luni, 2 decembrie 2013

Autismul - Lichidul cerebral spinal in exces si marimea neobisnuita a creierului in copilarie

Copiii care au fost ulterior diagnosticati cu tulburari de spectru autistic au avut lichidul cefalorahidian excesiv și creierul mărit în copilărie, un studiu realizat de o echipa multidisciplinara de cercetatori cu UC Davis MIND Institut  a constatat, ridicand posibilitatea ca aceste anomalii cerebrale pot servi ca biomarkeri potential pentru identificarea precoce de tulburare de neurodezvoltare.
Studiul este primul de acest gen care  urmareste  traiectoriilor de dezvoltare ale  creierului de la varste foarte fragede pana la copiii (varsta de 16 ani) care mai târziu au dezvoltat autism si primul studio care  asociaza cantitatea excesiva a lichidului cefalorahidian din timpul copilariei cu autismul. "Acesta este primul raport despre o anomalie a creierului asociata copilului cu autism, care este detectabila prin utilizarea convențională a IRM structural", a declarat Directorul de Cercetare David Amaral, care a condus studiul.
Autismul - Lichidul cerebral spinal in exces si marimea neobisnuita a creierului in copilarie
"Acest studiu ridica potentialul de dezvoltare a unei metode foarte timpurii de detectare a autismului. Depistarea precoce este critica, deoarece interventia timpurie poate reduce deficientele cognitive și comportamentale asociate cu autismul și poate duce la rezultate mai bune pe termen lung pentru copil", a spus Amaral.  Studiul a fost realizat pe 55 de copii cu varste cuprinse  între 6 și 36 de luni, dintre care 33 au avut un frate mai mare cu autism. Douăzeci și doi copii au fost copii care nu au istoric familial al bolii.
Cercetatorii au raportat ca anomalie creierului a fost detectat in mod semnificativ mai frecvent la sugarii cu risc ridicat care au fost ulterior diagnosticati cu autism între 24 și 36 de luni. Inainte de cercetare facuta de Sally Ozonoff, vice-presedintele pentru cercetare si profesor in cadrul Departamentului de Psihiatrie si Stiinte Comportamentale, care a condus studiul, a arătat că riscul de autism este de aproape 20 de ori mai mare in cazul  fratilor copiilor cu autism decât în populația generală. Centrele din SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor pune incidența globală a autismului la 1 la 88.
Lichidul cefalorahidian in excesi și volumul creierului marit au fost detectate prin măsurarea periodică folosind imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) și prin evaluarea regulata a abilitatilor  lor cognitive, sociale, de comunicare și de dezvoltare.  Ambele categorii de copii (atât cei cu risc mare  cat și cei cu risc scăzut)  au  suferit prima lor scanare  RMN de la varsta de 6 la 9 luni. A doua scanare RMN a avut loc, cand au fost la varsta de 12 la 15 luni. A treia scanare a fost realizat intre 18 si 24 de luni. RMN-urile au fost efectuate în timp ce copiii dormeau natural, fără a fi nevoie de sedare sau anestezie.
La 6 luni, cercetatorii au inceput evaluări intensive comportamentale de dezvoltare a sugarilor. Părinții lor, de asemenea, au completat periodic chestionare cu privire la comportamentul copiilor lor ". Aceste teste au fost efectuate pana cand copiii au fost de 24 până la 36 luni, cand fiecare copil a fost evaluat ca având o tulburare de spectru de autism, alte intarzieri de dezvoltare, sau dezvoltare tipica.
Cercetatorii au descoperit ca de la 6 la 9 luni, la copiii care au dezvoltat autism au avut niveluri crescute de lichidul cefalorahidian în spațiul "extra-axial" și aceste niveluri de fluid rămas anormal de ridicate între  18 și 24 de luni. Studiul a furnizat, de asemenea, prima dovada RMN de extindere a creierului in cazul copiilor cu autism înainte de 24 de luni. Sugarilor din studiu diagnosticati cu autism au, în medie, volumul creierului cu 7 la suta mai mare la 12 luni, comparativ cu copiii normali in curs de dezvoltare.
Lichidul extra-axiale in exces și volumul marit al creierului au fost detectate de imagistica  inainte de semnele evidente comportamentale ale autismului. "Cauza cresterii volumului de lichid extra-axial  precum si marimea creierului este în prezent necunoscută", a spus Amaral.

"Este extrem de important să înțelegem cât de des aceasta constatare de marire a creierului este prezenta la copiii care nu dezvolta autism", a spus Ozonoff. "Pentru ca un biomarker sa fie util în prezicerea  rezultatelor pentru autism, vrem să fie sigur că nu produce un nivel mare de alarme false". În cazul în care această "descoperire" de lichid extra-axial in exces este replicata  "într-un eșantion mai mare de copii care dezvolta autism, și se distinge cu precizie intre copiii care nu dezvolta autism, are potențialul de a deveni un biomarker noninvaziv, care ar ajuta la depistarea precoce, și în cele din urmă a imbunatati rezultatele pe termen lung ale acestor copii prin intervenții timpurii", a declarat Mark Shen.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu