de tulburari din spectrul autismului, care are un impact semnificativ asupra primelor impresii. Copiii cu autism isi petrec multi ani in care invata despre expresivitatea faciala si deseori aceasta nu este naturala, avand deseori tendinta de a avea mai degraba expresii faciale exagerate sau chiar inadecvate. In plus, multi dintre copii tipici nu sunt corect informati si educati in privinta autismului si a comportamentelor copiilor diagnosticati cu autism si isi formeaza pareri negative despre cei cu autism.
Specialistii atrag atentia asupra necesitatii informarii si constientizarii autismului atat de catre adulti dar si de catre copii. Cu cat interactiunea dintre copii tipici si cei cu autism va avea loc la o varsta mai frageda, cu atat va creste probabilitatea ca relatiile dintre cele doua categorii sa fie unele pozitive.

sursa: http://www.helpautism.ro/autism/expresivitatatea-copiilor-cu-tsa-analizata-de-specialisti