vineri, 30 mai 2014

Autismul, boala jumatate genetica, jumatate datorata mediului

Un articol apărut recent în JAMA (revista Asociației americane de medicină) revine asupra subiectului autism și prezintă niște rezultate neașteptate chiar și pentru cercetători, relatează lemonde.fr.
Autorii s-au ocupat de nașterile care au avut loc în Suedia între 1982 și 2006. Comparând un număr impresionant de date administrative și medicale, ei au obținut un fișier cu aproape 2 milioane de persoane cu diferite grade de rudenie între ele, dintre care 14.000 erau afectate de autism. Unul din rezultate era deja știut: în privința autismului, gemenii adevărați prezintă simultan boala mai des decât gemenii falși. Elementul care diferențiază cele două tipuri de gemeni este gradul de similitudine genetică. Concluzia este că genele joacă un rol în apariția autismului.
Studiul desfășurat în Suedia arată că genele sunt la fel de importante ca factorii de mediu în cadrul cauzelor autismului. Cercetătorii arată că au fost surprinși să constate că ereditatea reprezintă circa 50%, mult mai puțin decât se estimase anterior — 80-90%, din cauzele autismului. Ereditatea nu poate fi negată: studiul arată că un copil care are un frate sau o soră afectată de autism riscă de zece ori mai mult să dezvolte aceeași deficiență, de trei ori mai mult dacă are un frate sau o soră vitregă autistă și de două ori dacă are un văr cu autism.
Studiul publicat în JAMA este cel mai vast realizat vreodată în privința originii genetice a autismului, care afectează o persoană din 100 din lumea întreagă. Statistici americane recente au arătat că o persoană din 68 este autistă în Statele Unite.
'Suntem surprinși de aceste rezultate, fiindcă nu ne așteptam ca factorii de mediu să fie atât de importanți în autism', spune Avi Reichenberg, cercetător la Mount Sinai Seaver Center for Autism Research din New York. Studiul are drept coautori cercetători de la King's College din Londra și Karolinska Institutet din Stockholm.

duminică, 25 mai 2014

Copiii nascuti prematur sunt mai expusi riscului de autism

Copiii nascuti prematur sunt de cinci ori mai expusi riscului de a suferi de autism decat cei nascuti cu o greutate normala, potrivit unui studiu publicat in revista americana Pedriatics, citat de AFP si Agerpres.
Studiul a fost realizat de cercetatori ai Universitatii din Pennsylvania pe 862 de copii nascuti intre septembrie 1984 si iulie 1987 in statul american New Jersey si care aveau o greutate la nastere cuprinsa intre 500 de grame si doua kilograme.
Acestia au fost monitorizati pana la varsta de 21 de ani, constatandu-se ca 5% dintre ei sufereau de autism, in timp ce acest procent este de numai 1% pe ansamblul populatiei.
“In timp ce rata supravietuirii celor nascuti prematur se amelioreaza, numarul copiilor care supravietuiesc dar raman cu handicap este o problema tot mai mare pentru sanatatea publica”, a subliniat doctorul Jennifer Pinto-Martin, director la Centrul de Cercetare pentru Autism al Universitatii din Pennsylvania, principalul autor al studiului. “Aceasta noua cercetare ne face sa presupunem ca o greutate prea mica la nastere ar putea fi un factor de risc pentru autism”, a mai precizat ea.
Corelatia dintre o greutate prea mica la nastere si un ansamblu de probleme cognitive este cunoscuta de mult timp, dar acest studiu este primul care constata ca acesti copii sunt mai expusi riscului de autism, precizeaza autorii cercetarii.
“Problemele cognitive de care sufera acesti copii ar putea sa ascunda simptome ale autismului”, explica doctorul Pinto-Martin, care recomanda parintilor copiilor nascuti prematur sa incerce sa descopere cat mai devreme aceste simptome. Dupa cum afirma medicul pediatru, depistarea acestei boli din timp amelioreaza rezultatele pe termen lung si poate ajuta copiii in viata de la scoala si de acasa.
Cercetatorii Universitatii din Pennsylvania trebuie sa studieze de acum inainte legaturile posibile dintre hemoragiile cerebrale (o complicatie frecventa la copiii nascuti prematur) si autism, folosind examinarea cu ultrasunete.

joi, 22 mai 2014

Legatura Dintre Autismul Infantil si Trauma Obstetricala Fetala la Nastere

S-au identificat o serie de asocieri pozitive intre riscul de a dezvolta autism si unele evenimente perinatale, ca: 
  • Inducerea nasterii, 
  • Suferinta fetala acuta (hipoxie fetala), 
  • Prematuritatea, 
  • Greutatea scazuta la nastere, 
  • Hemoragii cerebrale survenite ca urmare a hipoxiei sau a traumei mecanice, 
  • APGAR-ul sub 6.
Totusi concluziile au fost ca desi asocierea a fost pozitiva (adica acesti factori s-au regasit la un numar reprezentativ de pacienti), un singur eveniment nu poate fi agentul cauzator al autismului si ca ar exista mai multi factori determinanti ce se influenteaza reciproc in utero sau la scurt timp dupa nastere. De retinut ca fratii acestor copii au avut conditii asemanatoare perinatale si nu au dezvoltat aceasta boala, astfel aceste evenimente cauzatoare survin aleator.
Cauze mai pertinente ar fi altele, cauze pe care atat parintii cat si personalul ce asista nasterea nu le pot controla sau prevedea, cum ar fi mutatiile genetice, care survin mai aleator decat orice. Studiile pe gemeni monozigoti au aratat ca cel putin pana in acest moment factorii genetici si epigenetici sunt implicati in proportie de 90%. Mutatii genice (AKT3, PIK3CA) regasite la acesti copii au fost descoperite si la pacientii cu epilepsie, hidrocefalus si cancer. De retinut ca aceste mutatii au loc spontan in majoritatea cazurilor, in timpul dezvoltarii intrauterine si ca nu se transmit neaparat de la parinti.
Studiile ce urmaresc dezvoltarea cerebrala a acestor copii au observat diferente uluitoare intre creierul copiilor cu autism si cel al copiilor ce nu au aceste simptome. Nu se stie inca de ce, insa materia cerebrala la copii afectati este stimulata diferit fata de normal. Substante biologice cum ar fi N-acetilaspartatul se regasesc in concentratii mai reduse la acestia ca si la pacientii cu scleroza multipla.
Nivelul altor substante (creatina, colina) este deasemenea redus atingand valori asemanatoare pacientilor cu epilepsie si trauma cerebrala. Ipoteza cu privire la cauza acestui lucru ar fi stresul de lunga durata matern: insecuritatea financiara, pierderea serviciului, a unui membru al familiei, stresul ambiental (poluarea fonica).
Substantele de stres secretate de mama ar duce la perturbarea dezvoltarii conexiunilor neuronale normale in encefalul fetal.
In concluzie, trauma obstetricala nu este factorul declansator al autismului, ci un eveniment ce survine si probabil se sumeaza ca efect la copiii deja predispusi sa dezvolte aceasta boala. Zeci de factori au fost pana acuma incriminati dar singurul care este acceptat de comunitatea medicala este cel genetic.
Autismul este o boala multifactoriala inclomplet elucidata a carei simptomatologii se poate ameliora prin tratament medicamentos si prin terapie comportamentala. 

Autismul, o afectiune mai des intalnita decat cancerul, diabetul si Sindromul Down

Conform celor mai recente studii ale Centrului pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor din Atlanta, Statele Unite ale Americii (rezultate publicate în martie 2014), în lume, 1 din 68 de persoane are autism. Pe baza cifrelor din ultimii ani, specialistii estimează că, la ora actuală, autismul este o afectiune mai frecvent întâlnită decat cancerul, diabetul si Sindromul Down.
Studiile si experienta organizatiilor de profil internationale arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18 – 36 luni, interventiile specializate si integrarea socială cresc cu până la 47% Sansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităti pentru viata independentă, conform studiului publicat de Ivar Lovaas, UCLA, 1987.
În România, la nivelul anului 2012, erau înregistrate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism (conform Ministerului Sănătătii) însă numărul real al acestora este mult mai mare – specialistii estimează cel putin 15.000 de persoane, majoritatea nefigurând în evidenta oficială.
În egală măsură însă, în România infrastructura de servicii este slabă, sistemul educational nu este încă pregătit pentru integrarea copiilor cu autism, iar serviciile pentru adulti lipsesc, în majoritatea regiunilor tării. Legislatia natională cu privire la persoanele cu dizabilităti, inclusiv cu tulburare de spectru autist, este incoerentă si nu poate fi aplicată.
În autism, interventia terapeutică trebuie să fie zilnică si în regim sustinut, iar principiile trebuie însusite si aplicate acasă si de către părinti/familie. De asemenea, este crucial pentru progresele copilului cu autism, ca acesta să fie expus cât mai mult unor medii sociale tipice (copii/persoane cu dezvoltare normală), precum grădinita sau scoala de masă.
La ora actuală, în România, odată depistat autismul la un copil, familia nu este îndrumată, în majoritatea cazurilor, niciunde, căci nu există un sistem concret de referire către servicii. De regulă, în responsabilitatea părinților cade căutarea specialistilor (cel mai adesea în sistemul privat) sau, după caz, formarea si instruirea unei echipe de terapeuti care să lucreze zilnic cu copilul, acasă; si tot părintii sunt cei care suportă financiar, integral, costurile interventiei (până la 1500 euro/lună).
Învătământul special din România se confruntă cu o acută lipsă de specialisti si atât programa scolară cât si mediul de lucru din scolile speciale nu sunt adaptate nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilităti. Se pune accentul mai degrabă pe cantitatea de informatii acumulate, si nu pe dezvoltarea abilitătilor, în ritmul propriu al copilului.
În ce priveste învământul de masă, cel mai adesea copiii cu autism sunt respinsi de sistem, în ciuda faptului că Legea Educatiei Nationale, în forma de „pe hârtie”, nu le îngrădeste accesul la grădinitele sau scolile normale. Discriminarea si respingerea copiilor cu autism se datorează în principal slabei informări asupra afectiunii (atât a personalului scolar cât si a părintilor copiilor tipici) dar si lipsei totale de instruire a cadrelor didactice, în lucrul cu copiii cu autism.

miercuri, 21 mai 2014

Studiu: NU exista nicio legatura intre vaccinuri si autism

Un cercetător australian a revizuit zece studii internaţionale, în cadrul cărora au fost monitorizaţi peste un milion de copii, reuşind astfel să demonstreze că nu există absolut nicio legătură între vaccinare şi autism. 
„Am analizat toate datele disponibile şi am ajuns la concluzia că nu există nicio legătură”, a precizat profesorul Guy Eslick de la Sydney Medical School, citat de Science Alert. 
"Rezultatul studiului este extrem de important şi sper să-i liniştească pe părinţii care sunt îngrijoraţi în privinţa autismului. Riscurile vaccinării sunt în general minore", explică omul de ştiinţă. 
Cercetătorul a demonstrat astfel că nu există nici un fel de legătură între autism şi substanţele aflate în vaccinurile pentru difterie, tuse convulsivă, tetanos, rujeolă, rubeolă sau oreion. 

marți, 20 mai 2014

Suplimentele de zinc pot preveni aparitia autismului

Suplimentele de zinc pot reduce semnificativ probabilitatea ca un copil sa dezvolte autism, releva rezultatele unei cercetari efectuate de o echipa de experti niponi de la laboratorul de cercetare La Belle Vie din Tokyo, potrivit ziarului The Telegraph, citat de Agerpres.
Studiul are la baza analiza probelor de par prelevate de la aproape 2000 de copii diagnosticati cu autism. Mai mult, in studiu s-au aflat probe ce au fost prelevate cu regularitate de la nasterea copilului pana la varsta de trei ani.
Astfel, expertii japonezi au constatat la aproape 50% din cazuri un deficit grav de zinc. Prin urmare, spun ei, lipsa de zinc ar putea fi cauza probabila a dezvoltarii unor anomalii, iar printr-o dieta adecvata se pot inlatura carentele de acest fel.
De fapt, intregul lor studiu se bazeaza pe faptul ca zincul ar putea asigura o victorie reala impotriva autismului.
Studiul a dat deja nastere unui val de critici din partea unor oameni de stiinta, pe motiv ca expertii niponi nu au comparat concentratia de zinc din parul copiilor diagnosticati cu autism cu cel din podoaba capilara a copiilor sanatosi.
Mai mult decat atat, este un fapt bine cunoscut ca multi copii cu autism mananca numai o anumita gama de produse, iar unii dintre ei au obiceiul de a mesteca obiecte necomestibile.
Toate aceste aspecte ar putea afecta rezultatul studiului echipei de cercetatori japonezi, conform The Telegraph.
sursa: http://www.altorizont.com/

luni, 19 mai 2014

Studii despre autism, prezentate la Congresul de la Atlanta

La Atlanta are loc, zilele acestea, un congres al cercetătorilor care au ca obiect de studiu autismul. Afecțiunea duce la greutăți de adaptare și comunicare socială, în funcție de gravitatea și tipul bolii.
Una dintre prezentări, citată de WebMD, arată că autismul este o boală care vine "la pachet" cu alte probleme de sănătate. Autorii acestui studiu au observat că riscul de a dezvolta și alte afecțiuni psihice sau fizice este mai mare în cazul suferinzilor de autism, în comparație cu media populației. Asfel, cei diagnosticați cu autism au un risc de două ori mai mare de a fi marcați și de depresie sau de anxietate. Pe de altă parte, există  diferențe față de restul populației și în privința dereglărilor cauzate de alimentație, deoarece, arată cercetătorii, bolnavii de autism au, de multe ori, o dietă dezechilibrată din cauza preferințelor alimentare puternice. Mai mult, din cauza izolării sociale, ei fac mai puțină mișcare decât restul oamenilor.
În același timp, dificultățile de adaptare socială sunt o explicație pentru numărul mai mic de fumători și consumatori de alcool în rândul bolnavilor de autism, pentru că aceste deprinderi sunt, de multe ori, condiționate de social.
Un alt studiu prezentat la Atlanta vorbește despre riscul de a dezvolta o afecțiune din categoria celor asociate autismului pe care îl au copiii în funcție de meseria practicată de tații acestora. Potrivit cercetării menționate de Science Daily, copiii inginerilor prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta boala, copiii ai căror tați lucrează în domeniul financiar au un risc de patru ori mai mare decât media, iar copiii cadrelor medicale au o probabilitate de șase ori mai mare de a suferi de aceeași boală. 6,2% dintre copiii din Statele Unite suferă de forme mai ușoare sau mai grave de autism.

duminică, 18 mai 2014

Autismul la copii, diagnosticat in 15 minute?

De acum, urmarirea si supravegherea pe termen lung a semnelor pentru diagnosticarea autismului, precum si chestionarul  pe varste si pe etape de dezvoltare a copilului ar putea deveni istorie.
Cercetatorii britanici pun la punct o tehnica de scanare care ar putea diagnostica autismul in numai 15 minute.
Diagnosticul timpuriu inseamna o viata mai buna pentru copiii autisti
Testele s-au realizat pe adulti si au aratat o acuratete de 90, in depistarea autismului, ceea ce le da speranta specialistilor sa depisteze autismul intr-un stadiu cat mai timpuriu, astfel incat si tratamentul sa fie mai eficient.
Specialistii explica descoperirea si incercarea gasirii unui mijloc rapid de diagnosticare pe baza faptului ca foarte multi copii si persoane adulte cu autism nu sunt diagnosticati niciodata, in timp ce altora li se depisteaza boala intr-un stadiu destul de avansata viata fiindu-le extrem de afectata in toate palierele ei.
Care este tehnica pentru depistare autismului in 15 minute?
Aproximativ 1 copil din 100 manifesta in prezent autism (in special baieteii), iar numarul lor pare sa creasca. Noua tehnica foloseste scanarea cu IRM (imagistica de rezonanta magnetica), si un soft al unui computer, astfel incat sa se produca imagini 3D, care sa detecteze instant schimbarile care apar in diferite regiuni ale creierului.
S-au comparat portiuni sanatoase ale creierului cu altele care manifestau schimbari de marime in comparatie cu acestea, ele fiind localizate cu precadere in zone care au legatura cu centrul limbajului si al comunicarii si care reprezentau semnalmente ale instalarii autismului.
Experimentele au fost realizate pe 20 de adulti sanatosi, 20 de adulti cu autism si 19 persoane cu ADHD (deficienta hiperactivitatii cu deficit de atentie) toti fiind barbati cu varste cuprinse intre 20 si 68 de ani. Doar 10% dintre cei supusi examenului au fost diagnosticati incorect, insa procentul de 90% le da incredere sa mearga mai departe cu lansarea acestei noi tehnici, pe care vor sa o extinda in intreaga lume, in maxim 2 ani. In plus, costul extrem de mic comparativ cu diagnosticul pe termen lung oferit de o echipa de medici reprezinta un avantaj.
Specialistii sunt de parere ca schimbarile la nivelul creierului sunt mult mai pronuntate in cazul copiilor, de aceea considera ca acuratetea testului va fi mult mai mai mare in cazul testarii lor.
Scanarea nu va inlocui in totalitate diagnosticul standard oferit de medicii specializati, dar il va grabi cu siguranta. Desi nu s-au gasit pana astazi metode de vindecare completa a acestei tulburari, daca se intervine in comportamentul si modul de manifestare al bolnavilor, intr-un stadiu incipient, calitatea vietii lor se va imbunatati considerabil
sursa: http://www.scribd.com/

marți, 13 mai 2014

Terapie revolutionara pentru copiii cu autism, brevetata la OSIM

Paul Cojocaru, un antrenor de arte marţiale care lucrează voluntar, de şase ani, cu copiii autişti, şi-a patentat programul fizic prin care micuţii pot fi recuperaţi. Tratamentul, bazat pe exerciţii fizice, cu efecte importante asupra psihicului, poate fi „exportat“ de acum părinţilor, dar şi altor voluntari din toată ţara, care vor să-i ajute pe micuţii cu autism.
O terapie creată la Constanţa, de un antrenor de arte marţiale care lucrează voluntar, poate revoluţiona recuperarea copiilor cu autism. Bazată pe trei concepte - Conştientizare, Concentrare, Coordonare, Terapia 3C aplică antrenamentul fizic pentru a repara deficienţele psihice şi motorii. Rezultatele muncii au fost atât de încurajatoare, încât antrenorul Paul Cojocaru a cerut patentarea terapiei la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).
După 11 luni şi 4.200 lei daţi pe acte, Terapia 3C - Conştientizare Concentrare Coordonare a devenit zilele acestea marcă înregistrată. „Este prima terapie psihomotorie pentru persoane cu autism, inventată de un român şi înregistrată ca atare, la nivel mondial. Terapia 3C ajută copiii să devină conştienţi de propria corporalitate şi autonomi din punct de vedere psihomotor“, arată Cojocaru.
Nu erau surzi, erau autişti
Totul a început acum 6 ani, când Paul Cojocaru preda arte marţiale vietnameze, Qwan Ki Do, în grădiniţe din Constanţa. Aşa a observat că unii copii nu reacţionau deloc la niciun fel de stimuli, nu comunicau şi nu interacţionau cu nimeni. „Întâi am crezut că au probleme cu auzul. Apoi am aflat că suferă de autism. Am zis să încerc să îi ajut“, îşi aminteşte Paul.
Procedurile fizice au dat roade, iar progresele au fost surprinzătoare. Autismul era considerat pe atunci o boală fără ieşire. Ce se petrece, de fapt, în acest program este explicat în termeni comparativi. „Eu am vrut să ajut trei copii, acum 6 ani. Şi uite ce a ieşit! Practic reintroducem un nou «soft» şi recreem automatismele de bază. Pe această structură construim un comportament autonom.
Am lucrat cu peste 150 de copii în acest timp. Alte câteva sute lucrează în ţară, în centre de recuperare sau în familii. Se lucrează şi peste hotare, dar doar în familii. Reacţiile sunt numai pozitive. Nu există nici măcar un copil care să nu fi făcut progrese importante în direcţia recuperării psihomotorii“, relatează Paul Cojocaru.
Datorită antrenamentului fizic sunt reparate deficienţe psihice şi motrice ale micuţilor. Acum sunt în jur de 15 copii care vin la antrenamentele pe care antrenorul de arte marţiale şi echipa sa le oferă gratuit la Şcoala nr. 28 „Dan Barbilian“ din Constanţa. „Copiii pot fi recuperaţi şi integraţi. Recuperaţi, nu vindecaţi“, precizează creatorul terapiei 3C.
Cel mai impresionant exemplu este cel al lui Andrei, un băieţel de 12 ani, care nu reuşea să-şi coordoneze membrele. După 6 luni, progresele au fost evidente. Într-una din zile, văzând că un alt copil nu avea persoana de sprijin şi nu reuşea să facă exerciţiile, Andrei a mers din proprie iniţiativă la el şi l-a ajutat să-şi mişte mâinile, pentru a-şi îndeplini sarcina din exerciţiu. „A fost un moment fantastic. Să te recuperezi în aşa fel încât să conştientizezi şi nevoia altuia… Este incredibil!“, povesteşte Paul.
Cât toată averea lumii
Despre programul de la Constanţa s-a dus vestea, astfel că au început să se primească solicitări din ţară. Dar cum voluntariatul nu poate plăti cheltuielile de deplasare, deocamdată şansa oferită de terapie o au doar copiii de la Constanţa.
Însă de acum, odată brevetată terapia 3C, antrenorul poate face cursuri de formare pentru terapeuţi din orice colţ de ţară, în urma cărora să acorde drept de liberă practică. Pentru părinţii copiilor care suferă de autism, vestea este extraordinară. Pot învăţa ei înşişi terapia care le sporeşte copiilor autonomia.
 „Vreau să ajut copiii dacă pot, la ei mă gândesc. Nu o fac pentru bani. Am adunat în jur alţi oameni pasionaţi şi altruişti. Dacă de acum vom câştiga financiar din munca noastră, este ok. Dacă nu, nu ne vom opri. Încerc să-i ajut pe toţi atât cât pot. Fiecare experienţă ne încurajează. Chiar dacă e o muncă de-a dreptul colosală, îmbrăţişarea unui copil care nu-şi conştientiza membrele superioare face cât toată averea lumii“, mărturiseşte Paul.
Autiştii pot fi recuperaţi. Optimiştii sunt incurabili
Paul Cojocaru este născut la 16 mai 1972, la Iaşi. A venit la Constanţa în 2001 pentru un program de promovare Qwan Ki Do. S-a căsătorit, are doi copii şi este absolvent de Educaţie Fizică şi Sport la Universitatea Ovidius. Deţine centură neagră 2 dang. A fondat cluburile de arte marţiale Guom Constanţa şi Sport Autism România.
În 2012 a primit titlul de mentor al comunităţii la Festivalul Anka Foundation de la Vancouver-Canada. Ediţia 2014 se ţine în octombrie la Edinburgh-Scoţia, iar Paul şi cei doi psihologi din echipa sa, Alina Trofin şi Lucian Ciopec (campion european la arte marţiale), au fost invitaţi să ţină un worshop despre Terapia 3C. Mai mult, proiectul românesc va fi prezentat în Irlanda unor comisii care vor decide implementarea sa, ca metodă de recuperare a persoanelor cu dizabilităţi.
Paul îşi păstrează optimismul care l-a adus aici. „Sper că vom strânge fondurile pentru worshop-ul din Scoţia, este nevoie ca munca mea să ajungă la cât mai mulţi copii. Eu mă bucur că am reuşit să schimbăm mentalităţi şi să arătăm o cale cu rezultate pe termen lung. Fără recuperare psihomotorie nu putem vorbi de recuperare eficientă la persoanele cu autism. Terapia 3C este creată special pentru ele“, spune antrenorul. 

luni, 12 mai 2014

Miscare si limbaj – conexiunea dintre acestea in cazul copiilor cu autism

Studii recente au descoperit faptul ca in cazul copiilor cu autism, caile care conecteaza talamusul de cortexul cerebral sunt afectate, drept pentru care functiile care tin de vaz, auz, controlul miscarii si atentie sunt si ele afectate. Astfel, autismul nu este doar o tulburare care vizeaza sfera sociala si a comunicarii ci si una care se reflecta in deficite in ariile senzoriale si motorii.
Un studiu asupra prescolarilor cu autism a pus in evidenta faptul ca acei copii diagnosticati cu autism care detineau abilitati motorii mai dezvoltate prezentau si o capacitate mai mare de socializare si de comunicare. Foarte mult timp abilitatile motorii si autismul n-au fost corelate, astfel ca interventiile timpurii si terapiile nu se concentrau foarte mult in aceasta sfera. In lumina noilor cercetari strategia terapeutica se schimba, astfel ca interventiile viitoare se pot centra intr-o mare masura pe aria senzoriala si motorie. Sunem tentati adesea ca terapeuti, sa vizam comunicarea si interactiunea tocmai pentru ca dificultatea cea mai mare a copiilor cu austim este in aceste arii. Totusi, ignoram conectivitatea dintre functiile psihice si plasticitatea creierului. Astfel, intervenind in aria motorie prin terapii specifice (in special terapie ocupationala), putem sa remarcam imbunatatiri in alte arii (in aria cognitiva, cea a comunicarii). Copiii care se pot ridica, care merg, alearga, se joaca, se plimba, ajung sa aiba abilitati de comunicare mai bune decat cei care nu desfasoara aceste activitati cu usurinta sau deloc.
De asemenea, studiile au descoperit ca abilitatile sociale (comunicare, contact vizual) sunt imbunatatite in urma achizitionarii unor abilitati de imitatie. Adesea aceste abilitati de imitatie se refera la partea motorie sau la partea verbala, mimica. De altfel, este stiut faptul ca abilitatile imitative ale copiilor sunt un bun indicator al capacitatii lor de invatare. De aceea in programele de recuperare ne putem concentra indeosebi asupra imitatiei motrice. Vom stimula capacitatea copilului de a invata de la ceilalti, de a interactiona cu un altul si in acelasi timp, vom facilita conexiunile intre talamus si cortexul cerebral, reusind astfel sa favorizam achizitia abilitatilor sociale.
Cercetarile au descoperit la copiii cu risc de a dezvolta tulburare de spectru autist, abilitati si deprinderi motorii scazute in jurul varstei de 7 luni. Astfel, copiii care au dezvoltat ulterior tulburare de spectru autist, prezentasera in jurul varstei de 7 luni abilitati motorii mai scazute decat copiii cu o dezvoltare tipica. Capacitatile motorii grosiere cum ar fi acelea de a-si tine capul, de a se rostogoli, de a merge pe jos dar si cele din sfera motricitatii fine (prinderea si apucarea, manipularea obiectelor mici) au fost evaluate la un nivel inferior de dezvoltare in cazul copiilor cu autism. Aceste informatii sunt extrem de importante din perspectiva unui diagnostic cat mai timpuriu si implicit al interventiei timpurii. In acelasi timp, reprezinta inca un argument al corelatiei dintre abilitatile motorii si cele sociale, care impacteaza intreaga dezvoltare a copiilor pe viitor.
Este stiut faptul ca programele terapeutice nu sunt intotdeauna eficiente, fapt ce a determinat cercetorii sa descopere noi interventii de facilitare a limbajului in cazul copiilor cu autism. Dintre acestea, una se bazeaza foarte mult pe oglindirea motorie si pe dezvoltarea motricitatii, in cazul copiilor mici. Cmportamentele de oglindire a limbajului, bazate foarte mult pe gesturi, sunt absente in cazul copiilor cu autism, fapt cauzat probabil de nivelul foarte scazut de dezvoltate a abilitatilor lor motorii. Tocmai de aceea in cazul lor, invatarea limbajului este mijlocita foarte bine de imagini si de abordarile bazate pe joc.
Studii noi, focusate pe abilitatile motorii, arata rezultate promitatoare si pun in evidenta rolul comportamentelor motorii in dezvoltarea limbajului si interactiunii sociale fapt pentru care consideram foarte importanta stimularea motricitatii, nu doar in cazul copiilor cu autism, ci in general.

Copiii cu autism au nevoie de un animal de companie

Un studiu al oamenilor de stiinta francezi sustine urmatorul aspect: prezenta unui animal de companie poate avea un impact pozitiv asupra copiilor cu autism.
Autorii reamintesc faptul ca delfinii, cainii si caii au fost mult timp folositi pentru a corecta tulburarile acestei boli, dar nu s-a evaluat impactul stiintific al animalelor domestice asupra copiilor cu autism. 
“In acest studiu, am presupus ca animalele domestice pot ajuta copiii sa isi dezvolte abilitatile sociale”, sustin ei.
Medicii au descoperit ca familiile care au animale de companie, interactioneaza unele cu altele mai mult, petrec mai mult timp impreuna. Aparitia animalelor de companie activeaza comportamentul social al copiilor cu autism.

miercuri, 7 mai 2014

Curs Consilier pentru Dezvoltare Personala la Iasi

Curs

 Consilier pentru Dezvoltare PersonalaMinisterul Educatiei

In datele de 8 si 9 mai 2014 va incepe la Iasi, in cadrul Scolii Ion Simionescu,  calea Galata, nr. 4,  cursul Consilier pentru Dezvoltare Personala. 
Poti sparge esecul acum si din cioburile lui sa construiesti succesul. 
In cadrul cursului vei capata tehnicile necesare realizarii  excursiilor ce te vor scoate din ramele ce limiteaza aspecte importante din viata ta si a celor ce-i vei ajuta.
 Sunt situatii in care cei ce consideri ca ar trebui sa te ajute se ridica impotriva ta. Esti stupefiat si ti-e frica de succesul lor.
Lumea e cu susul in jos si a devenit prea rece.
  Dar orice taur poate fi luat de coarne. Oricat de mare ti s-ar parea 
  
 Inveti tehnica, scoti taurul din cadrul sau si il rapui
  

Multi copii si  adulti sunt fragili. Poate si tu ai zone fragile. Poti descalci itele vietii ca sa impletesti destinul tau din firea ta si contextul tau.                                                                                                                                                                
Cursurile sunt acreditate de Ministerul Educatiei – diploma de perfectionare post-universitara eliberata de catre minister este:
- o piesa importanta ce se depune in dosarul de evaluare periodica a fiecarui cadru didactic;  
- un document care certifica clar o specializare autorizata de Ministerul Educatiei ce confera detinatorului dreptul de a practica independent meseria de Consilier pentru Dezvoltare Personala.
  • Durata: 6 luni – 65 ore
  • Frecventa – doua zile consecutive/luna; 5 ore/zi
  • Orele de desfasurare: 9-14, sambata si duminica
  • Taxa curs: 650 LEI
  • Fiecare zi de curs va contine aplicatii practice demonstrative si prezentarea tehnicilor de lucru ( notiuni teoretice ).
  • In cadrul orelor de autocunoastere si dezvoltare personala se urmareste achizitionarea de competente in  diferite tehnici de imbunatatire a exprimarii emotionale, adecvarea reactiilor comportamentale, lucru ce va conduce la imbunatatirea adaptarii in familie si societate.
 
OBIECTIVELE CURSULUI CONSILIER PENTRU DEZVOLTARE PERSONALA
  • insusirea tehnicilor necesare solutionarii problemelor de viata a clientilor si rezolvarea problemelor personale a participantilor.
  • Cursul este teoretico-practic
  • Grup tinta: psihologi, psihopedagogi, profesori, absolventi de studii superioare.
  • Diplomele sunt recunoscute international
  • Organizator: Centrul Roman de Interventie Sociala si Psihoterapeutica. Presedinte Mitasov Tudor.
  • Lector: Alice Pruteanu – psihoterapeut - psihoterapia copilului, cuplului si familiei; experienta terapeutica: peste 12 ani,  coordonator programe de terapie de familie, consiliere de familie si coordonator grup de suport parinti.
    La primul modul participantii trebuie sa aduca urmatoarele acte:
  1. copie carte de identitate
  2. copie certificat de nastere
  3. copie act de studii
  4. copie certificat de casatorie in cazul in care casatoria s-a realizat dupa finalizarea studiilor

TEMATICILE CURSULUI CONSILIER PENTRU DEZVOLTARE PERSONALA
  • Intercunoastere si relationare. 
  • Identificarea motivatiilor personale, a dificultatilor personale, centrarea pe relatiile afective si dezvoltarea empatiei.
  • Investigarea relatiilor problematice si oferirea de alternative. Modelarea comportamentala in cadrul relatiilor.
  • Antrenarea capacitatii empatice, resurselor creative si a exprimarii emotionale.
  • Cresterea abilitatilor de comunicare si relationare, in general si cu parintii in special. Dezvoltarea increderii in sine prin cunoasterea resurselor personale.
  • Povestea terapeutica. 
  • Identificarea situatiilor problematice si a emotiilor disfunctionale.
  • Optimizarea comportamentelor de rezolvare a problemelor. Centrarea pe solutii. Gasirea de alternative.
  • Comunicarea nevoilor, a dorintelor. Acceptarea refuzului. Exprimarea asertiva.
  • Pierderea. Interpretari ale pierderii si gasirea de modalitati adecvate de despartire.
  • Incheierea procesului terapeutic. Activarea resurselor creative.
  • Mentinerea achizitiilor. Integrarea experientelor din grup.
Vor fi folosite tehnici specifice psihodramei, povestiri terapeutice, tehnici interactive, construirea de povesti terapeutice, desenul, colajul joc si metafora terapeutica.
 
Pentru ca fiecare poveste a noastra sa aiba o continuitate cat mai benefica in viata de adult, este foarte important sa ne autocunoastem, sa stim cum sa relationam cu diferitele persoane din viata noastra, sa stim cum sa facem fata diferitelor situatii placute si mai putin placute, sa invatam sa ne comunicam dorintele si nevoile, sa ne controlam emotiile, sa invatam sa castigam dar si sa pierdem si nu in ultimul rand, sa stim sa fim noi insine.

Inscrieri si relatii la telefon: 
Iasi 0749 285 333
Botosani 0741 161 500 
Buzau 0765 461 288
Suceava 0741 393 409

Acidul folic reduce riscul de autism

Femeile care iau suplimente cu acid folic în timpul sarcinii au un risc mai mic de a avea un copil cu autism, se arată într-o cercetare recentă.
Este ştiut că acidul folic (sau vitamina B9) are efect protector asupra sarcinii, ferindu-l pe făt de defectele de tub neural. O nouă cercetare publicată în „Journal of the American Medical Association” arată că acidul folic îl poate proteja pe făt şi de tulburările din spectrul autist.
Peste 85.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 10 ani au fost incluşi în cercetarea desfăşurată pe o perioadă de 10 ani, realizată de oamenii de ştiinţă de la „Autism Birth Cohort” din Norvegia.
Până la finalul cercetării, 270 de copii au fost diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist: 114 cu tulburare autistă, 56 cu sindromul Asperger şi 100 cu autism atipic (PDD-NOS).
Mamele care au luat acid folic la începutul sarcinii au avut un risc cu 40% mai mic de a avea un copil cu autism în comparaţie cu femeile care nu au luat acest supliment.
Necesarul de acid folic în sarcină este de 400 mcg. Surse naturale ale acestei vitamine sunt salata, spanacul lintea, mazărea, fasolea, ficatul şi ouăle. Specialiştii recomandă femeilor să ia suplimente cu acid folic cu patru săptămâni înainte de concepţie şi în primele opt săptămâni de sarcină.
sursa: http://www.clicksanatate.ro/

Cauzele autismului - jumatate genetice, jumatate tin de mediu

Un studiu de amploare realizat în Suedia indică faptul că genele sunt la fel de importante ca factorii de mediu în rândul cauzelor autismului, în condiţiile în care cercetările precedente acordau eredităţii o importanţă mult mai mare.
Cercetătorii s-au declarat surprinşi când au descoperit că ereditatea are o pondere de circa 50%, mult mai puţin decât estimările precedente de 80-90%, potrivit unui articol publicat în Journal of the American Medical Association.
Aceste rezultate provin din analiza datelor medicale colectate de la peste 2 milioane de persoane din Suedia între 1982 şi 2006, acesta fiind cel mai mare studiu din lume despre originile genetice ale autismului, o boală care afectează aproximativ o persoană dintr-o sută pe plan mondial. Statisticile americane recente estimează că o persoană din 68 suferă de autism în Statele Unite.
"Suntem surprinşi de rezultate, pentru că nu ne aşteptam ca factorii de mediu să fie la fel de importanţi (ca cei genetici, n.r.) în declanşarea autismului", a declarat Avi Reichenberg, cercetător la Mount Sinai Seaver Center for Autism Research din New York.

Puzzle Piece lanseaza o tableta pentru copiii cu autism

Start-up-ul Puzzle Piece va comercializa o tableta de 19 dolari, destinata copiilor cu autism, scrie TechCrunch.com. In loc sa monetizeze componenta hardware, Puzzle Piece ofera aplicatii educationale contra unui abonament lunar de 19 dolari.
Puzzle Piece inregistreaza deja 80 de noi abonati pe zi si are 1.000 de utilizatori activi. 
Site-ul start-up-ului include si un forum unde parintii pot discuta cu co-fondatorul Andrea Macken, BCBA (board-certified behavior analyst), de trei ori pe saptamana si cu alte familii care au copii cu autism.
Anul trecut, CDC (Centers Ford Disease Control and Prevention) din SUA a anuntat ca 1 din 50 copii americani, cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani, a fost diagnosticat cu ASD (autism spectrum disorder).
Tabletele si aplicatiile celor de la Puzzle Piece sunt destinate copiilor cu varste cuprinse intre 3-10 ani.
Celalalt fondator al Puzzle Piece doreste sa ramana anonim, deoarece lucreaza "full-time" pentru o mare companie tehnologica. 
El a discutat insa cu jurnalistii si le-a spus ca a avut ideea infiintarii Puzzle Piece dupa ce a cautat un program de terapie la domiciliu ABA (applied behavior analysis), care ii ajuta pe copiii cu autism.
Obiectivul Puzzle Piece este acela de a oferi tuturor familiilor afectate de autism aceasta posibilitate tehnologica, indiferent de venituri.
Tabletele PP sunt ieftine, dar fiabile; terminalele ruleaza Android si au o diagonala a ecranului de 7 inci. Chiar daca productia fiecarei tablete costa 32 de dolari, Puzzle Piece le vinde cu 19 dolari, recuperandu-si banii din abonamente. Fiecare tableta are un procesor dual-core, o memorie RAM de 4 GB, un slot pentru carduri de memorie, doua camere foto/video si sunt rezistente la socuri.
Abonamentul de 19 dolari pe luna include accesul la 10 aplicatii pentru copii, in functie de nivelul fiecaruia. Prima oara, se plateste suma de 39,95 dolari pentru tableta si o luna de abonament. Dupa aceasta perioada, daca familiile vor sa renunte la abonament, o pot face si le ramane tableta.
Jocurile Puzzle Piece sunt construite pentru a simula interactiunea cu copiii prin intermediul terapiei ABA. Multe familii nu isi permit o sedinta recomandata de 10-25 ore pe saptamana, care ar costa sute de dolari, chiar si cu asigurare medicala.
ABA se concentreaza cu precadere asupra povestilor cu personaje, care ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte abilitatile sociale. Ei invata sa comunice cu alti copii si profesori si sa depaseasca momentele frustrante. 
Unele povesti ii invata pe copii cum sa faca fata eventualelor agresiuni ale celor din jur, de cele mai multe ori verbale. Aplicatiile ofera premii si corectii pentru cei mici, intocmai ca terapia ABA.
In loc de jucarii, Puzzle Piece le ofera copiilor care reusesc sa deprinda o poveste numeroase jocuri pentru tabletele lor.
Dincolo de hardware si software, compania vrea sa construiasca o comunitate online puternica a parintilor care au copii cu autism.
sursa: http://www.manager.ro/; http://www.cursuriautism.ro/puzzle-piece-lanseaza-o-tableta-pentru-copiii-cu-autism.php

vineri, 2 mai 2014

Beneficiile Cainilor Asupra Copiilor Cu Autism

Multe familii se confrunta cu decizia de a lua sau nu un caine. Pentru familiile care au copii cu autism decizia poate fi si mai greu de luat. De curand, un cercetator al unei  universitati din Missouri a analizat acest aspect si a ajuns la concluzia ca parintii, indiferent daca au mai detinut un caine sau nu in trecut, au fost de parere ca prezenta unuia poate detensiona situatia si ofera copiilor oportunitatea de a invata ce inseamna sa fii responsabil.
Gretchen Carlisle, un cercetator de la Research Center for Human-Animal Interaction (centru de cercetare pentru interactiunea om-animal) din cadrul UM Colegiul de Medicina Veterinara a afirmat urmatoarele: “Copiii cu tulburari din spectrul autismului, au de multe ori dificultati in a interactiona cu alte persoane, fiindu-le astfel greu sa lege prietenii [...] in special copiii cu autism pot beneficia de pe urma interactiunii cu cainii, care pot oferi iubire neconditionata si le ofera copiilor companie fara a-i judeca in niciun fel.”
Carlisle a intervievat 70 de parintii care au copii cu autism. Aproape doua treimii din parintii implicati in studiu detineau caini, iar dintre acestia, 94% au afirmat faptul ca intre copiii lor cu autism si caini exista o legatura foarte putenica. Chiar si in familiile fara caini, 70% dintre parinti au evidentiat atractia copiilor lor fata de caini. Multi dintre parintii care detineau un caine, au afirmat ca au ales in mod special sa cumpere un caine datorita beneficiilor percepute pentru copiii lor cu autism.
“Cainii pot ajuta copiii cu autism, inlesnind interactiunea sociala.” a spus Carlisle. “De exemplu, copiii cu autism pot considera ca le este greu sa interactioneze cu alti copii din cartier. In cazul in care copiii cu autism isi invita colegii sa se joace cu cainii lor, atunci cainii pot servi pe post de pod de legatura care ajuta copiii cu autism sa comunice cu colegii lor.”
Parintii copiilor cu autism ar trebui sa ia in considerare sensibilatile copiilor lor cu atentie atunci cand aleg un caine, pentru a se asigura ca ofera o buna legatura intre copil si caine” sustine Carlisle. De asemenea Gretchen Carlisle mai este de parere ca aducerea unui caine in cadrul unei familii este un pas mare, dar pentu familiile copiilor cu autism acesta decizie ar trebui luata mult mai in serios. Daca un copil cu autism este sensibil la zgomote puternice, alegerea unui caine care are tendinta sa latre des, nu va fi una potrivita. In cazul in care copilul are sensibilitate la atingere, este mult mai potrivit un caine cu blana moale, precum un poodle, decat unul cu blana aspra sau care se poate incurca usor precum cea a terrierilor.
Carlisle recomanda parintilor sa-si implice copiii cu autism in alegerea unui caine, intrucat multi copiii cu aceasta afectiune stiu ce calitati isi doresc de la un caine. In plus, daca parintii isi pot implica si copii in alegerea unui caine pentru familia lor, le-ar putea fi mult mai usor copiilor sa aiba o experienta pozitiva cu animalul atunci cand ajung acasa.
Desi studiul s-a adresat familiilor afectate de autism care detineau  un caine, Carlisle este de parere ca un caine nu este o alegere potrivita pentru orice copil cu autism. Ea este de parere ca in timp ce cainii sunt potriviti pentru anumiti copii cu autism, aceasta regula nu poate fi generalizata. Pentru unii copii cu autism sunt mai potrivite animalele precum caii, iepurii sau pisicile, acestea indeplinind mult mai bine nevoiele copiilor respectivi.
Acest studiu ne ajuta sa intelegem rolul animalelor de companie in imbunatatirea vietii copiilor cu autism si ajuta profesionistii din domeniul sanatatii sa invete cum sa ghideze mai bine familiile cand vine vorba de alegerea unui animal.
Studiul intitulat in engelza “Pet Dog Ownership Decisions for Parents of Children With Autism Spectrum Disorder” a fost publicat la inceputul anului in Journal of Pediatric Nursing (Jurnalul de Ingrijire Pediatrica) iar acest articolul a fost realizat pe baza unor materiale puse la dispozitie de Universitatea din Missouri – Columbia.