miercuri, 29 ianuarie 2014

Legatura dintre serotonina si autism

Serotonina este cel mai adesea asociată cu depresia şi anxietatea. Totuşi, de aproape 50 ani, hiperserotonemia (nivel ridicat de serotonină în sistemul circulator) a fost semnalată în aproape o treime din cazurile de autism.
Cercetătorii din domeniu au raportat o legătură funcţională surprinzătoare între coagularea sângeului şi serotonină, care ar putea explica relaţia dintre aceasta din urmă şi autism.
Serotonina este un neurotransmiţător, adică o moleculă de semnalizare care transmite mesaje între celulele nervoase din sistemul nervos central. Se crede că serotonina afectează sisteme diverse, precum starea afectivă, somnul sau apetitul.
Deşi este cunoscută mai ales pentru rolul de neurotransmiţător, serotonina nu se găseşte doar în sistemul nervos central, ci şi în sânge sau tractul digestiv. De fapt, cea mai mare parte a serotoninei din corp este depozitată în trombocite, celulele din sânge responsabile pentru coagulare. În aceste celule, serotonina îndeplineşte alte funcţii, precum inducerea îngustării vaselor sangvine.
Cea mai mare parte a serotoninei rămâne în trombocite şi este eliberată în scopul semnalizării, pentru perioade scurte. După eliberare, se uneşte cu alte proteine, numite transportori de serotonină şi este readusă în celule. Nivelul crescut de serotonină în sânge nu sunt neapărat asociat cu o semnalizare mai ridicată.
Aşa numiţii inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), o clasă de medicamente antidepresive, interferează cu abilitatea serotoninei de a se uni cu transportorii, aceasta fiind activă pentru mai mult timp.
Într-un articol (n.tr., din anul 2008), cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt şi colegii acestora au descoperit interacţiuni între transportorul serotoninei şi o proteină de pe suprafaţa celulară, cu rol de semnalizare în timpul coagulării sângelui, numită integrin-beta-3. Oamenii de ştiinţă au observat că aceste proteine interacţionează atât la nivel fizic, cât şi funcţional, fiecare crescând activitatea celeilalte. Acest lucru se întâmplă atât în celulele umane, cât şi în cele provenite de la şoareci.
Studiile genetice au arătat că diferite mutaţii în genele care codifică transportorul serotoninei  şi integrin-beta-3 sunt comune la persoanele cu autism.
„O legătură genetică sau o asociere care nu avea niciun sens la început, este acum perfect logică”, susţine Ana Cameiro, asistent universitar şi cercetător post-doctoral la Universitatea Vanderbilt. „Cred că aceste două gene sau aceste două proteine se află într-o strânsă legătură.”
Cercetarea sugerează că integrin-beta-3 influenţează cantitatea de serotonină recaptată în trombocite. Totuşi, oamenii de ştiinţă afirmă că acest lucru nu înseamnă că un nivel ridicat de serotonină în sânge cauzează autism. „În niciun caz, nu putem explica în acest mod cauzele autismului,” afirmă Cameiro.
Totuşi, investigând această legătură, s-ar putea decoperi o cauză comună atât pentru nivelul ridicat de serotonină din sânge, cât şi pentru autism, afirmă cercetătorul principal, Randy Blakely. „S-ar putea să existe metode terapeutice la care nici nu ne-am gandit”.
Unii medici prescriu deja medicamente antidepresive pentru a reduce simptome ale autismului precum anxietatea şi pentru a creşte implicarea persoanelor cu autism în terapia comportamentală.
Cu toate acestea, medicamentele nu ajută toţi pacienţii cu autism. De asemenea, nu există dovezi că persoanele cu nivel ridicat de serotonină în trombocite răspund mai bine la SSRI decât celelalte. „Nu există nicio indicaţie clinică de a evalua nivelul de serotonină înainte de tratament”, susţine Alexander Kolevzon, psihiatru la Spitalul Mount Sinai din New York.

marți, 28 ianuarie 2014

Jocuri potrivite pentru un copil cu autism

Copiii vad lumea altfel decat o vedem noi, adultii si acesta este un lucru arhicunoscut. Asa incat alegerea unui cadou pentru un copil s-ar putea sa fie pentru un adult o adevarata provocare. In cazul copiilor cu autism, aceasta provocare devine si mai intensa, deoarece este de notorietate faptul ca pentru acestia jucariile, cele mai indragite cadouri de catre copii, nu sunt simple obiecte de divertisment, ci pot deveni adevarate instrumente educationale atat in cadrul terapiilor, cat si in afara acestora.

Jucariile instrumente educationale pentru copiii cu autism

In cazul copiilor cu autism, aceasta provocare devine si mai intensa, deoarece este de notorietate faptul ca pentru acestia jucariile, cele mai indragite cadouri de catre copii, nu sunt simple obiecte de divertisment, ci pot deveni adevarate instrumente educationale atat in cadrul terapiilor, cat si in afara acestora.
Atunci cand vrei sa cumperi o jucarie pentru un copil cu autism, trebuie sa tii cont de stadiul lui de dezvoltare, precum si de nevoile lui educationale. De asemenea, este important ca jucaria respectiva sa ii incite interesul, pentru a-l tine ocupat, dar si pentru a-l face sa invete ceva din joaca. Ce jucarii sunt, asadar, potrivite pentru un copil cu autism? Iata cateva sugestii pe care specialistii in domeniu si parintii copiilor cu autism le recomanda:

Jocuri care folosesc creativitatea copilului

 Seturile pentru pictura, pentru realizat tot felul de obiecte decorative etc., altfel spus jocuri care implica lucrul manual si solicita creativitatea copilului, reprezinta un cadou excelent pentru copilul cu autism. Pe langa faptul ca un astfel de joc ii solicita creativitatea, ii poate dezvolta si abilitatile de comunicare, fiind vorba de un joc care poate constitui o modalitate de petrecere a timpului liber in familie. Pentru fetite, de exemplu, seturile pentru confectionat bijuterii handmade sunt o idee foarte buna.

DVD-uri educationale si jocuri electronice

Sunt instrumente extrem de utile in educarea copiilor cu autism.Concepute ca niste jucarii, aceste obiecte pot constitui elemente de baza in educatia copilului, deoarece contin intr-o forma ludica tot felul de activitati potrivite pentru stadiul de dezvoltare si pentru problemele cu care se confrunta acesti copii.

Cartile

Pot fi un cadou excelent pentru copilul cu autism, fie ca este vorba despre carti cu tot felul de activitati, carti cu povesti sau poezii. Copiii mai mici sunt fascinati de rime, iar cei mai mari sunt adesea pasionati de istorie si de stiinte, ceea ce ii face sa descopere in carti un mod foarte placut de petrecere a timpului liber.

Mingile

Da, poate ca suna banal, dar o minge poate fi un cadou excelent pentru copilul cu autism, mai ales pentru cel de varsta mica. Ea devine o jucarie extreme de utila daca este folosita in tot felul de jocuri care sporesc abilitatile de interactiune sociala.

Jocul de sah (sau alte jocuri asemanatoare)


 Aproape ca nu mai este nevoie de argumente. Dezvolta inteligenta, creativitatea si da curs preferintei pentru detalii pe care o au adesea copiii cu autism.

Puzzle 

Jocurile de puzzle sunt favoritele copiilor cu autism, cel putin din marturisirile parintilor. Imbinarea pieselor de puzzle ofera o senzatie de satisfactie tactila, iar modul in care imaginea prinde contur pe masura ce puzzle-ul este construit il face pe copil sa se bucure de intensitatea culorilor.

Seturi pentru diverse meserii

Trusa de doctor, costum de pompier, trusa de scule etc. sunt doar cateva exemple de astfel de seturi care presupun jocul de rol, extreme de util pentru copiii cu autism.

Jocuri cu plastilina

Plastilina in sine este un element ce poate fi foarte creative in jocurile copiilor. Exista si seturi pentru confectionat diverse modelaje. Pe langa stimularea creativitatii sunt stimulate si aptitudinile motorii ale mainilor.

Jocurile video

Ii ajuta pe copii sa invete si sa castige incredere in ei insisi. Trebuie insa alese cu grija, cum, de altfel, trebuie alese si pentru copiii fara probleme speciale.

Plusurile

Multi dintre copiii cu autism intampina dificultati in ceea ce priveste procesarea informatiei senzoriale. Unii copii sunt sensibili la atingere, in timp ce altii au o sensibilitate deosebita la sunete sau la lumina. Jucariile din plus, care scot diverse sunete sau au luminite pot fi foarte atractive pentru copii, mai ales pentru cei mai mici.

Lego

Indiferent ca este vorba de piese complicate sau simple,jocurile de tip lego se numara printre cele mai apreciate jucarii potrivite pentru copiii cu autism. Culorile intense, precums si experienta tactile pe care o presupune imbinarea pieselor reprezinta o modalitate extraordinara de stimulare pentru copil.

Un copil autist suprins de tatăl său în imagini uimitoare

Timothy Archibald este fotograf. Fiul acestuia suferă de autism. Atunci cînd a împlinit 5 ani, tatăl a hotărît să își fotografieze copilul, realizînd niște imagini impresionante.
Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Unii copii cu autism sunt pasivi, tacuti si cer putine lucruri parintilor (sau deloc), iar altii extrem de agitati, plang mult, cateodata non-stop, de la ora trezirii din somn. Cei care sufera de autism se opun schimbarii, au dificultati in exprimarea nevoilor si in folosirea gesturilor in locul cuvintelor sau repeta obsesiv anumite cuvinte sau fraze. Ei pot rade sau plange fara vreun motiv intemeiat, preferand sa fie singuri, au dificultati in socializarea cu altii, se ataseaza de obiecte, nu cauta contactul vizual, nu raspund metodelor normale de predare sau se poarta ca si cum ar fi surzi, desi testele pentru auz arata rezultate normale.
După cum spune și Timothy, aceasta a fost o modalitate sinceră de a-și înțelege mai bine fiul și de a se apropia mai mult de el. Deseori nu știi cum să procedezi în asemenea caz, sau ce să faci în momentele dificile. Fotografiile au oferit posibilitatea ca tatăl să vadă o altă latură a copilului. În plus, acesta a dorit să arate lumii întregi lumea în care trăiește fiul său, una bizară și neînțeleasă de mulți.

În cât timp se recuperează copilul cu autism?

Tulburarea de spectru autist este o tulburare de dezvoltare pervaziva, care afectează trei arii majore: comunicarea și limbajul, socializarea și comportamentul. După aflarea unui diagnostic şi efectuarea unei evaluări psihologice iniţiale se pot pune bazele unui plan individualizat de intervenţie terapeutică. Această intervenţie are ca obiective îmbunătăţirea abilităților în ariile afectate.
Una dintre întrebările pe care părinții le pun specialiștilor este: ”Cât durează terapia?” Durata terapiei variază de la caz la caz, de aceea specialiștii nu se pot pronunța în legătură cu durata terapiei și cu evoluția viitoare a copilului. Iată însă câteva repere care pot veni în întâmpinarea acestei întrebări:

Intervenția timpurie este foarte importantă

Intervenția precoce este unul din factorii importanți în recuperarea copilului. Cu cât vârsta de începere a terapiei este mai mică, cu atât plasticitatea creierului este mai mare, iar schimbările pot avea loc mai rapid și pot fi mai trainice. Intervenția timpurie are loc înaintea vârstei de 5 ani, terapia se poate începe chiar și de la 1 an și câteva luni.

În aceeași perioadă, evoluția poate varia de la un copil la altul

Comparațiile cu alți copii, care au început terapia în aceeași perioadă cu copilul lor, pot cauza suferință părinților sau așteptări nerealiste. E important ca părinții să se concentreze asupra progreselor copilului lor. Cu toții suntem unici, e nevoie să ne reamintim că această realitate se aplică și în cazul copiilor. În terapie, toți copiii progresează, ritmul și ariile în care se produce progresul pot varia.

Copiii cu autism au nevoie de o anumită formă de intervenție toată viața

În prezent, se estimează că 10% din copiii cu autism pierd diagnosticul în urma intervenției, alți 40% sunt considerați recuperați astfel încât să se integreze cu succes în societate, restul de 50% fac progrese, iar nivelul lor de independență crește. Chiar și copiii recuperați rămân cu simptome reziduale, putând să prezinte: hiperactivitate, deficit de atenție, simptome anxioase sau depresive, comportamente stereotipe, predilecția pentru anumite subiecte în conversație, dificultăți de memorie. E nevoie să fim pregătiți pentru ce urmează și să le oferim suportul necesar.

Terapia se întrerupe treptat

Trecerea de la intervenția precoce intensivă la grădiniță se face pas cu pas, în funcție de recomandările coordonatorului. În general, copilul merge cu shadow la grădiniță la început și continuă cu ore de terapie, reduse ca număr, cu scopul de menținere a achizițiilor și de generalizare. Terapia întreruptă brusc prezintă riscul de stagnare sau de regres.

Progresul este un proces

De regulă, progresele se fac văzute încă din primele luni, iar după 6 luni reevaluarea ajută la a constata în ce arii s-au făcut aceste progrese. Intervenția se întinde pe o perioadă mai lungă. Progresele depind de mai mulți factori: gradul de afectare, IQ, abilitățile de socializare, de comunicare, dezvoltarea limbajului, numărul de ore de terapie, profesionalismul echipei și calitatea terapiei, implicarea familiei.

Curs Consilier pentru Dezvoltare Personala

Cursurile sunt acreditate de Ministerul Educatiei – diploma de perfectionare post-universitara eliberata de catre minister este:
- o piesa importanta ce se depune in dosarul de evaluare periodica a fiecarui cadru didactic;  
- un document care certifica clar o specializare autorizata de Ministerul Educatiei ce confera detinatorului dreptul de a practica meseria de Consilier pentru Dezvoltare Personala.

  • Durata: 6 luni – 65 ore
  • Frecventa – doua zile consecutive/luna; 5 ore/zi
  • Orele de desfasurare: 9-14, sambata si duminica
  • Taxa curs: 650 LEI
  • Fiecare zi de curs va contine aplicatii practice demonstrative si prezentarea tehnicilor de lucru ( notiuni teoretice ).
  • In cadrul orelor de autocunoastere si dezvoltare personala se urmareste achizitionarea de competente in  diferite tehnici de imbunatatire a exprimarii emotionale, adecvarea reactiilor comportamentale, lucru ce va conduce la imbunatatirea adaptarii in familie si societate.
 

OBIECTIVELE CURSULUI

CONSILIER PENTRU DEZVOLTARE PERSONALA

 Insusirea tehnicilor necesare solutionarii problemelor de viata a clientilor si rezolvarea problemelor personale a participantilor.
  • Cursul este teoretico-practic
  • Grup tinta: psihologi, psihopedagogi, profesori, absolventi de studii superioare.
  • Diplomele sunt recunoscute international
                      

  Organizator: Centrul Roman de Interventie Sociala si Psihoterapeutica - presedinte Tudor Mitasov

  Lector: Alice Pruteanu – psihoterapeut - psihoterapia copilului, cuplului si familiei; experienta terapeutica: peste 12 ani,  coordonator programe de terapie de familie, consiliere de familie si coordonator grup de suport parinti.

 

   La primul modul participantii trebuie sa aduca urmatoarele acte:
  1. copie carte de identitate
  2. copie certificat de nastere
  3. copie act de studii
  4. copie certificat de casatorie in cazul in care casatoria s-a realizat dupa finalizarea studiilor

TEMATICILE CURSULUI

CONSILIER PENTRU DEZVOLTARE PERSONALA


  • Intercunoastere si relationare. 
  • Identificarea motivatiilor personale, a dificultatilor personale, centrarea pe relatiile afective si dezvoltarea empatiei.
  • Investigarea relatiilor problematice si oferirea de alternative. Modelarea comportamentala in cadrul relatiilor.
  • Antrenarea capacitatii empatice, resurselor creative si a exprimarii emotionale.
  • Cresterea abilitatilor de comunicare si relationare, in general si cu parintii in special. Dezvoltarea increderii in sine prin cunoasterea resurselor personale.
 
  • Povestea terapeutica. 
  • Identificarea situatiilor problematice si a emotiilor disfunctionale.
  • Optimizarea comportamentelor de rezolvare a problemelor. Centrarea pe solutii. Gasirea de alternative.
  • Comunicarea nevoilor, a dorintelor. Acceptarea refuzului. Exprimarea asertiva.
  • Pierderea. Interpretari ale pierderii si gasirea de modalitati adecvate de despartire.
  • Incheierea procesului terapeutic. Activarea resurselor creative.
  • Mentinerea achizitiilor. Integrarea experientelor din grup.

Vor fi folosite tehnici specifice psihodramei, povestiri terapeutice, tehnici interactive, construirea de povesti terapeutice, desenul, colajul joc si metafora terapeutica.
 
Pentru ca fiecare poveste a noastra sa aiba o continuitate cat mai benefica in viata de adult, este foarte important sa ne autocunoastem, sa stim cum sa relationam cu diferitele persoane din viata noastra, sa stim cum sa facem fata diferitelor situatii placute si mai putin placute, sa invatam sa ne comunicam dorintele si nevoile, sa ne controlam emotiile, sa invatam sa castigam dar si sa pierdem si nu in ultimul rand, sa stim sa fim noi insine.

Inscrieri si relatii la telefon: 
Buzau: 0765 461 288;
Focsani: 0726 830 490;

luni, 20 ianuarie 2014

Legatura dintre anorexie si autism

Un grup de cercetatori americani de la o universitate din California, care a studiat legatura dintre tulburarile pshice si alimentatie, a ajuns la concluzia ca exista „fire discrete” care fac legatura intre anorexia nervoasa si tulburarile din spectrul autist.
Felul in care ne hranim si ceea ce mancam actioneaza direct asupra functiilor creierului. Persoanele cu o alimentatie defectuoasa (fie ca vorbim de privarea de o anumita categorie de nutrienti, fie ca ne referim la un ritm de hrana nesanatos) pot dezvolta caracteristici ale mai multor boli psihice. Cea mai importanta legatura care s-a observat in urma studiului este aceea intre anorexia nervoasa si diferite forme de tulburare din spectrul autist (TSA).
Chiar daca persoanele anorexice nu pot fi diagnosticate automat cu TSA, ele dezvolta o serie de deficite comportamentale care sunt tipice pentru autism. De aceea, cred specialistii americani, in cazul persoanelor diagnosticate cu anorexie se pot aplica cu succes o serie de metode psihoterapeutice specifice autismului.

Modificari ale cromozomului 16 asociate cu autismul

Aproximativ 10% dintre cazurile de autism care apar în afecţiuni bine definite, precum sindroamele X fragil sau Rett, au cauze genetice cunoscute.
Cum rămâne cu restul de 90%?
Mark Daly şi colegii săi au identificat o secvenţă genetică de 593 kilobaze (n.tr., succesiune de 1000 de baze azotate), în cazul căreia, duplicaţia (n.tr. secvenţa de ADN este dublată) sau deleţia (n.tr. secvenţa de ADN lipseşte) conduc la o creştere considerabilă a riscului pentru forme de autism care apar independent de alte sindroame.
Într-un articol publicat în The New England Journal of Medicine [1], cercetătorii au identificat un segment de 25 gene de pe cromozomul 16 care a fost duplicat sau deletat în aproximativ 1% dintre copiii cu autism. Aceste rezultate sunt bazate pe un eşantion format din trei populaţii diferite, incluse în trei studii independente.
Arnold Levine, cercetător în biologie moleculară, care conduce Centrul Simons pentru Biologie Sistemică (engl., Simons Center for Systems Biology) din cadrul Institutului pentru Studii Avansate de la Universitatea Princeton, a declarat:
„Este un studiu minunat, care demonstrează o asociere clară între un locus genetic şi autism“.
Spre deosebire de predecesorii săi, Daly şi echipa sa nu doar au descoperit o regiune din genom suspectă, dar au şi identificat-o la numeroase persoane afectate, continuă Levis. Totodată, „acest articol a atins standarde ridicate“. Conform Levis, „s-a cerut replicarea observaţiilor, iar acest criteriu a fost îndeplinit. În asta constă puterea acestei cercetări.“
Rezultatele studiului reprezintă dovezi explicite că aceste variaţii genetice sunt un factor de risc pentru autism, susţine Daly, asistent universitar în medicină, la Spitalul General Massachusetts şi Şcoala Medicală Harvard, membru associat al Broad Institute in Cambridge, Massachusetts.
Utilizând tehnologii sofisticate de scanare a genelor de la Affymetrix, Daly a investigat cazurile în care o persoană avea mai mult sau mai puţin decât numărul standard de două copii ale unei gene specifice. În urma publicării unui articol în revista Science [2], aşa-numita „variaţie a numărului de copii“ – care desemnează duplicaţia sau deleţia unei secvenţe genetice – a devenit un subiect de interes pentru cercetarea în domeniul autismului. Acest articol, avându-i ca autori pe Mike Wigler, Jonathan Sebat şi pe colegii acestora de la Laboratorul Cold Spring Harbor, au raportat o listă de variaţii ale numărului de copii apărute de novo (adică noi sau nemoştenite) la copiii cu autism.
Folosind mostre AND de la 1441 participanţi cu autism de la Autism Genetic Resource Exchange, Daly a descoperit cinci deleţii de novo şi şapte duplicaţii în aceeaşi regiune a cromozomului 16, ceea ce reprezintă aproximativ 1% dintre cazuri.
„Partea interesantă este că a fost identificat ca un eveniment de novo şi că este recurent (a fost identificat la 1% dintre pacienţii cu autism)“, spune Evan Eichler, un investigator al Howard Hughes Medical Institute la University of Washington din Seattle, care a redactat un comentariu adiacent publicaţiei lui Daly. „Aşadar, nu este vorba despre o mutaţie transmisă de la bunici la părinţi şi apoi, la copii. Este ceva care se întâmplă în celulele germinative (n.tr. spermatozoizi sau ovule).
Incidenţa repetiţiilor
Echipa lui Daly a examinat mostre ADN de la două eşantioane adiţionale alcătuite din pacienţi cu autism şi respectiv, persoane fără această tulburare (n.tr. grupul de control), unul de la Spitalul de Copii din Boston, iar celălalt de la compania deCODE genetics, din Islanda. Aceeaşi regiune a cromozomului 16 era duplicată sau deletată la semnificativ mai multi pacienţi cu autism decât la persoane din grupul de control. În cadrul acestor grupuri, deleţiile şi duplicaţiile din regiunea respectivă s-au regăsit la aproximativ 1% dintre persoanele cu autism; la cei din grupul de control, procentul a fost aproape 0.
„Deoarece observăm acest fenomen specific de multe, multe ori, la mulţi, mulţi pacienţi şi aproape deloc în populaţia generală, ştim cu exactitate că acest eveniment are implicaţii majore în autism,“ spune Daly.
Sebat afirmă la descoperirile lui Daly oferă sprijin suplimentar ideii că în ciuda heritabilităţii autismului, mutaţiile spontane au un rol important în etiologia tulburării. „Deleţiile respective de pe cromozomul 16 reprezintă cea mai mare parte a riscului pentru acei copii, “ afirmă Sebat. „Mesajul este: ’heritabil’ nu înseamnă mereu moştenit.“
Este probabil ca descoperirea să aibă implicaţii practice imediate pentru diagnosticarea autismului şi pentru consilierea genetică, susţine Sebat. „Dacă ştii că un copil are o deleţie de novo în această regiune a cromozomului 16, probabilitatea ca un al doilea copil să o aibă este redusă.“
Rolul în autism al regiunii nou descoperite rămâne sub semnul întrebării. În cazul celor 25 gene, unele exprimate în creier, altele cu rol important în sistemul imunitar, „nu este nimic evident“ pentru etiologia autismului, spune Daly. Totuşi, acestea ispitesc către continuarea cercetărilor. Spre exemplu, gena MAPK3 din acea regiune, codifică o proteină reglatoare implicată în creşterea celulară şi formarea legăturilor din creier.
Cu toate că aceste rezultate sunt importante, este improbabil să adăpostească un raspuns universal pentru autism. Spre exemplu, cinci copii provenind din patru familii diferite, prezentau deleţiile de novo din regiunea de interes de pe cromozomul 16. Cu toate acestea, alţi trei copii cu autism din aceleaşi familii, nu aveau deleţiile.
„Vor fi alte gene şi probabil alţi factori de mediu care modifică fenotipul (n.tr. caracteristici observabile)“, afirmă Levine. „Nu va fi niciodată atât de simplu, încât să spunem că ‘această genă cauzează această boală’.

Riscul de a avea un copil cu autism creste odata cu varsta mamei

Un studiu american realizat pe aproximativ 5 milioane de nașteri arată că riscul de a avea un copil cu autism crește odată cu vârsta mamei, în timp ce vârsta tatălui pare să aibă o mai mică influență. 
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea California și publicat în revista “Autism Research”, susține că mamele care au depășit vârsta de 40 de ani întâmpină un risc cu 50% mai ridicat de a aduce pe lume un copil cu autism decât mamele de 20 de ani. În cazul taților, cei cu vârsta de peste 40 de ani întâmpină un risc cu 36% mai ridicat de a avea un copil autist decât cei de 20 de ani.
Cu toate acestea, riscul pentru o femeie de peste 40 de ani de a aduce pe lume un copil cu autism rămâne mai mic de 4/1.000 de nașteri, susține Maureen Durkin, cercetător la Universitatea din Wisconsin, care a studiat de asemenea influența vârstei părinților asupra riscurilor de a avea copii cu autism.
“Chiar dacă și vârsta tatălui constituie un factor de risc, acesta este complet surclasat de cel al vârstei mamei”, susțin cercetătorii, contrazicând ipotezele formulate anterior care susțineau că în cazurile de autism la copii, vârsta tatălui este mai importantă decât vârsta mamei.
Vârsta tatălui rămâne un factor de risc doar în cazul în care mama este foarte tânără, conform acestui nou studiu. În cazul mamelor de până în 25 de ani, frecvența nașterilor de copii autiști este de două ori mai mare dacă tatăl are peste 40 de ani.
Concluziile acestui studiu sunt bazate pe analizarea a 5,6 milioane de nașteri produse în California între 1 ianuarie 1990 și 31 decembrie 1999.

Care sunt genele "vinovate" de autism?

Un studiu stiintific publicat in revista Molecular Psychiatry identifica noi gene implicate in autism, o tulburare poligenica, al carei diagnostic e dificil. Tulburarile din spectrul autismului ( TSA) reprezinta un grup de tulburari neuropsihice care afecteaza, pe plan mondial, aproximativ 1 la 80 de copii. Etiologia autismului ramane in principal necunoscuta, dar exista dovezi puternice ca factorii genetici joaca un rol major. O cercetare internationala activa a fost realizata timp de mai multi ani, in scopul de a identifica gene candidate care explica originea si dezvoltarea bolii .


Cautarea de noi gene „vinovate”

Cercetatorii care au participat la cercetare sunt: Bru Cormand Claudio Toma, Barbara Torrico si Alba Tristán, de la Departamentul de Genetica si Institutul de Biomedicina de la Universitatea din Barcelona (IBUB), centre afiliate la campusul de excelenta internationale BKC; Concepció Arenas (Departamentul de Statistica al Universitatii din Barcelona) si Monica Bayes, cercetator la Centrul National pentru Analiza genomului (CNAG) , situat in Barcelona Science Park (PCB - UB), precum si grupurile conduse de Amaia Hervás, coordonator al Centrului de Sanatate Mintala a Copilului si Adolescentului, de la Spitalul Universitar de Terrassa Mutua, si Marta Maristany, de la Spitalul Universitar Sant Joan de Deu.

Bru Cormand, seful Grupului de Cercetare de la Neurogenetics la Departamentul de Genetica de Universitatea din Barcelona, afirma ca „studiile realizate cu gemeni monozigoti (identici genetic) si dizigoti arata ca factorii genetici joaca un rol important in etiologia bolii”. Prin urmare , „in cazul in care un geaman monozigot are autism, probabilitatea ca celalalt geaman sa aiba, de asemenea, boala este de 60-90% , iar in cazul in care sunt gemeni dizigoti, probabilitatea este redusa cu pana la 20%”, afirma expertul. Acest lucru dovedeste ca factorii genetici joaca un rol important in etiologia bolii , dar asocierea dintre boala si setul de gene mutante ramane incompleta.

Mutatii mostenite in autism: o noua perspectiva

Pana in prezent, studiile privind genetica autismului s-au axat in principal pe mutatiile „de novo”, mutatii care apar la copil, dar ele nu sunt prezente in celule progenitoare, in familiile cu un copil afectat. Cu toate acestea, lucrarile publicate pe Molecular Psychiatry, intre care si cea semnata de expertul Claudio Toma, membru al grupului de cercetare, ofera o perspectiva inovatoare a studiul de genetica a TSA: „Este pentru prima data cand mutatiile transmise la copii de oricare dintre progenitori sunt studiate intr-o perspectiva genomica. In total, zece familii in care doi sau trei copii au autism au fost analizate”, spune Bru Cormand .
Cercetarea se bazeaza pe intreagul set de „exome secventiere” (WES), care este parte a genomului, tradus in proteine . Aceasta tehnica inovatoare si destul de recenta este o strategie foarte eficienta pentru a diagnostica bolile ereditare. Studiul, care a identificat mai mult de 200 de variante rare, mostenite de copii, stabileste ca genele YWHAZ si DRP2, printre altele, sunt noii „candidati” in cercetarea din perspectiva genetica a autismului.
Cercetarile arata ca mutatiile cele mai frecvente sunt cele care dau nastere la proteine trunchiate, mai scurte si non- functionale. Unele dintre genele identificate in studiu sunt, de asemenea, mutante si la pacientii cu alte tulburari neurologice si psihice (epilepsie, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie, dizabilitate intelectuala, dislexie etc.). „De exemplu, gena YWHAZ, implicata in migrarea neuronala, este asociata cu alte boli cum ar fi schizofrenia”, explica Cormand. „Prin urmare, concluziile se sprijina si pe ideea ca factorii genetici joaca un rol important in aceste boli”. Mai mult decat atat, din studiul publicat de Claudio Toma reiese ca „mutatiile trunchiate mostenite inseamna un coeficient de inteligenta mai scazut la persoana cu autism”.

Autismul - un efect cumulativ

Cercetarile arata ca, totusi, copiii ajung sa dezvolte autism doar in contextul in care mostenesc un anumit numar de gene „defecte”. „Factorii genetici mosteniti ar putea avea un efect cumulativ, prin urmare, boala ar aparea numai daca s-a mostenit un anumit numar de variante”, explica cercetatorii. Boala poate aparea din interactiunea dintre diferitele gene afectate, iar acest lucru ar trebui sa fie investigate in viitor .
Identificarea genele asociate cu tulburari din spectrul autismului este fundamentala pentru a gasi terapiile eficiente pentru pacienti. Este necesar sa se promoveze noi proiecte pentru a defini genetica TSA, de a identifica cele mai importante gene si de a dezvolta noi instrumente de diagnostic genetic .
Cormand subliniaza ca „profilul genetic nu vor fi identic la toti pacientii, dar speram sa gasim o parte care poate fi partajata”. Cercetatorul concluzioneaza ca „exista o multime de lucruri pe care trebuie sa le cercetam, pentru a obtine un diagnostic genetic al bolii, iar atunci cand cunostintele genetice vor merge mai departe, o noua interventie terapeutica ar putea fi promovata in autism”

joi, 16 ianuarie 2014

Melatonina amelioreaza problemele de somn ale copiilor cu autism

Copiii care beneficiază de o combinaţie de melatonină şi terapie comportamentală adorm mai repede şi au un somn de calitate mai bună decât cei care beneficiază doar de unul dintre tratamente sau decât cei din grupul căruia i s-a administrat o substanţă placebo, potrivit unui studiu publicat pe 22 mai în Journal of Sleep Research.
Mulţi copii cu autism au dificultăţi de adormire şi de dormit noaptea întreagă, iar un studiu din 2011 a arătat că copiii cu această tulburare petrec mai puţin timp în faza de somn REM decât cei din grupul de control.
Lipsa somnului poate agrava probleme de comportament la copii cu tulburări de spectru autist. Somnul este, de asemenea, esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului, deci un somn de calitate este extrem de important pentru aceştia.
Un studiu din 2009 a constatat că, aportul de hormon circadian melatonină, care este disponibil fără reţetă in SUA, poate ajuta copiii cu autism să adoarmă mai repede. Copiii cu tulburare de spectru autist au niveluri mai mici de melatonină în sânge şi în urină, şi sunt mai susceptibili de a purta o variaţie genetică într-o enzimă care produce melatonină din serotonină, decât grupul de control, potrivit rezultatelor preliminare prezentate în 2011 la reuniunea anuală a Societăţii pentru Neuroştiinţe, în Washington, DC.
Un studiu publicat în 19 mai în Revista de Psihoneuroendocrinologie a ajuns la aceste rezultate urmărind nivelul de melatonină în urina a 46 de tineri cu autism şi a 26 de tineri din grupul de control pe o perioadă de 24 de ore.
Concentraţiile melatoninei sunt cunoscute a fi de aproximativ trei ori mai mari pe timp de noapte decât în timpul zilei. Adolescenţii cu autism au un raport similar, dar au mai puţină melatonină în urina lor decît grupul de control, în orice moment al zile, a descoperit studiul. Acest lucru sugerează că producerea de hormoni, şi nu ritmul circadian, este perturbată la adolescenţii cu tulburare de spectru autist.
Într-un nou studiu, cercetătorii au tratat 134 de copii cu autism între 4 şi 10 de ani pentru probleme de somn. Ei au împărţit copiii în patru grupe: doar cu terapie comportamentală, doar cu eliberare controlată de melatonină, atât melatonină cât şi terapie, şi un grup placebo.
Terapia a implicat formarea părinţilor pe parcursul a patru sesiuni săptămânale de 50 de minute pentru a-i ajuta să gestioneze comportamentele negative ce însoţesc perioada de somn . De exemplu, părinţii au fost învăţaţi cum să menţină un program de somn coerent şi cum să evite apariţia unui „pui de somn“ prea aproape de ora de culcare de seară.
Cercetătorii au evaluat somnul copiilor înainte şi după 12 săptămâni de tratament, cu ajutorul unui sistem de monitorizare, care utilizează senzori de mişcare pentru a urmări cât de mult le-a luat pentru a adormi, cât de mult au dormit în total, de câte ori s-au trezit în timpul nopţii şi eficienţa somnului, definit ca raportul dintre somn şi timpul petrecut în pat. De asemenea, ei au aplicat părinţilor un chestionar privind obiceiurile de somn ale copiilor şi au folosit un jurnal de somn pentru a elimina datele din nopţile neobişnuite, cum ar fi cele în care copilul a fost bolnav.
Studiul a descoperit că atât melatonina cât şi terapia comportamentală îmbunătăţesc somnul. Cu toate acestea, o combinaţie între cele două este cea mai eficientă. De exemplu, în medie, copiii au adormit cu aproximativ 52 de minute mai devreme după terapie combinată, 36 de minute mai devreme după tratamentul cu melatonină şi 17 de minute mai devreme doar după terapia comportamentală. În schimb, cei din grupul placebo au avut nevoie de, în medie, 78 de minute pentru a adormi înainte de tratament şi 80 de minute după.
Răspunsurile la chestionar arată că melatonina afectează începutul somnului, trezitul în timpul nopţii şi durata somnului, în timp ce terapia cognitivă amelioreaza anxietatea legată de somn.

miercuri, 15 ianuarie 2014

Conceperea copilului primavara, risc mai mare de autism

Riscul de a naste un copil cu autism este mai crescut in cazul in care il vei concepe la inceputul primaverii.
Potrivit celor mai recente studii medicale, autismul poate fi determinat si de sezonul in care este conceput copilul.
Copiii care sunt conceputi in timpul anotimpului rece prezinta un risc cu 8% mai mare de a se naste cu autism decat copiii care sunt conceputi vara. Cu toate acestea, riscul este cu mult mai mare, statisticile apropiindu-se de 20% pentru copiii conceputi la inceputul primaverii. Asadar, copiii conceputi in luna martie au cu peste 15% sanse de a se naste cu autism.
Ori de cate ori ne gandim sa concepem un copil este indicat sa avem in vedere o serie numeroasa de factori care ii pot determina sanatatea de mai tarziu. Tocmai de aceea, virusii prezenti atat iarna, cat si primavara, infectiile, deficientele alimentare, poluarea, forta razelor solare reprezinta factori importanti care pot determina sau nu probleme de sanatate ale copilului nascut la termen.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 7 milioane de copii nascuti in perioada ianuarie 1990- decembrie 2000 in Statele Unite ale Americii. In urma sa, cercetatorii au ajuns la concluzia ca primavara reprezinta cel mai periculos anotimp pentru a concepe un bebelus, prezentand un risc crescut de a se naste cu autism.
Autismul face parte din categoria bolilor rare, care afecteaza capacitatea copilului de a relationa in societate.

Factorii de mediu la fel de importanti ca cei genetici in declansarea autismului

Desi cauza autismului ramane necunoscuta, medicii admit ca factorul genetic este foarte important. Cu toate acestea, nu este singurul element crucial din ecuatia acestei tulburari de dezvoltare bizare.
Un nou studiu a scos la iveala faptul ca factorii de mediu sunt mai importanti in declansarea autismului decat s-a crezut initial. Mai mult, s-ar putea ca acestia sa joace un rol la fel de important ca genele.
Joachim Hallmayer, psihiatru la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford, impreuna cu o echipa formata din medici specialisti, a ajuns la concluzia ca factorii de mediu sporesc riscul de autism cu 55% (genele doar cu 40%).
In randul factorilor de mediu care au acest rol nefast se numara varsta inaintata a parintilor, greutatea mica a copilului la nastere, sarcini cu gemeni, medicatia consumata in timpul sarcinii precum si poluarea, pesticidele si unii conservanti.
Cresterea dramatica a numarului copiilor care au aceasta tulburare a fost prea brusca pentru a putea fi explicata doar prin gene. Malformatiile genetice nu au loc spontan, fara interventii din afara, de aceea specialistii dau vina pe schimbarile din mediu care influenteaza negativ ADN-ul nostru.
Echipa medicului american a analizat cazurile unor frati gemeni, intre care unul suferea de autism sau de o tulburare din spectrul autist. Gemenii identici au aceeasi configuratie genetica, in timp ce gemenii fraterni sunt la fel de diferiti ca si fratii nascuti la distanta de cativa ani.
Comparand prevalenta autismului in cazul celor doua tipuri de gemeni, oamenii de stiinta au scos la iveala procentul in care factorii de mediu si cei genetici contribuie la aparitia autismului.
Studiul a aratat ca riscul autismului este mai crescut in cazul gemenilor identici. Asta sugereaza ca factorul genetic joaca un rol important in declansarea tulburarii. Cu toate acestea, sansele ca ambii gemeni fraterni sa aiba autism era mult mai mica, ceea ce combate viziunea cum ca doar acesta este responsabil pentru aparitia tulburarii, informeaza Time.com.
Studiul a revelat ca incidenta autismului era mai crescuta in cazul gemenilor, decat in cazul sarcinilor singulare. Acest lucru sugereaza ca factorii de mediu contribuie substantial la aparitia autismului.
“Faptul ca ambele grupe de copii dezvolta un risc mai mare de autism inseamna ca exista un eveniment comun care actioneaza ca factor declansator. Acesta tine de mediu si este fie ceva ce se intampla in timpul sarcinii, la nastere sau dupa aceasta.” spune Neil Risch, director al Institutului pentru Genetica Umana al Universitatii din California.
“Nu spunem ca autismul nu este genetic pentru ca majoritatea gemenilor nu prezinta aceasta tulburare. Dar ceva creste riscul dobandirii acestei tulburari. Ne gandim ca este vorba despre o predispozitie genetica care primeste un trigger de mediu. Autismul ar putea sa nu se manifeste in afara acestei declansator.”
Vestea buna este ca acei factori de mediu pot fi tinuti sub control, odata ce originea lor este depistata. Este important sa consulti un medic si sa iti schimbi stilul de viata inainte de a ramane insarcinata.

Nasterea planificata poate cauza autism?

Nasterea planificata ar putea determina imbolnavirea nou-nascutului de autism, considera cercetatorii de la Universitatea din Michigan din Statele Unite ale Americii.
Cel mai amplu studiu dezvoltat pe aceasta tema este de parere ca nasterea planificata ar putea determina imbolnavirea nou-nascutului de autism. Acest lucru se intampla datorita faptului ca sarcina nu poate fi dusa la termen, fiind indusa medical, conform planificarii.
Studiul a fost publicat in revista Jama Pediatrics si reprezinta analiza unui numar de 625.000 de nasteri din Carolina de Nord. In urma vizualizarii rezultatelor scolare ale copiilor, cercetatorii si-au dat seama ca autismul ar putea avea drept cauza nasterea mai inainte de termen, afectand in mare masura baietii. Asa se intampla ca din totalul copiilor analizati, 1,3% dintre baieti sufereau de autism si 0,4% dintre fetite erau afectate de aceasta boala. Rezultatele studiului incearca sa arate ca nasterea planificata ar putea determina imbolnavirea nou-nascutului de autism in mai mult de 35% din cazuri.
Marie Lynn Miranda, unul dintre autorii studiului, este de parere ca rezultatele obtinute nu sunt suficiente pentru a determina o concluzie exacta pe aceasta tema, fiind mai degraba unul dintre punctele de plecare in ceea ce priveste aprofundarea acestui subiect.
Cu toate acestea, Chad A. Grotegrut considera ca nasterile planificate reprezinta uneori o necesitate, mai ales atunci cand mama sufera de diabet ori hipertensiune arteriale, existand asadar riscul de deces infantil.
In prezent, in Statele Unite ale Americii tot mai multi copii ajung sa sufere de autism, astfel ca 1 din 88 de nou-nascuti vin pe lume cu aceasta afectiune.

Unele retele de gene sunt alterate in creierele persoanelor cu autism

Două reţele de gene sunt exprimate anormal în creierele persoanelor cu autism, conform unui studiu publicat în revista Nature.
Analizând ţesut cortical recoltat postmortem de la pacienţi, cercetătorii au descoperit că genele implicate în conectivitatea neuronală tind să fie exprimate la niveluri mai scăzute în creierele subiecţilor cu autism în comparaţie cu cele din grupul de control, iar genele legate de sistemului imunitar, la niveluri mai înalte.
Autismul este recunoscut pentru diversitatea simptomelor sale şi a genelor care l-ar putea cauza. „[Dar] există o consecvenţă remarcabilă a modificărilor moleculare care au loc în creier“, observă conducătorul studiului Daniel Geschwind, profesor de neurologie, psihiatrie şi genetică umană la Universitatea din California, Los Angeles.
Studiul a scos la lumină câteva descoperiri neaşteptate. De exemplu, lobul frontal şi cel temporal al indivizilor din grupul de control sănătoşi manifestă diferenţe semnificative în expresia genică, diferenţe ce reflectă şi funcţiile lor distincte. Dar, în creierele subiecţilor cu autism, „acele diferenţe sunt în esenţă şterse“, spune Geschwind. Multe dintre aceste gene sunt exprimate în timpul dezvoltării embrionare, spune acesta, sugerând că traiectoria anormală a dezvoltării creierului la subiecţii cu autism începe timpuriu.
„Acest lucru nu a mai fost raportat până acum – este cu siguranţă o contribuţie originală şi un progres“, observă John Allman, profesor de neurobiologie la Institutul Tehnologic din California (Caltech), care nu a fost implicat în studiu.
O altă descoperire majoră, A2BP1, una dintre genele exprimate la niveluri scăzute în creierele cu autism, duce la transcrierea anormală a unei serii de alte gene în aceste creiere – creând, potenţial, probleme care contribuie la autism. „S-ar putea ca aici să se petreacă de fapt acţiunea“, spune Allman.

Module marcante

În ultimii ani, cercetătorii s-au aplecat asupra bazelor genetice ale autismului şi ale altor dereglări în dezvoltare. Dar cercetările legate de următorul pas biologic – modurile complexe în care ADN-ul se transformă în ARN şi apoi în proteine – sunt rare.
Cu câţiva ani în urmă, echipa lui Geschwind a identificat peste douăzeci de reţele de gene care tind să transcrie ADN-ul în ARN simultan. Fiecare reţea, sau „modul“, cuprinde gene implicate în sarcini similare, precum acelea care marchează anumite tipuri de celule sau care menţin conexiunile neuronale legate de mesagerul chimic glutamat.
În noul studiu, cercetătorii au căutat reţele similare în creierele obţinute postmortem de la 19 indivizi cu autism şi 17 indivizi de control, din băncile de ţesut supravegheate de Autism Tissue Program. Cercetătorii s-au concentrat asupra ţesutului cortical, stratul extern al creierului cu importanţă în planificare şi învăţare.
Ei au identificat 18 module de gene exprimate împreună în cortex, dintre care unele se modifică în funcţie de vârsta sau sexul eşantioanelor. După cum au arătat în articolul precizat mai sus, două module diferă în mod semnificativ în grupul celor cu autism faţă de grupul de control.
Primul, denumit M12, cuprinde 209 gene exprimate la niveluri mai scăzute în creierele persoanelor cu autism decât în cele de control. Acesta include atât gene legate de sinapsă – joncţiunea dintre neuroni – cât şi gene implicate în ramificarea neuronală şi în deplasarea neurotransmiţătorilor.
Al doilea modul, M16, cuprinde 235 de gene exprimate la niveluri mai înalte în creierele cu autism decât în cele de control. Lista include gene legate de celulele în formă de stea numite astrocite şi de microgliile activate – un ansamblu de celule imunitare implicate în autism şi în alte tulburări psihiatrice.
Toate aceste descoperiri s-au menţinut într-un eşantion-copie de nouă creiere cu autism şi cinci de control.
Diferenţe clare: În creierele cu autism, sute de gene sunt exprimate la niveluri mai înalte (roşu) sau mai scăzute (verde) în comparaţie cu acelea de control.
Cercetătorii s-au concentrat, de asemenea, asupra uneia dintre genele din M12, A2BP1, care mai fusese studiata în autism.
Unele porţiuni de ADN pot fi transcrise sau „îmbinate“ în diverse moduri, care pot avea efecte semnificative asupra funcţiei proteinei. A2BP1 ajută celulele să editeze corect ARN-ul. Prin secvenţierea profundă a ARN, studiul a dezvăluit că, în creierele subiecţilor cu autism, A2BP1 este exprimată la niveluri mai scăzute decât în mod normal, alterând editarea mai multor altor gene. Una dintre ţintele ei, în mod remarcabil, este GRIN1, o genă care codifică o parte din receptorul pentru NMDA (N-methyl-D-aspartate). Această proteină este crucială pentru învăţare, care este adesea deteriorată la indivizii cu autism. „Este o lovitură la ţintă“, spune Allman.

Chestiuni privitoare la dezvoltare

Identificarea acestor căi moleculare comune este de bun augur pentru abordările terapeutice ale autismului, observă Jon McClellan, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Washington din Seattle.
„Scopul întregului studiu este să încercăm să obţinem tratamente mai specifice“, spune McClellan. „Dacă găseşti o cale neurobiologică comună, atunci există speranţa că nu va conta care anume este cauza, fiindcă tratamentele care să corecteze acea cale vor funcţiona oricum.“
Totuşi, este dificil să se discearnă dacă sutele de diferenţe în expresia genelor sunt semne distinctive ale cauzelor autismului sau consecinţe ale traiului cu această tulburare. „Este ca oricare sistem mare şi complicat. Dacă se întâmplă ceva de timpuriu, efectele din aval pot să se propage peste tot“, spune McClellan.
Pentru a aborda această chestiune de temporizare, cercetătorii s-au interesat care dintre genele exprimate anormal au fost identificate în studii genetice ale autismului. Au descoperit că modulul M12 este îmbogăţit în mod semnificativ cu gene candidate la autism – precum APBA2,CNTNAP2 şi SLC25A12 – pe când modulul M16 nu este.
Acest fapt sugerează că diferenţele de expresie din M12 decurg din variaţii ale ADN-ului moştenit, pe când cele din M16 sunt cauzate de modificări ivite după naştere. Geschwind îşi exprimă suspiciunea că problemele moştenite ale genelor legate de sinapse determină creierul să compenseze de-a lungul timpului, conducând la modificările genelor legate de sistemul imunitar. De fapt, creierele persoanelor cu schizofrenie şi cu demenţă de tip Alzheimer manifestă de asemenea o expresie mai înaltă a genelor imunitare.
Nu toate eşantioanele din creierele cu autism au indicat diferenţe în M12 şi M16, observă acesta, dar acelea cu expresie atenuată a M12 indică de asemenea o expresie mai înaltă a genelor M16. „Acest lucru sugerează că există o conexiune între cele două procese“, spune el.
Alţi cercetători observă, totuşi, că această abordare nu surprinde neapărat modificări în dezvoltarea timpurie. Ţesutul folosit în acest studiu a fost prelevat de la indivizi cu vârste cuprinse între 2 şi 81 de ani, însă în mare parte a provenit de la adulţi.
„Ştim că autismul este o tulburare în dezvoltare, deci trebuie să studiem creierul aflat în dezvoltare“, observă Manuel Graeber, profesor la Institutul de Cercetare a Creierului şi Minţii de la Universitatea din Sydney, Australia. Dar ţesutul postmortem este o resursă limitată. „Mai mult decât orice, cred că ceea ce demonstrează acest studiu este nevoia de bănci cerebrale mai multe şi mai bune“, spune Graeber.
Echipa lui Geschwind analizează expresia genelor candidate la autism în celule ale trunchiului cerebral prelevate din creiere de fetuşi umani. „Aceasta ar putea oferi o altă serie de indicii despre alterările foarte timpurii ale creierului“, spune Geschwind.

O abordare adaptată pentru tineri cu autism

Adolescentii cu autism inalt functional ar putea fi greu de identificat, deoarece ei nu afișează comportamente tipicecum ar fi balansarea și fluturarea mainiloriar competențele lor de limbaj pot fi adecvate.
 
Deoarece caracteristicile  autismului sunt mai puțin evidente în rândul acestor tineri, un număr disproporționata jung  în centre de detentie pentru minori, pentru  comportamente precum urmarirea obsesiva sau atingerea altora,  spune psihologul școlar Tammy L. Hughes, PhD, care conduce departamentul de consiliere, psihologie și educație speciala de la Duquesne University .
 
Dar natura tulburarii lor de dezvoltare face imperativ ca acestia să fie tratati într-un mod care le recunoaște problemele lor unice, de preferință prin intermediul *programelor de reabilitare in afara institutiei de detantie (programe in comunitate) bine concepute, spune ea. (*original „diversion programs”-adica programe prin care tanarul infractor sa fie orientat in afara  sistemului penal).-a se vedea explicatiile de la final (n.n.)
 
"Nu multi tineri cu autism comit infracțiuni, dar in acel grup mic, nevoile lor sunt diferite", spune ea.
Problema a intrat în atenția lui Hughes atunci când colegul ei, dr. Lawrence Sutton, un psiholog clinician care lucrează pentru statul Pennsylvania, a observat ca 43 la suta dintre tinerii detinuti într-o unitate de infracțiuni sexuale juvenile indeplineau criteriile pentru autism.
După o privire mai atentă, psihologii au descoperit, de asemenea, că acești tineri nu au avut ameliorari  în urma abordărilor tradiționale de tratament pentru infracțiuni de natură sexuală. De exemplu, tratamentul standard pentru infractorii sexuali minori pune un accent puternic pe învățarea empatizarii cu punctul de vedere al victimei, precum și pe punerea tinerilor în formate de grup, care ajuta la socializarea lor.
 
"Dar copiii cu autism au o mulțime de dificultăți în înțelegerea perspectivei altuia", spune Hughes. Multi găsesc, de asemenea,  terapie de grup tradiționala ca fiind confuza și, prin urmare, ineficace.
 
Motivele lor sunt, de asemenea, diferite de cele ale tinerilor ofensatori sexuali tipici, spune Hughes. De exemplu, ei pot veni la cineva și ii miros și ii ating părul strălucitor, din cauza nevoilor de stimulare senzorială, combinate cu abilități sociale slabe ", si nu pentru că stau la pândă pentru a comite un atac", spune ea.
 
 Mai multe eforturi sunt în curs de a aborda lipsa de cunostinte a instanțelor  de judecata si a opiniei publice  pe această temă. Hughes și Sutton lucreaza pentru a stabili mecanisme de screening și de tratament pentru tinerii care se află deja în detenție. Ei au dezvoltat, de asemenea, un protocol de diagnostic pentru a ajuta instanțele sa determine nevoile de tratament ale copiilor cu autism inalt functional, precum și programe de prevenire și de intervenție pentru a-i ajuta pe acești tineri să înțeleagă dezvoltarea sexuală, relații bazate cu co-egalii și dating-ul. În plus, Hughes și altii fac traininguri de formare a angajatilor din domeniul justiției juvenile, pentru a evalua si interveni corespunzator in cazul tinerilor cu autism.
 
"Ne-am dori să avem un sistem prin care sa putem surprinde problemele acestor tineri de timpuriu și sa le rezolvam", spune Hughes, "și dacă vom avea de mers în fața unui judecător, judecătorul este deja informat cu privire la nevoile lor. "
 
 articol de Tori DeAngelis