luni, 20 ianuarie 2014

Riscul de a avea un copil cu autism creste odata cu varsta mamei

Un studiu american realizat pe aproximativ 5 milioane de nașteri arată că riscul de a avea un copil cu autism crește odată cu vârsta mamei, în timp ce vârsta tatălui pare să aibă o mai mică influență. 
Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea California și publicat în revista “Autism Research”, susține că mamele care au depășit vârsta de 40 de ani întâmpină un risc cu 50% mai ridicat de a aduce pe lume un copil cu autism decât mamele de 20 de ani. În cazul taților, cei cu vârsta de peste 40 de ani întâmpină un risc cu 36% mai ridicat de a avea un copil autist decât cei de 20 de ani.
Cu toate acestea, riscul pentru o femeie de peste 40 de ani de a aduce pe lume un copil cu autism rămâne mai mic de 4/1.000 de nașteri, susține Maureen Durkin, cercetător la Universitatea din Wisconsin, care a studiat de asemenea influența vârstei părinților asupra riscurilor de a avea copii cu autism.
“Chiar dacă și vârsta tatălui constituie un factor de risc, acesta este complet surclasat de cel al vârstei mamei”, susțin cercetătorii, contrazicând ipotezele formulate anterior care susțineau că în cazurile de autism la copii, vârsta tatălui este mai importantă decât vârsta mamei.
Vârsta tatălui rămâne un factor de risc doar în cazul în care mama este foarte tânără, conform acestui nou studiu. În cazul mamelor de până în 25 de ani, frecvența nașterilor de copii autiști este de două ori mai mare dacă tatăl are peste 40 de ani.
Concluziile acestui studiu sunt bazate pe analizarea a 5,6 milioane de nașteri produse în California între 1 ianuarie 1990 și 31 decembrie 1999.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu