marți, 17 decembrie 2013

Ghidul Erasmus+ a fost publicat, fondurile disponibile in 2014 fiind in valoare de 1,8 miliarde euro


Organizatiile care doresc sa solicite finantare in 2014 in cadrul Erasmus+, noul program al Uniunii Europene pentru educatie, formare profesionala, tineret si sport, pot incepe pregatirea cererilor lor de grant incepand de joi, 12 decembrie. 
Ghidul Erasmus

Noul ghid al programului Erasmus+, care contine informatii detaliate privind modalitatile de solicitare a finantarii, este disponibil aici. Programul este deschis organizatiilor din domeniul educatiei, formarii profesionale, tineretului si sportului. Ele pot solicita finantarea online, incepand cu sfarsitul lunii ianuarie. Persoanele fizice nu pot solicita direct un grant, ci trebuie sa ia legatura cu universitatea, cu colegiul sau cu organizatia de care apartin, care vor solicita grantul.

"Procesul de lansare a programului Erasmus+ este in prezent in etapa finala si suntem pregatiti pentru etapa de implementare. Incurajez organizatiile sa studieze cu atentie ghidul programului, pentru a se asigura ca vor fi pe deplin pregatite in momentul in care procesul de solicitare a finantarii va incepe online. Datorita cresterii cu 40% a bugetului Erasmus+, peste 4 milioane de persoane, inclusiv studenti, stagiari, cadre didactice si voluntari, vor beneficia de granturi in urmatorii sapte ani", a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

In 2014 vor fi disponibile, in cadrul programului Erasmus+, fonduri in valoare de 1,8 miliarde euro pentru:
    • a promova oportunitatile de mobilitate deschise studentilor, stagiarilor, cadrelor didactice si altor categorii de personal implicat in invatamant, tinerilor care participa la schimburile destinate lor si voluntarilor. Termenul pentru depunerea cererilor vizand proiecte care implica mobilitate este 17 martie 2014;
    • a crea sau a consolida parteneriate intre institutiile si organizatiile din domeniul invatamantului, formarii profesionale si tineretului, pe de o parte, si operatorii economici, pe de alta parte. Termenul pentru depunerea cererilor este aprilie 2014;
    • a sustine dialogul si a dezvolta o baza de cunostinte necesare pentru realizarea reformei in sistemele de educatie, de formare profesionala si in cele care vizeaza tineretul.

Consortiile, organizatiile si grupurile de coordonare pot depune o singura cerere in numele mai multor organizatii.

Pe langa universitati si institutii de formare profesionala, vor beneficia de finantare, pentru prima data, noi parteneriate inovatoare: asa-numitele "Aliante ale cunoasterii" si "Aliante ale competentelor sectoriale" vor crea sinergii intre educatie si munca, permitand institutiilor de invatamant superior, furnizorilor de formare profesionala si intreprinderilor sa promoveze inovarea si spiritul antreprenorial si sa dezvolte noi programe de invatamant si noi calificari pentru a atenua problema deficitului de competente.

In domeniul sportului, accentul se pune pe proiecte transnationale care sustin sportul de masa si care abordeaza provocari transfrontaliere precum "aranjarea" meciurilor, dopajul, violenta si rasismul si care favorizeaza buna guvernanta, egalitatea de sanse intre femei si barbati, incluziunea sociala si activitatea fizica pentru toti.

Context

Ghidul programului Erasmus+ ofera informatii detaliate referitoare la obiective, la prioritati, la oportunitatile de finantare pentru fiecare actiune, inclusiv informatii tehnice privind cererile de grant si procesul de selectie, precum si cu privire la dispozitiile financiare si administrative legate de acordarea granturilor.

Programul Erasmus+ combina toate schemele de finantare actuale ale UE pentru educatie, formare profesionala si tineret, inclusiv Programul de invatare pe tot parcursul vietii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul "Tineretul in actiune" si cinci programe de cooperare internationala (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink si programul de cooperare cu tarile industrializate). El introduce, de asemenea, pentru prima data, masuri de sprijin in favoarea sportului. Programul integrat va facilita intelegerea de catre solicitanti a oportunitatilor de grant disponibile, in timp ce alte simplificari vor facilita la randul lor accesul la program.

Erasmus+ urmeaza sa fie lansat intr-un moment in care aproape sase milioane de tineri din UE sunt someri - nivelul somajului depasind 50% in anumite tari. In acelasi timp, exista peste 2 milioane de locuri de munca vacante, iar o treime dintre angajatori declara ca intampina dificultati in angajarea de personal cu competentele necesare. Aceasta demonstreaza existenta unui deficit semnificativ de competente in Europa. Erasmus+ va aborda problema acestui deficit oferind oportunitati de studiu, de formare profesionala, de a acumula experienta profesionala sau de a participa la actiuni de voluntariat in strainatate.

Calitatea si relevanta organizatiilor si sistemelor europene de educatie, de formare si care vizeaza tineretul vor fi consolidate prin sprijinul acordat imbunatatirii metodelor de predare si de invatare, noilor programe de invatamant si dezvoltarii profesionale a membrilor personalului didactic si a lucratorilor din domeniul tineretului, inclusiv prin intermediul unei cooperari mai stranse intre institutiile de invatamant si operatorii economici.

Bugetul de 14,7 miliarde euro pentru perioada 2014-2020 tine cont de previziunile de inflatie si reprezinta o crestere cu 40% fata de nivelurile actuale. Este de asteptat sa se aloce fonduri suplimentare pentru invatamantul superior care implica mobilitate si pentru consolidarea capacitatilor in cazul tarilor care nu sunt membre ale UE. Negocierile in acest sens vor fi finalizate in 2014.

Urmatoarele etape

Organizatiile interesate sunt incurajate sa citeasca ghidul programului pentru a obtine mai multe informatii despre diferitele posibilitati de finantare. Ele sunt invitate sa transmita cererile lor (in cele mai multe cazuri online) la agentia nationala din propria tara sau la Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu