luni, 13 ianuarie 2014

Intarzierele de vorbire semne ale autismului?

Uneori da. Folosind inregistrari vocale poti ajuta la identificarea autismului la copii, mai devreme. Cercetatorii au dezvoltat o noua tehnologie care folosește inregistrari vocale pentru a ajuta la identificarea tulburarii de acest tip sau intarzierea “vorbirii” la copii de 10 luni,potrivit unui studiu publicat online pe data de 19 iulie,2010,in Proceedings of the National Academy of Sciences.
Efectuat in comun de cercetatorii de la Universitatea din Kansas si Universitatea din Memphis, studiul a analizat eficacitatea unui dispozitiv cu baterii,pentru copii, care se ataseaza la imbracaminte, pentru a inregistra enunturi si cuvinte. Cunoscut sub numele de sistem LENA (Language Environment Analysis), cercetatorii au colectat aproape 1.500 de inregistrari de la 232 de copii cu varste cuprinse intre 10 luni si 4 ani, care au exprimat mai mult de trei milioane de silabe.
Bazandu-se pe cercetari anterioare, care au constatat ca cei cu autism tind sa nu urmeze pronunția modelelor tipice, cercetatorii au fost capabili sa identifice corect autismul in 86 % din timp, pornind numai de la o analiza a modului in care copiii au format silabe.
Desi diferentele de vorbire (sau lipsa ei) ale copiilor cu autism au fost examinate de catre cercetatori si dolavie.frctori pentru mai mult de 20 de ani, caracteristicile vocale nu sunt incluse in criteriile standard pentru diagnosticul autismului, spune Steven F. Warren, profesor de științe comportamentale aplicate si rector al departamentului de cercetare de la Universitatea din Kansas, care a contribuit la studiu.
„Un numar mic de studii au sugerat anterior ca cei care sufera autism au semnaturi vocale semnificativ diferite, dar pana acum, am fost tinuti pe loc de la folosirea acestor cunoștințe in aplicatii clinice, din lipsa tehnologiei de masurare” spune Warren.
Abilitatile de comunicare,in cazul acesta,ganguritul si primele cuvinte, pot fi un nou indiciu in acest puzzle , dar,considera cercetatorii, nu este raspunsul final.
„Autismul este o tulburare multi-factorala si are multe dimensiuni comportamentale de luat in considerare. Vocalizarea este in mod clar unul important.” spune Kimbrough Oller, profesor de audiologie si patologie limbii vorbite si autorul principal al studiului (prin AOL Health).
„Dar eu cu siguranta nu cred ca ar trebui sa fie utilizat exclusiv” adauga aceasta.
Recomandarile actuale de la Academia Americana de Pediatrie (AAP), spun ca toti copiii sa fie testati pentru autism de două ori pana la varsta de 2 ani. Conform AAP, unii parinti pot observa semne ce includ comportamente ca: cei mici sa nu gangureasca/murmure deloc pana la varsta de 9 luni, copii de 1 an sa nu indice spre jucarii, precum si lipsa de contact vizual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu