joi, 30 octombrie 2014

Dezvoltarea intarziata a limbajului verbal la copiii cu autism

Una dintre cele mai des întâlnite întrebări, ale părinților copiilor non-verbali cu autism, adresate specialiștilor este dacă copilul lor care a trecut de vârsta de 4-5 ani va vorbi vreodată. Aceste cazuri  evidențiază ideea că în situația în care limbajul nu s-a consolidat până la această vârstă, nu mai poate fi dezvoltat niciodată. În legătură cu această idee revista ”Pediatrics” a publicat următorul studiu.
Cercetătorii de la “Kennedy Krieger Institute’s Center for Autism and Related Disorders” din Baltimore (Statele Unite) susțin în studiul publicat “Predictori de expresie și de vorbire fluentă la copiii cu autism și cu întârziere severă de limbaj” (Predictors of Phrase and Fluent Speech in Children With Autism and Severe Language Delay) că 70% din copiii non verbali cu autism pot dezvolta limbajul verbal chiar și după vârsta de 5 ani. Pentru a fi valid acest studiu au fost implicați 535 de copii diagnosticați cu autism cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani, care prezentau întârziere severă în dezvoltarea limbajului verbal.  Din cei 535 de copii implicați în studiu, 372 (70%) și-au dezvoltat discursul verbal utilizând propoziții simple și 266 (50%) au ajuns să dezvolte un limbaj verbal fluent.
Un aspect interesant este faptul că dezvoltarea întârziată a limbajului verbal nu a fost afectată de comportamentele problematice, interesele repetitive sau stereotipii. În timp ce aspectele legate de procesele sociale și cognitive au marcat o diferență majoră. Inteligența non-verbală este unul dintre cei mai buni predictori ai dezvoltării limbajului. Acest tip de inteligență rămâne ascunsă sub comportamentele specifice autismului, care până nu demult, erau considerate comportamente tipice handicapului de intelect. În prezent acest lucru nu mai este valabil și dacă realizăm o intervenție focusată pe aspectele senzoriale și comportamentale, dezvoltarea limbajului mai târziu de 4 sau 5 ani este posibilă.
Ericka Anderson Wodka, una din autoarele studiului, este de părere că inteligența non-verbală a devenit unul dintre predictorii importanți pentru dezvoltarea limbajului. Acest lucru ar trebui să influențeze modul în care analiștii comportamentali realizează planul de intervenție al copiilor cu autism.
De asemenea și în demersurile anterioare realizate de Fundația Autism Diario din Madrid în cadrul unui proiect de investigație asupra dezvoltării limbajului verbal la copiii cu autism, au existat copii de 8 ani non-verbali, care au început să vorbească cu ajutorul intervențiilor adecvate.
Toate aceste studii și rezultate obținute sunt fără îndoială adevărate dovezi asupra capacităților acestor copii diagnosticați cu autism și asupra rezultatelor la care se poate ajunge cu o intervenție adecvat construită și implementată.

Copiii cu autism au surplus de sinapse. Acest lucru produce suprasturare cu stimuli

Copiii şi adolescenţii care suferă de autism au un exces de sinapse în creier, ca urmare a încetinirii procesului normal de dezvoltare, potrivit un nou studiu realizat de neurologii americani.

Creierul persoanelor care suferă de autism chiar e diferit de cel al persoanelor sănătoase. Au demonstrat acest lucru cercetătorii de la Centrul Medical din cadrul Universităţii Columbia, din SUA, care au comparat modul în care se dezvoltă creierul la copiii şi adolescenţii care manifestă tulburări din spectrul autismului cu reţelele neuronale ale unor copii care nu prezintă aceste simptome.
În cadrul studiului, ei au examinat eşantioane de ţesut cerebral prelevate de la 26 de copii cu autism, decedaţi din alte cauze (jumătate aveau vârsta cuprinsă între 2 şi 9 ani, iar cealaltă parte între 13 şi 20 de ani), precum şi de la 22 de copiii care nu aveau această tulburare.
În cazul copiilor cu autism, cercetătorii au constatat o densitate mai mare a numărului de sinapse. Creierul produce o mulţime de sinapse, punţi de comunicare între neuroni, dar o parte sunt „tăiate” în timpul dezvoltării normale în copilărie şi adolescenţă pentru a permite diferitelor zone să se specializeze şi pentru a preveni o suprasaturare cu stimuli.
În mod normal numărul de sinapse se reduce la jumătate pe parcursul dezvoltării, dar la persoanele autiste a fost remarcată o reducere cu numai 16%. Or, tocmai acest lucru ar putea explica existenţa simptomelor precum hipersensibilitatea sau convulsiile. Oamenii de ştiinţă au identificat cauza încetinirii procesului normal de „tăiere” a sinapselor.
Folosind cobai, cercetătorii au ajuns la concluzia că proteina mTOR este responsabilă de dereglarea acestui proces: atunci când este hiperactivă, celulele nervoase îşi pierd o mare parte din capacitatea de autofagie (degradarea normală a propriilor structuri).
Fără această abilitate, creierul cobailor prezenta un exces de sinapse. Ei au putut să restabilească procesul normal de reglare a sinapselor şi să inverseze comportamentele similare autismului la cobai prin administrarea unui medicament denumit rapamicină, care inhibă proteina mTOR.
Metoda a dat rezultate chiar şi după ce cobaii dezvoltaseră comportamente similare autismului, sugerând că o asemenea abordare ar putea fi folosită pentru a trata pacienţii după confirmarea diagnosticului. 

miercuri, 29 octombrie 2014

Bebelusii nascuti prin cezariana, risc mai mare sa aiba autism

Copiii născuţi prin cezariană prezintă un risc mai mare cu 23% de a suferi de autism, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la University College Cork din Irlanda, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Oamenii de ştiinţă irlandezi au descoperit că o astfel de intervenţie chirurgicală pare să crească riscul de autism cu aproape o pătrime, însă nu au găsit deocamdată o explicaţie pentru acest fenomen.
Ei le îndeamnă pe femei să nu se sperie de rezultatele studiului, întrucât riscul general de autism rămâne la un nivel foarte scăzut.
În Marea Britanie, un sfert din totalul naşterilor sunt realizate prin cezariană, iar numărul lor a crescut de patru ori din 1970 până în prezent.
Această creştere se datorează parţial faptului că femeile care prezintă riscuri de complicaţii medicale în timpul naşterii sunt sfătuite să recurgă la cezariană.
Cercetătorii irlandezi au analizat o serie de studii anterioare care asociau naşterea prin cezariană şi autismul. Ei au descoperit că procedura medicală duce la o creştere medie de 23% a riscului de autism, deşi nu pare să existe niciun motiv evident în spatele acestui fenomen.
Autorii analizei au încercat să afle şi dacă există o legătură între cezariană şi ADHD (deficit de atenţie/ tulburare hiperkinetică) însă rezultatul nu a fost concludent.
Studiul a fost coordonat de medicul Eileen Curran.
Anterior, oamenii de ştiinţă au afirmat că asocierea dintre cezariană şi autism s-ar datora genelor, ceea ce înseamnă că anumiţi bebeluşi sunt predispuşi să treacă prin naşteri dificile şi abia apoi să dezvolte autism.
O altă explicaţie posibilă vizează faptul că femeile care apelează la cezariană sunt mai vârstnice, iar bebeluşii lor prezintă la rândul lor riscuri mai mari de a suferi de autism.
sursa: http://www.romanialibera.ro/; http://www.cursuriautism.ro/bebelusii-nascuti-prin-cezariana-risc-mai-mare-sa-aiba-autism.phphttp://www.cursuriautism.ro/bebelusii-nascuti-prin-cezariana-risc-mai-mare-sa-aiba-autism.php

miercuri, 22 octombrie 2014

Despre neuronii oglinda si despre mila, empatie si autism

O teorie, care atestă fundamentul biologic al moralității noastre, este teoria conform căreia la baza empatiei stă o rețea de neuroni oglindă.
Neuronii oglindă, inițial descoperiți de italianul Giacomo Rizzolati de la Universitatea din Parma, par a fi responsabili de sentimentele de empatie, compasiune și milă. Am putea spune că sunt neuronii care dau formă umanității.
Neuronii oglindă joacă, de asemenea, un rol important în achiziționarea limbajului și în imitație. Ei sunt acei neuroni care descarcă un impuls și atunci când un animal performează o acțiune, dar și atunci când doar observă un alt animal performând acea acțiune. În acest fel, neuronul oglindește comportamentul altuia ca și cum însuși observatorul ar performa acea acțiune.
Acești neuroni au fost observați la primate precum și alte specii, cum ar fi păsările. Unii îi numesc neuronii care au dat formă omenirii, neuronii Dalai Lama sau neuronii empatiei, ce dizolvă bariera dintre propriul eu și eul celorlalți, întărind astfel credința în teoria existenței unei minți și conștiințe colective. Acești neuroni ne permit nouă să fim mai morali, în cele din urmă.
Mila are un loc în creier
Experimentele efectuate cu ajutorul imagisticii medicale au arătat că lobul parietal superior și cortexul inferior frontal sunt active atunci când persoana performează o actiune, dar și atunci când observă pe altcineva performând o acțiune. Acest sistem neuronal oglindă stă la baza acțiunilor empatice, de recunoaștere a stărilor de stres și durere prin care trec ceilalți.
S-a pus astfel întrebarea dacă neuronii oglindă sunt proprii oamenilor, iar dacă nu, se poate vorbi de empatie și, implicit, de un fel de moralitate rudimentară la animale? Datele susțin că acest sistem de neuroni se dezvoltă la oameni înainte de un an, în jurul lunilor 7-9, copiii întelegând de la vârste chiar și foarte mici acțiunile altor semeni. La vârsta de 7 luni, un copil poate percepe starea afectivă și emoțională a altcuiva.
Primul animal, la care au fost studiați neuronii oglindă, a fost maimuța macac. În cazul acestor maimuțe, un neuron oglindă descarcă atunci când maimuța rupe o bucată de hârtie, vede o altă persoană rupând o bucată de hârtie sau doar aude pe cineva rupând acea bucată de hârtie (fără alte indicii vizuale).
Pe de altă parte, s-a confirmat ipoteza conform căreia acești neuroni răspund și la sunet, nu numai la vederea unei acțiuni sau expresii faciale. Astfel, s-a găsit că oamenii orbi, doar prin folosirea auzului, pot interpreta acțiunile celorlalți prin activarea aceluiași sistem de neuroni oglindă pe care îl folosesc văzătorii.
De ce plângem la „Dansez pentru tine”
Anumite regiuni din creier (în particular insula anterioara, cortexul anterior cingulat și cortexul inferior frontal) sunt active atunci când oamenii experimentează o emoție intensă (precum dezgustul, fericirea sau durerea),  dar și atunci când văd o altă persoană experimentând acea emoție. Astfel, nivelul de empatie resimțit de cei care efectuează acte de binefacere este explicat de acțiunea zonelor cerebrale mai sus amintite.
Cei care se declară ca având un nivel de empatie mai ridicat, au activări mai puternice atât în sistemele oglindă ale acțiunilor manuale, cât și în sistemul oglindă al emoțiilor, acest rezultat susținând ipoteza conform căreia sistemul de neuroni oglindă este legat de empatie.
Empatia și autismul
Mergând pe acest fir, unii cercetători încearcă să înțeleagă dacă există în acest sens și o conexiune între autism și o deficiență a sistemului de neuroni oglindă, știut fiind faptul că autistii prezintă – la prima vedere- un nivel de empatie scăzut.
Într-un studiu, din 2005, s-a arătat că există o legătura între deficiența sistemului de neuroni oglindă și autism. Electroencefalogramele au evidențiat că ariile motorii au fost suprimate atunci când autiștii au văzut pe altcineva că se mișcă (sistem activ într-o persoană sănătoasă care vede pe altcineva dansând sau mișcându-se), un semnal, susțin autorii, că autiștii s-ar relaționa cu sistemul de neuroni oglindă. Deși aceste studii au fost ulterior replicate, există însă alte studii care susțin contrariul și care declară ca sistemul de neuroni oglindă al autiștilor este intact. Atunci, unde în altă parte ar putea fi cauza?
Teoria Minții
S-a găsit că, de fapt, sistemul de neuroni oglindă al autiștilor este la fel de funcțional ca al celor fără autism, dar mai puțin sensibil decât al copiilor normali.
Bazându-se pe aceste rezultate, cercetătorii au ajuns la o concluzie semi-universală și anume, autismul este cauzat de deficiențe ale sistemului de neuroni oglindă, care duc la dizabilități ale aptitudinilor sociale, imitării, empatiei sau teoriei minții. Teoria minții este esențială pentru recunoașterea dezvoltării psihice adecvate a unui copil și reprezintă abilitatea de a atribui stări mentale (intenții, emoții sau dorințe) propriei persoane, dar și celorlalti, și de a înțelege că sunt diferite de ale noastre. Teoria minții apare în jurul vârstei de 3-4 ani. La testele despre Teoria Minții, copiii cu autism au scoruri mult mai ridicate, acest lucru semnificând că au probleme în a recunoaște stările emoționale ale altora, sistemul de neuroni oglindă fiind incomplet activat și principalul vinovat de acest fapt.
Acestea, evident, sunt doar o parte din explicațiile care pot arunca o lumină asupra unei probleme atât de complexe precum autismul.

Miracolul tehnologiei: cum au devenit cei mai buni prieteni un copil cu autism si robotul Siri de la Apple

Asistentul personal de pe iPhone, Siri, ar putea părea nefolositor pentru multe persoane care nu vor să discute cu telefonul, dar pentru un băieţel cu autism din Statele Unite, Siri ar putea fi o salvare.
Într-un articol din “New York Times”, Judith Newman scrie despre băieţelul ei de 13 ani care vorbeşte în mod constant cu Siri, asistentul personal de la Apple. Iată un dialog descris de mama sa. Gus, căci acesta este numele copilului, are autism şi este obsedat de informaţii despre starea vremii.
“Eşti un computer foarte drăguţ.
- E frumos să fii apreciat.
- Tot timpul mă întrebi dacă vreau ceva.
Pot să te ajut cumva?
- Nu am multe dorinţe.
- Bine, noapte bună!
- Ah, e 17.06.
- Scuză-mă, am vrut să zic la revedere.
- La revedere!”
Articolul din New York Times este de fapt o scrisoare de dragoste a unei mame către Siri. Într-o zi, femeia a citit un articol pe internet despre lucrurile pe care le poate face Siri. A întrebat-o despre câteva zboruri şi Gus era pe lângă ea. Gus nu a observat-o pe Siri până atunci, dar când a descoperit-o că poate să-i ofere informaţii despre obsesiile lui şi să aibă şi un soi de discuţii, a fost prins. Astăzi, când femeia e prea obosită pentru a-i mai răspunde băieţelului, ea îi spune să vorbească cu Siri.
E interesant în articol cum Gus, băiatul cu autism, înţelege că Siri nu este o persoană, ci un obiect, dar în general reuşeşte să se apropie de ele la un nivel pe care oamenii obişnuiţi nu o fac. De exemplu, când a primit un iPod cadou. De fiecare dată când părinţii lui mergeau la Apple Store, Gus se ducea cu ei pentru ca iPod-ul să îşi viziteze prietenii.
Încă un lucru observat de mamă e că Siri îl ajută pe băiat să fie politicos, deoarece atunci când el i-a zis că nu-i place un anumit tip de muzică, Siri i-a spus “E dreptul tău să ai opinia asta”. Iar apoi, Gus şi-a dat seama că a fost prea dur şi i-a spus robotului “Mulţumesc pentru muzica asta, totuşi”.
Siri îl face pe Gus fericit, potrivit spuselor mamei sale. “Orice mamă a unui copil autist se întreabă dacă va găsi fericirea. Siri îl face pe Gus fericit. Noaptea trecută a cerut-o în căsătorie, dar Siri l-a refuzat politicos, iar el nu s-a supărat”, a încheiat mama lui Gus.

luni, 20 octombrie 2014

Ar putea suferi de autism? Nu ignora semnele!

Toți copiii cu vârste între 18-24 de luni ar trebui să fie evaluați din perspectiva autismului, recomandă Academia Americana de Pediatrie, în Statele Unite 1 din 110 copiii suferind de o tulburare din spectrul autist. Deși afectează din ce în ce mai mulți copii, autismul este diagnosticat destul de târziu, părinții confunzând simptomele cu o întârziere în dezvoltare.
Comportamentele care anunță afecțiunea pot fi prezente încă de la naștere. Bebelușul pare diferit, nu este foarte reactiv, nu obsrvă lumea din jur, se concentrează pe un obiect perioade mari de timp, este foarte tăcut sau dimpotrivă, plânge foarte des și mult. Primele semne de autism pot apărea însă mai târziu, la copii care au avut până atunci o dezvoltare normală. Dacă un copil a început să vorbească binișor și ulterior începe să piardă achizițiile vocale, de exemplu, acesta este un simptom clasic pentru autism.
Câteva dintre semnalele pe care să NU le ignori și care pot indica autism:
Ar putea avea autism dacă
  • nu spune vreun cuvânt până la vârsta de 16 luni
  • nu arata cu degetul în primul an și jumătate de viață
  • nu combina 2 cuvinte pana la varsta de 2 ani
  • nu raspunde la propriul lui nume după primele 10-11 luni
  • nu inițiază sau menține contactul vizual (când se uită spre tine, pare că se uită prin tine)
  • aliniază obsesiv lucruri – jucării, obiecte sau are alte activități repetitive (se învârte des în jurul propriei axe, deschide și închide continuu ușile
  • nu zâmbește
  • nu urmărește cu privirea obiecte pe care i le arăți (după 7 luni)
  • nu se uit în direcția în care aude un zgomote sau din care este strigat
  • nu poate răspunde la comenzi simple ale părintelui după vârsta de 12 luni – Unde este cana? / Arată-mi biberonul tău etc
Dacă observi oricare dintre aceste simptome, adresează-te imediat unui specialist care, în cazul în care autism 1diagnostichează o tulburare din spectrul autist, va recomanda imediat terapia. În afară de ajutorul specializat, familia este foarte importantă în recuperare și tratament. După diagnostic, părinții înșiși trec prin stări de șoc, depresie, furie, negare, resemnare, înainte de a ajunge la acceptare și de putea lucra împreună cu cel mic, pentru recuperare. Stresul pune o mare presiune pe relația de cuplu și în foarte multe cazuri, părinții unui copil cu autism divorțează, ceea ce afectează și mai mult tratamentul și recuperarea copilului, pentru care este nevoie de sprijin din partea întregii familii, de suportul prietenilor și înțelegerea șefilor. Terapia este de durată, cere timp, bani, răbdare și perseverență, dar în lipsa ei, copilul cu autism nu ar avea șansa la o viață normală.

duminică, 19 octombrie 2014

Tratamentul de raspuns pivot (PRT) in terapia autismului

Tratamentul de raspuns pivot (PRT – Pivotal Response Treatment) este, in prezent, unul dintre cele mai studiate si mai aprobate tratamente comportamentale in terapia autismului. Derivat din analiza comportamentala aplicata (ABA), PRT este orientat pe elemente ce tin de joc si se bazeaza pe initiativa copilului.
Tratamentul de raspuns pivot (PRT - Pivotal Response Treatment) este, in prezent, unul dintre cele mai studiate si mai aprobate tratamente comportamentale in terapia autismului. Derivat din analiza comportamentala aplicata (ABA), PRT este orientat pe elemente ce tin de joc si se bazeaza pe initiativa copilului. Obiectivele sale includ dezvoltarea comunicarii, a limbajului si a comportamentelor sociale positive si eliberarea de comportamente autostimulatoare distructive.
Ce este PRT?
PRT este un program de interventie timpurie comportamentala, dezvoltat in anii ’70 la Universitatea din California, Santa Barbara, de catre dr. Robert Koegel si dr. Lynn Kern Koegel, specialisti in psihologia educationala, in prezent directori ai Koegel Autism Research Center care ofera actualmente training si certificari in domeniu. Denumirile consecutive pe care le-a avut PRT sunt Pivotal Response Training, Pivotal Response Teaching, Pivotal Response Therapy, Pivotal Response Intervention si Natural Language Paradigm, toate referindu-se la acelasi tip de tratatment.
Care este cheia reusitei PRT?
Terapeutii care aplica PRT au in vedere mai ales tinte “pivotale” (puncte cheie) din anumite arii ale dezvoltarii copilului. Acestea includ motivatia, raspunsul la stimuli multipli, autocontrolul si initierea de interactiuni sociale. Ideea de baza este ca prin focalizarea asupra acestor tinte, prin PRT se pot obtine imbunatatiri semnificative si in alte arii de sociabilitate, comunicare, comportament si aptitudini intelectuale. Strategiile motivationale reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte ale tratamentului de raspuns pivot, deoarece au rolul de a stimula un progres natural. Spre exemplu, daca un copil reuseste sa formuleze o cerere legata de un animal de plus, atunci recompensa va trebui sa fie animalul de plus si nu bomboane sau alt premiu care nu are legatura cu cererea sa. De fapt, strategiile PRT sunt componente de baza ale ESDM (Early Start Denver Model). Desi sunt folosite mai ales in terapia copiilor prescolari sau care se afla in primii ani de scoala, studiile arata ca strategiile PRT pot fi utile, de asemenea, si in terapia adolescentilor sau a adultilor. In orice grupa de terapie, indiferent de varsta pe care o are, pacientul are rolul crucial in stabilirea activitatilor si a obiectelor care urmeaza a fi folosite in aplicarea strategiei PRT.
Programul PRT
Programul PRT este conceput astfel incat sa atinga obiective individuale ale fiecarui pacient. O sesiune de PRT include sase segmente, pe parcursul carora limbajul, jocul, aptitudinile sociale sunt testate si stimulate prin interactiuni structurate si nestructurate. Pe masura ce pacientul progreseaza, fiecare sesiune urmatoare se focalizeaza pe altceva, astfel incat noi obiective sa fie atinse, pentru a raspunde nevoilor din ce in ce mai avansate ale pacientului.Programul presupune sedinte de terapie insumand cel putin 25 de ore pe saptamana, precum si numeroase instructiuni pentru parinti si pentru persoanele implicate in educatia copilului, care sunt incurajate sa foloseasca in mod constant metodele PRT. De altfel, PRT a fost descris ca un adevarat stil de viata, adoptat de intreaga familie.In momentul de fata PRT este una dintre strategiile terapeutice cele mai studiate, utilizate in terapia autismului, specialistii considerand ca este o strategie de viitor, cu rezultate vizibile, certe.

joi, 16 octombrie 2014

Infant Start – autismul ar putea fi stopat prin interventia timpurie

Infant Start, o metodă de intervenție timpurie pentru autism, a avut succes într-un studiu pilot realizat cu ajutorul părinților. Conform psihologilor, aplicarea tratamentului la o vârstă cât mai fragedă poate reduce semnificativ simptomele, astfel încât, până la vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor nu au mai prezentat întârzieri de dezvoltare sau tulburări din spectrul autismului.
Cercetătorii Institutului UC Davis MIND susțin că primele simptome ale autismului pot să apară înainte de un an, printre acestea fiind enumerate: nivelul scăzut al contactului vizual, interesului și implicării sociale, tipare de mișcări repetitive, absența comunicării intenționate, fixarea vizuală a unor obiecte și întârzieri în dezvoltarea limbajului. În unele cazuri, aceste simptome sunt evidente încă de la vârsta de 6 luni, dar majoritatea copiilor beneficiază de terapii abia în jurul vârstei de 3-4 ani.
Pentru a evidenția importanța intervenției timpurii, de îndată ce au fost identificate semnele autismului incipient, cercetătorii au selectat șapte copii, cu vârste între 6 și 15 luni, care prezentau simptome clare ale tulburărilor din spectrul autismului. În 12 ședințe săptămânale de câte o oră, părinții au fost învățați cum să crească nivelul interacțiunii cu copilul în timpul activităților zilnice, pentru a îi stimula atenția, comunicarea, dezvoltarea timpurie a limbajului, comportamentul ludic și implicarea socială. Terapia a fost continuată prin ședințe de două ori pe săptămână în următoarele șase săptămâni, evaluările finale ale rezultatelor fiind realizate la vârsta de 2 și 3 ani.
Totodată, au fost monitorizate patru grupuri de copii cu diverse niveluri de risc de a dezvolta autism, printre care și copii cu simptomatologie timpurie similară, dar care nu au participat la studiu. Față de acest grup de control, copiii care au urmat terapia au prezentat mai multe simptome specifice autismului la vârsta de 9 luni, dar erau mult mai puțin afectați după vârsta de 18 luni și până la 3 ani. Dr. Sally Rogers, coordonatoarea studiului, susține că 6 dintre cei șapte copii au recuperat întârzierile de dezvoltare până la vârsta de 3 ani.
Terapia Infant Start a fost dezvoltată de Dr. Sally Rogers și Dr. Sally Ozonoff, specializată în psihologia copilului, pe baza „Early Start Denver Model” (ESDM sau „modelul Denver”) și pune accent pe creșterea interacțiunii dintre părinți și copii. Părinții sunt încurajați să urmărească lucrurile care îl atrag pe copil și să încerce subtil să îl implice în activități care îi pot ameliora atenția și implicarea socială. În cadrul studiului, intervenția a vizat cu prioritate creșterea atenției copilului pentru fețele și vocile părinților, interacțiuni care să susțină atenția copilului, imitarea de către părinți a sunetelor și acțiunilor intenționate realizate de copii, folosirea de către părinți a jucăriilor pentru a susține atenția socială, nu pentru a o distrage.
Pentru moment, datorită numărului redus de participanți la studiu, psihologii nu pot garanta eficiența Infant Start, fiind necesare mai multe cercetări, pe grupuri mai mari de copii, până la definitivarea unei abordări terapeutice standardizate. Totuși, studiul evidențiază importanța intervenției timpurii pentru stoparea dezvoltării tulburărilor din spectrul autismului, precum și necesitatea implicării părinților în creșterea interacțiunii sociale la copiii care manifestă simptome asociate autismului.

Terapia cu ponei, pentru copiii cu deficiente locomotorii si cu autism

O nouă terapie pentru copiii cu autism, cea cu animale. Ceea ce la prima vedere pare o joacă, pentru ei înseamnă enorm. E o metodă de recuperare care le induce micutilor o stare de calm şi de siguranţă, spun specialiştii. 
Conceptul terapiei cu animale a fost introdus în sistemul medical în 1964, de psihiatrul american Boris Levinson, dar a fost ignorat şi s-a continuat tratamentul cu medicamente. Dar terapia ec­vestră, cum mai este denumită terapia cu ponei sau cai, ajută la dezvoltarea capacităţilor emoţionale ale persoanelor cu dizabilităţi.
Sectia de psihiatrie pediatrica a spitalului din Sibiu este printre puţinele unităţi medicale din ţară care au adoptat terapia cu animale, cea care foloseşte caii ca mijloc de stimulare a dezvoltării motorii, emoţionale şi sociale a persoanelor cu dizabilităţi. În funcţie de rezultatele obţinute, conducerea spitalului de psihiatrie intenţionează să achiziţioneze mai mulţi ponei şi să facă din acest tratament unul permanent.

marți, 14 octombrie 2014

Sulforafanul din broccoli ar putea ameliora simptomele autismului

Administrarea zilnică de sulforafan, o moleculă regăsită în mod natural în broccoli, conopidă sau varză, poate ameliora unele simptome ale tulburărilor din spectrul autismului. Conform rezultatelor unui studiu pilot realizat de către cercetătorii MassGeneral Hospital for Children (MGHfC) și Johns Hopkins University School of Medicine, mulți dintre cei care au primit o doză zilnică de sulforafan au manifestat îmbunătățiri substanțiale în interacțiunea socială și comunicarea verbală, precum și diminuarea comportamentelor repetitive, în comparație cu cei care au primit un placebo.
Cercetarea a pornit de la mai multe relatări care indicau îmbunătățirea interacțiunii sociale la copiii cu autism în timpul episoadelor de febră, fapt confirmat de un studiu realizat în 2007 de Kennedy Krieger Institute. După investigarea posibilelor cauze ale acestui fenomen, cercetătorii au presupus că efectul se produce datorită modului particular în care febra activează răspunsul celulelor la stres.
Sulforafanul a fost izolat prima dată în 1992, compusul chimic putând fi sintetizat din mai multe plante din familia Brassicacee (crucifere), printre care broccoli, conopidă sau varză. Studii ulterioare au descoperit că sulforafanul are abilitatea de a susține mecanismele organismului de apărare împotriva stresului oxidativ, inflamației și deteriorării ADN-ului. Mai mult, s-a dovedit că îmbunătățește răspunsul organismului la șocul termic, similar proceselor puse în mișcare în timpul febrei.
Pentru a stabili dacă sulforafanul are efecte similare febrei în cazul persoanelor autiste, cercetătorii au pus la punct un studiu pilot, realizat pe un număr restrâns de persoane. Astfel, au fost selectați 44 de tineri diagnosticați cu tulburări moderate și severe din spectrul autismului, cu vârste cuprinse 13 și 27 de ani. Aleator, participanții au fost împărțiți în două grupuri, primii primind zilnic o doză de sulforafan, iar ceilalți un placebo. Pe baza greutății corporale, 26 de participanți au primit între 9 și 27 miligrame de sulforafan extras din germeni de broccoli timp de 18 săptămâni.
Rezultatele au fost evaluate periodic prin trei scale comportamentale completate de părinți și cercetători, fără ca aceștia să cunoască cine a primit sulforafan sau placebo. Analiza datelor arată că cei care au primit extractul de sulforafan au prezentat îmbunătățiri substanțiale ale interacțiunii sociale și comunicării verbale, dar acestea nu s-au menținut după încetarea studiului.
Paul Talalay, coordonatorul cercetării, susține că sulforafanul pare să ajute temporar celulele să depășească propriile limitări. Totodată, medicul susține că nivelul de sulforafan administrat ar fi dificil de obținut în mod natural din alimentație deoarece se regăsește în proporții variate în diverse legume crucifere, iar fiecare persoană îl metabolizează diferit.
Deși administrarea de sulforafan a avut rezultate pentru majoritatea participanților, aproximativ o treime nu au manifestat nicio îmbunătățire. Medicul Andrew Zimmerman, co-autor al studiului, consideră că este încă departe de a furniza un tratament pentru autism. În perioada următoare, cercetătorii vor investiga mecanismele prin care sulforafanul ajută la ameliorarea simptomelor autismului și vor testa extrasul din germeni de broccoli pe un număr mai mare de subiecți.
Cercetarea „Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD)” a fost publicată în revista PNAS. Într-un alt studiu, o băutură din germeni de broccoli a fost folosită pentru detoxifiere, ajutând la eliminarea compușilor potențiali cancerigeni din organism.

CDC anunta o rata astronomica a autismului: 1 din 68 de copii

Care este cauza incredibilei creşteri a numărului de copii cu autism in Statele Unite? Centrele pentru Controlul Bolilor au anunţat recent că 1 din 68 de copii din America are o tulburare din spectrul autismului. Acum, referitor la fiecare copil născut, 1 din 42 baieţi si 1 din 189 de fete vor suferi de autism sau vor manifesta simptome asemănătoare cu cele ale autismului, o rată care este mai mult decât dublă comparativ cu anul 2002.
Cauzele autismului sunt un subiect controversat. Unii cred că acești copii sunt înzestrați cu claritate emoțională și cu o perspicacitate pe care noi ceilalţi nu am putut-o dezvolta, dar alții văd autismul ca pe o epidemie, care poate fi rezultatul unei game de factori diferiţi.
Care sunt cauzele?
Oamenii de ştiinţă au crezut la început că autismul este o simplă problemă genetică, dar a fost dovedit că mediul contribuie în mod semnificativ la boală, la fel cu alte probleme de sănătate care sunt declanșate de expunerea la toxine, dietă şi stilul de viaţă.
Embrionii în curs de dezvoltare și copiii sunt mult mai sensibili la toxinele din mediu si la vaccinuri, de exemplu, decât sunt adulții. Sistemul hormonal poate fi dezechilibrat destul de ușor la un copil în curs de dezvoltare și perturbatorii endocrini, cum ar fi pesticidele, ierbicidele, bromurile, ftalații și adjuvanții controversaţi din vaccinuri, cum ar fi thimerosal, e probabil să constituie o cauză.
Când aceste toxine sunt expuse la radiaţii, sau când există o nutriţie săracă, plină de alimente toxice, atunci un copil în curs de dezvoltare va avea o întârziere in a-şi exprima pe deplin potențialul ADN-ului – chiar și cu gene “bune”. Adevărul este că copiii noștri sunt atacaţi din toate părțile de compuși toxici, fapt pe care guvernele noastre l-au ignorat în mod repetat, au suprimat informații cu privire la aceste lucruri sau chiar le-au încurajat cu o nepăsare oarbă.
Anul trecut, avocații din domeniu practic au implorat Congresul să facă mai multe cercetări cu privire la cauzele autismului datorită creșterii sale incredibile în frecvență, dar aceste argumente păreau să fie adresate unor surzi. 
Membri ai Congresului au criticat Institutul Naţional al Sănătăţii și Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor pentru lipsa de cercetare, precum și pentru dezvăluirile cu privire la adevărata siguranță a vaccinurilor. Părinții cu copii care au dezvoltat autism sau manifestă simptome asemănătoare autismului sunt fermi în credința lor că vaccinurile sunt o mare parte din problema generală. Cu toate acestea, ca urmare a Legii Libertăţii de Informare, documente au fost dezvăluite în Marea Britanie, unde s-a spus o poveste diferită – că CDC și alte agenții guvernamentale știau cum că vaccinurile sunt periculoase, dar că le-au dat drumul pe piaţă oricum. Este controversat, dar merită studiat.
Aceste documente se referă la peste 30 de ani de muşamalizare cu privire la această problemă. CDC a încercat chiar să spună că unele dintre documentele solicitate sunt “inexistente.” Poate că se refereau la transparența lor pe această temă : de autism si vaccinuri.
Un posibil răspuns este că CDC știe deja care este cauza creșterii frecvenţei autismului, și ei nu doresc să dezvăluie adevărul populaţiei. 

vineri, 10 octombrie 2014

Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului

Medicina alternativa complementara, cunoscuta si sub denumirea de medicina integrativa, este o abordare folosita adesea de catre familiile care au in componenta lor o persoana diagnosticata cu autism. Studiile arata ca intre 30% si 95% dintre copiii cu autism au fost tratati cu ajutorul tratamentului medical alternativ.
Medicina alternativa complementara, cunoscuta si sub denumirea de medicina integrativa, este o abordare folosita adesea de catre familiile care au in componenta lor o persoana diagnosticata cu autism. Studiile arata ca intre 30% si 95% dintre copiii cu autism au fost tratati cu ajutorul tratamentului medical alternativ. Cu toate acestea, beneficiile si siguranta acestor tratamente sunt inca prea putin cercetate, prioritare fiind terapiile traditionale si de aceea medicii si terapeutii in general considera ca este destul de dificil sa consilieze familiile care doresc sa abordeze si tratamente complementare.Multi parinti cauta singuri informatii in aceasta directie, pe internet, sau se inspira din experientele altor parinti impartasite pe diverse forumuri sau bloguri. Specialistii avertizeaza insa ca experientele altor persoane sunt individuale si ca nu pot fi luate drept repere esentiale in aplicarea unui tratament. De asemenea este important de retinut ca ceea ce functioneaza pentru o persoana s-ar putea sa nu aiba niciun rezultat pentru alta. In plus, tratamentele complementare, asa cum arata si denumirea lor, ar trebui sa fie folosite doar ca un adjuvant in terapiile validate folosite in tratarea autismului si nu sa le inlocuiasca. Adesea, din dorinta de a obtine rezultate cat mai repede, parintii investesc timp, bani, efort in tratamente despre a caror eficienta se stie inca prea putin.Printre cele mai studiate si, se pare, cele mai sigure tratamente complementare utilizate in terapia autismului se numara cateva care se afla in atentia specialistilor.
Tratamentul complementar cu melatonina
Mai mult de jumatate dintre copiii cu autism se confrunta cu tulburari ale somnului, cea mai frecventa fiind insomnia. De altfel insomnia afecteaza si foarte multi adolescenti si adulti cu autism, insa nu exista statistici foarte clare in aceasta privinta. Tulburarile de somn au un efect negativ, adesea foarte mare, accentuand simptomele generate de autism, cum ar fi comportamentul repetitiv sau incapacitatea de relationare pe plan social. De asemenea, parintii ai caror copii cu autism se confrunta cu insomnia declara ca acestea genereaza o adevarata panica in intreaga familie.Melatonina este un hormon natural care ajuta la reglarea ciclului de somn. Exista studii care arata ca suplimentele pe baza de melatonina reduc insomnia, regland somnul copiilor care sufera de autism.
Recent, un studiu pilot, realizat de Beth Malow, de la Vanderbilt University Medical School a demonstrat ca o doza de melatonina luata regulat seara ii ajuta pe copiii cu autism sa adoarma. Cei 24 de copii, cu varste intre 3 si 9 ani, care au participat la studiu, au inregistrat imbunatatiri semnificative ale reglarii somnului, insa imbunatatirea a necesitat doze diferite de melatonina (intre 1 si 6 mg). Beneficiile au fost de durata, fara efecte secundare semnificative, iar parintii au declarat ca au observant si o imbunatatire a comportamentului cotidian al copiilor, precum si o reducere semnificativa a nivelului de stres. Cercetatoarea ii sfatuieste ins ape parinti sa nu le administreze melatonina copiilor din proprie initiative, ci sa consulte mai intai un specialist. Cauzele tulburarilor de somn pot fi foarte variate si de aceea este nevoie ca melatonina sa fie recomandata de un specialist inainte de a fi administrata.
Tratamentul cu acizi grasi Omega 3
Acizii grasi sunt esentiali pentru dezvoltarea si functionarea creierului, iar acizii grasi de tip Omega 3 se numara printre cele mai populare suplimente nutritive, fiind considerate a fi si foarte sigure in ceea ce priveste efectele secundare. Actualmente exista mai multe studii care demonstreaza ca acizii grasi Omega 3 pot reduce anumite simptome ale autismului precum comportamentul repetitiv si hiperactivitatea si pot, de asemenea, sa imbunatateasca abilitatile de socializare. Un studiu pilot, finantat in 2011 de catre fundatia Autism Speaks, la care au participat 27 de copii cu varste intre 3 si 8 ani, diagnosticati cu autism si cu hiperactivitate, a relevat faptul ca in urma administrarii, timp de 12 saptamani, a unei cantitati de 1.3 grame de Omega 3 pe zi, au inregistrat o ameliorare a simptomelor (de la 0,3 puncte la 2,7 puncte conform grilei specifice de masurare a comportamentului autist).Parintii trebuie sa aiba insa in vedere ca exista diferente semnificative de calitate intre variatele tipuri de acizi grasi Omega 3 disponibile pe piata. De asemenea, nu se stie inca cu exactitate care este cantitatea optima de Omega 3 care ar trebui administrata zilnic pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Administrarea suplimentelor nutritive
Anumite studii arata ca deficientele nutritive sunt adesea intalnite la copiii cu autism si ca ele dispar atunci cand le sunt administrate suplimente cu multivitamine. De altfel, suplimentele nutritive cu multivitamine sunt indicate pentru persoanele de orice varsta, mai ales pentru cele care nu au o dieta speciala.Un alt supliment nutritiv, injectabil, este vitamina metyl B12, despre care s-a dovedit ca amelioreaza stresul oxidativ, prezent la unii copii cu autism. De asemenea, unele studii au confirmat ca administrarea acestui supliment imbunatateste abilitatile de comunicare, comportamentul social si limbajul copiilor cu autism.Multi parinti au declarat, de asemenea, ca probioticele au un efect pozitiv asupra stresului gastrointestinal al copiilor cu autism, insa deocamdata nu exista studii care sa confirme acest lucru.
Dietele fara caseina si fara gluten
De asemenea, multi parinti ai copiilor cu autism au declarat ca au constatat imbunatatiri semnificative in comportamentul copiilor lor, ca urmare a dietelor fara casein si fara gluten. Glutenul este prezent mai ales in cereale, in timp ce caseina este o substanta prezenta in produsele lactate. Studiile, putine la numar, nu au relevat insa efecte pozitive considerabile ale unor astfel de diete. In plus, este greu de determinat lipsa caruia dintre cele doua elemente ar putea avea intr-adevar efecte benefice, pentru ca e foarte dificil de eleminat in totalitate din alimentatie ambele substante.Ceea ce este de retinut in privinta tratamentelor alternative in terapiile autiste este faptul ca ele exista si pot da rezultate, insa deocamdata evidentele sunt prea putine si domeniul in sine ramane un teritoriu pe care cercetatorii trebuie sa il exploreze indeaproape pentru a face afirmatii clare in privinta eficientei acestora.

miercuri, 8 octombrie 2014

Cresterea aportului de fier in sarcina ar putea scadea riscul de autism la copii

Administrarea suplimentelor cu fier in timpul sarcinii ar putea scadea riscul de autism la copii, este concluzia celui mai recent studiu derulat de cercetatorii americani din cadrul Universitatii California.
Studiul americanilor, publicat recent in American Journal of Epidemiology, a fost realizat cu scopul de a descoperi care este impactul carentelor nutritionale din timpul sarcinii asupra copiilor.
La finalul cercetarii, in care savantii au intervievat mai multe mame din California cu privire la suplimentele pe care le-au luat cand erau gravide, acestia au descoperit ca mamele care aveau copii autisti suferisera de insuficienta de fier in sarcina.
Aceasta descoperire i-a determinat pe cercetatori sa traga concluzia ca suplimentarea aportului de fier in timpul sarcinii este esentiala pentru combaterea riscului de autism la copii.
Desi sustin ca cercetarea trebuie aprofundata pentru a putea trage concluzia ca deficitul de fier la gravide este o cauza a autismului la copii, savantii sfatuiesc femeile insarcinate sa-si monitorizeze cu atentie nivelul de fier din organism si sa se asigure ca acesta este mereu in limite normale.

luni, 6 octombrie 2014

Tabletele, utile in terapia copiilor cu autism

Profesioniștii, dar și familiile copiilor cu autism au făcut un nou pas pentru educarea și terapia micuților care suferă de această maladie. Specialiștii au arătat că, în secolul vitezei, trebuie să se țină pasul cu noutățile din domeniu, pentru ca acești copii să se poată integra mai ușor în societate. 
Ultimele cercetări au arătat utilitatea folosirii tabletelor în terapia copiilor cu autism, cărora li se aplică metode de tratament personalizate, în scopul de a le îmbunătăți abilitățile de comunicare verbală. 
„Dacă nu ținem pasul cu ceea ce se dovedește a fi bun pentru copiii cu autism, și care dă rezultate, atunci copilul nu va avea șanse de integrare școlară și  socială pe viitor  Este foarte important să ținem pasul cu noutățile din domeniu ”, a arătat Iolanda Sztrelenczuk, membru fondator Autism Baia Mare. 
„Eu vin la centru din inimă, de două ori pe săptămână, de 4 ani. Acolo mă întâlnesc cu prietenii mei. Sunt în clasa I și imi place foarte mult să cânt. Voi deveni o cântăreață celebră”, a spus Patricia, unul dintre beneficiarii Asociației Autism Baia Mare 
În centrul de zi din Baia Mare se află în prezent 60 de copii cu autism  care așteaptă să-și croiască un viitor mai bun. 
“Am reunit anul acesta parteneri din țară și din străinătate care aduc cele mai noi abordări pentru copiii cu autism . Suntem bucuroși să avem invitați din  Statele Unite, Marea Britanie, București, Iași, Cluj, Sibiu și Brașov”, a punctat  Iolanda Sztrelenczuk. 
Evenimentul “Acceptă-mă așa cum sunt - despre abilitate și dizabilitate“, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, a reunit medici, psihologi și terapeuți din țară și străinătate. 

Relatia incredibila dintre micuta de cinci ani bolnava de autism si pisica ei, Thula. Cum a ajutat-o sa progreseze

Relatia incredibila dintre micuta de cinci ani bolnava de autism si pisica ei, Thula. Cum a ajutat-o sa progreseze

 

Micuta din Marea Britanie a descoperit pictura ca parte a terapiei pe care o urmeaza pentru a se putea exprima mai usor, ocazie cu care mama ei a descoperit talentul incredibil pe care il are fiica ei, picturile realizate de aceasta fiind adevarate opere de arta.
Iris are un ajutorul de nadejde atunci cand vine vorba despre gasirea linistii de care are nevoie, pisica Thula fiind cea care reuseste sa o calmeze si ii este alaturi neincetat, relatia lor fiind una speciala.
"Thula o ajuta enorm pe Iris, o ajuta sa fie calma si sa depaseasca anumite momente mai tensionate, dar in acelasi timp are si un efect benefic pentru progesul in ceea ce priveste comunicare. Iris vorbeste cu ea, foloseste fraze", a marturisit mama micutei, Arabella Carter-Johnson, pentru Bored Panda. 
"Thula este prezenta la orice activitate a lui Iris. Ii ofera prietenie, intelegere si o ajuta sa interactioneze. Iris a avut o perioada in care nu ii placea sa fie spalata pe par. Am adus-o pe Thula, iar totul s-a schimbat", a explicat Arabella. 
"De cand a aparut Thula in viata ei, este mult mai activa, se implica in mai multe actiuni", a spus mama fetitei.  
 
sursa: http://www.perfecte.ro/
http://www.cursuriautism.ro/relatia-incredibila-dintre-micuta-de-cinci-ani-bolnava-de-autism-si-pisica-ei-thula-cum-a-ajutat-o-sa-progreseze.php