marți, 17 noiembrie 2015

De ce este dificil sa duci la doctor un copil autist


Fiecare copil cu tulburări din spectrul autismului este diferit, însă toţi au probleme de socializare şi comunicare, preferinţe pentru rutine sau hipersensibilitate la stimulii senzoriali.
Din aceste motive, o programare la doctor, într-un mediu total străin, este foarte dificil de suportat de copil. Iată ce poţi face pentru ca totul să iasă bine.
Copiii cu tulburări din spectrul autismului au probleme în înţelegerea şi exprimarea sentimentelor. “Poate nu va înţelege de ce se află în respectivul mediu, nu va putea răspunde întrebărilor adresate de medic, îşi poate arăta starea de confuzie şi anxietate prin comportament - autostimulări, refuz în ceea ce priveşte cooperarea cu personalul medical sau uneori chiar agresivitate”, explică psiholog clinician Carmen Hotar, de la Asociaţia pentru Recuperarea şi Integrarea Copiilor cu Autism.
Toleranţa ridicată la durere îl poate deruta pe medic
“Copilul hiposensibil are o toleranţă ridicată la durere sau temperatură, iar acest lucru îl poate induce în eroare pe doctorul care îl examinează. Răspunsul copilului la durere se poate exprima prin hohote de râs sau mormăit. De asemenea, îşi poate acoperi urechile, poate plânge necontrolat sau poate încerca să părăsească încăperea pentru că simte fiecare atingere ca pe o durere extremă”, spune psihologul.
Sfaturi
  • Informaţi personalul medical cu privire la tulburarea copilului
  • Stabiliţi consultaţia la începutul sau sfârşitul programului pentru a nu aştepta
  • Explicaţi-i copilului înainte de control ce presupune vizita medicală
  • Să aibă cu el jucăria sau obiectul de care este ataşat
  • Puteţi pregăti de acasă o listă cu stickere pentru copil. În cabinet, acesta poate să lipească un „smiling face” pentru fiecare pas efectuat.
”Schimbarea rutinei zilnice este greu de suportat pentru un copil cu autism şi îi poate accentua sensibilităţile senzoriale la lumină, zgomote sau atingeri.”, Carmen Hotar, psiholog clinician
sursa: http://www.ziarulring.ro/stiri/sanatate/265998/De-ce-este-dificil-sa-duci-la-doctor-un-copil-autist/?forceDesktop=1; http://cursuriautism.ro/de-ce-este-dificil-sa-duci-la-doctor-un-copil-autist.phptp://cursuriautism.ro/de-ce-este-dificil-sa-duci-la-doctor-un-copil-autist.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu