joi, 30 iulie 2015

Modificari la pachetul de servicii medicale pentru autism

Noutati legate de kinetoterapia de grup sau pe aparate, dar si de numarul de puncte acordate pentru serviciile conexe actului medical! Si nu sunt singurele vesti bune pentru persoanele cu autism – vezi detalii de la cea de-a patra editie a Conferintei Internationale ABA.
”In noul contract-cadru apar elemente de noutate, cerute de asociatii. (…) se vor acorda servicii de kinetoterapie de grup sau pe aparate si am crescut numarul de puncte acordate pentru servicii conexe. Anul trecut, una din marile discutii era decontarea screening-ului, acum contractul-cadru prevede decontarea screening-ului, dar este adevarat ca trebuie urmarita aplicarea lui în cabinete. Totul trebuie început cu screening-ul precoce, acum exista cadrul formal si sper ca medicii de familie sa-l puna în aplicare”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care a participat la manifestare, alaturi de peste 450 de oficiali, medici si parinti.
Principalele modificari la pachetul de servicii medicale pentru autism
Prin hotararea de guvern 205/ 2015 de modificare a H.G. 400/ 2014 publicata pe 1 aprilie 2015 în Monitorul Oficial, la serviciile de sanatate conexe actului medical dedicate copilului diagnosticat cu tulburari din spectrul autist (consiliere psihologica clinica si psihodiagnostic, psihoterapia copilului si familiei, consiliere/ interventie de psihopedagogie speciala — logoped), se adauga serviciile de kinetoterapie individuala, de grup si pe aparate speciale la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrica.
Conform Anexei 8, articolul 3, alin. (2), ”punctajul aferent serviciilor de sanatate conexe actului medical care pot fi raportate, pentru unul sau mai multi asigurati indiferent de tipul serviciului conex, de medicul de specialitate care le-a solicitat nu poate depasi 90 de puncte în medie pe zi, cuvenite celui/ celor care le presteaza, reprezentand servicii conexe, cu exceptia medicului de specialitate psihiatrie pediatrica pentru care punctajul nu poate depasi 150 de puncte în medie pe zi”.
Despre autism: a fost elaborata testarea pe baza screening-ului
Mihaela Ungureanu, secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati a prezentat noua strategie elaborata de institutia pe care o conduce: ”Strategia Societate fara Bariere 2015-2020 este construita cu sprijinul ONG-urilor si persoanelor cu dizabilitati, principiul fiind Nimic pentru noi, fara noi. Cu scopul cresterii calitatii vietii, unul dintre obiectivele cheie ale strategiei este asigurarea identificarii si interventiei timpurii”.
Directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, Ileana Botezat-Antonescu, a coordonat grupul interministerial de formulare a normelor pe legea privind autismul si a oferit participantilor informatii noi despre stadiul aprobarii: proiectul se afla la Casa Nationala de Asigurari pentru ca este nevoie de o armonizare a acestor norme cu pachetele de servicii elaborate în noul contract cadru.
Ramona Gheorghe, medic specialist a explicat traseul decontarii: ”Pentru ca un copil cu tulburare sa fie diagnosticat este nevoie ca cineva sa se îngrijoreze — acesta poate fi parintele, medicul de familie sau medicul pediatru. Sunt bucuroasa ca a fost elaborata testarea pe baza screening-ului, un instrument extrem de usor de aplicat în cabinet astfel încat parintele îngrijorat sa fie orientat catre medicul specialist. Elaborarea diagnosticul este o munca de echipa în care mediculul psihiatru de copii încheie cercul si pune diagnosticul, dar din aceasta echipa fac parte si psihologul clinician care face psihodiagnosticul si psihoterapeutii care fac recuperarea”.
”Un copil cu autism are nevoie de cel putin 4 ore de terapie pe zi”
Anca Dumitrescu, primul specialist roman acreditat BCBA, a coordonat discutia despre formarea personalului implicat în recuperarea persoanelor cu autism: ”Un copil cu autism are nevoie de cel putin 4 ore de terapie pe zi, prin urmare este foarte importanta pregatirea psihologilor. Este important sa existe un master în ABA, singura metoda dovedita stiintific ca are impact în recuperare”.
Profesorul universitar Doru-Vlad Popovici, directorul Departamentului de Psihopedagogie Speciala, Facultatea de Psihologie si stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti, a vorbit despre formarea specialistilor la nivel local: ”La putine universitati din afara exista un master dedicat pregatirii specialistilor în autism, însa speram ca împreuna cu Asociatia Help Autism sa dezvoltam un curs de formare acreditat la Colegiul Psihologilor din Romania la care vor preda atat specialistii Departamentului de Psihopedagogie Speciala, cat si terapeutii asociatiei”.
Neil Martin, director al Departamentului Dezvoltare Internationala, BACB (Behavior Analyst Certification Board), a mentionat ca sunt 2000 de terapeuti ABA acreditati la nivel international, cei mai multi sunt în SUA: ”În Romania sunt 15 specialisti acreditati BACB, o garantie a profesionalismului în domeniu”.
Neil Martin si Christos K. Nikopoulos alaturi de alti 5 lectori din America, Marea Britanie si Norvegia vor prezenta noutatile în domeniu în cele trei zile ale conferintei cu scopul formarii continue a specialistilor din Romania.
A patra editie a conferintei dedicata analizei aplicate a comportamentului (ABA) Conferinta Internationala ABA are loc în acest weekend la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti si gazduieste sapte lectori straini din Marea Britanie, Norvegia si SUA, alaturi de 20 lectori romani — psihologi, psihiatri, logopezi si medici specialisti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu