duminică, 7 iunie 2015

Copil cu autism, ramas fara insotitor!


În ţara noastră, copiilor cu autism nu numai că nu li se asigură de către stat terapie gratuită fără de care nu pot progresa, dar sînt lăsaţi şi fără însoţitori! În acest caz se află şi o fetiţă de 8 ani din Topoloveni, diag­nosticată cu tulburare din spectrul autist şi ADHD. Din 11 martie a.c., Mariei Denisa Negrei i s-a emis o hotărîre de către Comisia pentru Protecţia Copilului prin care a fost trecută de la handicap grav la ac­centuat şi i s-a luat dreptul de a be­neficia de un însoţitor. Practic, mama ei, Irina Negrei, nu mai poate lua indemnizaţia de însoţitor de 700 de lei, considerîndu-se că fetiţa se poate descurca şi singură. 
Este o dramă prin care trec mai mulţi părinţi cu copii cu autism, iar autorităţile ar trebui să evalueze mai atent cazurile, fiindcă aceşti copii nu se pot descurca fără un însoţitor.
„Este agitată şi nu se poate orienta în spaţiu“
La prima vedere, Denisa pare un copil normal, însă e de ajuns să stai cîteva minute lîngă ea şi să-şi dai seama că are o problemă de sănătate. Fetiţa devine agitată, priveşte fix şi nu mai are stare pe scaun. Îi cere mamei să plece, fiindcă simte nevoia să se mişte continuu. „Denisa a fost diagnosticată cu tulburarea din spectrul autist de la vîrsta de doi ani, iar de la trei ani i s-a făcut dosar de handicap, eu beneficiind de indemnizaţia de însoţitor. În februarie, am mers la evaluarea anuală, iar zilele trecute, s-a emis hotărîrea prin care i s-a schimbat gradul de handicap de la grav la accentuat, ceea ce nu-i mai conferă dreptul la însoţitor. Se consideră că se poate descurca singură, însă eu nu pot să o las nici o secundă nesupravegheată. Merg cu ea la şcoală, în Piteşti, unde se află în clasa 0 şi unde se descurcă cît de cît. Anul trecut a fost la şcoală la Topoloveni, dar nu a fost primită cu terapeut şi nu se putea descurca acolo. Dacă nu stau cu ea la şcoală nu este atentă, nu se mobilizează, iar acasă ţin poarta încuiată, deoarece ea nu este conştientă de ceea ce face. Nu am fost de acord cu hotărîrea comisiei de evaluare şi mi s-a spus că pot face contestaţie în instanţă sau să vin cu alte acte medicale de la alţi medici de specialitate care să evalueze copilul. Mi s-a spus că, potrivit actelor medicale, copilul nu necesită asistent personal. Copilul necesită supraveghere permanentă. Nu se poate orienta în spaţiu, este foarte agitat. Face 8 ore de terapie pe săptămînă pe cheltuaia noastră. Doar terapia ne costă lunar 1.500 de lei. Indemnizaţia ei este de 91 de lei, alocaţia dublă este de 84 de lei, iar indemnizaţia de însoţitor pe care o aveam este 700 de lei. Mă ajută mama, altfel nu mă puteam descurca să facă terapia“, ne-a spus mama fetiţei.
„Poate contesta doar în instanţă“
 Dacă hotărîrea comisiei rămîne definitivă, mama Denisei ar trebui să se angajeze, nemaibeneficiind de indemnizaţie, iar fetiţa să se descurce singură, lucru greu de crezut, avînd în vedere felul cum se comportă copilul. Vicepreşedintele Comisiei pentru Protecţia Copilului, A­drian Macovei, ne-a declarat: „Doam­na poate contesta hotărîrea comisiei doar în instanţă. Dacă vine cu acte medicale care să arate gravitatea bolii atunci se va da o altă hotărîre. Sînt nişte criterii după care se evaluează copiii cu afecte afecţiuni“. Mamei Denisei nu-i mai rămîne decît să bată drumul pînă la Bucureşti pe la alţi medici specialişti care să vadă problemele fetiţei şi să-i confere dreptul la un însoţitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu