marți, 8 decembrie 2015

Oamenii de stiinta se folosesc de iPhone-uri pentru a gasi remedii pentru boli


Trei universități din Statele Unite au lansat aplicații pentru Apple care să ajute cercetările în domeniul bolilor și afecțiunilor.
Programul acestora face parte din planurile de a oferi ajutor oamenilor care suferă de anumite afecțiuni. Astfel, aceștia sunt rugați să participe la mai multe studii clinice, iar datele provenite de la pacienți sunt colectate cu ajutorul iPhone-ului și, în anumite cazuri, un ceas Apple. Potrivit celor de la Mashable, aplicațiile sunt create pentru a cerceta autismul, epilepsia și cancerul de piele.
Aplicația celor de la Universitatea Duke folosește chestionare și un sistem de recunoaștere facială pentru a căuta urme de autism și alte tulburări în curs de dezvoltare ale copiilor. Deși aplicația nu oferă un diagnostic pentru autism, aceasta oferă un mod prin care familiile pot primi un feedback despre cum să reacționeze în cazul atacurilor de furie și când este momentul să ceară ajutor din partea unui medic. Aplicația folosește camera frontală a unui iPhone pentru a monitoriza reacțiile copiilor în timp ce aceștia urmăresc un videoclip, iar acele date sunt analizate pentru a evalua răspunsul emoțional.
Universitatea din Oregon a lansat o aplicație prin care încearcă să prevină dezvoltarea cancerului de piele. Aceasta urmărește dezvoltarea alunițelor și modul în care acestea își schimbă forma. Pentru a face asta, utilizatorii trebuie să fotografieze o anumită porțiune a corpului, iar aplicația urmărește dezvoltarea alunițelor prin măsurători, localizare și monitorizare în timp. Informațiile colectate de aplicație sunt private pentru moment, iar utilizatorii sunt cei care vor decide dacă doresc să le facă publice sau nu.
Cei de la Universitatea Johns Hopkins doresc să vină de hac epilepsiei. Mai mult de 1.5 milioane de americani suferă de această afecțiune, iar 40% dintre aceștia manifestă crize ce nu pot fi controlate prin medicamentație. Aplicația celor de la universitate dorește să depisteze crizele înainte ca acestea să aibă loc. Deocamdată, aceasta colectează informații despre ce se întâmplă înainte, în timpul și după o criză, cu ajutorul unui Apple Watch. În timp, aplicația ar trebui să poată preveni crizele, iar pacienții să-și ia medicamentația corespunzătoare.
Nu este prima inițiativă de acest gen, iar faptul că oamenii de știință se folosesc de tehnologia ce-a de toate zilele pentru a putea îmbunătăți vieților celor care au nevoie este un lucru perfect normal, având în vedere evoluția dispozitivelor mobile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu