miercuri, 30 octombrie 2013

Ce boala a mamei dubleaza riscul de a naste copii autisti

Oamenii de stiinta au identificat un nou factor de risc pentru aparitia tulburarilor de spectru autist. Este vorba despre o afectiune autoimuna a gravidei, numita lupus epitematos sistemic (LES). Astfel, copiii cu mame diagnosticate cu lupus au o probabilitate de doua ori mai mare de a avea autism. Aceasta ipoteza a fost prezentata recent la Colegiul American de Reumatologie desfasurat la San Diego, anunta ScienceDaily.


Boala inflamatorie cronica, lupusul afecteaza pielea, articulatiile, rinichii, plamanii, sistemul nervos si/sau alte organe interne. Cele mai frecvente simptome sunt eruptiile cutanate si artrita, insotite de oboseala si febra, boala survenind in special la femei.

In cadrul cercetarii derulate pe o perioada de noua ani, au fost comparate datele medicale ale celor 719 copii ai unor femei cu lupus (509) cu datele celor 8.493 de micuti inclusi in program ai caror mamici (5.824) nu aveau aceasta afectiune.

In primul grup au fost identificati mai multi copii cu tulburari din spectrul autist in comparatie cu cei din al doilea grup (1,4% vs. 0,6%, respectiv). In plus, copiii cu mame bolnave de lupus ar putea fi diagnosticati mai devreme cu autism, in jurul varstei de 3 ani si 8 luni, in comparatie cu ceilalti, la care diagnosticul se pune la pe la 5 ani si 7 luni.

Specialistii le recomanda femeilor cu lupus care isi doresc copii sa isi planifice sarcina in perioada de remisie a bolii si sa discute cu medicul curant despre siguranta tratamentului in graviditate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu