duminică, 30 martie 2014

O serie de anomalii in dezvoltarea cerebrala a fetusului duce la autism

Autismul este rezultatul unor anomalii in procesul de formare a anumitor structuri cerebrale din perioada fetala, descoperire care poate duce la diagnosticarea mult mai precoce a acestui sindrom, conform unui studiu publicat de neurologi americani, transmite AFP, citat de Agerpres.
Acest studiu identifica o anumita dezorganizare in arhitectura cerebrala a copiilor cu autism. Daca aceasta concluzie va fi confirmata si de alte studii, “putem deduce ca reflecta un proces care se produce cu mult timp inainte de nastere”, explica Dr. Thomas Insel, director al Institutului american pentru Sanatate Mentala.
Concluziile acestui nou studiu au fost publicate in ultimul numar al revistei New England Journal of Medicine.
“Aceste rezultate demonstreaza importanta unei interventii precoce pentru tratarea autismului”, sindrom care afecteaza un copil din 88 in SUA.
“Dezvoltarea cerebrala a fetusului din perioada sarcinii cuprinde formarea cortexului (scoarta cerebrala) constituita din sase straturi distincte de neuroni”, explica si Dr. Eric Courchesne, director al Centrului de Excelenta in tratarea Autismului din cadrul Universitatii California de la San Diego, co-autor al acestui studiu.
“Noi am descoperit o serie de anomalii in dezvoltarea straturilor scoartei cerebrale la majoritatea copiilor diagnosticati cu autism”, a mai precizat el.
Medicii au analizat esantioane de tesut cerebral provenit de la 11 copii cu autism decedati la varste intre 2 si 15 ani. Ei au comparat rezultatele apeland la un grup martor de 11 copii fara autism. Cercetatorii au analizat o serie de 25 de gene care functioneaza ca biomarkeri pentru anumite tipuri de celule cerebrale din componenta diferitelor straturi ale scoartei si au constatat ca acesti biomarkeri lipsesc din creierul a 91% dintre copii care sufereau de autism, comparativ cu doar 9% pentru copii din grupul martor.
Semnele dezorganizarii celulelor cerebrale sunt vizibile sub forma unor pete de 5 pana la 7 milimetri lungime, la diferite niveluri, in diferite straturi ale scoartei din regiunea lobului frontal si din regiunea lobului temporal, conform Dr.-ului Courchesne. In acest regiuni se afla centrii functiilor sociale, ai emotiilor, comunicarii si ai limbajului- adica exact acele functii afectate in cazurile de autism.
Printre altele, faptul ca aceste anomalii sunt rare si nu afecteaza ansamblul cortexului, ii permite creierului sa reconstituie legaturile neuronale afectate, folosind tesut sanatos din cadrul scoartei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu