joi, 3 aprilie 2014

Mituri despre autism

Persoanele cu autism sunt, toate, genii ca „Rain Man“

De fapt, studiile arata ca numai 5-10% dom autisti au „abilitati de savanti“, cum ar fi capacitatea de a spune daca un numar foarte mare este prim, sa cante la un instrument melodii dupa ureche sau sa realizeze un desen detaliat al unei cladiri pe care au vazut-o o singura data în viata. Este, într-adevar, fascinant sa cunosti astfel de copii, dar majoritatea copiilor autisti sunt normali, ca orice alt copil.

Persoanele cu autism au dizabilitati mintale

 

Inca sunt foarte multi oameni care cred ca daca multi copii cu autism au probleme cu vorbirea înseamna ca au o dizabilitate mintala. Potrivit publicatiei „Scientific American“, „cercetatorii au considerat multa vreme ca persoanele afectate de autism sunt retardate mintal. Desi proportiile enuntate de studii difera destul de mult, ele se încadreaza, în general, între 70% si 80% din populatia afectata“. Dar retard înseamna o oarecare întarziere cauzata, în primul rand, de lipsa interesului copiilor cu autism de a completa sau de a se supune testelor de IQ.

De altfel, eticheta aceasta de afectiune mintala este pusa de multe ori si în scolile din Romania, motiv pentru care copiii autisti, unii dintre ei înalt functionali, sunt respinsi din scolile normale.

ABA este cea mai buna terapie pentru autisti


Sunt mai multe terapii care ajuta în tratamentul si evolutia persoanelor cu autism, dar niciuna nu vindeca. Analiza comportamentala aplicata (Applied Behaviour Analysis – ABA), pe care multi o considera cea mai eficienta forma de terapie pentru autism, îi ajuta, într-adevar, pe unii copii, dar este nepotrivita pentru altii.

„Nu cred ca exista o bagheta minune si o interventie eficienta în toate cazurile. Daca vorbim cu adeptii acestui tip de interventie, vor spune ca s-a constatat o foarte mare eficienta. Importanta este varsta la care se intervine, cu cat mai repede cu atat mai bine. Pe de alta parte, o interventie eclectica si un mix între mai multe tipuri de interventii poate fi eficient. Totusi, trebuie vazut care este terapia potrivita pentru fiecare copil în parte“, explica psihoterapeutul Petre Badoiu, seful Centrului de consiliere si asistenta pentru tinerii si adultii cu tulburare de spectru autist din sectorul I, Bucuresti.

Vaccinul ROR da autism


Acest mit a luat nastere cand medicul Andrew Wakefield, chirurg si cercetator britanic, a publicat un studiu, în 1998, care ar fi facut legatura între vaccinul pentru rujeola, rubeola si oreion (ROR) si autism. O legatura pentru care a primit de la o alta companie farmaceutica decat aceea care producea ROR nici mai mult, nici mai putin de 400 de mii de lire sterline.

Sigur, ulterior, i-a adus si decaderea, retragerea dreptului de a practica medicina din cauza mai multor violari ale principiilor de etica medicala. Fiindca s-a dovedit ca studiul era o minciuna fara nicio baza stiintifica, revista medicala „Lancet“, care-l publicase, l-a retras.

Astazi, Andrew Wakefield este considerat unul dintre responsabilii pentru reducerea dramatica a ratei de vaccinare a copiilor din toata lumea si pentru reaparitia unor boli despre care se credea ca au fost eradicate datorita imunizarii, potrivit „The New York Times“. 
sursa: http://sanatate.bzi.ro/; http://www.cursuriautism.ro/mituri-despre-autism.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu