vineri, 21 august 2015

Statistici internationale: Prevalenta autismului s-a dublat din 2000 pana in 2010

Din anul 2000 şi până în 2010, prevalenţa autismului s-a dublat conform statisticilor internaționale publicate în martie 2014, fapt care face ca autismul să devină o afecțiune din ce în ce mai frecventă.
Mai exact, dacă în anul 2000 una din 150 de persoane avea autism, în 2010 unu din 68 de copii este atins de o tulburare de spectru autist, conform CDC Atlanta – Statele Unite ale Americii.
Autismul nu este o afecțiune tratabilă sau eradicabilă, ci una care afectează persoana pe toată durata vieţii. Cu toate acestea, persoana diagnosticată cu autism poate dobândi abilități pentru autonomie sau poate fi  instituționalizată, în funcție de atitudinea societății și de felul în care factorii de decizie răspund nevoilor ei de integrare.
În fața acestei realități, din ce în ce mai multe state ale lumii au înțeles că persoanele cu autism au drepturi egale la servicii și educație și au adaptat legislație și medii de lucru inclusiv la nevoile lor.
În anul 2014, Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) aducea în atenția decidenților din România modele de intervenții și metodologii aplicate care și-au dovedit eficiența în integrarea persoanelor cu autism în Europa, se arată într-un comunicat de presă.
În 2015, în baza modelelor europene dar și a celor existente deja în România, FEDRA prioritizează și discută  modele de intervenții eficiente și recomandă adoptarea acestora prin programe naționale finanțate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în cadrul Conferinţei Naţionale “Împreună suntem o voce!”, care va avea loc pe 20 Aprilie 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu