marți, 7 iulie 2015

Autismul este legat de o serie de anomalii fiziologice ale creierului

Copiii cu autism de varsta mica, au o anumita zona a creierului supradimensionata, zona in care isi au sediul numeroase functii psihice, printre care recunoasterea chipurilor si a emotiilor, dar si centrul fricii, conform unui studiu publicat de catre cercetatorii americani.
Cu ajutorul unei tehnici de obţinere a imaginilor prin rezonanţă magnetică s-a demonstrat că aşa-numitul complex amigdalian ( o structură a creierului) este mai dezvoltat la copiii între 2 şi 4 ani ce suferă de autism, susţin autorii studiului publicat în ultimul număr al revistei Archives of General Psychiatry.
"Autismul este o stare neurologic-comportamentală complexă, ce implică numeroase sisteme cerebrale, iar datele obţinute prin rezonanţă magnetică, măsura circumferinţei capului precum şi studiile postmortem indică faptul că un creier supradimensionat reprezintă o caracteristică a autismului" care începe să se manifeste la capătul primului an de viaţă, explică Dr Matthew Mosconi de la Universitatea din Carolina de Nord, unul dintre co-autorii studiului.
Cercetătorii au obţinut prin rezonanţă magnetică imagini ale creierului în cazul a 50 de copii autişti şi respectiv 33 de copii normali, cu rol de grup martor.
"Rezultatele indică faptul că creşterea masei complexului amigdalian se accelerează înainte de vârsta de 2 ani la copii suferind de autism, iar acest complex rămâne supradimensionat şi disproporţionat faţă de restul creierului în primii ani ai copilăriei.
Complexul amigdalian îndeplineşte un rol extrem de important în recunoaşterea chipurilor celorlalte persoane din jur şi în înţelegerea sentimentelor şi emoţiilor pe care acestea le exprimă, având o importanţă foarte mare în procesul de socializare şi învăţare prin imitare a felului în care sunt reprezentate diferitele sentimente şi stări (de bucurie, de triseteţe, de curiozitate, frică ş.a.m.d.) asociate comportamentului social, în primii ani de viaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu