joi, 30 iulie 2015

Avem de cinci ani lege pentru persoanele cu autism, nu insa si norme metodologice de aplicare

Deşi de cinci ani există legea privind persoanele cu tulburări de autism, nici până în prezent nu au fost elaborate normele metodologice pentru aplicarea ei, astfel că nu există bază legală pentru acoperirea cheltuielilor cu terapiile de care beneficiază aceste persoane, a declarat senatorul UDMR Biro Rozalia. 
'Legea 151 din 2010 se referă la servicii specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale, adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist.
Practic, însă, nu avem cum să aplicăm legea şi să solicităm acoperirea unor cheltuieli în ce priveşte terapiile pentru aceste persoane', a subliniat, într-o conferinţă de presă, Rozalia Biro. 
Conform acesteia, îngrijirile lunare pentru un copil cu asemenea tulburări se ridică la cel puţin o mie de lei şi la două sau trei mii de lei pentru un adult. 
În calitate de preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR a declarat joi, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, că fenomenul cunoaşte o creştere alarmantă. 
Integrarea persoanelor cu autism
Potrivit lui Biro, în ţara noastră "nu există statistici clare" privind acest fenomen, însă la nivel mondial, acestea arată că, dacă în urmă cu trei-patru ani, din 160 de nou-născuţi, unul era depistat cu tulburări de autism, mai recent frecvenţa a crescut, la un caz din 80. 
'Este un fenomen într-o creştere alarmantă. Trebuie să vorbim despre ei, pentru că avem foarte mult de făcut, atât în domeniul conştientizării societăţii, cât şi în a identifica precoce aceste tulburări, dar şi de a găsi soluţii pentru cei care înaintează în vârstă şi devin şcolari şi adulţi', a spus senatorul UDMR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu