luni, 28 aprilie 2014

Un joc video care ii ajuta pe copiii cu autism

O echipa de studenti de la universitatea din sudul Californiei a produs un joc numit Social Clues, dar nu pentru profit, poate nu pentru un profit instant. Cei 35 de studenti de la universitatea din sudul Californiei, ce au un trecut in zone precum ingineria si design-ul, au facut jocul sa ii ajute pe copii autisti. Fiind mai specifici, jocul se concentreaza sa ii invete pe copii sa faca contact vizual, sa asculte de ceilalti si sa recunoasca emotiile celorlalti.
 
In jocul Social Clues, copii pot sa joace in rolul unuia din cele 2 personaje, ParticiPETE sau CommuniKATE. Intr-un efort de a-si gasi jucariile pierdute, ei trebuie sa discute cu personajele in reprezentarile virtuale ale unor configuratii ale lumii reale. De-a lungul drumului, universitatea din sudul Californiei au spus, precum copii vor invata ceea ce trebuie sa faca si ceea ce nu trebuie sa faca in interactiunea sociala.
Intr-unul din scenarii, copii trebuie sa identifice corect statutul emotional al personajelor care sunt controlate de computer (NPC), in timp ce altii roaga utilizatorii sa traga o sageata pana sa aliniaza cu ochii altui personaj pentru a-i invata pe copii importanta de a face contact vizual in timpul conversatiilor. Un papagal prietenos numit Sherlock ajuta copiii de-a lungul drumului.
Un student al scolii de afacerii de la universitatea din sudul Californiei, Jermey Bernstein a spus intr-o declaratie de presa, ca ei incearca sa prabuseasca interactiunile zilnice in ceva ce poate fi inteles mai usor si poate fi mai administrat. Acesta a lucrat la joc ca si conducator al proiectului, impreuna cu sotia sa, Karen Okrent.
Abilitatile pe care jocul Social Clues ii invata, servesc efectiv ca harta a vietii pentru a fi folosite de copii cand nu sunt in fata computerului.
Se pare ca tehnologia poate deveni foarte utila oamenilor cu probleme, dupa cum am vazut si in acest articol.

duminică, 27 aprilie 2014

Vaccinurile pot provoca autism? Ce declara reprezentantii OMS in aceasta privinta?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a respins acuzațiile formulate de critici ai vaccinurilor care sunt de părere că imunizarea nu servește la nimic, este riscantă, iar organismul uman se apără mai bine atunci când nu este vaccinat.
‘Impactul vaccinurilor asupra vieții oamenilor este cu siguranță unul din cele mai bune lucruri care se puteau întâmpla’, a declarat Jean-Marie Okwo-Bele, responsabil al diviziei pentru vaccinuri de pe lângă agenția ONU pentru sănătate.
Remarcile acestuia survin în contextul în care opoziția față de campaniile de vaccinare a copiilor împotriva unor boli contagioase cum sunt rujeola sau tusea convulsivă au sporit în ultima vreme, mai ales în SUA și Marea Britanie. Există opozanți fermi care contestă necesitatea vaccinărilor, iar unii chiar evocă o legătură între autism și vaccinul împotriva rujeolei, legătură respinsă însă de majoritatea lumii științifice.
‘Încercăm cu fermitate să oprim și să contracarăm această tendință’, a declarat responsabilul OMS în fața presei la Geneva. ‘Avem o proporție importantă de oameni care cred în vaccinuri, trebuie să ne ajute să ne transmitem mesajul’, a adăugat acesta.
Responsabilul OMS a menționat că vaccinările nu trebuie să înceteze atunci când o boală aproape că a dispărut. Astfel, ‘în ce privește poliomielita, faptul că nu au mai fost cazuri de 10-15 ani nu înseamnă că nu mai există riscuri’, a spus el.
Într-o serie de țări în curs de dezvoltare se respinge vaccinarea, ca de exemplu în nordul Nigeriei. În această regiune, campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei au fost percepute de oponenți locali drept acte de conspirație ale străinătății, menționează France Press.

Studiile arata ca autismul incepe din timpul sarcinii

Cercetările în curs de dezvoltare la ora actuală prezintă noi dovezi care susțin faptul că autismul începe din timpul sarcinii. Specialiștii citați de Universitatea din California au analizat 25 de gene din țesutul cerebral al unor copii decedați. Unii avuseseră autism, alții nu. Unele dintre aceste gene, care servesc ca biomarkeri pentru celulele specifice ale creierului din diferite straturi ale cortexului, sunt implicate în tulburarea autistă, iar altele sunt de control.
Cercetătorii care au realizat studiul, au publicat concluziile în ”New England Journal of Medicine”. Ei afirmă că în timpul sarcinii construirea creierului unui copil implică crearea  cortexului care conține șase straturi. Ei au descoperit unele semne care sugerează că dezvoltarea acestor straturi corticale a fost perturbată în cazul celor mai mulți copii cu autism.
A fost confirmată și ipoteza că pentru unii copii cu autism, creierul poate face unele conexiuni astfel încât copilul își va putea îmbunătăți abilitățile, în special cu ajutorul unei intervenții terapeutice precoce.
Profesorii de la Centrul de Excelență în Autism de la Universitatea din California San Diego, au creat un model tridimensional pentru a vizualiza locațiile de la nivelul creierului în care părți ale cortexului nu s-au dezvoltat conform modelului normal de straturi de celule. Au fost surprinși de descoperirea faptului că  aproape toți copiii autiști studiați prezentau probleme similare de dezvoltare la nivelul creierului. Ei afirmă că în timpul dezvoltării timpurii a creierului, fiecare strat cortical dezvoltă propriile tipuri de celule, fiecare cu modalități specifice de realizare a conexiunilor, cu roluri unice și importante în prelucrarea informațiilor.
Pentru ca o celulă să se transforme într-un tip anume pentru a forma un strat specific, cu conexiuni specifice, ea va dobândi o semnătură genetică distinctă (marker) care poate fi observată. În urma studiului s-a constatat că în cazul copiilor cu autism, unii markeri genetici importanți lipsesc din celulele creierului la nivelul mai multor straturi. Specialiștii susțin că această absență a markerilor cheie indică faptul că în perioada prenatală, când se dezvoltă cele șase straturi cu tipuri specifice de celule ale creierului, ceva a fost perturbat. Ei spun că aceste defecte din timpul dezvoltării prenatale au fost descoperite în anumite zone ale cortexului și nu pe întrega sa suprafață.
Cele mai afectate regiuni ale creierului în care s-a constatat existența acestor zone în care lipsesc acei markeri genetici sunt cortexul frontal și cel temporal, oferind astfel o posibilă explicație a faptului că persoanele cu această tulburare au afectate sisteme funcționale diferite. Cortexul frontal este asociat cu funcții superioare ale creierului, cum ar fi comunicarea, înțelegerea reperelor sociale și capacitatea de rezolvare a problemelor. Cortexul temporal este asociat cu limbajul.
Problemele observate în straturile corticale frontale și temporale pot sta la baza simptomelor cel mai des întâlnite în tulburările din spectrul autist.
Cercetările referitoare la originile autismului sunt o provocare deoarece de obicei se bazează pe studierea creierului adulților. Acest studiu însă s-a bazat pe studierea cazurilor de autism la o vârstă fragedă, oferind o perspectivă unică asupra modului în care autismul se prezintă la nivelul creierului în curs de dezvoltare.
Constatarea faptului că aceste anomalii apar pe zone restrânse și nu pe întreaga suprafață a cortexului, ne dă speranță și ne oferă o nouă perspectivă cu privire la natura autismului. Aceste anomalii neuniforme ar putea explica de ce mulți copii cu acest diagnostic înregistrează o evoluție clinică bună ca urmare a tratamentului și terapiei începute cât mai devreme.
Concluziile oamenilor de știință susțin ideea că la copiii cu autism creierul poate uneori să creeze conexiuni care ocolesc defectele timpurii, crescând speranța că dacă se va reuși înțelegerea acestor zone cu anomalii, se vor descoperi noi căi de a explora metode prin care se poate îmbunătăți funcționarea acestor copii.

joi, 24 aprilie 2014

Legatura dintre antidepresive si autism

Femeile insarcinate care iau antidepresive cresc riscul de a da nastere unui copil cu autism. Cercetatorii americani spun ca acest risc creste de trei ori, noteaza Daily Mail. 
Concluzia oamenilor de stiinta de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public vine dupa un studiu asupra a o mie de mamici si copiii lor. Cercetatorii au lucrat cu trei grupe de risc: copii diagnosticati cu autism, copii cu o dezvoltare tardiva si copii dezvoltati normal. Concluziile studiului arata ca 82% dintre copiii cu autism sunt baieti, ceea ce arata ca baietii sunt mult mai predispusi autismului. 66% din copii s-au dezvoltat mai greu. 
Hormonul fericirii, seretonina, este extrem de important pentru dezvoltarea creierului, asa ca cercetatorii sugereaza ca expunerea in timpul sarcinii la orice influenteaza nivelul de seretonina poate avea un potental efect asupra nasterii si asupra dezvoltarii normale a copilului. Ei mai sugereaza ca poate exista o legatura directa intre cresterea ratei de autism si cresterea folosirii antidepresivelor in timpul sarcinii. 

Roboterapia sau terapia prin intermediul roboteilor

Roboterapia sau terapia prin intermediul roboteilor este cea mai noua metoda de tratament a copiilor cu tulburari din spectru autist. Pana acum, cinci astfel de robotei cu functii diferite au fost dezvoltati de cercetatori, iar in cadrul unui proiect derulat de Departamentul de Psihologie si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca se verifica modul in care acestia ii pot ajuta pe copiii cu tulburari din spectrul autist. Printre micutii care au interactionat cu robotii sunt si cativa copii din cadrul Asociatiei Autism Baia Mare. 
Roboteii au fost ganditi si dezvoltati de cercetatori din strainatate, iar cativa profesori universitari de la Departamentul de Psihologie si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca au gandit un program prin care acestia sa fie utilizati pentru tratamentul copiilor cu tulburari de spectru autist. Astfel, cinci robotei care au luat forma unor animalute ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine lumea din jurul lor si astfel contribuie la tratarea acestora. 
„De exemplu, pe robotul Probo, cel care a fost realizat de catre un inginer de la o universitate belgiana, l-am utilizat pentru imbunatatirea abilitatilor sociale: impartirea jucariilor, abilitatea de a saluta, de a spune «Multumesc», pentru copiii cu autism. In urma unor expuneri repetate, cei 20 de copii care au fost inclusi in proiect au invatat sa isi imbunatateasca o abilitate specifica pe care am lucrat cu ei”, a explicat unul dintre membrii echipei de cercetare, doctorand Cristina Costescu. 
Proiectul este coordonat de profesorul universitar Daniel David, care a dezvoltat sarcini diferite pentru fiecare dintre cei cinci roboti. Astfel, daca unul dintre robotei ii ajuta pe copii sa deprinda abilitati sociale, ceilalti le dezvolta abilitatile de joc, recunoasterea emotiilor, modul de imitare a unor actiuni sau ii invata sa distinga ce este bine de ce este rau. Primele reactii dupa utilizarea roboteilor in terapia copiilor cu autism au fost foarte bune, atat din partea parintilor, cat si a profesorilor care lucreaza la clasa cu acesti copii. 
„Ce am observat este ca acesti roboti, fiind foarte predictibili, avand o gama limitata de miscari pe care le fac si de reactii pe care le au, de asemenea sarcinile fiind foarte simple, pentru ca le simplificam foarte mult, copiii invata repede si sunt si motivati sa reproduca comportamentele pe care le-au invatat in interactiunile cu roboteii, ceea ce ii ajuta atat in mediul educational, cat si in cadrul familiei, pentru ca atat parintii, cat si profesorii, ne-au spus ca vad anumite imbunatatiri dupa aceste interactiuni cu roboteii”, a mai aratat doctorand Cristina Costescu. 
Cercetarile efectuate in cadrul acestui proiect au fost aplicate la copii din cadrul Asociatiei Autism Baia Mare si de la Asociatia Autism Transilvania, universitatea avand o colaborare cu cele doua asociatii pentru a vedea in ce mod ii influenteaza pe copii acest tip de terapie. Cercetarile sunt abia la inceput si nu se poate vorbi despre roboterapie ca o forma de terapie validata stiintific, insa rezultatele obtinute pana acum ii incurajeaza pe profesorii universitari clujeni sa continue cercetarile in domeniu. 

miercuri, 23 aprilie 2014

Autismul si oxigenarea hiperbara (HBOT)

Desi autismul ramane una dintre bolile carora nu li s-a descoperit inca un tratament 100% eficient, se pare ca terapia HBO sau oxigenarea hiperbara ar fi de ajutor pentru imbunatatirea conditiei copiilor care sufera de aceasta tulburare neurologica. Inca nu este dovedita stiintific, insa cercetatorii sunt increzatori in sansele pe care le are aceasta in recuperarea copiilor cu autism. Cu toate acestea, exista si cateva efecte secundare care trebuie luate in seama, avertizeaza medicii!
Autismul este una dintre cele mai misterioase tulburari neurologice care afecteaza in mod special copiii de pana in trei ani, si care se manifesta prin multiple dizabilitati.
Pana la varsta de aproape 2 anisori, copilul bolnav de autism pare sa se dezvolte normal si nu exista semne care sa indice prezenta bolii. Dupa aceea insa poti constata ca micutul incepe sa inregistreze regrese in dezvoltarea sa, sa nu mai vorbeasca si sa isi piarda interesul pentru lucrurile din jur sau pentru interactiunile cu ceilalti. Boala apare mai frecvent la baieti decat la fetite.
Printre cele mai vehiculate cauze care stau la baza declansarii autismului sunt:
  • circulatia proasta a sangelui in anumite zone din creier;
  • febra exagerat de mare;
  • traumatisme din nastere;
  • leziuni cerebrale;
  • infectii;
  • vaccinuri(MMR);
  • hipoxia inainte, in timpul sau imediat dupa nastere.
Oxigenarea hiperbarica (terapia HBO), tratament pentru autism?
Oxigenarea hiperbarica (HBOT) pare sa aiba rezultate promitatoare in cazul ameliorarii conditiei copiilor cu autism.
Initial, cercetatorii au descoperit beneficiile pe care terapia HBO le-a adus in cazul altor tipuri de afectiuni neurologice - sindromul alcoolismului fetal, leziuni si paralizii cerebrale. Apoi, acestia au largit aria de cercetare si in cazul altor tulburari neurologice si au inceput sa studieze si daca nu cumva oxigenarea hiperbarica ar putea contribui la tratarea autismului.
Nu s-au limitat doar la studierea teoretica a problemei. Au trecut si la realizarea unor experimente pe mai multi copii bolnavi de autism. Cei care au fost supusi terapiei hiberbarice au inregistrat imbunatatiri semnificative ale conditiei lor. Acestia au putut sa pastreze un contact vizual prelungit, sa interactioneze social si verbal ceva mai bine decat alti copii care nu au fost supusi terapiei HBO.
Aceasta forma de terapie creste concentratia oxigenului din tesuturi, care stimuleaza si circulatia sanguina de la nivel cerebral. Acest lucru permite organismului sa restabileasca metabolismul tesutului nervos din creier si sa refaca zonele afectate de hipoxie.
Copilul este introdus intr-o camera hiperbarica, care foloseste aer presurizat cu concentratii foarte crescute de oxigen, de aproape 3 ori mai mari decat in mod obisnuit. Afluxul mare de oxigen patrunde in sange, de unde este transportat in zonele din corp unde este nevoie de el. Potrivit specialistilor, are efecte de vindecare sau imbunatatire a multor tipuri de afectiuni - diabet, hipertensiune, accidente cerebrale sau chiar autism.
In ceea ce priveste autismul, terapia HBO reduce inflamatia cerebrala sau lichidul in exces de la nivelul zonei afectate a creierului, care determina aparitia starii de "confuzie" a copiilor cu autism sau care le afecteaza abilitatile mentale.
Rezultatele studiilor si testelor realizate pana acum au fost incurajatoare, insa medicii avertizeaza ca oxigenarea hiperbarica nu are rol curativ, adica nu poate vindeca complet autismul, insa poate imbunatati semnificativ conditia si calitatea vietii copiilor afectati.
Totusi, mai e mult pana departe, spun unii specialisti, care iau in calcul si inconvenientele acestei terapii.
Unii dintre cercetatori sustin ca trebuie luate in calcul si efectele secundare ale oxigenarii hiperbare. Ei sustin ca exista riscul aparitiei leziunilor timpanului, intoxicatiei cu oxigen si ca nu este o solutie pentru cei care sufera de claustrofobie.
Specialistii considera descoperirea un pas important si un inceput in vederea gasirii unui tratament eficient pentru copiii bolnavi de autism.

joi, 17 aprilie 2014

Semnele autismului in timpul sarcinii

Existenta semnelor care indica instalarea prenatala a autismului este cercetata intens si tot mai des confirmata de oamenii de stiinta. 
Cercetatorii si expertii medicali cred ca tulburarea de spectru autist implica dezvoltarea anormala a creierului fetal, din cauze insuficient de bine elucidate prin studiile de specialitate. 
Din acest motiv, testele prenatale de depistare a autismului ridica inca multe probleme etice, de vreme ce factorii care contribuie la dezvoltarea autismului in perioada de sarcina sunt in continuare invaluiti in mister.

Constatari stiintifice despre instalarea prenatala a autismului

Tulburarile de spectru autist devin sesizabile in primii ani de viata, manifestandu-se prin dificultatea copilului de a vorbi, de a se juca sau de a interactiona cu cei din jur. Semnele autismului variaza intr-o masura complexa, la fel ca efectele sale. Unii copii cu autism prezinta mici deficiente, pe cand altii se confrunta cu obstacole mai mari pe care sa le depaseasca in cresterea si dezvoltarea lor.
Exista multe pareri divergente impartasite de medici, parinti si psihologi in privinta cauzelor si tratamentului acestor tulburari, insa un aspect ramane unanim acceptat interventia timpurie, intensiva, ajuta la obtinerea de progrese remarcabile.
Tocmai importanta diagnosticului precoce motiveaza eforturile cercetatorilor de a depista instalarea autismului inainte de nastere, nu doar pentru o reusita mai probabila a terapiei, ci si pentru descoperirea cauzelor exacte ale dezvoltarii tulburarilor de spectru autist. In prezent, cei mai multi copii isi primesc diagnosticul dupa varsta de 4 ani, cand deja succesul tratamentului devine tot mai putin probabil.
Un studiu recent, publicat in Jurnalul de Medicina din New England la sfarsitul lunii martie 2014, arata ca bebelusii cu autism prezinta portiuni de dezorganizare la nivelul straturilor exterioare ale creierului, semn ca tulburarea de dezvoltare cerebrala incepe inca din pantecul mamei.
Pentru desfasurarea cercetarii, oamenii de stiinta au examinat mostre de tesut cerebral prelevate post-mortem de la 22 de copii, 11 dintre acestia diagnosticati cu autism si 11 fara sa fi suferit de vreo tulburare de spectru autist.
Analiza amanuntita a fost efectuata asupra mostrelor din neocortex, care se dezvolta in sase straturi in timpul dezvoltarii fetale, fiecare dintre acestea cu celule specializate proprii. Pe masura ce aceste celule se maturizeaza, ele preiau o semnatura genetica, ce poate fi vizualizata prin tehnici sofisticate de evaluare a mostrelor de tesut.
Surprizator a fost faptul ca cercetatorii au putut de evidentieze mici zone de intrerupere a dezvoltarii cerebrale in straturile exterioare ale creierului copiilor care au suferit de autism. Mai mult decat atat, portiunile afectate s-au regasit in zonele creierului asociate cu functii cerebrale complexe, precum intelegerea limbajului sau interpretarea reperelor sociale.
Aceleasi semnalmente nu au fost identificate in tesutul cerebral al micutilor fara diagnosticul tulburarii de spectru autist.
Ed Lein, cercetator al Institutului Allen pentru Stiinta Creierului si participant la studiu, sustine ca descoperirea fara precedent poate fi dovada directa a originii prenatale a autismului. Vestea buna este ca informatiile care lipsesc la nivelul neocortexului ar putea fi rescrise intr-o anumita masura in primii ani de viata, ceea ce ar explica si eficacitatea terapiei comportamentale inregistrata in randul copiilor cu autism care beneficiaza de o interventie timpurie.
Din pacate, momentan nu s-a putut stabili in ce stadiu al sarcinii s-ar instala anomaliile si, mai important, care sunt cauzele exacte ale acestora.
Un alt studiu, derulat de cercetatorii Universitatii Cambridge, vorbeste despre legatura directa dintre nivelul ridicat de testosteron din lichidul amniotic si trasaturile autiste ale copilului, precum lipsa aptitudinilor de socializare si dificultatile de vorbire prezente pana la varsta de 8 ani. Intrucat ipoteza nu a putut fi confirmata suplimentar, amniocenteza pentru diagnosticarea autismului nu este inca o metoda de screening prenatal unanim acceptata de specialisti.

Factori prenatali responsabili cu autismul

Expertii considera ca autismul poate avea la baza o combinatie intre susceptibilitatea genetica si factorii de mediu. Pana in prezent, cercetatorii au reusit sa distinga cateva sute de gene care ar putea avea o legatura directa cu riscul dezvoltarii autismului.
Desi nu se poate vorbi de factori de mediu in mod cert vinovati de instalarea bolii, alte studii au identificat un risc crescut in cazul expunerii unui nivel ridicat de poluare, al infectiilor virale si al aportului insuficient de acid folic in sarcina.
Pana la evidentierea dovezilor concludente asupra cauzelor prenatale ale autismului, gravidele sunt sfatuite sa adopte o serie de masuri de precautie in acest sens
- sa nu ia antidepresive in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru;
- sa evite deficientele nutritionale in faza incipienta a sarcinii, mai ales carentele de acid folic;
- sa evite dezvoltarea de infectii in perioada de graviditate;
- sa nu se expuna poluantilor chimici;
Varsta inaintata a tatalui este unul dintre factorii genetici asociati cu probabilitatea crescuta de instalare a autismului la fat.
Medicii mai recomanda viitoarelor mame sa isi asigure un aport zilnic de 400 micrograme de acid folic pe zi, nu doar pentru prevenirea autismului, ci si pentru reducerea riscului de dezvoltare a altor malformatii congenitale, precum spina bifida (defect congenital al coloanei vertebrale care consta in lipsa sudurii complete a arcului vertebral ce determina dezvoltarea incompleta a tubului neural din zona lombara sau sacrala).
Gravidele care urmeaza un tratament cu antidepresive trebuie sa solicite medicului curant informatii complete despre riscurile si beneficiile acestor medicamente. Astfel, daca antipresivele sunt necesare pentru tratarea unei depresii, ele pot fi administrate doar cu recomandarea si prin supravegherea constanta a unui specialist.

Peste 15.000 de persoane din Romania sunt diagnosticate cu autism

"În România la nivelul anului 2012 erau înregistrate peste 7.100 de persoane cu autism, însă ştim cu toţii că încă suferim la capitolul statistici, iar ultimele date publicate la nivel naţional ne demonstrează că numărul acestora este cu mult mai mare, estimăm noi că peste 15.000 de persoane din ţara noastră sunt diagnosticate cu autism", a afirmat preşedintele FEDRA la conferinţa naţională "Împreună suntem o voce!", desfăşurată la Palatul Parlamentului.
Ea a precizat că este timpul ca şi în România autismul să devină o prioritate.
"Credem că este timpul ca şi în România autismul să devină o prioritate astfel încât nevoile persoanelor cu autism să fie acoperite şi ne referim la nevoia unei coerenţe legislative fiindcă nu ne dorim multe legi care de fapt nu rezolvă probleme reale şi nu sunt puse în practică, ci o legislaţie pregătită prin consultare, coroborată şi aplicabilă. Nevoia unor servicii pentru persoana cu tulburări din spectrul autist (TSA), de la servicii de intervenţie timpurie după diagnosticare, suport în integrarea şcolară şi servicii de zi, sprijin pentru familii şi nu în ultimul rând nevoia implicării autorităţilor şi colaborării între public şi privat în furnizarea de servicii", a spus Ghercă.
Obiectivele FEDRA vizează asigurarea de servicii pentru persoanele cu TSA, îmbunătăţirea situaţiei adulţilor prin elaborarea de norme legale pentru aceştia, informarea corectă asupra problemelor cu care ei se confruntă şi promovarea de servicii pentru adulţii cu TSA.
La rândul său directorul Direcţiei generale Educaţie din Ministerul Educaţiei, Liliana Preoteasa, a spus că în domeniul autismului sunt destul de puţine cadre didactice formate.
"Avem nevoia de a updata cunoştinţele, dacă ele există, a cadrelor didactice din învăţământul special. În domeniul autismului cred că sunt destul de puţine cadre didactice formate şi avem o nevoie şi mai mare de a pregăti cadrele didactice din învăţământul de masă care integrează copii cu cerinţe educaţionale speciale", a arătat Liliana Preoteasa.
Un părinte prezent la conferinţă a cerut reprezentantului Ministerului Educaţiei să existe deschidere din partea cadrelor didactice şi să primească la clase părinţii sau însoţitorii copiilor cu autism, pentru că aceştia îi cunosc cel mai bine pe copii şi îi pot ajuta. Acesta a spus că profesorii resping ideea de a primi la clasă părinţii copiilor bolnavi de autism.
Pe de altă parte, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Răzvan Vulcănescu a afirmat că în prezent din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate se decontează la nivelul medicului de familie examenul de bilanţ pentru copii la examinarea din maternitate la o lună, la două, la patru, la şase, la 12, la 15, la 18, la 24 şi 36 de luni, iar la nivelul medicilor de specialitate din specialităţile clinice se decontează consultaţie de specialitate în psihiatria pediatrică, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped numai la recomandarea medicului specialist, investiţii paraclinice şi explorări funcţionale de înaltă performanţă, medicaţie antidepresivă, antipsihotică şi sedativă.
"În anul 2014 dorim ca prin Programul naţional de sănătate mintală sub programul de profilaxie în patologia psihiatrică şi psihosocială să urmărim în principal aspecte legate de activităţi de terapie comportamentală pentru copiii care sunt diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist în serviciile de sănătate mintală şi avem în vedere instruirea a peste 100 de specialişti pentru realizarea de intervenţii comportamentale pentru copii diagnosticaţi cu TSA", a precizat Vulcănescu, potrivit Agerpres.
FEDRA, în parteneriat cu Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputaţilor organizează în perioada 14-16 aprilie la Palatul Parlamentului Conferinţa naţională cu tema "Împreună suntem o voce!

luni, 14 aprilie 2014

Superabilitatea unui copil autist

Tyler Doi este un copil de opt ani foarte special și asta nu pentru că suferă de autism, ci pentru că are o abilitate excepțională, care i-a uluit pe cei care i-au auzit povestea. Iar această capacitate fenomenală și-a descoperit-o prin pasiunea pentru clopoțeii de vânt.
La vârsta de un an, Tyler a fost diagnosticat cu autism, povestește tatăl său. Însă boala i-a oferit o capacitate remarcabilă de a distinge foarte corect sunetele. Părinții lui au descoperit că are această abilitate după ce micuțul a început să fie interesat de clopoțeii de vânt, pe care i-a zărit pentru prima dată într-o excursie cu bunicii săi.
Astfel, părinții au contactat Firma Woodstock Chimes, cel mai mare distribuitor de clopoței de vânt din lume, pentru a le povesti despre pasiunea lui Tyler pentru aceste obiecte, iar membrii companiei au fost imediat emoționați de povestea băiatului. Mai mult, au rămas impresionați de darul cu care era înzestrat acesta. „I-am invitat aici să vadă studioul nostru și el ne-a uluit cu abilitatea lui de a identifica produsele noastre doar după sunet", își amintește Garry Kvistad, fondatorul Woodstock Chimes și muzician premiat cu Premiul Grammy.
Pentru a dovedi că abilitatea lui Tyler este cu adevărat extraordinară, compania a organizat  un fel de concurs în care Tyler și Kvistad trebuiau să ghicească numele clopoțelului de vânt al cărui sunet îl auzeau. Trebuie menționat că micuțul a ascultat sunetele tuturor clopoțeilor o singură dată, înaintea evenimentului. În final, Tyler a reușit să recunoască, fără probleme, numele tuturor clopoțeilor de vânt.
 „Tyler poate auzi mai multe decât aud majoritatea oamenilor..., el poate recepta detaliile sunetului", spune Kvistad.
Inspirați de povestea băiatului, compania a hotărât să creeze un clopoțel de vânt dedicat copiilor cu autism și creșterii gradului de conștientizare cu privire la această afecțiune. Mai mult, ei vor dona către centrele de cercetare a bolii tot profitul strâns din vânzarea acestor clopoței, denumiți „Woodstock Chimes for Autism".
În medie, unul din 160 de copii din întreaga lume suferă de autism, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care menționează însă că alte studii au arătat că incidența este mult mai mare. Cercetările sugerează că această afecțiune poate apărea pe fondul influenței factorilor genetici și de mediu asupra dezvoltării de timpuriu a creierului.
 În vreme ce autismul cauzează anumite probleme de ordin cognitiv, studiile au arătat că cei care suferă de această boală pot avea și talente impresionante. Experții de la Cambridge au descoperit că persoanele autiste au mai multe șanse să posede capacitatea de sinestezie, care le permite să experimenteze „o amestecare a simțurilor". Prin această abilitate, de exemplu, pacientul poate rememora un anumit gust, doar auzind note muzicale, ori poate vedea culori, inspirat de sunetele pe care le aude, explică autorii.
Totodată, cercetătorii de la Universitatea Rochester au observat la copiii cu autism o hipersensibilitate la mișcare. Mai exact, un copil autist poate observa chiar și de două ori mai repede o mișcare simplă, față de copiii normali de aceeași vârstă.
sursa: http://www.semneletimpului.ro/

100 de persoane cu autism angajate prin proiecte-pilot UE

In jur de 100 de persoane cu tulburari din spectrul autismului (TSA), si-au gasit un loc de munca datorita proiectelor-pilot ale Comisiei Europene, desfasurate in cinci tari din UE: Bulgaria, Germania, Danemarca, Polonia si Italia.
Proiectele europene au identificat cele mai bune practici pentru a  ajuta persoanele cu autism sa-si depaseasca provocarile lor de zi cu zi, concentrandu-se pe punctele lor forte, cum ar fi precizia, un ochi bun pentru detaliu, fiabilitate si aplicarea meticulosa a sarcinilor de rutina. Proiectele-pilot sponsorizate de UE s-au desfasurat in perioada 2011-2013 si s-au axat pe evaluarea nevoilor persoanelor cu autism, oferirea de instruire si sprijin specific pentru imbunatatirea abilitatilor lor, precum si plasarea acestora catre angajatori.
Strategia Uniunii Europene pentru persoanele cu handicap 2010-2020 are drept obiectiv ridicarea barierelor pentru persoanele cu dizabilitati din domenii variind de la ocuparea fortei de munca la transport si servicii. Strategia acestor proiecte se axeaza pe abilitarea persoanelor cu dizabilitati prin bune practici, pentru a se bucura de drepturile lor in conditii de egalitate cu ceilalti si pentru a elimina obstacolele lor in viata de zi cu zi.

Primii pasi in lupta cu autismul la Targu Neamt sunt initiati de Mitasov Tudor

Ziua Constientizarii Autismului, celebrata in fiecare an pe 2 aprilie, a fost marcata pentru prima data si la Targu Neamt. Infiintata recent, Asociatia “cAUTa” a reusit sa aduca oamenii impreuna trup si suflet cu dorinta de a spijini moral si financiar toate demersurile necesare in lupta cu autismul. Fondatoarele Asociatiei “cAUTa”, respectiv psihologul Marinela Baltatescu presedinta asociatiei, doua profesoare de limba franceza si engleza si un inspector financiar, sunt voluntare in acest program.
Invitatul de onoare din cadrul evenimentului, terapeutul Tudor Mitasov a redat speranta in sufletele parintilor ai caror copii sufera de tulburari din spectrul autism. Discursul specialistului si surprizele prezentate de el, au facut sa se aprinda o luminita a bucuriei in suflete si sa aduca zambetul pe buzele tuturor, dar in aceeasi masura sa instaureze uimirea pe chipurile celor prezenti in sala.
Cuvintele de lauda si sprijinul promis din partea autoritatilor locale, prin prezenta viceprimarului Traian Humulescu si city managerul Vasile Apopei, au demonstrat latura sensibila a oficialitatilor fata de suferinta copiilor si parintilor aflati intr-o astfel de poveste de viata.

duminică, 6 aprilie 2014

Personalitati cunoscute diagnosticate cu autism


Susan Boyle, concurentă la „Britain’s got talent“ 2009. Probabil că vă amintiți „show“-ul pe care l-a făcut doamna din provincie, cu cârlionții ciufuliți și o atitudine glumeață, care a urcat pe scenă spunând că vrea să devină o cântăreață profesionistă. Nimeni nu a luat-o în serios, dar aroganţa spectatorilor s-a șters încă de la primele sunete. După această prestație, Susan s-a transformat într-o senzație muzicală, reușind să vândă 14 milioane de albume în toată lumea. Însă Susan a fost diagnosticată cu sindromul Asperger nu cu mult timp în urmă, lucru care a făcut-o să se simtă mai mult ușurată decât întristată pentru că acum se întelege şi e mai relaxată în legătură cu ceea ce este.

James Durbin de la „American Idol“ sezonul 10, care a fost diagnosticat cu sindromul Asperger și Tourette la vârsta de 10 ani. Tot atunci s-a apucat și de cântat. 

Dan Aykroyd, la fel ca James, a fost diagnosticat cu sindromul Tourette și Asperger, lucru care pe el l-a inspirat atunci când a făcut filmul „Ghostbusters“. Dan are și mici „ciudățenii“: obsesia pentru stafii și poliție. 
 
Tot cu sindromul Asperger se pare că a fost diagnosticată și Heather Kuzmich, participantă la „America’s Next Top Model“ în 2007. Cu toate că a fost îngrijorată că oamenii vor râde de ciudățeniile ei, telespectatorii au reacționat contrar așteptărilor, fiind votată chiar favorita publicului pentru 8 săptămâni consecutive.
 
Să nu uităm nici de Temple Grandin, doctor în biologia animală, profesoară la Colorado State University, autor de best-seller-e, inginer, activist pentru autism, toate acestea în condițiile în care a fost diagnosticată cu autism la vârsta de 2 ani. 
Dar si Christopher Duffley, un băiat în vârstă de 13 ani, născut în 2001, prematur, din părinți care au abuzat de consumul de droguri, și ulterior abandonat pe patul de spital, care a fost adoptat de o familie, care acum îi este alături. Christopher s-a născut orb, trebuie să poarte ochi protetici, și în ciuda autismului cu care a fost diagnosticat, el încearcă să ducă o viață cât se poate de normală, muzica fiind o adevărată pasiune pentru el. Prima piesă pe care a învățat-o, Open the Eyes of my Heart, de Paul Baloche, rămâne favorite lui Christopher.

sursa: http://www.gratuitor.ro/, http://sharethis.ro/; http://www.cursuriautism.ro/personalitati-cunoscute-diagnosticate-cu-autism.php

joi, 3 aprilie 2014

Mituri despre autism

Persoanele cu autism sunt, toate, genii ca „Rain Man“

De fapt, studiile arata ca numai 5-10% dom autisti au „abilitati de savanti“, cum ar fi capacitatea de a spune daca un numar foarte mare este prim, sa cante la un instrument melodii dupa ureche sau sa realizeze un desen detaliat al unei cladiri pe care au vazut-o o singura data în viata. Este, într-adevar, fascinant sa cunosti astfel de copii, dar majoritatea copiilor autisti sunt normali, ca orice alt copil.

Persoanele cu autism au dizabilitati mintale

 

Inca sunt foarte multi oameni care cred ca daca multi copii cu autism au probleme cu vorbirea înseamna ca au o dizabilitate mintala. Potrivit publicatiei „Scientific American“, „cercetatorii au considerat multa vreme ca persoanele afectate de autism sunt retardate mintal. Desi proportiile enuntate de studii difera destul de mult, ele se încadreaza, în general, între 70% si 80% din populatia afectata“. Dar retard înseamna o oarecare întarziere cauzata, în primul rand, de lipsa interesului copiilor cu autism de a completa sau de a se supune testelor de IQ.

De altfel, eticheta aceasta de afectiune mintala este pusa de multe ori si în scolile din Romania, motiv pentru care copiii autisti, unii dintre ei înalt functionali, sunt respinsi din scolile normale.

ABA este cea mai buna terapie pentru autisti


Sunt mai multe terapii care ajuta în tratamentul si evolutia persoanelor cu autism, dar niciuna nu vindeca. Analiza comportamentala aplicata (Applied Behaviour Analysis – ABA), pe care multi o considera cea mai eficienta forma de terapie pentru autism, îi ajuta, într-adevar, pe unii copii, dar este nepotrivita pentru altii.

„Nu cred ca exista o bagheta minune si o interventie eficienta în toate cazurile. Daca vorbim cu adeptii acestui tip de interventie, vor spune ca s-a constatat o foarte mare eficienta. Importanta este varsta la care se intervine, cu cat mai repede cu atat mai bine. Pe de alta parte, o interventie eclectica si un mix între mai multe tipuri de interventii poate fi eficient. Totusi, trebuie vazut care este terapia potrivita pentru fiecare copil în parte“, explica psihoterapeutul Petre Badoiu, seful Centrului de consiliere si asistenta pentru tinerii si adultii cu tulburare de spectru autist din sectorul I, Bucuresti.

Vaccinul ROR da autism


Acest mit a luat nastere cand medicul Andrew Wakefield, chirurg si cercetator britanic, a publicat un studiu, în 1998, care ar fi facut legatura între vaccinul pentru rujeola, rubeola si oreion (ROR) si autism. O legatura pentru care a primit de la o alta companie farmaceutica decat aceea care producea ROR nici mai mult, nici mai putin de 400 de mii de lire sterline.

Sigur, ulterior, i-a adus si decaderea, retragerea dreptului de a practica medicina din cauza mai multor violari ale principiilor de etica medicala. Fiindca s-a dovedit ca studiul era o minciuna fara nicio baza stiintifica, revista medicala „Lancet“, care-l publicase, l-a retras.

Astazi, Andrew Wakefield este considerat unul dintre responsabilii pentru reducerea dramatica a ratei de vaccinare a copiilor din toata lumea si pentru reaparitia unor boli despre care se credea ca au fost eradicate datorita imunizarii, potrivit „The New York Times“. 
sursa: http://sanatate.bzi.ro/; http://www.cursuriautism.ro/mituri-despre-autism.php

marți, 1 aprilie 2014

Autismul ar putea fi diagnosticat inainte de nastere

Autismul ar putea fi diagnosticat inca din timpul sarcinii, sustin cercetatorii americani, care au descoperit ca anomaliile asociate acestei maladii ar aparea in timpul procesului de dezvoltare a fatului, mai exact in structura cerebrala a acestuia.
Autismul este considerat o tulburare de dezvoltare a creierului, insa pana in prezent, cercetatorii nu reusisera sa descopere exact zona sau leziunea creierului care ar putea declansa simptomele acesteia.
Specialistii de la Universitatea Caliufornia (San Diego) sustin, in urma analizarii tesutului cerebral de la mai multi copii autisti decedati, ca anomaliile ar aparea in dezvoltarea straturilor corticale.
Identificarea exacta a zonelor din creier este o descoperire foarte importanta, care ar putea duce la descoperirea cauzei acestei maladii, dar si la detectarea precoce a tulburarii. In prezent, se considera ca autismul poate fi diagnosticat abia de la varsta de 3 ani in sus.