joi, 26 iunie 2014

Despre observarea autismului copilului din primele 6 luni de viata

Indiciile timpurii ale autismului pot fi identificate la copiii sub sase luni, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii americani au analizat modul in care copiii (de la nou nascuti pana la cei de 3 ani) privesc chipurile din jurul lor. Ei au descoperit la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 luni, diagnosticaţi mai tarziu cu autism, dar dezvoltati initial normal, un contact vizual diminuat – semn distinctiv de autism. Un expert din Marea Britanie a declarat ca rezultatele ridica speranta posibilitatii unor interventii timpurii.
Tehnologia “urmăririi ochiului”
În cadrul studiului, cercetătorii conduşi de Şcoala de Medicină a Universităţii Atlanta, SUA – au folosit tehnologia “urmăririi ochiului” pentru a măsură modul în care copilul se uită şi răspunde la indiciile sociale. Ei au descoperit că bebeluşii de peste două luni, diagnosticaţi mai târziu cu autism, au arătat un declin constant în urmărirea interacţiunilor umane prezentate în clipuri video. Cercetătorul Dr. Warren Jones, a declarat pentru BBC News: “Acest studiu demonstrează pentru prima dată că este posibil să detectăm semne ale autismului în primele luni de viaţă. Acestea sunt primele semne de autism pe care le-am observat vreodată.” Studiul, în colaborare cu Centrul de Autism Marcus, a urmărit 59 de copii care au prezentat un risc ridicat de autism (având fraţi cu aceeaşi afecţiune), precum şi 51 de copii cu risc minim. Dr. Jones şi colegul lui, Dr. Ami Klin, i-au ţinut sub observaţie până la vârsta de 3 ani, când, în mod oficial, copiii au fost evaluaţi pentru autism. Treisprezece dintre copii (11 băieţi şi 2 fete) au fost diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autismului – o serie de tulburări, care includ autism şi sindromul Asperger.
La copiii cu autism contactul vizual este în scădere
Cercetătorii s-au îndreptat apoi înspre datele obţinute în urma “urmăririi ochilor” şi ceea ce au descoperit a fost surprinzător: “La copiii cu autism, contactul vizual este deja în scădere din primele şase luni de viaţă”, a spus Dr. Jones. “Dar, a adăugat el, acest lucru poate fi văzut doar cu ajutorul unei tehnologii sofisticate, nefiind vizibil pentru părinţi. Dacă aceştia sunt îngrijoraţi, trebuie să vorbească cu pediatrul copilului”. Dr. Deborah Riby, de la Departamentul de Psihologie la Universitatea din Durham, a declarat că studiul a oferit o introspecţie a momentului de atenţie socială atipică la copiii care ar putea să dezvolte autism: “Aceşti markeri timpurii sunt extrem de importanţi pentru noi, diagnosticând mai devreme un copil care are una dintre aceste afecţiuni – cum ar fi autismul – putem interveni şi ajuta la dezvoltarea lui”.
Cercetarea trebuie însă reprodusă la o scară mai mare
Caroline Hattersley, şef de informaţii şi consultanta la Societatea Naţională de Autism, a declarat că cercetarea a fost “bazată pe un eşantion foarte mic şi trebuie să fie reprodusă la o scară mult mai mare înainte de a concluziona. Autismul este o afecţiune foarte complexă. Dacă două persoane sunt diagnosticate cu autism, asta nu înseamnă că ele sunt identice, deci avem nevoie de o abordare holistică a diagnosticului, care să ia în considerare toate aspectele legate de comportamentul unui individ. O abordare mai cuprinzătoare permite identificarea întregului ajutor de care pacientul are nevoie. Este vital ca toţi bolnavii cu autism să aibă acces la diagnosticare, deoarece aceasta poate fi cheia pentru deblocarea ajutorului necesar care permite persoanelor aflate în această situaţie să-şi atingă potenţialul maxim.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu