luni, 24 noiembrie 2014

15 milioane de dolari pentru cercetarea terapiei cu celule stem in autism

Cercetarea în domeniul celulelor stem ia amploare şi în acest an, astfel că din ce în ce mai multe fonduri, atât de la companiile din acest domeniu, cât şi de la organizaţii filantropice, sunt alocate descoperirii de noi tratamente.
De curând, Universitatea Duke, SUA, a primit o subvenţie de 15 milioane de dolari pentru programul de cercetare destinat tratamentului autismului, acidentelor vascular-cerebrale, paraliziei cerebrale, precum şi a altor afecţiuni cerebrale, cu ajutorul celulelor stem recoltate din cordonul ombilical, potrivit site-ului Duke University School of Medicine.
În prima fază a programului, se vor realiza transplanturi de celule stem proprii pentru 20 de copii care suferă de autism. După aceea, în faza a doua a studiilor clinice, se vor face transplanturi cu celule stem de la donatori pentru persoane care suferă de autism, paralizie cerebrală sau pentru persoane care au suferit un atac cerebral. Joanne Kurtzberg, unul dintre medicii care se ocupă de program, a afirmat că proiectul Universităţii Duke are un potenţial enorm, mai ales că toate aceste afecţiuni au un impact enorm asupra calităţii vieţii copiilor şi adulţilor. Studiul clinic va încerca să determine dacă celulele stem din sângele cordonului ombilical vor îmbunătăţi comportamentul copiilor şi adulţilor suferind de autism, precum şi dacă remodelează activitatea cerebrală.
Un alt exemplu de susţinere a cercetării în domeniu este reprezentat de acordarea de către Agenţia daneză pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovaţie a unor burse în valoare de 100.000 DKK, respectiv 500.000 DKK, Băncii daneze de celule stem, StemCare Ltd, grupul din care face parte Stem Sure, pentru un proiect de multiplicare a celulelor stem de origine ombilicală. Bursele oferite sunt dedicate proiectelor noi şi inovative ale companiilor, iar prin intermediul acestor fonduri multiplicarea celulelor stem va fi accesibilă şi în ţara noastră.
„Şi în România, la această dată se desfăşoară studii cu celule stem, precum cel din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Transplant autolog de celule stem în boli cardiovasculare) sau cel din cadrul Universităţi de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş (Implantare de celule stem după infarct miocardic acut). Toate acestea reprezintă un bun început, însă considerăm că şi în ţara noastră ar trebui alocate mult mai multe fonduri, atât din partea statului, cât şi din mediul privat, pentru cercetare în domeniul medicinei regenerative, care reprezintă, fără nici o exagerare, dată fiind viteza dezvoltării domeniului, medicina viitorului. România nu ar trebui să rămână în urmă şi cu acest domeniu”, a subliniat dr. Bogdan Ivănescu, preşedinte Stem Sure. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu