marți, 17 noiembrie 2015

Dreptate in instanta. Tinerii diagnosticati cu autism pot avea asistent si dupa 18 ani

Tinerii diagnosticaţi cu autism își pot câștiga în instanță dreptul la un asistent personal și după vârsta majoratului. Prima care a reuşit deja este o tânara de 20 ani din Iaşi. A obţinut o decizie definitivă și irevocabilă prin care statul îi recunoaște dreptul la un însoţitor. În plus, va trebui să-i plătească acestuia retroactiv și salariul pe un an.
O dată cu împlinirea vârstei de 18 ani, Olivia, o tânără din Iaşi diagnosticată cu autism, a rămas fără asistent personal. Potrivit legii ea nu mai poate fi încadrată în grad de handicap I, ci trece într-un grad inferior. Asta înseamnă pierderea ajutorului financiar de aproape 700 de lei pe lună pentru însoţitor, dar și diminuarea sprijinului financiar pentru bolnav.
Bunica Oliviei, până la 18 ani asistentul personal al fetei, a dat în judecată statul român.
Curtea de Apel Iaşi a decis ca tânăra să rămână încadrată în gradul 1 de handicap, iar bunica să primească retroactiv indemnizaţia pe un an de zile.
În România sunt diagnosticate, oficial, cu autism peste 15.000 de persoane, însă numărul ar fi mult mai mare, a transmis corespondentul TVR Roxana Bratec pentru Telejurnal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu