luni, 24 noiembrie 2014

Parintii copiilor cu autism prezinta la randul lor simptome ale bolii, fara a fi bolnavi

Parintii copiilor care sufera de autism pot prezenta la randul lor unele simptome ale acestei afectiuni, fara a avea boala respectiva, spre deosebire de parintii copiilor care nu sufera de aceasta afectiune, conform unui nou studiu, transmite LiveScience, citat de Agerpres.  Printre cele mai raspandite simptome ale acestei afectiuni printre parintii care au copii cu autism se numara anumite dificultati subtile in ceea ce priveste abilitatile sociale, o tendinta de autoizolare si gandirea repetitiva, conform autorului acestui studiu, Dr. John N. Constantino, profesor de psihiatrie si pediatrie la Washington University School of Medicine din St. Louis.
Prezenta anumitor simptome ale autismului la o persoana nu inseamna in mod automat ca acea persoana poate fi diagnosticata cu autism.
“Stiam deja ca acei copii care se nasc din parinti care prezinta mai multe trasaturi ale acestei afectiuni, au la randul lor mult mai multe trasaturi ale autismului decat copiii care se nasc din parinti fara astfel de trasaturi – ceea ce nu stiam era daca existenta acestor trasaturi in randul parintilor nu duce la o crestere a riscului de manifestari clinice ale autismului la copii. Acum stim acest lucru”, a declarat Dr. Constantino.
Un studiu anterior a demonstrat, de asemenea, ca fratii copiilor cu autism, care nu sufera de aceasta boala, prezinta mai multe trasaturi si simptome caracteristice acestei afectiuni decat copiii fara autism.
In noul studiu, publicat in revista JAMA Psychiatry, cercetatorii au examinat si comparat date obtinute de la 256 de copii cu autism si respectiv de la 1.400 de copii care nu sufera de aceasta afectiune, si de la parintii lor.

15 milioane de dolari pentru cercetarea terapiei cu celule stem in autism

Cercetarea în domeniul celulelor stem ia amploare şi în acest an, astfel că din ce în ce mai multe fonduri, atât de la companiile din acest domeniu, cât şi de la organizaţii filantropice, sunt alocate descoperirii de noi tratamente.
De curând, Universitatea Duke, SUA, a primit o subvenţie de 15 milioane de dolari pentru programul de cercetare destinat tratamentului autismului, acidentelor vascular-cerebrale, paraliziei cerebrale, precum şi a altor afecţiuni cerebrale, cu ajutorul celulelor stem recoltate din cordonul ombilical, potrivit site-ului Duke University School of Medicine.
În prima fază a programului, se vor realiza transplanturi de celule stem proprii pentru 20 de copii care suferă de autism. După aceea, în faza a doua a studiilor clinice, se vor face transplanturi cu celule stem de la donatori pentru persoane care suferă de autism, paralizie cerebrală sau pentru persoane care au suferit un atac cerebral. Joanne Kurtzberg, unul dintre medicii care se ocupă de program, a afirmat că proiectul Universităţii Duke are un potenţial enorm, mai ales că toate aceste afecţiuni au un impact enorm asupra calităţii vieţii copiilor şi adulţilor. Studiul clinic va încerca să determine dacă celulele stem din sângele cordonului ombilical vor îmbunătăţi comportamentul copiilor şi adulţilor suferind de autism, precum şi dacă remodelează activitatea cerebrală.
Un alt exemplu de susţinere a cercetării în domeniu este reprezentat de acordarea de către Agenţia daneză pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovaţie a unor burse în valoare de 100.000 DKK, respectiv 500.000 DKK, Băncii daneze de celule stem, StemCare Ltd, grupul din care face parte Stem Sure, pentru un proiect de multiplicare a celulelor stem de origine ombilicală. Bursele oferite sunt dedicate proiectelor noi şi inovative ale companiilor, iar prin intermediul acestor fonduri multiplicarea celulelor stem va fi accesibilă şi în ţara noastră.
„Şi în România, la această dată se desfăşoară studii cu celule stem, precum cel din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Transplant autolog de celule stem în boli cardiovasculare) sau cel din cadrul Universităţi de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş (Implantare de celule stem după infarct miocardic acut). Toate acestea reprezintă un bun început, însă considerăm că şi în ţara noastră ar trebui alocate mult mai multe fonduri, atât din partea statului, cât şi din mediul privat, pentru cercetare în domeniul medicinei regenerative, care reprezintă, fără nici o exagerare, dată fiind viteza dezvoltării domeniului, medicina viitorului. România nu ar trebui să rămână în urmă şi cu acest domeniu”, a subliniat dr. Bogdan Ivănescu, preşedinte Stem Sure. 

miercuri, 19 noiembrie 2014

Cercetatorii polonezi vin in ajutorul copiilor care sufera de autism, prin tehnologia imaginilor 3D

Tehnologia imaginilor 3D vine în ajutorul copiilor care suferă de autism sau sindrom Down. Cercetătorii polonezi au realizat o aplicaţie care creează o lume virtuală pentru micii pacienţi
Prin joc, aceştia se pot adapta, treptat, şi la lumea normală care, până atunci, le părea străină.
O echipă mixtă de medici şi ingineri IT a elaborat programul care-i introduce pe copiii bolnavi într-un fel de "peşteră virtuală" în trei dimensiuni. Rezultatul aminteşte de jocurile video sau de simulatoarele folosite la antrenamentul militarilor, dar, fireşte, imaginile sunt mult mai simple. Copiii, care până atunci nu îi luau în seamă pe terapeuţi, sunt imediat atraşi de jocul cu imaginile 3D şi se concentrează mai mult decât oricând.
Reacţiile copiilor, emoţiile lor arată că ei se implică total, îşi trăiesc din plin succesele, fac progrese iar acesta este cel mai important lucru.
Sistemul uşurează diagnosticul corect al afecţiunilor de care suferă copiii şi îi ajută pe terapeuţi să le obţină colaborarea în tratamentul de reabilitare.
Această tehnologie, cea mai mare realizare a noastră, ne permite să stabilim o relaţie cu aceşti copii şi, în acelaşi timp, să primim de la ei informaţii pe care nu le-am putea obţine prin metodele tradiţionale de reabilitare.
Primele teste efectuate la o şcoală specială pentru copiii autişti sau cu dizabilităţi sunt mai mult decât încurajatoare. Specialiştii polonezi continuă să lucreze la ameliorarea programului. Ei doresc, în primul rând, să-l adapteze pentru folosirea unei căşti de realitate virtuală care să permită continuarea tratamentului acasă la pacienţi.
sursa: http://observator.tv/; http://www.cursuriautism.ro/cercetatorii-polonezi-vin-in-ajutorul-copiilor-care-sufera-de-autism-prin-tehnologia-imaginilor-3d.php

joi, 13 noiembrie 2014

Un nou studiu face legatura dintre simptomele gastro-intestinale si autism la copii

Veer Patel în vârstă de 5 ani a fost diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist (TSA) în octombrie 2010. Tipic pentru acești copii, Veer Patel se descurcă cel mai bine în cadrul unei rutine zilnice rigide, neschimbate. Din păcate, funcțiile intestinale sunt inprevizibile și el este constipat frecvent, o problemă ce a apărut după stabilirea diagnosticului de autism. Și nu este un caz unic.

Până acum, comunitatea medicală a acordat puțină atenție acestei probleme, însă mulți părinți au observat simptome gastro-intestinale cronice la copiii lor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist (TSA).

Prioritățile s-ar putea schimba în urma descoperirilor unui nou studiu desfășurat de cercetătorii de la Centrul de Autism MarcusCentrul de Sănătate a Copiilor Atlanta și Universitatea de Medicină Emory. Aceștia au întreprins prima meta-analiză a tuturor cercetărilor publicate în legătură cu copiii autiști și problemele gastro-intestinale. Astfel au descoperit că, în comparație cu copiii care nu suferă de TSA, cei care au o astfel de tulburare sunt de 4 ori mai predispuși să se plângă de probleme gastro-intestinale generale și de 3 ori mai predispuși la diaree sau constipație. Acești copii se plâng de dureri abdominale de două ori mai mult decât copiii care nu prezintă tulburări din spectrul autist.

Potrivit coautorului William Sharp, directorul Programului de Tulburări Pediatrice de Alimentație de la Centrul de Autism Marcus și profesor de pediatrie asistent la Universitatea de Medicină, întreaga analiză a avut două obiective. „Unul dintre obiective a fost să aflăm cât de mult știm despre aceste probleme - și se pare că nu știm prea multe”. „Au fost publicate doar 15 studii realizate în condiții foarte bune, în ultimii 32 de ani.”

„De asemenea, sperăm să trezim un interes în comunitatea medicală pentru aflarea prevalenței, cauzelor și remediilor acestor probleme.”

Studiul confirmă experiența pediatrilor și a părinților copiilor cu TSA, însă în același timp evită să stabilească o legătură cauzală între cele două afecțiuni.

„Am detectat o prevalență a simptomelor gastro-intestinale la copiii cu TSA, însă rezultatele noastre au scos la iveală necesitatea mai multor cercetări privind sistemul gastro-intestinal la acești copii”, spune Sharp. „Trebuie să aflăm ce ar putea cauza prevalența simptomelor gastro-intestinale la copiii cu TSA. Este clar că trebuie să luăm în considerare rata mare a problemelor de alimentație și problemele comportamentale asociate documentate la acești copii. În acest moment nu avem dovezi care să arate o patologie gastro-intestinală unică în tulburările din spectrul autist.

Selecția alimentară este o caracteristică a copiilor cu TSA, care pot fi excepțional de încăpățânați în privința alimentelor consumate. De obicei preferă o gama restrânsă de alimente foarte procesate și bogate în calorii - brânză, cartofi prăjiți - și resping fructele, legumele și proteinele.

Potrivit coautorului studiului Barbara McElhanon, gastroenterolog pediatru la Centrul de Sănătate a Copiilor Atlanta și profesor de pediatrie asistent la Universitatea de Medicină, o întrebare importantă este dacă preferințele alimentare ale copiilor cu TSA sunt responsabile pentru problemele gastro-intestinale, sau există o afecțiune gastro-intestinală care stă la baza acestor preferințe alimentare. „Pur și simplu încă nu avem un răspuns la această întrebare”.

Este dificil de stabilit debutul problemelor gastro-intestinale, având în vedere dificultățile de comunicare tipice pentru copiii cu TSA. Cel mai adesea, singurul indiciu al unei probleme este comportamentul inexplicabil, cum ar fi autoflagelarea, agresiunea sau iritabilitatea, spune McElhanon.

„Medicii trebuie să fie conștienți de faptul că copiii cu TSA au mai multe probleme gastro-intestinale”, spune McElhanon. „Aceștia ar trebui să ceară familiei informații despre aspectul materiilor fecale și despre comportamente precum o iritabilitate crescută înainte de a merge la toaletă. Și întrebări deschise precum „Vă îngrijorează faptul că pe copil îl doare burta?” pot fi de ajutor.”

Documentând consecvent plângerile, dieta, orarul scaunelor și comportamentul copilului, părinții pot descoperi un tipar ce-l poate ajuta pe pediatru, gastroenterolog sau nutriționist să descopere o potențială problemă.
 

miercuri, 12 noiembrie 2014

Semnele timpurii ale autismului

revenţia este cea mai bună metodă de tratare. Descoperirea semnelor timpurii ale autismului ajută foarte mult la tratarea lui.  
Cercetătorii sugerează că semnele autismului apar în jurul vârstei de un an. Cu toate acestea, vârsta nu este aceeaşi la toată lumea, după cum spune terapeutul Autumn W. El explică că există semne timpurii de autism, înainte de vârsta de doi ani şi semne care apar mai târziu în timpul dezvoltării lui personale, când se observă o regresie a aptitudinilor.
Care sunt semnele unui copil care are autism
Niciun copil cu autism nu este la fel. Există un spectru de simtome pe care le au copiii cu autism şi nu există o anume tipologie, care să fi fost întâlnită la toţi. Aşa cum spune Jana T. Toţi copiii care suferă de autism sunt unici. Nu există un comportament tipic pentru un copil autist.
Care sunt steguleţele roşii la care părinţii ar trebui să fie atenţi?
Autism Speaks listează indicatori care anunţă autismul :
  • Lipsa zâmbetelor sau expresii de bucurie până la 6 luni
  • Lipsa sunetelor, zâmbetelor sau a altor expresii faciale până la 9 luni sau după
  • Lipsa gângurelilor până într.an an
  • Lipsa gesturilor
  • Lipsa cuvintelor până la 16 luni
  • Lipsa frazelor din două cuvinte până la 24 de luni
  • Dezinteres faţă de învăţarea limbii la orice vârstă
Alte semne, în afară de cele care implică funcţia lingvistică, se referă la evitarea contactului vizual şi a dezvoltării unei greutăţi în mişcare. Copiii care suferă de autism sunt fixaţi pe anumite obiecte şi explorează aspectele acelui obiect. De foarte multe ori par prinşi în propria lume, se lovesc singuri sau repetă sunete pe care doar ei le înţeleg, sunt sensibili la anumite sunete, lumină, o anumită textură sau mirosuri. Lipsa empatiei şi a emoţilor.
Semnele care apar mai târziu, conform Academiei Americane de Pediatrie, se pot manifesta la copiii a căror devoltare este normală până la 18 luni apoi
  • Se vor opri din vorbit
  • Nu vor mai scutura din mână în semn de papa
  • Nu vor mai reacţiona când vor fi strigaţi pe nume
  • Se vor închide în propria carcasă şi vor fi foarte distanţi şi dezinteresaţi de împrejurimi
Aceste schimbări se pot produce gradual sau brusc
În final, cercetătorii sfătuiesc mamele să îţi creadă instinctul, iar dacă li se pare că ceva este în neregulă să ducă copilul la un specialist pentru un control.

marți, 11 noiembrie 2014

Terapie de succes. Gemenii din Constanta care au spart bariera autismului

Andrei şi Mihai Albu, gemeni cu autism, din Constanţa, au reuşit să treacă de zidul care îi ţinea departe de lume, după multă muncă. Băieţii au demonstrat că au talente speciale: unul în sport, iar celălalt în pictură.
Andrei şi Mihai Albu sunt fraţi gemeni în vârstă de 13 ani, din Constanţa. Ei suferă de autism, dar, în ciuda acestui diagnostic, au evoluat atât de mult încât pot învăţa alături de copii sănătoşi, se pot juca, pot fi relativ independenţi.    
De altfel, după ce gemenii au beneficiat, printre altele, de un tip special de terapie, numită Terapia 3C: conştientizare, coordonare şi concentrare, inspirată din artele marţiale, rezultatele nu au întârziat să apară.
În octombrie, Andrei Albu a fost premiat pentru modul în care a evoluat din punct de vedere fizic, dar şi mental, în cadrul unui eveniment numit „International Naturally Autistic People Awards, Convention & Festival“, susţinut de o fundaţie din Canada care îi promovează pe cei care reuşesc să facă performanţă în domeniul autismului: atât terapeuţi, cât şi pacienţi cu progrese importante.  
Nominalizările pot fi făcute de oricine. Un juriu din care fac parte reprezentanţi din SUA, Canada, Noua Zeelandă, India, Anglia şi Turcia decide cine ia premiu. Membrii juriului sunt cercetători, profesori, conducători de asociaţii naţionale de autism. Andrei a fost nominalizat de Asociaţia „Sport Pentru Autism România“, iar juriul a fost foarte impresionat de reuşitele sale.    
„ADEVĂRATELE PREMII SUNT PROGRESELE“  
Paul Cojocaru, antrenor de arte marţiale, este iniţiatorul Terapiei 3C şi s-a ocupat de cei doi băieţi cu autism. El spune că premiul primit de Andrei atrage atenţia asupra faptului că recuperarea psihomotorie cu ajutorul Terapiei 3C este urmărită şi apreciată în toată lumea şi că nu trebuie exclusă din procesul global de recuperare a persoanelor autiste. „Premiile în autism nu sunt ceva obişnuit şi, din punctul meu de vedere, au o valoare de popularitate, ca să zic aşa. Cred, însă, că adevăratele premii sunt progresele pe care copiii cu autism le fac cu ajutorul terapiei“, explică antrenorul.  
Anul trecut, a fost premiat un profesor de sport din Turcia, iar în urmă cu doi ani, premiul cel mare a fost obţinut chiar de Paul Cojocaru, antrenorul lui Andrei. Festivalul a ajuns la cea de-a cincea ediţie, iar asociaţia s-a înfiinţat în urmă cu 15 ani. Anul acesta, pentru prima dată premiul a fost acordat în Europa, la Edinburgh (Scoţia). Din păcate, Andrei nu a putut ajunge să-şi ia premiul, constând într-o diplomă, însă a fost ridicat de consulul României la Edinburgh, Mihai Delcea. Festivitatea de premiere a avut loc la începutul lunii octombrie.  
DE UNDE AU PORNIT CEI DOI GEMENI  
Mama gemenilor, Roxana Albu (39 de ani), profesoară de limba şi literatura română, a aflat doar în luna a şasea de sarcină că va naşte gemeni, după ce anterior făcuse mai multe ecografii. „Când am aflat că am sarcină multiplă, m-am speriat. Mă tot întrebam dacă pot să mă descurc cu doi copii. De asta cred că i-am născut şi prematur, la şapte luni“, povesteşte ea. Cei mici au evoluat normal în primul an de viaţă, după care au regresat. Începuseră să gângurească „mama“, „tata“ şi alte câteva cuvinte, după care s-a lăsat tăcerea. Doar după multe vizite la medici specialişti celor doi gemeni li s-a pus diagnosticul: autism infantil, completat de ADHD. Părinţii nu au disperat. „Am avut noroc de faptul că autismul este asociat la ei cu ADHD, şi nu cu paralizie“, spune mama celor doi gemeni. După mulţi ani de terapie, ADHD-ul aproape a dispărut şi în prezent amândoi urmează cursurile Şcolii numărul 16 din Constanţa.    
Încă de la grădiniţă, cei doi l-au întâlnit pe antrenorul de arte marţiale Paul Cojocaru, care îşi selecta pe atunci tinerii cu care să lucreze şi care făcea Terapia 3C, destinată copiilor autişti. După un an şi jumătate de muncă, Andrei a evoluat şi a obţinut centura mov. Sportul s-a potrivit pentru el ca o mănuşă, spune mama băieţilor. Pe lângă sport, Andrei este pasionat de civilizaţia tibetană.  La rândul lui, fratele lui Andrei, Mihai, este un adevărat artist, fiind pasionat de pictură.    
PROGRAM SPARTAN  
„Cei doi băieţi aveau probleme cu mişcarea, dar după un an şi jumătate, i-am mutat la grupa de copii normali, aşa de bine au evoluat“, spune el. Acum, Andrei merge doar de două ori pe săptămână la antrenamente.  Copiii au un program spartan: dimineaţa, la ora 8.30, pleacă de acasă. Până la ora 12.00 merg la terapie (copiii merg şi la un alt terapeut care îi învaţă să socializeze şi să comunice şi care, în trecut, i-a ajutat şi să înveţe să vorbească). Apoi, pleacă spre şcoală, unde stau până la ora 18.30. Seara, când ajung acasă, fac teme împreună cu mama lor. A doua zi o iau de la capăt. Inclusiv în timpul vacanţei de vară au mers la terapeut, pentru a nu regresa. Tatăl copiilor, Adrian, munceşte în Cipru, în domeniul turismului, şi îşi ajută familia cu banii necesari continuării tratamentului.    
RECUPERAREA COSTĂ  
Toată recuperarea copiilor scoate bani mulţi din buzunarul părinţilor: aproximativ 1.700 de lei lunar. Pe lângă terapeut, se plăteşte şi psihologul de la şcoală, care vine săptămânal pentru a le urmări parcursul copiilor, cum se acomodează cu profesorii şi cu ceilalţi elevi.    
Cărţile comandate în SUA i-au mai costat pe părinţi încă 300 de dolari. Singura care nu costă este Terapia 3C. Mama celor doi spune că puţini părinţi îşi pot permite toate aceste costuri, însă ştie că trebuie să meargă mai departe. „Sunt fericită că m-au ales să le fiu mamă. În fiecare zi avem de dus câte o luptă. Dar trebuie să fii spartan pentru a obţine astfel de rezultate“, spune ea.  
Femeia adaugă că nu şi-a închipuit niciodată că va reuşi să obţină cu copiii atâtea rezultate. „Dacă m-aţi fi întrebat în urmă cu mulţi ani cum văd viaţa noastră, cu siguranţă aş fi văzut-o aşa“, mărturiseşte mama gemenilor.    
Pe lângă terapia zilnică făcută cu specialistul, Roxana Albu continuă cu ei acasă activităţile care să îi responsabilizeze. Cei doi copii sunt ordonaţi, îşi fac singuri patul, se îmbracă fără niciun ajutor. De asemenea, îşi ajută părinţii şi bunicii la diverse munci casnice. În timpul liber, pe care îl au de regulă în weekend, gemenii se uită la televizor şi se joacă uneori pe calculator. Andrei repetă figuri  de arte marţiale, iar Mihai pictează. „Copiii mei sunt în învăţământul de masă. Am muncit şi luptăm în continuare pentru asta. Nu am primit acest lucru ca pe un favor“, mai spune Roxana Albu.      
MIHAI A FĂCUT PORTRETELE COLEGILOR  
Mihai, fratele geamăn al lui Andrei, a renunţat la sport, el având înclinaţii artistice, iar părinţii l-au lăsat să se exprime liber. Toată casa familiei Albu este plină de picturi de-ale băiatului: pe frigider, înrămate sau puse la dosar. „Mai demult, Mihai a făcut portretele tuturor copiilor din clasă“, povesteşte mama celor doi. Ulterior, Mihai a început să picteze icoane. Cu astfel de lucrări, reprezentând pe Maica Domnului sau pe Iisus, a obţinut nenumărate premii şi diplome, printre care se numără premiul I în 2013 la Concursul internaţional de icoane, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, dar şi premiul I la expoziţia „Flori de martie“ din anul 2012.  
„AUTIŞTII SUNT CAMPIONI“   
Copiii diagnosticaţi cu autism au probleme în a se exprima, însă fiecare are un talent al lui, care trebuie descoperit, a explicat medicul neuropsihiatru Gina Goleşteanu, din Constanţa. „Au nişte calităţi deosebite, ei trebuie să fie stimulaţi pentru a se putea exprima. Au dezvoltate capacităţi deosebite în domeniul matematicii, al IT-ului, în arte sau sport“, spune specialista. De aceea, este de părere că părinţii acestor copii trebuie să nu-i ţină după uşă, ci să lucreze foarte mult cu ei, să-i ducă la specialişti care să scoată la lumină talentul fiecăruia dintre ei. „Ştiu un copil autist elev la Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân», Radu Alexandrescu. Băiatul excelează la foarte multe materii şi ia premii la toate olimpiadele la care se duce. Autiştii sunt campioni. Sunt copii care nu învaţă niciodată şi le ştiu pe toate“, adaugă medicul.    
Gina Goleşteanu mai spune că toţi copiii autişti ar trebui să urmeze diferite terapii prin care să înveţe să comunice cu ceilalţi, dar şi să arate acolo unde excelează.    
AUTISMUL ŞI ADHD-UL  
Autismul şi ADHD-ul sunt tulburări care afectează interacţiunea socială şi comportamentul. ADHD-ul este caracterizat prin dificultatea celui diagnosticat de a-şi menţine concentrarea asupra unui fapt, dar şi prin hiperactivitate. La rândul său, autismul este o tulburare de dezvoltare tradusă prin deficienţe de socializare, de comunicare şi comportamente repetitive. Studiile arată că mulţi dintre copiii diagnosticaţi cu autism au şi ADHD.   „Terapia 3C“: conştientizare, concentrare, coordonare  
 „Terapia 3C“ este o terapie psihomotorie creată special pentru persoane cu autism, inventată de antenorul de arte marţiale Paul Cojocaru (foto) şi înregistrată la OSIM. Terapia se bazează pe exerciţii fizice cu efecte importante asupra psihicului. Aceasta îi ajută pe copii să devină conştienţi de propria corporalitate şi autonomi din punct de vedere psihomotor. „Până în prezent, am aplicat «Terapia 3C» pentru aproximativ 150 de copii autişti care aveau, la începerea programului terapeutic, între 3 şi 8 ani. De asemenea, în urma workshop-urilor susţinute în ţară, alte câteva sute de copii lucrează în direcţia recuperării psihomotorii cu 3C. Dintre aceştia, rezultate foarte bune au apărut la cel puţin 90% din cazuri. Succesul terapiei 3C depinde de vârsta copilului (cu cât este mai mică, cu atât este mai bine) şi de felul de autism pe care subiectul îl are în momentul în care începe terapia“, spune Paul Cojocaru.  
Totul a început acum şase ani, când Paul Cojocaru (42 de ani) preda arte marţiale vietnameze, Qwan Ki Do, în grădiniţe din Constanţa. Aşa a observat că unii copii nu reacţionau deloc la niciun fel de stimuli, nu comunicau şi nu interacţionau cu nimeni. „Întâi am crezut că au probleme cu auzul. Apoi am aflat că suferă de autism. Am zis să încerc să-i ajut“, îşi aminteşte Paul Cojocaru. Procedurile fizice au dat roade, iar progresele au fost surprinzătoare. A lucrat cu sute de copii în acest timp. „Reacţiile sunt numai pozitive. Nu există nici măcar un copil care să nu fi făcut progrese importante în direcţia recuperării psihomotorii“, adaugă Paul Cojocaru. Orele de „Terapie 3C“ sunt gratuite.

duminică, 2 noiembrie 2014

5 lucruri care nu cauzeaza autism

Autismul, aceasta boala care izoleaza copiii intr-o lume tacuta, este una dintre cele mai dezbatute si cercetate afectiuni la ora actuala printre specialistii. Savantii incearca sa depisteze cauzele exacte care afecteaza abilitatea copilului de a comunica si relationa cu cei din jur, insa in efortul lor s-au confruntat cu o multime de mituri sau conceptii gresite legate de factorii declansatori ai bolii.
De aceea, merita sa discutam si despre lucrurile care NU cauzeaza autismul si sa le "ingropam" definitiv din calea cresterii corecte a unui copil!  
Stilul parental
Nimic din ce faci in ingrijirea sau cresterea copilului nu are legatura cu diagnosticul de autism al copilului tau. Este inutil sa lasi sentimentele de vinovatie sau frustrarile sa iti invadeze mintea si bucuria de a fi parinte. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei acestei afectiuni inspaimantatoare pentru parinti, in mod cert acestea nu au legatura cu modul in care alegi sa iti ingrijesti copilul.
Studiile sugereaza ca factorii declansatori ai autismului sunt de natura genetica, biologica sau neurologica. Asadar, nimic din ce faci sau nu faci in ingrijirea, disciplinarea si educarea copilului nu poate fi cauza a acestei tulburari.  
Comportamentul din timpul sarcinii
Nu doar modul in care ai grija de copil dupa nastere a fost asociat cu autismul. Exista o serie de prejudecati conform carora expunerea la soare, viciile, medicamentele sau traumele emotionale experimentate in sarcina ar putea cauza autismul la copii, lucruri care nu sunt adevarate. Cert este insa faptul ca multe dintre acestea pot avea repercusiuni grave asupra sanatatii generale a copilului.  
Vaccinurile (imunizarea)
In ultimii ani, a inceput o adevarata propaganda antivaccinare la copii, pe motiv ca ar produce modificarile neuronale asociate tulburarilor din spectrul autist. Mai intai, a fost vizat vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) ca principal vinovat pentru declansarea bolii. La scurt timp, toate tipurile de imunizari au inceput sa fie, treptat, considerate factori de risc pentru tulburare.
Specialistii avertizeaza ca nevaccinarea copiilor este un pret prea mare de platit pentru sanatatea si viata lor, pentruca parintii sa ia in considerare speculatia nedemonstrata stiintific conform careia imunizarile ar avea implicatii in declansarea autismului.  
Alimentatia
Din momentul in care consumul de zahar a fost asociat cu cresterea riscului de ADHD la copii, multi cercetatori si pseudomedici au incercat sa faca legaturi si intre alimente si autism, lansand tot soiul de ipoteze nejustificate. De teama acestei tulburari, multi parinti si-au trecut copiii la regim sau dieta, scotand din meniul lor alimentele cu gluten, caseina sau cu alte ingrediente pe care le-au invocat respectivele studii.
Cert este faptul ca nu s-a dovedit nimic in acest sens si ca sunt foarte slabe sansele ca alimentele consumate de copii sa produca degenerarea biologica si neurologica implicata in aparitia acestei afectiuni. .  
Aparatura electronica (gadgeturile)
Nu sunt putine afectiunile si problemele cu care telefoanele, televizoarele si, in general, gadgeturile moderne sa nu fi fost asociate de-a lungul timpului, iar autismul nu face exceptie. La un moment dat, s-a speculat ideea ca obiceiul de a urmari programele de la televizor ar putea declansa autismul la copii. Insa nu a iesit la iveala nicio dovada stiintifica care sa dovedeasca ca urmarirea emisiunilor sau filmelor ar produce degenerarea biologica sau neurologica implicata in aparitia autismului.
Si undele electromagnetice emanate de gadgeturi, si in speciale de telefoanele mobile, au fost asociate cu autismul, pe baza faptului ca ar avea un impact nociv asupra creierului. Cu toate acestea, nu exista, la ora actuala, nicio dovada conform careia utilizarea electronicelor ar putea fi responsabila pentru aparitia tulburarii.