duminică, 30 martie 2014

Un pas important in diagnosticarea copiilor cu autism

Medicii de familie au la dispozitie, de astazi inainte, o unealta extrem de valoroasa in depistarea autismului la copiI: un screening (test) de zece intrebari, cu ajutorul carora sa observe mai clar semnele acestei tulburari de comportament. Vestea a fost facuta publica, ieri, in cadrul Conferintei Nationale de Analiza Aplicata a Comportamentului (ABA), desfasurata la Universitatea “Titu Maiorescu" din Capitala si reprezinta o adevarata victorie pentru parintii copiilor cu autism care, pana acum, trebuiau sa caute raspunsurile in cabinetele psihologilor, informeaza evz.ro.
Iar familiile aflate in aceasta situatie nu sunt putine. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in Romania, in anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, insa numarul real al acestora este estimat la peste 30.000 de copii. 
"In acest moment, testul a fost trimis catorva mii de medici de familie. Fiecare raspuns este notat cu un anumit punctaj, astfel ca in functie de scorul final se poate face un diagnostic. Daca e foarte mare, copilul trebuie trimis imediat la un specialist", explica unul dintre invitatii principali ai evenimentului, psihologul Raluca Nica, de la Centrul National de Sanatate Mintala din Bucuresti.
Aplicarea acestui screening va avea un impact pozitiv pe toate planurile. "Copiii cu tulburari din spectru autism vor avea sanse reale de recuperare, ceea ce va fi si in beneficiul statului, care va plati mai putine indemnizatii si alocatii persoanelor asistate", spune Daniela Bololoi, presedinta Asociatiei Help Autism, co-organizator al conferintei.
Pe de alta parte, lupta parintilor este ingreunata de institutiile statului.
Cel putin in teorie, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate deconteaza, de anul trecut, o ora pe zi de terapie de recuperare ABA, in cabinetele private ale psihiatrilor, in valoare de 69 de lei. O nimica toata avand in vedere ca, in functie de stadiul in care se afla, un copil cu autism are nevoie intre doua si sase ore de terapie zilnica cu un specialist.
sursa: http://sanatate.bzi.ro/; http://www.cursuriautism.ro/un-pas-important-in-diagnosticarea-copiilor-cu-autism.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu