joi, 30 iulie 2015

Un copil de 11 ani cu autism a desenat harta lumii din memorie

Este cunoscut faptul ca unii copii cu autism au o inteligenta peste medie. Este si cazul unui copil de 11 ani, fiu al unui profesor din New York. Intr-o zi, acesta a luat copilul la clasa in care preda. Acesta s-a dus la tabla, a pus mana pe un marker si a desenat din memorie harta lumii in fata celorlalti elevi.
O fata aflata in clasa a rămas impresionata si a imortalizat momentul, apoi tatal ei a postat imaginile pe un cont al unei retele de socializare.

Oamenii de stiinta argentinieni au descoperit mutatia genetica responsabila de autism

Oamenii de știință argentinieni au descoperit mutația genetică determinantă pentru manifestarea sindromului autismului, a anunțat luni Ministerul Științei, Tehnologiei și Inovației Productive din Argentina, citat de agenția Xinhua.
Potrivit site-ul ministerului, o echipă de trei cercetători care secvențiau și decodificau pentru prima dată în Argentina genomul complet a trei pacienți cu tulburare din spectrul autismului și epilepsie, a descoperit mutația genetică care duce la tulburări.
Descoperirile lor au fost publicate în prestigioasa revistă științifică PLoS ONE, cu titlul "'Whole Genome Sequencing Reveals a De Novo SHANK3 Mutation in Familial Autism Spectrum Disorder" ("Secvențierea genomică integrală relevă o mutație 'de novo' a SHANK3 în spectrul familial al autismului"), ' de novo' indicând că variația numărului de copii în care o anumita secvență ADN este duplicată a apărut la descendenți fără să fi existat și la părinții acestora.
Oameni de știință, inclusiv liderul echipei, neurologul Marcelo Kauffman, precum și chimistul Adrian Turjanski și biologul molecular Martin Vazquez, lucrează pentru Consiliul Național pentru Cercetare Științifică și Tehnică.
Studiul "deschide posibilități pentru cercetarea în domeniul tratamentelor de tulburare din spectrul autismului, care se caracterizează prin abilități sociale reduse, comportament repetitiv, tulburări de comportament, o lacună severă în dezvoltarea limbajului și alte simptome clinice", a spus Kauffman.
"Deși nu există nici un tratament specific cunoscut pentru gena SHANK3 defectă, există tratamente aflate în faza de cercetare care, odată aprobate, vor putea beneficia de ele și alți pacienți, în viitor," a adaugat Kauffman.
"Un aspect foarte important de subliniat este faptul că în prezent Argentina are tehnologia necesară pentru acest tip de studiu care urmează să fie efectuat și pe alți pacienți", a spus Turjanski.
Cercetătorii au studiat cazul a trei frați care suferă de autism, care reprezintă "o formă rară de dezordine din spectrul familial al autismului". De asemenea, la momentul începerii cercetării nu exista nici o cauză cunoscută pentru starea lor.
Studiul a arătat că ei au fost singurele progenituri ale unor părinți sănătoși și fără legături de rudenie între ei, născuți după sarcini duse la termen și lipsite de evenimente. Mama a efectuat controalele de sănătate recomandate în timpul sarcinii și nu a prezentat probleme patologice", au mai precizat specialiștii citați de Xinhua.

Modificari la pachetul de servicii medicale pentru autism

Noutati legate de kinetoterapia de grup sau pe aparate, dar si de numarul de puncte acordate pentru serviciile conexe actului medical! Si nu sunt singurele vesti bune pentru persoanele cu autism – vezi detalii de la cea de-a patra editie a Conferintei Internationale ABA.
”In noul contract-cadru apar elemente de noutate, cerute de asociatii. (…) se vor acorda servicii de kinetoterapie de grup sau pe aparate si am crescut numarul de puncte acordate pentru servicii conexe. Anul trecut, una din marile discutii era decontarea screening-ului, acum contractul-cadru prevede decontarea screening-ului, dar este adevarat ca trebuie urmarita aplicarea lui în cabinete. Totul trebuie început cu screening-ul precoce, acum exista cadrul formal si sper ca medicii de familie sa-l puna în aplicare”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care a participat la manifestare, alaturi de peste 450 de oficiali, medici si parinti.
Principalele modificari la pachetul de servicii medicale pentru autism
Prin hotararea de guvern 205/ 2015 de modificare a H.G. 400/ 2014 publicata pe 1 aprilie 2015 în Monitorul Oficial, la serviciile de sanatate conexe actului medical dedicate copilului diagnosticat cu tulburari din spectrul autist (consiliere psihologica clinica si psihodiagnostic, psihoterapia copilului si familiei, consiliere/ interventie de psihopedagogie speciala — logoped), se adauga serviciile de kinetoterapie individuala, de grup si pe aparate speciale la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrica.
Conform Anexei 8, articolul 3, alin. (2), ”punctajul aferent serviciilor de sanatate conexe actului medical care pot fi raportate, pentru unul sau mai multi asigurati indiferent de tipul serviciului conex, de medicul de specialitate care le-a solicitat nu poate depasi 90 de puncte în medie pe zi, cuvenite celui/ celor care le presteaza, reprezentand servicii conexe, cu exceptia medicului de specialitate psihiatrie pediatrica pentru care punctajul nu poate depasi 150 de puncte în medie pe zi”.
Despre autism: a fost elaborata testarea pe baza screening-ului
Mihaela Ungureanu, secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati a prezentat noua strategie elaborata de institutia pe care o conduce: ”Strategia Societate fara Bariere 2015-2020 este construita cu sprijinul ONG-urilor si persoanelor cu dizabilitati, principiul fiind Nimic pentru noi, fara noi. Cu scopul cresterii calitatii vietii, unul dintre obiectivele cheie ale strategiei este asigurarea identificarii si interventiei timpurii”.
Directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, Ileana Botezat-Antonescu, a coordonat grupul interministerial de formulare a normelor pe legea privind autismul si a oferit participantilor informatii noi despre stadiul aprobarii: proiectul se afla la Casa Nationala de Asigurari pentru ca este nevoie de o armonizare a acestor norme cu pachetele de servicii elaborate în noul contract cadru.
Ramona Gheorghe, medic specialist a explicat traseul decontarii: ”Pentru ca un copil cu tulburare sa fie diagnosticat este nevoie ca cineva sa se îngrijoreze — acesta poate fi parintele, medicul de familie sau medicul pediatru. Sunt bucuroasa ca a fost elaborata testarea pe baza screening-ului, un instrument extrem de usor de aplicat în cabinet astfel încat parintele îngrijorat sa fie orientat catre medicul specialist. Elaborarea diagnosticul este o munca de echipa în care mediculul psihiatru de copii încheie cercul si pune diagnosticul, dar din aceasta echipa fac parte si psihologul clinician care face psihodiagnosticul si psihoterapeutii care fac recuperarea”.
”Un copil cu autism are nevoie de cel putin 4 ore de terapie pe zi”
Anca Dumitrescu, primul specialist roman acreditat BCBA, a coordonat discutia despre formarea personalului implicat în recuperarea persoanelor cu autism: ”Un copil cu autism are nevoie de cel putin 4 ore de terapie pe zi, prin urmare este foarte importanta pregatirea psihologilor. Este important sa existe un master în ABA, singura metoda dovedita stiintific ca are impact în recuperare”.
Profesorul universitar Doru-Vlad Popovici, directorul Departamentului de Psihopedagogie Speciala, Facultatea de Psihologie si stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti, a vorbit despre formarea specialistilor la nivel local: ”La putine universitati din afara exista un master dedicat pregatirii specialistilor în autism, însa speram ca împreuna cu Asociatia Help Autism sa dezvoltam un curs de formare acreditat la Colegiul Psihologilor din Romania la care vor preda atat specialistii Departamentului de Psihopedagogie Speciala, cat si terapeutii asociatiei”.
Neil Martin, director al Departamentului Dezvoltare Internationala, BACB (Behavior Analyst Certification Board), a mentionat ca sunt 2000 de terapeuti ABA acreditati la nivel international, cei mai multi sunt în SUA: ”În Romania sunt 15 specialisti acreditati BACB, o garantie a profesionalismului în domeniu”.
Neil Martin si Christos K. Nikopoulos alaturi de alti 5 lectori din America, Marea Britanie si Norvegia vor prezenta noutatile în domeniu în cele trei zile ale conferintei cu scopul formarii continue a specialistilor din Romania.
A patra editie a conferintei dedicata analizei aplicate a comportamentului (ABA) Conferinta Internationala ABA are loc în acest weekend la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti si gazduieste sapte lectori straini din Marea Britanie, Norvegia si SUA, alaturi de 20 lectori romani — psihologi, psihiatri, logopezi si medici specialisti.

Avem de cinci ani lege pentru persoanele cu autism, nu insa si norme metodologice de aplicare

Deşi de cinci ani există legea privind persoanele cu tulburări de autism, nici până în prezent nu au fost elaborate normele metodologice pentru aplicarea ei, astfel că nu există bază legală pentru acoperirea cheltuielilor cu terapiile de care beneficiază aceste persoane, a declarat senatorul UDMR Biro Rozalia. 
'Legea 151 din 2010 se referă la servicii specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale, adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist.
Practic, însă, nu avem cum să aplicăm legea şi să solicităm acoperirea unor cheltuieli în ce priveşte terapiile pentru aceste persoane', a subliniat, într-o conferinţă de presă, Rozalia Biro. 
Conform acesteia, îngrijirile lunare pentru un copil cu asemenea tulburări se ridică la cel puţin o mie de lei şi la două sau trei mii de lei pentru un adult. 
În calitate de preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR a declarat joi, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, că fenomenul cunoaşte o creştere alarmantă. 
Integrarea persoanelor cu autism
Potrivit lui Biro, în ţara noastră "nu există statistici clare" privind acest fenomen, însă la nivel mondial, acestea arată că, dacă în urmă cu trei-patru ani, din 160 de nou-născuţi, unul era depistat cu tulburări de autism, mai recent frecvenţa a crescut, la un caz din 80. 
'Este un fenomen într-o creştere alarmantă. Trebuie să vorbim despre ei, pentru că avem foarte mult de făcut, atât în domeniul conştientizării societăţii, cât şi în a identifica precoce aceste tulburări, dar şi de a găsi soluţii pentru cei care înaintează în vârstă şi devin şcolari şi adulţi', a spus senatorul UDMR

Un copil din 100 se naste cu tulburari din spectrul autismului

Un copil din 100 se naște cu tulburări din spectrul autismului, numai în 2013 fiind confirmate peste 3.200 de cazuri noi față de 2012, a declarat vineri într-o conferință de presă ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu.
In 2013 au fost confirmate peste 3.200 de cazuri noi față de 2012 când erau 7.800 în România, însă din ce estimăm noi numărul de cazuri este mai mare", a afirmat Bănicioiu.
Potrivit acestuia, depistarea timpurie crește cu 50% șansele de recuperare a copilului.
Bănicioiu a amintit că potrivit noului Contract cadru din 2015 vor fi decontate servicii de kinetoterapie, de grup sau pe aparate speciale. Ministrul a precizat că a crescut și numărul de puncte (n.r. — de la 90 la 150 puncte de decontare) pentru copiii cu autism.
"Anul trecut, una din marile discuții era decontarea serviciilor de screening pentru depistarea precoce. Contractul cadru prevede acest aspect", a mai adăugat ministrul Sănătății.
El a susținut că pentru a eficientiza și mai mult acest domeniu este de dorit o colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul Educației.
La initiativa deputatei PSD Cristina Nichita, si  ea mama a unui copil cu autism, se va infiinta un  comitet de lucru interministerial, cu  specialisti din ministerele Muncii, Sanatatii,  Educatiei si de la Casa Nationala de Sanatate.
Totodata, va fi infiintat si un registru national al  persoanelor cu tulburari din spectrul autist.
Cristina Nichita, deputat PSD Iasi: “S-a decis infiintarea unui grup de  lucru interministerial care sa lucreze pe  problematica autismului. Constienta fiind ca actualul cadru legislativ si masurile se iau din ce  in ce mai greu, mi-am dat seama in ultimii ani ca nu  avem nevoie de o lege a autismului, ca ceea ce avem nevoie de politici publice de sanatate. Primul pas in rezolvarea acestei  problematici este acest registru national care sa  cuprinda toate persoanele cu tulburare  din spectrul autist dupa care sa gasim cele mai  importante masuri catre screening”.

duminică, 12 iulie 2015

Autoarea cu autism, Donna Williams, tradusa in romana

Prima carte autobiografica din seria celor patru publicate de catre Donna Williams, Nimeni Nicaieri, a fost scrisa in jurul varstei de 25 de ani si, ne marturiseste Donna Williams, nu este o carte care se citeste usor....
Prima carte autobiografica din seria celor patru publicate de catre Donna Williams, Nimeni Nicaieri, a fost scrisa in jurul varstei de 25 de ani si, ne marturiseste Donna Williams, nu este o carte care se citeste usor. Scopul autoarei a fost de a prezenta cititorului modul autist de a vedea lumea. Fara implicare emotionala, fara un dram de subiectivism ne sunt infatisate niste experientele Donnei de viata din copilarie si adolescenta, care genereaza in sufletul cititorului intregul „spectru” de emotii umane posibile, de la uimire si groaza la entuziasm si bucurie. O insotesti pe Donna zi dupa zi, te temi pentru ea, te bucuri impreuna cu ea – in mod real traiesti cu intensitate emotiile la care ea pare sa nu aiba acces in interiorul ei, sa nu le cunoasca sau sa nu le poata identifica decat cu foarte mari greutati.
Publicata pentru prima data in 1994, Cineva Undeva a cunoscut o popularitate extraordinara, fiind tradusa in multe limbi din intreaga lume si clasandu-se in topul vanzarilor din Canada, Japonia si Norvegia. A fost scrisa la cativa ani dupa publicarea primului volum, iar Donna Williams a devenit prima scriitoare cu autism care a publicat doua bestselleruri internationale. Ambele carti au oferit primele marturii publice ale unei persoane cu autism, care a avut o relatie reala, non-abuziva, chiar intima, cu altcineva apartinand spectrului autist. Acest lucru a deschis calea altor oameni cu tulburari din spectru, incurajandu-i sa inceapa sa vorbeasca si ulterior sa scrie nu doar despre autismul lor ca patologie, ci si despre apropiere, emotie, senzualitate si sexualitate.
DONNA WILLIAMS s-a nascut in Australia in 1963. La varsta de 2 ani a fost diagnosticata cu psihoza infantila, iar in urmatorii ani a fost adesea testata pentru dificultati de auz. Abia in 1990 a primit diagnosticul real, de autism. Donna este profesor la universitate, pictorita, scenarista si consultant in autism. Din 1995, Donna Williams calatoreste in toata lumea si ofera conferinte despre autism.

Cati copii din Romania sufera de autism?

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica, care apare, adeseori, la nastere sau la varsta de 18 luni – 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental carecterizat prin dificultati in comunicare si limbaj, social si comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulari). Statisticile arata ca autismul apare mai des la baieti decat la fete, proportia fiind de 1 la 4 si este intalnit in toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasa, etnie, nivel intelectual. Cati copii sufera de autism in Romania?
La nivel national, anul 2012 inregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii Publice, insa specialistii sunt de parere ca, in realitate, numarul este chiar de 2-3 ori mai mare, potrivit Asociatiei “Impreuna Pas cu Pas”, care trage un puternic semnal de alarma cu privire la cresterea acestui numar.
Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor – Atlanta (S.U.A.), publicat in 2014, la nivel global, 1 din 68 de persoane sunt autiste.
Totodata, reprezentantii Asociatiei sunt de parere ca ar trebui sa existe o strategie nationala pentru constientizarea populatiei cu privire autism si, la ora actuala, nu exista nici un plan concret de cercetare si combatere a acestui fenomen.

Roboterapia, metoda de tratare a copiilor cu autism din Cluj. Robotii interactioneaza in functie de reactiile micutilor

Se intampla deja la Cluj, unde atat copiii, cat si robotii invata unii de la ceilalti cum sa socializeze, sa cante, sa multumeasca ori sa danseze. La finalul proiectului platit din fonduri europene, robotii vor deveni autonomi si vor putea fi luati acasa de catre copii.
Sedinta de roboterapie de la centrul de autism din Cluj este in plina desfasurare. Nao il fascineaza pe baiatul de 5 ani care sufera de autism. 
Studiile au dovedit ca tinerii sunt mult mai atenti la informatiile primite din mediul tehologic, comparativ cu cele comunicate de psihologi.
Cristina Costescu, cercetator: "Informatiile pe care acesti roboti le ofera sunt simplificate si sunt predictibile. un copil cu autism stie la ce sa se astepte din partea robotului."
Iar pentru micii pacienti, robotii sunt de-a dreptul captivanti.
Laura Borza, terapeut: "A cerut sa il vada, este linistit in preajma lui. Ma asteptam la inceput sa fie speriat, dar chiar a fost foarte linistit si foarte incantat."
Odata cu elevul, invata si Nao ce trebuie sa faca. Deocamdata robotul primeste comezile de pe un calculator in functie de reactiile pe care copilul le are dupa fiecare sarcina indeplinita.
Ana Maria Ciobanu, operator: "Daca a facut bine, programam robotul sa zica bravo, iar daca nu face bine zice mai incearca "
Daca acum robotelul este controlat de un operator care ii dicteaza comenzile, in viitor, Nao va reusi sa interactioneze cu micul lui stapan doar prin intermediul informatiei inregistrate in memorie. Astfel, terapia se va putea face foarte bine la copil acasa.
Profesor universitar doctor Daniel David, coordinator proiect: "Miza acestui grant este sa producem o noua generatie de roboti terapeutici. Operatorul sa nu mai fie implicat, iar in anumite sarcini sa nu mai fie implicat nici terapeutul daca lucrez cu un copil cu autism." 
In urma cu 4 ani, Probo, un alt robotel creat la Cluj, i-a ajutat in tratament pe mai bine de 100 de copii cu autism.

Terapia prin arta in autism


Ce este terapia prin arta ?

Art-terapia se bazeaza pe ideea ca procesul artistic ajuta la imbunatatirea  si consolidarea unei vieti sanatoase fiind o forma nonverbala de comunicare.
Art-terapia este o metoda de abordare terapeutica in cadrul unui program complex de interventie, bazata pe limbajul vizual si creativitate. Urmand si completand alte metode terapeutice,art-terapia dezvolta si imbunatateste starea emotionala a pacientului,imbunatateste anumite abilitati motrice si cognitve.

De ce terapia prin arta in autism ?

Stim ca autismul afecteaza grav partea de comunicare si relationare cu mediul inconjurator ( arta primitiva sau picturile rupestre se bazau pe limbajul vizual. Primitivii neavand capacitatea de a se exprima verbal, au gasit o solutie de comunicare prin desen, acele pictograme primitive asemanindu-se perfect cu cele folosite in metodele TEACH si PECS. Reducand stresul provocat de neajunsul comunicarii verbale, primitivii reuseau sa povesteasca si chiar sa exemplifice diferite tehnici de vanatoare sau alte indeletniciri pe care le practicau. Asa reuseau sa invete pe cei tineri si sa transmita cunostintele din generatie in generatie. Deci arta s-a nascut din nevoia de comunicare.). Facand aceasta paranteza vreau sa intelegem ca desenul este o unealta de comunicare (ex. Dragos 13ani)si nu o forma de comunicare(la fel ca vorbitul, scrisul, semnele sau comunicarea gestuala), cu persoana cu autism,o modalitate de exprimare spontana si autentica. 
In procesul creatiei exista o suprafata si elemente de limbaj plastic. Avand aceste unelte putem transmite mesaje catre pacient iar in urma procesului de invatare el(pacientul) va reusi sa comunice cu noi.
In terapia(in general, aici fiind vorba de toate tipurile de interventie terapeutica) cu copilul  sau adultul cu autism ne propunem sa dezvoltam un sistem de comunicare si relationare cu el in mod special in cadrul familial. Prin art-terapie creem un spatiu sigur pentru copilul sau adultul cu autism eliminand astfel frustrarile si starile de agresivitate. Este o  terapie la indemana tuturor, parinti sau specialisti deopotriva. Procesul creatiei ofera la sfarsitul lui un rezultat palpabil, la sfarsitul fiecarei sedinte avand recompensa lucrului finit, produsul artistic.
Arta ofera siguranta prin natura ei, aceasta avand o structura simpla, un inceput si un sfarsit, existand de fiecare data o finalitate in procesul artistic ne incadreaza exact in tipul de procedeu pedagogic care trebuie urmat in lucrul cu copilul sau adultul cu autism.
In art-terapie sunt cateva obiective pe care trebuie sa ni le propunem inainte de a incepe sedinta de lucru, aceastea avand un caracter orientativ pentru cel care lucreaza cu pacientul. Obiectivele pe care ni le propunem vor fi personalizate in functie de gradul de dezvoltare al copilului sau adultului cu autism. 

A. Obiectivele ce trebuie atinse in terapia prin arta in autism

1. Integrarea si reglarea senzoriala 

Stim ca una din afectiunile grave ale persoanei cu autism sau TSA este integrarea senzoriala. Art-terapia poate furniza un mediu  sigur persoanei cu autism, o integrare senzoriala  si explorare placuta oferind un mediu calm si primitor facand posibila constientizarea stimulilor externi prin experienta produsului artistic. In terapia prin arta se experimenteaza procesul de creatie,  acesta avand ca finalizare produsul artistic care ajuta la furnizarea unei istorii vizuale al procesului terapeutic.

2. Redarea emotiilor- exprimarea de sine 

Sa ai autism inseamna ca mental, psihic si  emotional esti supus unui stres foarte mare. La fel se intampla si in cazul celor care traiesc impreuna cu o persoana cu TSA. Dezvoltarea capacitatii de a-ti exprima emotiile printr-o forma sau alta reduce stresul si implicit starile agresive.Pentru cei inalt functionali poate fi o forma perfecta de exprimare a emotiilor.

3. Rezolvarea deficientelor motorii, abilitati grafice

Unul din principalele obiective in arterapie este reglarea motrica fina prin exercitii grafice. Nu numai ca reusim acest lucru prin art-terapie dar prin aceasta metoda cream un spatiu relaxant si ludic deopotriva.

4. Rezolvarea deficientelor in relatiile sociale

Prin sedintele de art-terapie consolidam relatia dintre terapeut si pacient dar si putem construi sesiuni de grup facilizand socializarea si relationarea cu alte persoane.

5. Pauza productiva

Dezvoltarea abilitatilor de petrecere a timpului liber intr-un mod productiv pentru persoanele cu autism nu este deloc un obiectiv usor de atins, dar prin art-terapie putem gasi mijloace practice de constientizare a timpului liber productiv, art-terapia avand destule mijloace aflate la  indemana. Ex: coloratul poate deveni o pauza productiva.

6. Coordonarea mana-ochi

Unul din neajunsurile persoanei cu autism este coordonarea mana-ochi. Prin sedintele de arterapie se amelioreaza acest aspect facandu-se apel la mijloacele de exprimare artistica.(desen, grafica, pictura, colaj, modelaj)

7. Eliminarea starii de anxietate

Prin art-terapie intelegem un procedeu terapeutic ce are la baza eliminarea starilor de anxietate si a agresvitatii. Prin insasi natura sa arta ofera toate mijloacele de relaxare si incredere in sine. Tocmai produsul finit este motivatia de care are nevoie persoana cu autism, iar cadrul oferit de sedintele de art-terapie reprezinta siguranta pentru aceasta persoana, acest lucru ajutand la eliminarea frustrarilor si implicit a starilor de anxietate.

8. Dezvoltarea  capacitatii cognitive, a atentiei 

Dezvoltand capacitatea persoanei cu autism de a se “juca” cu elementele de limbal artistic, facand din acest proces o motivatie pentru el, castigam teren in reglarea atentiei si eliminam treptat deficientul de atentie. 
Veti descoperii o asemanare izbitoare cu alte tipuri de terapii(terapia ocupationala, integrare senzoriala sau psihoterapia) singura diferenta este ca in art-terapie folosim mereu arta.

B. Reguli ce trebuie respectate in timpul sesiunii terapeutice cu copilul cu autism

  • Faceti copilul atent in timpul activitatilor
  • Vorbiti ferm ;
  • Utilizati cuvinte simple si la obiect ;
  • Faceti cunoscute regulile temelor de lucru inainte de a incepe
  • Sarcina trebuie dusa pana la capat ;
  • Secventializati cat mai mult sarcinile ;
  • Ajutati copilul cu suport visual ;
  • Ajutati copilul cu suport fizic ;
  • Incurajati comunicarea de orice natura ;
  • Nu uitati de recompense ;
  • Adaptati-va in functie de copil .

C. Conceptii gresite in terapia prin arta in autism

  • Terapeutul trebuie sa aiba talent sau sa fi promovat o scoala de arta ;
  • Terapia prin arta este o terapie aternativa . 

D. Materiale de lucru si elemente plastice sau grafice in terapia prin arta in autism

Materiale de lucru:
Hartie, lemn, pensule, creioane, culori(acuarele, tempera, ulei, acrilice), lut, plastelina.
Acestea sunt materiale de lucru, uneltele de care ne folosim in procesul artistic.
Elementele de limbaj plastic: 
Punctul,
Linia,
Pata de culoare.
Diferenta dintre cele doua sta la baza naturii lor , cu ajutorul materialelor creeam elemente de limaj plastic, iar din contopirea elementelor de limbaj plastic se naste opera de arta. 

E. De la teorie la practica in terapia prin arta in autism

Proiecte sau tehnici de lucru:
  • Pictura cu degetele
  • Pictura cu picioarele
  • Pictura cu mainile
  • Modelajul
  • Tehnica picturii cu buretele
  • Colaje
  • Desenul grafic
  • Tehnica paiului
  • Pictura in laviuri
  • Tapetul sau pictura pe verticala
  • Colajul pe obiecte
  • Imprimeurile cu diverse obiecte, lucruri, etc.
  • Ariciul de lut
  • Teme complexe insipirate din real
  • Grafica abstracta
  • Tehnica stropitului(Pollock)
  • Planse readymade 

A fost descoperit mecanismul genetic care ar putea provoca autismul

Cercetatorii americani au descoperit mecanismul genetic ce ar putea provoca autismul, prin manipularea genetica a soarecilor care prezentau aceleasi simptome ca si copiii atinsi de autism.
Acest studiu dovedeşte pentru prima dată că moştenirea unui număr mai mic de copii ale anumitor gene determină simptome asemănătoare celor provocate de autism la copii, explică autorii acestui studiu publicat în Analele Academiei Naţionale Americane de Ştiinţe (PNAS) din 3-7 octombrie.
În anul 2007, profesorul Michael Wigler de la laboratorul Cold Spring Harbor (CSHL) a observat că anumiţi copii autişti au o mică parte din genele de pe cromozomul 16 şterse. Sunt afectate 27 de gene în regiunea genomului numit 16p11.2.
Prin această amputaţie genetică, copiii moştenesc o singură copie a acestui grup de gene. Este variaţia genetică cea mai comună în cazul autismului, precizează autorii studiului. 'Am obţinut astfel mijloacele pentru a observa dacă schimbarea numărului de copii ale genelor găsite la copiii autişti provoacă simptomele', explică Alea Mills, profesor la CSHL şi principal autor al studiului.
Prin crearea unui model pe şoareci deveniţi autişti cu ajutorul tehnicilor de inginerie cromozomială, Alea Mills a arătat pentru prima dată cum moştenirea unui număr mai mic de copii ale acestor gene produce simptomele asemănătoare autismului de care suferă copiii.
Şoarecii manipulaţi genetic pentru a crea aceeaşi anomalie în zona cromozomului 16p11.2 şi anume amputarea grupului de gene corespondente la fiinţele umane a determinat o serie de comportamente asemănătoare cu manifestările clinice ale autismului la oameni. 
Astfel, 'şoarecii lipsiţi de acest grup de gene se comportau complet diferit faţă de şoarecii normali' subliniază Guy Horev, cercetător în echipa lui Alea Mills. Aceştia prezentau o mare parte din simptomele autismului: hiperactivitate, dificultăţi de adaptare la un mediu schimbat, somn dificil şi comportamente repetitive', mai precizează acelaşi cercetător.

marți, 7 iulie 2015

Autismul, risc mai mare decat se estimase intr-o familie deja afectata

Riscul ca un copil sa dezvolte autism este mai mare decat se credea pana acum cand unul dintre parinti sau mai multi dintre fratii sau surorile mai mari sunt deja afectati de acest sindrom complex, potrivit unei noi estimari.
Această probabilitate - estimată înaintea acestei cercetări a fi între 3 şi 10 % - este în realitate 18,7 %, arată un vast studiu internaţional efectuat de cercetători ai Universităţii Californiei din Davis şi de M.I.N.D. Institute care face parte din ea.
La băieţi, riscul de autism este mai mare - peste 26 % - şi depăşeşte 32 % dacă doi sau mai mulţi dintre fraţii lor mai mari sunt autişti.
Circa 80 % dintre toţi copiii autişti sunt băieţi, fapt confirmat în acest ultim studiu efectuat pe 664 copii în vârstă medie de opt luni la începutul cercetării şi din care două treimi au fost studiaţi înainte de vârsta de şase luni.
În familiile care au deja un copil suferind de autism, rata sindromului la fraţii săi şi surorile sale mai mici este de 20,1 %. Ea trece de 32,2 % dacă mai mulţi sunt autişti.
Doar 37 dintre participanţii la studiu intră în această ultimă categorie. 
Cercetătorii au urmărit participanţii până la vârsta de trei ani, când au fost testaţi pentru autism.
"Acesta este studiul cel mai extins întocmit vreodată despre fraţii şi surorile mai mici ale copiilor autişti", potrivit Dr Sally Ozonoff, profesor de psihiatrie şi de ştiinţe ale comportamentului în M.I.N.D. Institute şi principal autor al acestei cercetări.
"Niciun studiu până în prezent nu a pus în evidenţă un risc atât de ridicat de autism pentru aceşti copii", adaugă ea într-o comunicare ştiinţifică, apărută în ediţia on line a publicaţiei Journal Medical American Pediatrics.
Dintre cei 664 de participanţi, 132 de copii au fost diagnosticaţi ca afectaţi de "tulburări ale spectrului autistic" /TSA/, care regrupează autismul şi alte tulburări ale dezvoltării, în timp ce 54 au fost diagnosticaţi ca fiind autişti şi 78 - ca atinşi de o formă atenuată a acestui sindrom, precizează autorii acestei cercetări.
Ei subliniază de asemenea indicaţiile foarte nete ale rolului jucat de factorii genetici în dezvoltarea autismului, o tulburare complexă care afectează capacităţile copilului de a gândi, comunica, interacţiona social şi a învăţa.
Centrele federale americane de control şi prevenire a maladiilor /CDC/ estimează că autismul afectează un copil din 110 născuţi în prezent în SUA.

Autismul, tot mai raspandit in SUA

Unul din 88 de copii monitorizaţi în cadrul unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii /SUA/ suferă de autism sau de alte afecţiuni asociate, ceea ce înseamnă un record de când există statistici de acest fel, au indicat experţi americani în domeniul sănătăţii, citaţi de Reuters.
Estimările făcute publice de Centrul american pentru controlul şi prevenirea maladiilor /CDC/ indică o creştere cu 25% a acestor afecţiuni faţă de studiul precedent, datând din 2006, şi o dublare a numărului de cazuri faţă de 2002.
Susţinătorii persoanelor cu autism au folosit ocazia creată de acest anunţ pentru a cere intensificarea cercetărilor menite să identifice cauzele acestui sindrom şi înmulţirea serviciilor asigurate celor afectaţi.
Autismul este mult mai răspândit în rândul băieţilor decât al fetelor: unul din 54 tineri americani este afectat de autism sau tulburări asociate, de aproape cinci ori mai mult decât în cazul fetelor - un caz la 252.
Unii cercetători au ridicat problema dacă este vorba de o creştere reală sau statisticile reflectă doar un nivel ridicat de conştientizare a acestei probleme, care face ca în prezent părinţii şi profesorii să descopere în mai mare măsură simptomele autismului în rândul copiilor, comparativ cu generaţiile anterioare.
Asociaţiile de susţinere a celor afectaţi de autism admit că o parte importantă din noile cazuri descoperite se explică prin evoluţiile în ce priveşte diagnosticarea bolii.
Pentru a stabili dacă un copil suferă de autism sau de o afecţiune asociată, experţii contractaţi de CDC au examinat situaţiile şcolare şi medicale a copiilor de 8 ani din 14 state din SUA, cele 14 state în care operează Reţeaua de monitorizare a autismului şi dizabilităţilor de dezvoltare. De aceea, CDC subliniază că rata de răspândire a autismului stabilită în noul raport nu trebuie generalizată la ansamblul SUA.
Autismul şi afecţiunile asociate sunt caracterizate de simptome rezultate dintr-o dezvoltare atipică a creierului care duce la probleme de socializare, comunicare şi comportament.

Autismul este legat de o serie de anomalii fiziologice ale creierului

Copiii cu autism de varsta mica, au o anumita zona a creierului supradimensionata, zona in care isi au sediul numeroase functii psihice, printre care recunoasterea chipurilor si a emotiilor, dar si centrul fricii, conform unui studiu publicat de catre cercetatorii americani.
Cu ajutorul unei tehnici de obţinere a imaginilor prin rezonanţă magnetică s-a demonstrat că aşa-numitul complex amigdalian ( o structură a creierului) este mai dezvoltat la copiii între 2 şi 4 ani ce suferă de autism, susţin autorii studiului publicat în ultimul număr al revistei Archives of General Psychiatry.
"Autismul este o stare neurologic-comportamentală complexă, ce implică numeroase sisteme cerebrale, iar datele obţinute prin rezonanţă magnetică, măsura circumferinţei capului precum şi studiile postmortem indică faptul că un creier supradimensionat reprezintă o caracteristică a autismului" care începe să se manifeste la capătul primului an de viaţă, explică Dr Matthew Mosconi de la Universitatea din Carolina de Nord, unul dintre co-autorii studiului.
Cercetătorii au obţinut prin rezonanţă magnetică imagini ale creierului în cazul a 50 de copii autişti şi respectiv 33 de copii normali, cu rol de grup martor.
"Rezultatele indică faptul că creşterea masei complexului amigdalian se accelerează înainte de vârsta de 2 ani la copii suferind de autism, iar acest complex rămâne supradimensionat şi disproporţionat faţă de restul creierului în primii ani ai copilăriei.
Complexul amigdalian îndeplineşte un rol extrem de important în recunoaşterea chipurilor celorlalte persoane din jur şi în înţelegerea sentimentelor şi emoţiilor pe care acestea le exprimă, având o importanţă foarte mare în procesul de socializare şi învăţare prin imitare a felului în care sunt reprezentate diferitele sentimente şi stări (de bucurie, de triseteţe, de curiozitate, frică ş.a.m.d.) asociate comportamentului social, în primii ani de viaţă.

Charles Darwin ar fi suferit de autism

Celebrul naturalist britanic Charles Darwin, autorul controversatei teorii despre evoluţia şi originea speciilor, ar fi suferit de o formă de autism denumită sindromul lui Asperger, formă de autism ce este corelată cu creativitatea şi originalitatea de geniu, conform profesorului de psihiatrie Michael Fitzgerald de la Colegiul Trinity din Dublin, informează cotidianul The Telegraph.
Prof. Fitzgerald susţine că are argumente să creadă că Charles Darwin, care s-a născut la 12 februarie în urmă cu 200 de ani, suferea de o serie de tulburări de comportament ce se regăsesc descrise într-o formă aparte de autism, sindromul lui Asperger. El susţine această teză miercuri, cu ocazia unei conferinţe organizate de Colegiul Regal al Psihiatrilor din Marea Britanie.
"Se pare că aceleaşi gene care produc autismul şi sindromul lui Asperger, sunt responsbaile şi pentru un grad mare de creativitate şi originalitate", susţine prof Fitzgerald. "Faptul că suferea de sindromul lui Asperger i-a oferit lui Darwin capacitatea de a se concentra cu mult mai bine asupra activităţii sale, capacitatea de a persevera şi de a observa nişte detalii care altfel i-ar fi scăpat, precum şi energia de a-şi dedica întreaga viaţă unui domeniu şi independenţa şi distanţarea critică faţă de felul în care a fost tratat acest domeniu până la el", a mai explicat psihiatrul britanic.
Semnele acestui tip de autism ar fi fost vizibile încă din copilăria lui Darwin, marele om de ştiinţă fiind un copil însingurat. Prof Fitzgerald susţine că imaturitatea sa emoţională şi frica de intimitate s-au extins din copilărie spre perioada de maturitate. Marelui naturalist nu-i plăcea să socializeze şi prefera în schimb să se plimbe îndelung, singur, respectând acelaşi traseu zi de zi. A corespondat aproape cu compulsivitate, însă aceste scrisori erau impersonale, dedicate exclusiv cercetării ştiinţifice, fiind "dezbrăcate" de orice formă de adresare socială, personală.
Darwin a fost şi un colecţionar obsesiv de-a lungul vieţii sale. Dacă în copilărie strângea insecte şi scoici, la maturitate a devenit obsedat de chimie şi de gadgeturile tehnice ale vremii sale.
"Darwin a avut o capacitate imensă de observaţie, de introspecţie şi de analiză. Încă din adolescentă avea capacităţi excelente de catalogare şi sistematizare. Avea o memorie vizuală excelentă. Era un om cu un comportament obsesiv-compulsiv şi care ţinea cu religiozitate să-şi respecte rutina zilnică", a mai susţinut respectatul psihiatru britanic.

Un tratament experimental permite reducerea tulburarilor de autism la soareci


Un tratament experimental a dus la reducerea a două din cele trei mari tulburări produse de autism la şoarecii de laborator - comportamentele repetitive şi lipsa socializării, arată un studiu promiţător desfăşurat în Statele Unite, publicat şi menţionat de AFP.
Un tratament experimental permite reducerea tulburărilor de autism la şoareci
Molecula numită GRN-529, pusă la punct de grupul farmaceutic american Pfizer, vizează glutamatul, principalul neurotransmiţător prezent în creier, cu rol cheie în activarea neuronilor, celulele cerebrale.
Cercetătorii, al căror studiu a apărut în revista medicală americană Science Translational Medicine, sunt de părere că această moleculă acţionează asupra unui receptor specific glutamatului, scăzând acţiunea lui asupra neuronilor. Molecula face în prezent obiectul unui experiment clinic, pe pacienţi care suferă de sindromul X fragil (SXF), prima cauză a retardului mental ereditar, care prezintă unele asemănări cu tulburările spectrului autistic. 
'Rezultatele experimentelor pe şoareci sugerează faptul că se poate concepe o strategie constând în dezvoltarea unui singur tratament pentru simptome multiple', explică Jacqueline Crawley de la Institutul naţional american pentru sănătate mentală. 'Multe cazuri de autism sunt provocate de mutaţii în genele care controlează procese în curs de dezvoltare, cum ar fi formarea şi maturizarea sinapselor care fac legătura între neuroni', adaugă ea.
'Dacă deficienţele conexiunilor între neuroni nu sunt structurale, principalale tulburări autistice ar putea fi tratate cu medicamente', consideră cercetătoarea.
Ca şi copiii autişti, şoarecii de laborator, modificaţi genetic ca să prezinte simptome similare, comunică mai puţin între ei şi au comportamente repetitive, petrecând mult timp cu propria toaletă. Acest tip de comportament a fost mai redus la şoarecii injectaţi cu GRN-529. 
Numărul cazurilor de autism a crescut evident în Statele Unite în ultimul deceniu, potrivit cifrelor oficiale publicate în martie. Astfel, numărul cazurilor diagnosticate la copii a crescut cu 23% din 2006 în 2008, ajungând în medie la unul la 88, faţă de unul la 110 înainte. Fenomenul se explică parţial şi printr-o îmbunătăţire a depistării lor.