duminică, 12 iulie 2015

Roboterapia, metoda de tratare a copiilor cu autism din Cluj. Robotii interactioneaza in functie de reactiile micutilor

Se intampla deja la Cluj, unde atat copiii, cat si robotii invata unii de la ceilalti cum sa socializeze, sa cante, sa multumeasca ori sa danseze. La finalul proiectului platit din fonduri europene, robotii vor deveni autonomi si vor putea fi luati acasa de catre copii.
Sedinta de roboterapie de la centrul de autism din Cluj este in plina desfasurare. Nao il fascineaza pe baiatul de 5 ani care sufera de autism. 
Studiile au dovedit ca tinerii sunt mult mai atenti la informatiile primite din mediul tehologic, comparativ cu cele comunicate de psihologi.
Cristina Costescu, cercetator: "Informatiile pe care acesti roboti le ofera sunt simplificate si sunt predictibile. un copil cu autism stie la ce sa se astepte din partea robotului."
Iar pentru micii pacienti, robotii sunt de-a dreptul captivanti.
Laura Borza, terapeut: "A cerut sa il vada, este linistit in preajma lui. Ma asteptam la inceput sa fie speriat, dar chiar a fost foarte linistit si foarte incantat."
Odata cu elevul, invata si Nao ce trebuie sa faca. Deocamdata robotul primeste comezile de pe un calculator in functie de reactiile pe care copilul le are dupa fiecare sarcina indeplinita.
Ana Maria Ciobanu, operator: "Daca a facut bine, programam robotul sa zica bravo, iar daca nu face bine zice mai incearca "
Daca acum robotelul este controlat de un operator care ii dicteaza comenzile, in viitor, Nao va reusi sa interactioneze cu micul lui stapan doar prin intermediul informatiei inregistrate in memorie. Astfel, terapia se va putea face foarte bine la copil acasa.
Profesor universitar doctor Daniel David, coordinator proiect: "Miza acestui grant este sa producem o noua generatie de roboti terapeutici. Operatorul sa nu mai fie implicat, iar in anumite sarcini sa nu mai fie implicat nici terapeutul daca lucrez cu un copil cu autism." 
In urma cu 4 ani, Probo, un alt robotel creat la Cluj, i-a ajutat in tratament pe mai bine de 100 de copii cu autism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu