duminică, 30 martie 2014

2 aprilie - Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Data de 2 aprilie marchează Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, la data de 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.
http://www.cursuriautism.ro/2-aprilie-ziua-internationala-de-constientizare-a-autismului.php

O serie de anomalii in dezvoltarea cerebrala a fetusului duce la autism

Autismul este rezultatul unor anomalii in procesul de formare a anumitor structuri cerebrale din perioada fetala, descoperire care poate duce la diagnosticarea mult mai precoce a acestui sindrom, conform unui studiu publicat de neurologi americani, transmite AFP, citat de Agerpres.
Acest studiu identifica o anumita dezorganizare in arhitectura cerebrala a copiilor cu autism. Daca aceasta concluzie va fi confirmata si de alte studii, “putem deduce ca reflecta un proces care se produce cu mult timp inainte de nastere”, explica Dr. Thomas Insel, director al Institutului american pentru Sanatate Mentala.
Concluziile acestui nou studiu au fost publicate in ultimul numar al revistei New England Journal of Medicine.
“Aceste rezultate demonstreaza importanta unei interventii precoce pentru tratarea autismului”, sindrom care afecteaza un copil din 88 in SUA.
“Dezvoltarea cerebrala a fetusului din perioada sarcinii cuprinde formarea cortexului (scoarta cerebrala) constituita din sase straturi distincte de neuroni”, explica si Dr. Eric Courchesne, director al Centrului de Excelenta in tratarea Autismului din cadrul Universitatii California de la San Diego, co-autor al acestui studiu.
“Noi am descoperit o serie de anomalii in dezvoltarea straturilor scoartei cerebrale la majoritatea copiilor diagnosticati cu autism”, a mai precizat el.
Medicii au analizat esantioane de tesut cerebral provenit de la 11 copii cu autism decedati la varste intre 2 si 15 ani. Ei au comparat rezultatele apeland la un grup martor de 11 copii fara autism. Cercetatorii au analizat o serie de 25 de gene care functioneaza ca biomarkeri pentru anumite tipuri de celule cerebrale din componenta diferitelor straturi ale scoartei si au constatat ca acesti biomarkeri lipsesc din creierul a 91% dintre copii care sufereau de autism, comparativ cu doar 9% pentru copii din grupul martor.
Semnele dezorganizarii celulelor cerebrale sunt vizibile sub forma unor pete de 5 pana la 7 milimetri lungime, la diferite niveluri, in diferite straturi ale scoartei din regiunea lobului frontal si din regiunea lobului temporal, conform Dr.-ului Courchesne. In acest regiuni se afla centrii functiilor sociale, ai emotiilor, comunicarii si ai limbajului- adica exact acele functii afectate in cazurile de autism.
Printre altele, faptul ca aceste anomalii sunt rare si nu afecteaza ansamblul cortexului, ii permite creierului sa reconstituie legaturile neuronale afectate, folosind tesut sanatos din cadrul scoartei.

Un pas important in diagnosticarea copiilor cu autism

Medicii de familie au la dispozitie, de astazi inainte, o unealta extrem de valoroasa in depistarea autismului la copiI: un screening (test) de zece intrebari, cu ajutorul carora sa observe mai clar semnele acestei tulburari de comportament. Vestea a fost facuta publica, ieri, in cadrul Conferintei Nationale de Analiza Aplicata a Comportamentului (ABA), desfasurata la Universitatea “Titu Maiorescu" din Capitala si reprezinta o adevarata victorie pentru parintii copiilor cu autism care, pana acum, trebuiau sa caute raspunsurile in cabinetele psihologilor, informeaza evz.ro.
Iar familiile aflate in aceasta situatie nu sunt putine. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in Romania, in anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, insa numarul real al acestora este estimat la peste 30.000 de copii. 
"In acest moment, testul a fost trimis catorva mii de medici de familie. Fiecare raspuns este notat cu un anumit punctaj, astfel ca in functie de scorul final se poate face un diagnostic. Daca e foarte mare, copilul trebuie trimis imediat la un specialist", explica unul dintre invitatii principali ai evenimentului, psihologul Raluca Nica, de la Centrul National de Sanatate Mintala din Bucuresti.
Aplicarea acestui screening va avea un impact pozitiv pe toate planurile. "Copiii cu tulburari din spectru autism vor avea sanse reale de recuperare, ceea ce va fi si in beneficiul statului, care va plati mai putine indemnizatii si alocatii persoanelor asistate", spune Daniela Bololoi, presedinta Asociatiei Help Autism, co-organizator al conferintei.
Pe de alta parte, lupta parintilor este ingreunata de institutiile statului.
Cel putin in teorie, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate deconteaza, de anul trecut, o ora pe zi de terapie de recuperare ABA, in cabinetele private ale psihiatrilor, in valoare de 69 de lei. O nimica toata avand in vedere ca, in functie de stadiul in care se afla, un copil cu autism are nevoie intre doua si sase ore de terapie zilnica cu un specialist.
sursa: http://sanatate.bzi.ro/; http://www.cursuriautism.ro/un-pas-important-in-diagnosticarea-copiilor-cu-autism.php

luni, 24 martie 2014

Vitamina D poate facilita tratarea autismului

Există noi dovezi că suplimentele alimentare ce conţin vitamina D pot facilita tratarea autismului. Mulţi oameni de ştiinţă au presupus că comportamentul social problematic al persoanelor cu autism este influenţat de nivelurile scăzute de vitamina D şi serotonină. În prezent, un studiu a descoperit un raport de cauzalitate între vitamina D şi cei trei hormoni care sunt importanţi pentru comportamentul social: serotonina, oxitocina şi vasopresina.
Cercetarea genetică a demonstrat că hormonul vitamina D activează o genă care produce o enzimă ce are capacitatea de a creşte nivelul de serotonină (Patrick & Ames, 2014).  În creier, serotonina acţionează ca un neurotransmiţător, facilitând schimbarea comportamentului social şi chiar afectând reţeaua şi structura creierului. Totuşi, cercetările au descoperit, de asemenea, că gena afectată de vitamina D tinde să diminueze producţia de serotonină în intestin şi în alte ţesuturi. Nivelurile ridicate de serotonină în intestin – locul unde se găseşte de obicei serotonină în proporţie de 90% - poate cauza probleme intestinale, ce sunt adesea asociate cu autismul.

Studiul poate facilita clarificarea a două enigme (printre multe altele) despre autism:
1. „Serotonină anormală”. Aceasta este descoperirea conform căreia persoanele ce suferă de autism tind să aibă un nivel scăzut de serotonină în creier, însă un nivel ridicat în sânge – ceea ce provoacă probleme intestinale.
2. Motivul pentru care mai mulţi bărbaţi decât femei suferă de autism. Hormonul estrogen poate creşte nivelul de serotonină. Majoritatea vitaminei D produsă în organism apare după ce radiaţiile UVB ating suprafaţa pielii.

Se consideră că cel puţin 70% din populaţia Statelor Unite are un nivel insuficient de vitamina D. În special, nivelul este scăzut în rândul persoanelor care trăiesc în climate nordice, cum ar fi cele din părţile nordice ale Statelor Unite. Problema este îndeosebi gravă pentru cei cu o piele mai închisă la culoare, întrucât aceasta blochează razele UVB. 
De asemenea, este interesant de menţionat că rata cazurilor de autism a crescut în perioada în care s-au înregistrat scăderi drastice al nivelului mediu de vitamina D. În cazul autismului, autorii studiului recomandă suplimentele alimentare ce conţin vitamina D, triptofan (care se transformă în serotonină) şi acizi graşi omega 3 – toate acestea fiind relativ ieftine. De asemenea, ei susţin că în timpul îngrijirii prenatale, monitorizarea nivelului de vitamina D trebuie să devină o practică standard.

Cum se observa autismul copilului din primele 6 luni de viata

Indicii timpurii ale autismului pot fi identificate la copiii sub sase luni, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii americani au analizat modul in care copiii (de la nou nascuti pana la cei de 3 ani) privesc chipurile din jurul lor. Ei au descoperit la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 luni, diagnosticati mai tarziu cu autism, dar dezvoltati initial normal, un contact vizual diminuat - semn distinctiv de autism. Un expert din Marea Britanie a declarat ca rezultatele ridica speranta posibilitatii unor interventii timpurii.
Tehnologia "urmaririi ochiului"
In cadrul studiului, cercetatorii condusi de Scoala de Medicina a Universitatii Atlanta, SUA -  au folosit tehnologia "urmaririi ochiului" pentru a masura modul in care copilul se uita si raspunde la indiciile sociale. Ei au descoperit ca bebelusii de peste doua luni, diagnosticati mai tarziu cu autism, au aratat un declin constant in urmarirea interactiunilor umane prezentate in clipuri video.
Cercetatorul Dr. Warren Jones, a declarat pentru BBC News: "Acest studiu demonstreaza  pentru prima data ca este posibil sa detectam semne ale autismului in primele luni de viata. Acestea sunt primele semne de autism pe care le-am observat vreodata." Studiul, in colaborare cu Centrul de Autism Marcus, a urmarit 59 de copii care au prezentat un risc ridicat de autism (avand frati cu aceeasi afectiune), precum si 51 de copii cu risc minim. Dr. Jones si colegul lui, Dr. Ami Klin, i-au tinut sub observatie pana la varsta de 3 ani, cand, in mod oficial, copiii au fost evaluati pentru autism. Treisprezece dintre copii (11 baieti si 2 fete) au fost diagnosticati cu tulburari din spectrul autismului - o serie de tulburari, care includ autism si sindromul Asperger.
La copiii cu autism contactul vizual este in scadere
Cercetatorii s-au indreptat apoi inspre datele obtinute in urma "urmaririi ochilor" si ceea ce au descoperit a fost surprinzator: "La copiii cu autism, contactul vizual este deja in scadere din primele sase luni de viata", a spus Dr. Jones. "Dar, a adaugat el, acest lucru poate fi vazut doar cu ajutorul unei tehnologii sofisticate, nefiind vizibil pentru parinti. Daca acestia sunt ingrijorari, trebuie sa vorbeasca cu pediatrul copilului".Dr. Deborah Riby, de la Departamentul de Psihologie la Universitatea din Durham, a declarat ca studiul a oferit o introspectie a momentului de atentie sociala atipica la copiii care ar putea sa dezvolte autism: "Acesti markeri timpurii sunt extrem de importanti pentru noi, diagnosticand mai devreme un copil care are una dintre aceste afectiuni - cum ar fi autismul - putem interveni si ajuta la dezvoltarea lui".
Cercetarea trebuie insa reprodusa la o scara mai mare
Caroline Hattersley, sef de informatii si consultanta la Societatea Nationala de Autism, a declarat ca cercetarea a fost "bazata pe un esantion foarte mic si trebuie sa fie reprodusa la o scara mult mai mare inainte de a concluziona. Autismul este o afectiune foarte complexa. Daca doua persoane sunt diagnosticate cu autism, asta nu inseamna ca ele sunt identice, deci avem nevoie de o abordare holistica a diagnosticului, care sa ia in considerare toate aspectele legate de comportamentul unui individ. O abordare mai cuprinzatoare permite identificarea intregului ajutor de care pacientul are nevoie. Este vital ca toti bolnavii cu autism sa aiba acces la diagnosticare, deoarece aceasta poate fi cheia pentru deblocarea ajutorului necesar care permite persoanelor aflate in aceasta situatie sa-si atinga potentialul maxim."

Teste online de diagnosticare a autismului la copii

Diagnosticati rapid si cu exactitate autismul cu ajutorul internetului, sugereaza un studiu. Cercetatorii de la Harvard Medical School, SUA -  au redus semnificativ de la ore la minute, timpul necesar pentru a detecta cu precizie autismul la copiii mici.
Procesul de diagnosticare a autismului este complex si subiectiv
Procesul de diagnosticare a autismului este complex, subiectiv, si de multe ori se limiteaza doar la un anumit segment de populatie careia ii este necesar. Cu cresterea recenta in incidenta de 1 la 88 de copii, necesitatea unor  metode precise si pe scara larga dislocabile pentru screening si diagnostic este substantiala. Dennis Wall, profesor asociat de patologie si director de initiativa in biologia computationala de la Centrul de Informatica Biomedicala de la Harvard Medical School, SUA,  a fost preocupat de rezolvarea acestei probleme si a descoperit o strategie extrem de exacta, care ar putea reduce semnificativ complexitatea si timpul folosit in procesul de diagnosticare.
Algoritmi si mecanisme de implementare asociate, pentru a detecta rapid si cu mare precizie autismul
Algoritmii sunt conceputi pentru a functiona intr-o structura mobila, care combina un set mic de intrebari si un film scurt facut in casa subiectului, pentru a permite evaluari rapide online. Aceasta procedura ar putea reduce timpul pentru diagnosticarea autismului cu aproape 95%, de la ore la cateva minute, si ar putea fi cu usurinta integrat in practicile de rutina de screening pentru copii, pentru a permite o crestere a usurintei cu care poate fi accesata de catre cei expusi riscului bolii."Noi credem ca aceasta abordare va face posibil ca mai multi copii sa fie corect diagnosticati din timp, in timpul perioadei critice, atunci cand terapiile comportamentale sunt cele mai eficiente", a spus Wall. Acest studiu este publicat online in Translational Psychiatry.
Cum este diagnosticat autismul
Autismul este diagnosticat printr-o analiza atenta a comportamentului unui individ. Cand copiii sunt evaluati pentru autism, ei trec prin "Interviul de diagnosticare a autismului", revizuit, cunoscut sub numele de ADI-R, un chestionar de 93 de intrebari, si / sau "Lista de observare si diagnosticare a autismului"  cunoscuta sub numele de examen ADOS, care masoara comportamentele multiple ale copiilor. Impreuna, aceste evaluari pot dura pana la trei ore pana la finalizare si trebuie sa fie administrate de catre un medic calificat."Deseori, exista o intarziere de mai mult de un an intre semnele de avertizare initiale si cele ale diagnosticului, din cauza perioadei lungi de asteptare pana la gasirea unui specialist care poate administra testele si oferi diagnosticul oficial", spune Wall.Folosind tehnici de invatare a calculatoarelor, o metoda a inteligentei artificiale in care computerele sunt instruite pentru a lua decizii, Wall si echipa sa au studiat rezultatele de la ADI-R de la Centrul de Cercetare a autismului genetic a mai mult de 800 de persoane diagnosticate cu autism pentru care examenul nu mai era necesar. Ei au descoperit ca doar sapte intrebari au fost suficiente pentru a diagnostica autismul, cu o precizie de aproape 100%, echivalent cu 93 de intrebari complete din examen. Ei au validat corectitudinea rezultatelor  chestionarului de 7 intrebari pentru 1.600 de persoane de la Fundatia Simons, si a mai mult de 300 de persoane din Consortiul autismului, Boston.Wall a  aplicat tehnici similare examenului ADOS, de data aceasta clasificand aproape perfect peste 1.050 de persoane, cu un procent de specificitate putin sub 95%. Rezultatul acestui lucru nu a fost doar un mecanism de evaluare micsorat pentru copil (de la 29 de etape la doar 8), dar, de asemenea, o foaie de parcurs pentru evaluarea scurtelor videoclipuri realizate acasa. Impreuna, aceste rezultate au un potential enorm de a muta un procent substantial al efortului intr-un suport de sanatate mobilizat electronic cu o larga acoperire si aplicatii."Aceasta abordare este prima incercare de a analiza retrospectiv, baze mari de date pentru a obtine un instrument de clasificare extrem de precis, dar in mod semnificativ simplificat", a declarat Wall, care este, de asemenea, Profesor Asociat de Patologie, al Centrului Medical Deacconess Beth,Israel. "Acest tip de evaluare rapida ar trebui sa ofere contributii valoroase la progresul procesului de diagnosticare si va ajuta la screening-ul mai rapid si la tratarea mai timpurie", a spus el.
Modalitatea traditionala de diagnosticare a autismului poate fi dificila si de durata
Modalitatea traditionala de diagnosticare a autismului poate fi prohibitiva pentru familiile si personalul care ingrijesc bolnavii de autism, deoarece aceasta este de lunga durata si trebuie sa fie administrata de un medic autorizat, de multe ori intr-un mediu care nu este familiar pentru copil, care poate fi o povara extraordinara pentru familiile din zonele indepartate, a spus Wall. "Cu aceasta abordare mobila, mama sau ingrijitorul vor fi capabili sa faca primii pasi cruciali in diagnosticare si tratament beneficiind de confortul propriei case, si in doar cateva minute."
Test online de diagnosticare a autismului
In prezent, Wall a pus gratuit la dispozitia publicului un sondaj pentru a continua evaluarea eficientei abordarilor scurtate, lucrand  la modalitatile  de mobilizare a abordarii generale pentru a permite accesul intregii populatii care are nevoie de acest tip de diagnostic. Sondajul il puteti face aici

joi, 20 martie 2014

Medicii de familie si pediatrii au obligatia sa evalueze copiii pentru autism

Din acest an, toți copiii de la 1 la 3 ani vor fi evaluați gratuit pentru a se stabili dacă suferă de autism. Această sarcină o au medicii de familie și pediatrii.
Până acum, diagnosticarea autismului se făcea foarte târziu. Diagnosticarea timpurie a acestei tulburări înseamnă o șansă pentru micuții cu această tulburare. Acesta este motivul pentru care, din acest an, medicii de familie sau pediatri vor efectua evaluări ale copiilor pentru a afla dacă aceștia au risc sau dacă suferă de autism.
 
Totuși, primii care trebuie să observe comportamentul suspect al copilului sunt părinții.
O altă problemă pentru părinții unui copil cu autism este grădinița sau școala, unde fie nu sunt primiți, fie sunt marginalizați.
Primii care trebuie să observe schimbări în comportamentul celor mici sunt însă părinții.
„În momentul în care părinții vin acasă și văd că copilul lor de 5 luni, de 6 luni pe care îl strigă pe nume nu întoarce capul, evident că la 6 luni un copil nu vorbește, nu are cum să spună mama, dar în momentul în care eu strig Mihai și copilul meu nu întoarce capul o dată, de două ori de trei ori, ar trebui să mă întreb copilul meu aude. Asta e prima întrebare pe care mulți părinți și-o pun", a afirmat Laura Mateescu, medic primar psihiatrie pediatrică.
sursa:  http://muntenia.info/

luni, 17 martie 2014

Va fi testat, in premiera, un nou medicament pentru autismul la copii

Împotriva autismului la copii se va testa un nou medicament, după ce probele clinice efectuate pe animale au fost un succes, relatează Daily Mail.
În urma testelor efectuate pe şoareci modificaţi genetic, oamenii de ştiinţă americani au ajuns la concluzia că medicamentul, numit Suramin, corectează simptomele asemănătoare celor specifice autismului. Acesta a fost utilizat deja în Africa pentru tratarea “bolii somnului”(Trypanosomiasis) şi are drept ţintă sistemul de semnalare al celulelor, ce produce un răspuns metabolic la stres.
 Specialiştii au descoperit că medicamentul a reuşit să “normalizeze”, la nivel molecular, conexiunile creierului care nu funcţionau cum ar trebui. De asemenea, medicamentul a corectat până acum 17 tipuri de anormalităţi legate de autism, precum şi probleme de comportament social, potrivit sursei citate.
 Datorită rezultatelor excelente din probele clinice, medicii de la Centrul de Boli Metabolice din San Diego vor începe o serie restrânsă de testări pe copiii care suferă de autism, în mai puţin de un an.
 “Teoria noastră sugerează că autismul este cauzat de blocarea unor celule care interferează cu dezvoltarea şi funcţiile creierului. Am utilizat o serie de medicamente folosite de aproape un secol pentru tratarea altor boli, cu scopul de a permite celulelor să revină la un metabolism normal, restaurând astfel sistemul de comunicare dintre celule”, precizează profesorul Robert Naviaux, directorul centrului de specialitate din San Diego.
Sursa: http://www.dcnews.ro/, www.cursuriautism.ro

marți, 4 martie 2014

Armata israeliana recruteaza tineri cu autism pentru abilitatile lor vizuale

“Unitatea 9900″, un corp de elita al serviciilor secrete israeliene, inroleaza recruti cu autism pentru a furniza informatii detaliate comandantilor care combat pe teren: tinerii autisti examineaza cu atentie fotografiile prin satelit pentru a identifica cele mai imperceptibile schimbari de imagini.
O capacitatea vizuala extraordinara: aceea de a detecta cele mai mici si imperceptibile schimbari de imagini. Armata israeliana continua sa recruteze tineri cu autism pentru a folosi aceasta “zestre” a lor. Destinatia pentru acesti recruti este prestigioasa “Unitate 9900″, un corp super-specializat care studiaza datele si imaginile transmise de satelitii israelieni de pe orbita Pamantului, sateliti care furnizeaza informatii detaliate si sensibile.
Sarcina acestor “Rain Man” in uniforma este examinarea si masurarea cu precizie a imaginilor de structuri, zone si obiective, captate prin satelit si transmise de un calculator: de cele mai multe ori aceleasi dar cu unghiuri si momente diferite. Ei au dovedit ca sunt capabili sa perceapa cea mai mica schimbare, care ar fi scapat in schimb celorlalti colegi. “In acest fel – a declarat comandantul lor – salveaza vieti omenesti”, militarii au in mana, de fapt, informatii mult mai detaliate si decisive.
Deja de patru ani, armata – cu avizul pozitiv al sefului Mossad, Tamir Pardo – inroleaza tineri cu autism. Primul dintre ei care a imbracat uniforma militara, in 2010, a fost Peer Zohar, in varsta de 21 de ani.

Adultii cu autism uitati de statul roman

Pana anul trecut au fost trecuţi în acte ca schizofrenici sau oligofreni pentru că legea nu le permitea medicilor să pună diagnosticul corect. Pur şi simplu. autismul nu era recunoscut ca fiind o boală a adulţilor. Între timp. greşeala a fost reparată printr-un ordin dat de Ministerul Sănătăţii, dar cei care au fost încadraţi incorect iniţial trebuie să treacă din nou prin comisiile de reevaluare dacă vor să îşi primească drepturile.
Georgeta Crişu este preşedintele Asociaţiei pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România. Fiul ei are 37 de ani şi a fost diagnosticat la şase ani. La vârsta majoratului, medicii i-au schimbat diagnosticul cu unul fals şi au trecut în certificatul de handicap că suferă de oligofrenie pentru ca acesta să beneficieze de ajutorul social acordat de stat, autismul fiind considerat din punct de vedere legal până la acea vreme doar o boală a copilăriei. Părinţii au fost revoltaţi şi au început lupta cu sistemul. După ani de zile au reuşit să câştige o bătălie: în acte a fost trecut diagnosticul real, dar este secundar.
„Cei care au diagnosticele acelea de schizofrenie sau oligofrenie sunt cu caracter permanent şI ele nu mai sunt revizuibile decât în momentul în care cineva cere”, explică Georgeta Crişu.
Până atunci, medicii îi pot trata în continuare ca pacienţi cu boli psihice grave, deşi autismul nu face parte din această categorie. În plus, după 18 ani adulţii cu autism devin invizibili pentru statul român. În ţară nu există un centru care să le ofere servicii medicale specializate, iar despre integrarea în societate nici nu se pune problema. De asta s-a lovit şI Ana Tott. Fiul ei de 22 de ani are autism şi este complet dependent de ea. „N-o să se descurce singur niciodată. Dacă n-aş mai fi eu sau dacă m-aş îmbolnăvi, pur şi simplu n-aş mai putea să am grijă de el”, spune Ana.
Gravitatea bolii este subapreciată inclusiv de oficiali. „Dacă este un handicap grav, (persoana de lângă suferind) poate fi (încadrată) şi îngrijitor. Dacă este un handicap uşor, reflectat de diagnosticul acela specific autismului, nu”, arată Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Pentru că până anul trecut adulţii cu autism nu erau încadraţi în categoria bolilor psihice severe, ei nu există în nici o statistică. Pentru a fi încadraţi corect, trebuie să urmeze un drum lung de anchete şi reevaluări psihologice.
sursa: http://www.digi24.ro/, www.cursuriautism.ro