marți, 21 aprilie 2015

Preeclampsia creste riscul de autism al copilului


Un studiu facut in California a stabilit o legatura intre aceasta conditie care apare in sarcina si nasterea de copii care vor fi afectati de autism.
Statisticile arata ca incidenta cazurilor de autism este in crestere continua in Statele Unite (cu 30% mai multe cazuri in 2014 fata de 2012), astfel incat se investeste tot mai mult in cercetarea cauzelor acestui fenomen. Un studiu facut la Universitatea din California, ale carui rezultate au fost publicate recent intr-un prestigios jurnalul de pediatrie american, a reusit sa stabileasca o legatura intre preeclampsia de care gravidele sufera si autismul copiilor lor. Conform cercetarii, copiii nascuti de femei care au suferit de preeclampsie in sarcina se confrunta cu un risc de doua ori mai ridicat de a se confrunta cu autismul, intr-o forma sau alta.
Gravidele cu preeclampsie pot da nastere la copii cu abilitati scazute de invatare
La studiu au participat 1 000 de copii cu varste intre doi si trei ani. Jumatate dintre acestia au fost diagnosticati cu autism, aproape 200 sufera de intarzieri in dezvoltare, iar 350 sunt absolut normali. Mamele tuturor acestor copii fusesera diagnosticate cu preeclampsie in sarcina. Cercetatorii au descoperit nu numai ca aceasta conditie a gravidei potenteaza riscul de instalare a autismului la copil, ci si ca functia cognitiva a copilului are de suferit.
Aceste legaturi au fost explicate prin teoria ca, din cauza preeclampsiei, gravida furnizeaza un nivel mai scazut de oxigen si de nutrienti fatului, supunandu-l stresului intrauterin si tulburandu-i devoltarea normala. De asemenea, o femeie insarcinta care sufera de preeclampsie se confrunta cu un risc mai mare de nastere prematura si de a aduce pe lume un bebelus cu greutate mica, ambele aspecte fiind implicate in cresterea riscului de autism la copil.
Incidenta preeclampsiei este in crestere
Incidenta cazurilor de preeclampsie este in crestere pe glob, iar in tarile in curs de dezvoltare este responsabila pentru 40-60% din numarul de decese din randul gravidelor. De obicei, apare in a doua parte a sarcinii si poate rezista pana la sase saptamani dupa nastere, dar exista cazuri in care s-a instalat si inainte de saptamana 20 de sarcina.
Preeclampsia se manifesta prin tensiune arteriala crescuta, nivel ridicat de proteine in urina, retentie de lichide foarte pronuntata si, in consecinta, edeme, crestere rapida in greutate, dureri de cap, probleme de vedere, ameteala, greturi puternice, sange in urina, dereglarea reflexelor.
Intre factorii banuiti ca ar favoriza instalarea preeclampsiei se numara:
  • regimul alimentar deficitar in nutrienti (sunt vizate vitaminele C si E, calciul, zincul, acizii grasi esentiali);
  • sistemul imunitar slabit al gravidei;
  • istoric familial de preeclampsie (la mama sau la sora gravidei);
  • existenta hipertensiunii arteriale anterior sarcinii;
  • obezitate anterioara sarcinii;
  • sarcina multipla;
  • istoric personal de diabet, boli renale, lupus.
Riscul de aparitie a preeclampsie este mai ridicat la prima sarcina, la gravidele adolescente si la cele trecute de 40 de ani.
Avand in vedere ca mostenirea genetica nu poate fi combatuta, ci doar tinuta sub control, femeile aflate la varsta fertila sunt indrumate catre un stil de viata sanatos care sa le asigure o stare prenatala buna in vederea aparitiei unei sarcini. Este cea mai buna metoda de preventie in cazul preeclampsiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu