luni, 12 mai 2014

Miscare si limbaj – conexiunea dintre acestea in cazul copiilor cu autism

Studii recente au descoperit faptul ca in cazul copiilor cu autism, caile care conecteaza talamusul de cortexul cerebral sunt afectate, drept pentru care functiile care tin de vaz, auz, controlul miscarii si atentie sunt si ele afectate. Astfel, autismul nu este doar o tulburare care vizeaza sfera sociala si a comunicarii ci si una care se reflecta in deficite in ariile senzoriale si motorii.
Un studiu asupra prescolarilor cu autism a pus in evidenta faptul ca acei copii diagnosticati cu autism care detineau abilitati motorii mai dezvoltate prezentau si o capacitate mai mare de socializare si de comunicare. Foarte mult timp abilitatile motorii si autismul n-au fost corelate, astfel ca interventiile timpurii si terapiile nu se concentrau foarte mult in aceasta sfera. In lumina noilor cercetari strategia terapeutica se schimba, astfel ca interventiile viitoare se pot centra intr-o mare masura pe aria senzoriala si motorie. Sunem tentati adesea ca terapeuti, sa vizam comunicarea si interactiunea tocmai pentru ca dificultatea cea mai mare a copiilor cu austim este in aceste arii. Totusi, ignoram conectivitatea dintre functiile psihice si plasticitatea creierului. Astfel, intervenind in aria motorie prin terapii specifice (in special terapie ocupationala), putem sa remarcam imbunatatiri in alte arii (in aria cognitiva, cea a comunicarii). Copiii care se pot ridica, care merg, alearga, se joaca, se plimba, ajung sa aiba abilitati de comunicare mai bune decat cei care nu desfasoara aceste activitati cu usurinta sau deloc.
De asemenea, studiile au descoperit ca abilitatile sociale (comunicare, contact vizual) sunt imbunatatite in urma achizitionarii unor abilitati de imitatie. Adesea aceste abilitati de imitatie se refera la partea motorie sau la partea verbala, mimica. De altfel, este stiut faptul ca abilitatile imitative ale copiilor sunt un bun indicator al capacitatii lor de invatare. De aceea in programele de recuperare ne putem concentra indeosebi asupra imitatiei motrice. Vom stimula capacitatea copilului de a invata de la ceilalti, de a interactiona cu un altul si in acelasi timp, vom facilita conexiunile intre talamus si cortexul cerebral, reusind astfel sa favorizam achizitia abilitatilor sociale.
Cercetarile au descoperit la copiii cu risc de a dezvolta tulburare de spectru autist, abilitati si deprinderi motorii scazute in jurul varstei de 7 luni. Astfel, copiii care au dezvoltat ulterior tulburare de spectru autist, prezentasera in jurul varstei de 7 luni abilitati motorii mai scazute decat copiii cu o dezvoltare tipica. Capacitatile motorii grosiere cum ar fi acelea de a-si tine capul, de a se rostogoli, de a merge pe jos dar si cele din sfera motricitatii fine (prinderea si apucarea, manipularea obiectelor mici) au fost evaluate la un nivel inferior de dezvoltare in cazul copiilor cu autism. Aceste informatii sunt extrem de importante din perspectiva unui diagnostic cat mai timpuriu si implicit al interventiei timpurii. In acelasi timp, reprezinta inca un argument al corelatiei dintre abilitatile motorii si cele sociale, care impacteaza intreaga dezvoltare a copiilor pe viitor.
Este stiut faptul ca programele terapeutice nu sunt intotdeauna eficiente, fapt ce a determinat cercetorii sa descopere noi interventii de facilitare a limbajului in cazul copiilor cu autism. Dintre acestea, una se bazeaza foarte mult pe oglindirea motorie si pe dezvoltarea motricitatii, in cazul copiilor mici. Cmportamentele de oglindire a limbajului, bazate foarte mult pe gesturi, sunt absente in cazul copiilor cu autism, fapt cauzat probabil de nivelul foarte scazut de dezvoltate a abilitatilor lor motorii. Tocmai de aceea in cazul lor, invatarea limbajului este mijlocita foarte bine de imagini si de abordarile bazate pe joc.
Studii noi, focusate pe abilitatile motorii, arata rezultate promitatoare si pun in evidenta rolul comportamentelor motorii in dezvoltarea limbajului si interactiunii sociale fapt pentru care consideram foarte importanta stimularea motricitatii, nu doar in cazul copiilor cu autism, ci in general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu