luni, 24 august 2015

Obezitatea mamei, o posibila cauza a autismului si ADHD-ului

Copiii ai caror mame sufera de obezitate au un risc mai mare de a dezvolta ADHD sau autism, conform unui nou studiu. Conform cercetarii, riscul de a dezvolta, la varsta de 5 ani, autism este de 3 ori mai mare in cazul copiilor care au mame care sufera de obezitate, iar in cazul ADHD riscul este de patru ori mai ridicat, scrie dailymail.co.uk.
Oamenii de ştiinţă nu au analizat şi mecanismul care stă la baza acestei legături, însă aceştia au precizat că în timpul sarcinii obezitatea are un efect direct asupra fătului, determinând anumite inflamaţii care impiedică dezvoltarea normală a creierului copilului.
În cadrul cercetării au fost analizate datele medicale ale 1.311 de mame, care au născut în perioada 2005-2012.
Au fost astfel analizate indicele masei corporale al mamelor înainte de a rămâne însărcitate, precum şi dificultăţile apărute la copiii acestora la vârsta de 5 ani.
Astfel, copiii ai căror mame au un indice al masei corporale mai mare de 35 (persoanele care au indice peste valoare 30 sunt considerate obeze) au avut de două ori mai mult decât ceilalţi copii o predispoziţie către probleme emoţionale sau comportamentele.
Datele au fost comparate cu cele ale copiilor cu mame cu un indice normal, între 18,5 şi 25. Din această comparaţie a reieşit că aceşti copii au un risc de 3 ori mai ridicat să fie diagnosticaţi cu autism şi de 4 ori mai mari să aibă ADHD.
Echipa de cercetători au mai găsit, în alte studii realizate, legături între obezitatea mamei şi problemele emoţionale sau coportamentale ale copiilor.
Heejoo Jo, coordonatorul studiului, a declarat pentru Reuters că se ştia că obezitatea în timpul sarcinii cauzează probleme de sănătate copilului, însă acest studiu clarifică şi mai mult situaţia.
Conform acestuia, medicii care discută cu femeile care vor să conceapă un copil trebuie să aducă în discuţie şi problema greutăţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu