marți, 7 iulie 2015

Un tratament experimental permite reducerea tulburarilor de autism la soareci


Un tratament experimental a dus la reducerea a două din cele trei mari tulburări produse de autism la şoarecii de laborator - comportamentele repetitive şi lipsa socializării, arată un studiu promiţător desfăşurat în Statele Unite, publicat şi menţionat de AFP.
Un tratament experimental permite reducerea tulburărilor de autism la şoareci
Molecula numită GRN-529, pusă la punct de grupul farmaceutic american Pfizer, vizează glutamatul, principalul neurotransmiţător prezent în creier, cu rol cheie în activarea neuronilor, celulele cerebrale.
Cercetătorii, al căror studiu a apărut în revista medicală americană Science Translational Medicine, sunt de părere că această moleculă acţionează asupra unui receptor specific glutamatului, scăzând acţiunea lui asupra neuronilor. Molecula face în prezent obiectul unui experiment clinic, pe pacienţi care suferă de sindromul X fragil (SXF), prima cauză a retardului mental ereditar, care prezintă unele asemănări cu tulburările spectrului autistic. 
'Rezultatele experimentelor pe şoareci sugerează faptul că se poate concepe o strategie constând în dezvoltarea unui singur tratament pentru simptome multiple', explică Jacqueline Crawley de la Institutul naţional american pentru sănătate mentală. 'Multe cazuri de autism sunt provocate de mutaţii în genele care controlează procese în curs de dezvoltare, cum ar fi formarea şi maturizarea sinapselor care fac legătura între neuroni', adaugă ea.
'Dacă deficienţele conexiunilor între neuroni nu sunt structurale, principalale tulburări autistice ar putea fi tratate cu medicamente', consideră cercetătoarea.
Ca şi copiii autişti, şoarecii de laborator, modificaţi genetic ca să prezinte simptome similare, comunică mai puţin între ei şi au comportamente repetitive, petrecând mult timp cu propria toaletă. Acest tip de comportament a fost mai redus la şoarecii injectaţi cu GRN-529. 
Numărul cazurilor de autism a crescut evident în Statele Unite în ultimul deceniu, potrivit cifrelor oficiale publicate în martie. Astfel, numărul cazurilor diagnosticate la copii a crescut cu 23% din 2006 în 2008, ajungând în medie la unul la 88, faţă de unul la 110 înainte. Fenomenul se explică parţial şi printr-o îmbunătăţire a depistării lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu