joi, 22 mai 2014

Legatura Dintre Autismul Infantil si Trauma Obstetricala Fetala la Nastere

S-au identificat o serie de asocieri pozitive intre riscul de a dezvolta autism si unele evenimente perinatale, ca: 
  • Inducerea nasterii, 
  • Suferinta fetala acuta (hipoxie fetala), 
  • Prematuritatea, 
  • Greutatea scazuta la nastere, 
  • Hemoragii cerebrale survenite ca urmare a hipoxiei sau a traumei mecanice, 
  • APGAR-ul sub 6.
Totusi concluziile au fost ca desi asocierea a fost pozitiva (adica acesti factori s-au regasit la un numar reprezentativ de pacienti), un singur eveniment nu poate fi agentul cauzator al autismului si ca ar exista mai multi factori determinanti ce se influenteaza reciproc in utero sau la scurt timp dupa nastere. De retinut ca fratii acestor copii au avut conditii asemanatoare perinatale si nu au dezvoltat aceasta boala, astfel aceste evenimente cauzatoare survin aleator.
Cauze mai pertinente ar fi altele, cauze pe care atat parintii cat si personalul ce asista nasterea nu le pot controla sau prevedea, cum ar fi mutatiile genetice, care survin mai aleator decat orice. Studiile pe gemeni monozigoti au aratat ca cel putin pana in acest moment factorii genetici si epigenetici sunt implicati in proportie de 90%. Mutatii genice (AKT3, PIK3CA) regasite la acesti copii au fost descoperite si la pacientii cu epilepsie, hidrocefalus si cancer. De retinut ca aceste mutatii au loc spontan in majoritatea cazurilor, in timpul dezvoltarii intrauterine si ca nu se transmit neaparat de la parinti.
Studiile ce urmaresc dezvoltarea cerebrala a acestor copii au observat diferente uluitoare intre creierul copiilor cu autism si cel al copiilor ce nu au aceste simptome. Nu se stie inca de ce, insa materia cerebrala la copii afectati este stimulata diferit fata de normal. Substante biologice cum ar fi N-acetilaspartatul se regasesc in concentratii mai reduse la acestia ca si la pacientii cu scleroza multipla.
Nivelul altor substante (creatina, colina) este deasemenea redus atingand valori asemanatoare pacientilor cu epilepsie si trauma cerebrala. Ipoteza cu privire la cauza acestui lucru ar fi stresul de lunga durata matern: insecuritatea financiara, pierderea serviciului, a unui membru al familiei, stresul ambiental (poluarea fonica).
Substantele de stres secretate de mama ar duce la perturbarea dezvoltarii conexiunilor neuronale normale in encefalul fetal.
In concluzie, trauma obstetricala nu este factorul declansator al autismului, ci un eveniment ce survine si probabil se sumeaza ca efect la copiii deja predispusi sa dezvolte aceasta boala. Zeci de factori au fost pana acuma incriminati dar singurul care este acceptat de comunitatea medicala este cel genetic.
Autismul este o boala multifactoriala inclomplet elucidata a carei simptomatologii se poate ameliora prin tratament medicamentos si prin terapie comportamentala. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu