marți, 10 decembrie 2013

Copiii cu autism gasesc cu greu cabinete stomatologice specializate pe nevoile lor

Copiii cu autism găsesc cu greu cabinete stomatologice specializate pe nevoile lor, mulţi medici refuzând să-i trateze din cauza dizabilităţii de care aceştia suferă. Mai mult, din acest an statul nu mai decontează aceste servicii medicale, iar părinţii sunt nevoiţi să plătească sume exorbitante la cabinete private.
Copiii cu autism gasesc cu greu cabinete stomatologice specializate pe nevoile lor
Pentru multe persoane cu autism, programările de rutină precum vizitele la medic, la dentist sau la frizer pot fi extrem de greu de tolerat. Noutatea mediului, zgomotele noi, luminile puternice, atingerile fizice le pot induce acestora o stare de nervozitate, apărând simultan comportamente de nesupunere sau evitare. Din aceste motive, specialiştii din domeniu contactaţi de RL susţin că medicii stomatologi români evită să le ofere acestor copii servicii medicale.
„Pentru o carie simplă, care -s-ar fi putut rezolva fără anestezie generală, din cauza faptului că medicii nu ştiu sau nu au răbdare să lucreze cu un copil cu autism, aceştia recomandă din start anestezierea generală, şi nu este normal”, ne-a declarat Georgeta, mama unui copil cu autism. În mod normal, ar trebui să se recurgă la sedare numai în cazurile în care copilul suferă de forme severe de autism. Pentru cazurile uşoare, este recomandabil ca medicul să familiarizeze copilul cu mediul în care lucrează şi să îndepărteze toţi factorii care i-ar -putea produce acestuia stres. Dar asta necesită timp, iar în România există puţini medici care sunt dispuşi să facă programe de desensibilizare.Totodată, -este ştiut faptul că o problemă dentară la un copil cu diza-bili-tăţi este resimţită mult mai -amplificat decât la un copil -sănătos.
„În urmă cu 6 ani am început să lucrăm cu Andrei, primul copil cu autism din centru la care nevoia unei intervenţii stomatologice s-a dovedit stringentă şi de neevitat. Andrei avea 9 ani, o formă de autism sever şi era nonverbal. Din păcate, toate încercările noastre de a media şi coordona o intervenţie stomatologică reuşită au eşuat. Principala problemă pe plan local era lipsa unui anestezist dispus să colaboreze cu un medic stomatolog. În plus, nici unul nici altul nu erau dispuşi să îşi asume riscurile ce decurg din anestezierea unui copil atipic. A doua, la fel de descurajantă, incapacitatea lui Andrei de a înţelege necesitatea intervenţiei. Nu înţe-le-gea ce se întâmplă şi, chiar dacă ar fi înţeles, nu era pregătit din punct de vedere senzorial să colaboreze cu medicul stomatolog”, explică Ana Dragu, pre-şedintele Asociaţiei „Autism -Europa“ Bistriţa.
„Am plătit 2.300 lei la ­particular pentru câteva intervenţii ­simple“
Pe fondul acestor probleme cu care se confruntă constant părin­ţii care au copii cu dizabi­lităţi, anul acesta, după rectificarea bugetară, a mai apărut o ştire descurajantă: Ministerul Sănătăţii a anunţat că medicina dentară, inclusiv la copii, nu va mai fi decontată din bani publici. Astfel, au existat cazuri în care părinţii au plătit sume exorbitante în mediul privat pentru servicii stomatologice.
Letiţia Munteanu, de pil­dă, mama unei fete care suferă de o formă severă de autism, a plătit 2.300 lei pentru ora în care copilul a stat anesteziat pe scaunul dentistului, pentru a i se repara câteva carii simple. „O dureau gingiile,când ne spălam pe dinţi şi avea câteva carii simple, nu o dureau, dar trebuia să le reparăm. Ştiind că în Târgu Mureş, în clinici, la aceşti copii nu se fac decât extracţii şi nevoind ca fata să rămână fără dinţi, am mers la o clinică dentară privată la Cluj. Pentru câteva intervenţii simple, fără să ne anunţe preţu­rile înainte, a trebuit să plătim 2.300 lei, este ceva îngrozitor”, ne-a declarat Letiţia Munteanu.
În România există un singur centru dedicat copiilor cu autism care derulează un program de desensibilizare şi intervenţii stomatologice la persoanele cu tulburări din spectrul autist: Centrul „Micul Prinţ“ din Bistriţa. „Din ce ­mi-au povestit părinţii, stomatologii refuză să-i trateze pe aceşti copii din două motive: lipsa de disponibilitate şi lipsa unui anestezist în cabinetul res­pectiv.
Dacă nu vrei să sedezi copilul, atunci poţi să lucrezi cu el chiar şi timp de un an de zile pe partea de desensibilizare. Ce presupune acest lucru? Presupune crearea de rutine cu medicul, cu scopul de a obişnui copilul cu mediul. Am avut câţiva copii cărora am reuşit să le lucrez în gură fără să mai fie nevoie de anestezie sau inhalo-sedare”, a explicat Doru Stere, medicul stomatolog care colaborează cu acest centru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu