joi, 25 februarie 2016

Hotararea unei instante din Italia spune ca autismul a fost provocat de vaccinul ROR. De apel ati aflat?

„Sentinţă dată în Italia: vaccinul ROR cauzează autism” este o știre apărută în 2012 mai mereu amintită de părinții care refuză să-și vaccineze copiii cu acest vaccin.
Insa din 2012 până în 2015 s-a mai schimbat ceva cu această sentință, a avut loc un apel. Ei bine, Ministerul Sănătății din Italia a atacat această decizie, iar pe 13 februarie 2015 s-a dat o decizie definitivă.
Procesul din Rimini
Dar să începem cu procesul inițial. În 2012 familia lui Valentino Bocca câștigă compensații financiare într-un proces în care au acuzat faptul că vaccinul ROR le-a cauzat autism copilului. Ei au fost reprezentați de avocatul Luca Ventaloro, membru al unei asociații din Italia, COMILVA (Coordonarea mișcării italiene pentru libertatea vaccinării). În acest proces de la Tribunalul din Rimini Luca Ventaloro folosește ca argumentare un studiu care arată faptul că vaccinul ROR provoacă anumite probleme intestinale, care apar în mod frecvent și la copiii din spectrul autismului. Ceea ce trebuie să știm despre acest studiu este că a fost publicat în 1998 de fostul doctor britanic Andrew Wakefield, ca apoi să fie retras în urma unor investigații jurnalisticie și medicale prin care se dovedise că Andrew Wakefield falsificase analizele medicale, făcuse investigații medicale inutile și că avea interese privind retragerea vaccinului ROR, fiind implicat în dezvoltarea unor vaccinuri concurente, dar și apărând și ca expert în procese intentate de părinții britanici. Tribunalul din Rimini a acceptat totuși acest studiu ca probă deși scrie mare cu roșu în revista medicală The Lancet: RETRACTED.
În acest proces mai apare de partea familiei Bocca și un expert medical Dr. Massimo Montinari. Ar fi trebuit să fie o voce puternică în comunitatea științifică privind autismul, să fi contribuit considerabil în cercetarea privind cauzalitatea pozitivă dintre vaccinuri și autism și, când am căutat pe PubMed, indexul studiilor medicale publicate, numele lui nu apare nicăieri. În schimb am găsit că a scris o carte „Autismul – vaccinurile printre cauzele bolii” dar și, țineți-vă bine, faptul că deține cura care vindecă autismul. Cum aceasta este o descoperire revoluționară, prețul nu poate fi unul modic: 300 Euro prima ședință, urmate de câteva ședințe (cam 10) la prețul de 250 Euro, dar și de vânzarea de „medicamente” făcute de el la un preț de vreo 2000 Euro. Modic. Oamenii au înțeles că sunt cam trași pe sfoară și că un alt scop al doctorului e să se lase convinși să meargă în procese împotriva vaccinului ROR, așa că unii au depus plângeri la poliție pentru înșelăciune. Î
În condițiile acestea Ministerul Sănătății contestă decizia Tribunalului din Rimini.
Apelul la Curtea de Apel din Bologna
Având în vedere că în anul 2012 se știa deja despre retragerea studiului lui Wakefield și că până atunci se făcuseră multe alte studii privind cauzalitatea dintre vaccinul ROR și autism era normal ca Ministerul Sănătății din Italia, cel care trebuia să plătească despăgubirile familie Bocca, să facă apel.
d90012c17d470b521896314437f6c493Pe 13 februarie 2015 s-a publicat decizia acestui apel iar aceasta constă în faptul că se respinge decizia Tribunalului din Rimini. Curtea de Apel l-a numit ca expert pe dr. Vittorio Lodi care a explicat (1, 2) că studiul lui Wakefield, citat de expertul familiei, dr. Montinari, a fost unul fraudulos și discreditat de comunitatea științifică, că există dovezi medicale solide care arată că nu există o cauzalitate în ROR și autism și că nu e suficient să existe doar corelația temporală dintre administrarea vaccinului și apariția primelor simptome ale autismului. El amintește că unul din argumentele primului tribunal nu are logică. se afirmă în acea decizie că în absența oricăror alte posibile cauze singura cauza rămâne vaccinul ROR, asta în condițiile în care există alte cauze posibile: genetice sau faptul că Valentino Bocca a fost născut prematur.
Avocatul familiei Bocca a anunțat că va contesta această decizie la Curtea Supremă, dar conform unui profesor în drept, Dorit Rubinstein Reiss din SUA, sunt slabe șanse să fie acceptat, pentru că prima curte a ignorat dovezile existente, a ignorat faptele.
Concluzie
A existat un proces în Italia prin care s-au acordat despăgubiri unui copil cu autism pe baza legăturii cauzale dintre vaccinul ROR și autism, dar a mai existat și un apel la acest proces prin care s-a demonstrat că prima curte a luat decizia pe baza unor dovezi frauduloase. Mișcarea antivaccinare va continua să prezinte decizia primului proces ca dovada supremă pentru tine să nu-ți vaccinezi copilul cu ROR. Olivia Steer, care se proclamă „jurnalist independent pe probleme medicale”, va continua să facă afirmații pompoase de genul „cei care uita trecutul sînt condamnați să-l repete”, așa cum a comentat recent această știre, ceea ce demonstrează nu numai că nu știe ce înseamnă jurnalismul, cu atât mai puțin și cel medical, ci și că singurul ei scop e să distorsioneze informația, să o modeleze după crezul ei și nu să-și modeleze crezul după dovezile existente. Jurnalismul de acest tip e malefic: vaccinul ROR protejează împotriva unor boli potențial fatale, iar Olivia Steer și mișcarea antivaccinare nu fac decât să lase copii neprotejați, să apară decese prevenibile printr-un simplu vaccin.

Terapie cu ajutorul cailor pentru copiii diagnosticati cu autism, ADHD sau sindrom Down

Copii bolnavi cu diagnostice precum autism, ADHD, sindrom Down, deficienţe locomotorii sau logopedice sunt trataţi cu succes la Centrul de Recuperare şi Agrement prin Călărie din satul Leorinţ, judeţul Alba. Proiectul iniţiat de Csilla şi Csaba Balogh a devenit unul de referinţă în acest domeniu la nivel naţional.
Copii cu deficienţe din Transilvania, dar şi din Bucureşti sunt aduşi de părinţi în satul Leorinţ, comuna Rădeşti, pentru a beneficia de acest tratament revoluţionar, recuperarea cu ajutorul cailor. Familia Balogh are şase cai incluşi în acest proiect, care au fost antrenaţi special pentru a face faţă tratamentului şi exerciţiilor la care sunt supuşi copiii care ajung aici.
Proiectul a fost iniţiat în urmă cu trei ani şi, ulterior, a fost dezvoltat printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 200.000 de euro. Csilla Balogh este logoped iar soţul acesteia, psihoterapeut. Ambii au tratat sute de pacienţi din toată ţară şi au obervat că mulţi copii care s-au născut cu diverse afecţiuni se simt mult mai bine în preajma animalelor şi chiar evoluează pozitiv în tratamentul unor boli.
Csilla este logoped la Şcoala Gimnazială “Axente Sever” din Aiud. A lucrat cu copii cu dizabilităţi, cu sindrom Down şi autism, în cabinet, însă întotdeauna şi-a dorit să-i ajute mai mult, la un alt nivel. Pe lângă cei doi, la centru mai sunt angajaţi doi pedagogi de recuperare, un psiholog, un îngrijitor de animale şi un PR. Iar dacă la început efectuau şedinţe cu doar 5 copii cu dizabilităţi, în prezent peste 60 de copii din toată ţara ajung la Leorinţ pentru terapie, agrement şi gimnastică pe cal.
646x404“Aici încercăm să le facem viaţa mai frumoasă, să vadă viaţa şi din alt unghi, nu doar din acela de imposibilitate, de marginalizare. Să iasă şi ei în evidenţă. Prin evenimentele pe care le organizăm reuşim ca aceşti copii să fie acceptaţi de către ceilalţi. În urma terapiei, copiii devin mult mai curajoşi, au încredere în ei. În primul rând, noi avem în vedere ca aceştia să fie independenţi. Aşa cum ajung să ia hotărâri pe cal, încep să ia decizii şi în viaţă“, spune Csilla Balogh pentru ziarulunirea.ro. Astfel s-a ajuns ca unii dintre copiii care au ajuns aici să spună primul cuvânt din viaţa lor pe cal, în timpul activităţilor terapeutice. ”Tratamentul îi ajută şi pe copiii cu autism care se acomodează foarte greu într-un mediu nou, îi ajută şi pe copiii cu tetrapareză fiindcă aici sunt independenţi şi îi ajută şi pe copiii sănătoşi care au probleme emoţionale. Orice am făcut ne-am gândit la aceşti copii”, afirmă Csilla Balogh.
646x404 (1)”În momentul în care se urcă pe cal se transformă total, devin mai încrezători, iau decizii mai liniştiţi, se vede că stima de sine creşte, se simt ca ceilalţi copii care nu au o anumită dizabilitate”, spune Emanuela Lazăr, pedagog la centrul de agrement şi recuperare. Centrul de la Leorinţ a fost dezvoltat cu ajutorul unui proiect finanţat din fonduri europene la care s-a colaborat cu Consiliul Judeţean Alba. Banii au fost utilizaţi pentru a construi un grajd pentru animale, achiziţia de echipamente, salarii, precum şi organizarea unor seminarii pe tema terapiei prin călărie. La centrul de la Leorinţ se poate practica şi călăria de agrement şi pot fi, de asemenea, urmate cursuri de gimnastică pe cal. O şedinţă de 30 de minute la toate cele trei categorii de activităţi costă 40 de lei.
Efectele pozitive ale călăriei pedagogice
646x404 (2)Călăria pedagogică sau terapia cu ajutorul unui cal implică aşezarea copilului pe cal si răspunsul acestuia la cele trei mişcări de legănare ale calului. Activitatea se desfăşoară în locuri special amenajate pentru terapie sub îndrumarea specialiştilor în domeniul logopediei şi pedagogiei de recuperare şi urmăreşte dezvoltarea proceselor cognitive (atenţia, limbajul, memoria, gândirea, imaginaşia şi creativitatea). Terapeutul analizează răspunsul călăreţului şi direcţionează mişcările pentru a obţine obiectivele urmărite. Pentru tratament este nevoie de recomandarea şi aprobarea medicului.
Terapia este recomandată în cazul următoarelor afecţiuni: autism, depresii, tulburări de comportament, tulburări de vedere, tulburări de creştere, tulburări de învăţare, tulburări emoţionale, sindrom Down, hemipareze, afecţiuni ortopedice, afecţiuni neurologice, distrofie musculară. Efectele pozitive ale călăriei pedagogice sunt atât fizice, cât şi psihice şi sociale. Din punct de vedere fizic, mişcările calului se propagă asupra călăreţului astfel: muşchii se fortifica; echilibrul, coordonarea, deprinderile se îmbunătăţesc; respiraţia este mai profundă; spasticitatea se reduce; atenţia creşte. Psihic, călăria determină creşterea încrederii în sine, dezvoltă răbdarea, controlul emoţional şi autodisciplina. Social, terapia duce la independenţă şi integrare socială. (Sursa fotografiilor: facebook - Asociaţia Centrul de Tratament şi Recuperare prin Călărie Leorinţ)

Vaccinul produs de firma Glaxo provoaca autism!


Vaccinul "Infanrix Hexa”, este un vaccin hexavalent, administrat in primul an de viata. Vaccinul este de a „proteja” copiii de poliomielita, difterie, tetanos, hepatita B, tusea convulsiva si Haemophilius. Si Vaccinul contra rujeolei produs de firma Glaxo provoaca autism!
Vaccinarea „de rutina”, cum este ea denumita de catre medicii „specialisti”, i-a cauzat autism unui copil, dar pe langa asta, i-a provocat si leziuni permanente ale creierului, asa cum dezvaluie documentele judiciare, potrivit site-ului Your News Wire.
In Italia, ca si in SUA, exista un program national de compensare a persoanelor prejudiciate sau mai bine zis imbolnavite de catre corporatiile farmaceutice, in urma vaccinarilor obligatorii si recomandate. Acest program de compensare este un praf in ochi, caci prin asta „se pune batista pe tambal”, cum spune o vorba romaneasca, caci nimic nu se intampla, corporatiile farmaceutice, facandu-si treaba, asa cum o arata realitatea, in continuare.
Copilul a primit trei doze de vaccin produs de corporatia, GlaxoSmithKline’s (GSK), cea care a pierdut si un proces celebru, despre care o sa vedeti imediat. Vaccinul produs de GSK, „Infanrix Hexa”, este un vaccin hexavalent, administrat in primul an de viata.
Aceste doze i-au fost administrate din martie pana in octombrie 2006. Vaccinul are rolul de a „proteja” copiii de poliomielita, difterie, tetanos, hepatita B, tusea convulsiva si Haemophilius tip gripal B. In plus, fata de aceste antigene, vaccinul in sine contine o doza susbstantiala de mercur (Timerosal), aluminiu, diferiti adjunvanti, precum si alte ingrediente deosebit de toxice, ale caror efecte le vedem demonstrate chiar de Instanta. Copilul a dezvoltat autism dupa ce a primit a treia doza.
Cand parintii au prezentat o cerere de despagubire, pe care au trimis-o la Ministerul Sanatatii, asa cum se procedeaza in astfel de cauze, iar Ministerul Sanatatii le-a respins-o. Prin urmare, familia a dat in judecata Ministerul Sanatatii, iar cazul s-a aflat intr-o instanta de jurisdictie generala, o forma juridica ce nu exista in aceeasi forma si in SUA.
Decizia Curtii: Mercurul si aluminiul din vaccin provoaca autism !
Pe baza marturiilor medicilor de specialitate care au vorbit despre acest adevar, dar si a toxicologilor, Instanta, a concluzionat ca, copilul a suferit de autism si leziuni ale creierului din cauza substantelor neurotoxice cum ar fi cele mentionate mai sus (mercur, aluminiu).
De asemenea, Instanta, a observat ca vaccinul „Infanrix Hexa”, continea thimerosal, acum interzis in Italia din cauza neurotoxicitatii sale. Presedintele completului de judecata, Nicola Di Leo, a luat in seama si o proba, care este un raport de 1271 de pagini, tinut secret de catre corporatia GlaxoSmithKline’s.
Acest document a furnizat dovezi naucitoare despre efectele adverse ale vaccinurilor, inclusiv cateva cazuri care au dezvoltat autism in urma vaccinarii. Ca si in multe alte tari dezvoltate, guvernul, compenseaza familiile in cazul vatamarii din urma vaccinarii. Astfel, insasi Instanta de judecata, s-a aratat surprinsa de faptul ca GSK, nu se preocupa absolut deloc de efectele adverse ale vaccinurilor. Bineinteles, pe acestia ii intereseaza doar profitul !
In raportul final la pagina 9 se recunoaste faptul ca vaccinul „Infanrix Hexa”, continua sa fie extrem de periculos, chiar daca GSK, a inceput sa recunoasca indirect acest adevar si anume efectele secundare cum ar fi: anemie hemolitica, cianoza, boala Kawasaki, probleme neurologice, encefalita si encefalopatie, hematochezie, reactii alergice si nu in ultimul rand deces !
Ministerul Sanatatii, nedorind sa accepte acest adevar, a intentat recurs, care va dura, probabil, cativa ani, iar rezultatul acestuia poate fi incert.
Si Vaccinul impotriva rujeolei (MMR) provoaca autism !
Intr-o alta decizie judecatoreasca, la data de 23 mai 2012, judecatorul, Lucio Ardigo, de la un tribal italian, a deliberat o astfel de hotarare similara cu cea de acum, constatand in urma administrarii probelor judiciare ca vaccinul impotriva rujeolei (MMR), a cauzat autismul unui copil. Ca si in cazul de fata, Ministerul Sanatatii, a refuzat orice cerere de compensatie a familiei, iar acestia s-au adresat Instantei, care in cele din urma le-a dat castig de cauza.
De asemenea, presa italiana s-a ocupat de acoperirea acestui scandal.
In acest caz, un baiat in varsta de 15 luni, a primit vaccinul MMR, la data de 26 martie 2004. El a dezvoltat apoi imediat probleme intestinale si de alimentatie, si a primit un diagnostic dur: autism ! Instanta a constatat ca baiatul a fost imbolnavit din cauza vaccinarii cu trivalent MMR. Decizia aceasta a demascat pur si simplu toate minciunile propagandistice pro vaccinare in Italia, avand efect in toate colturile lumii, unde s-a vorbit despre asta.
Deciziile judecatoresti demonstreaza adevarul crud despre unele vaccinuri aflate pe piata!
Aceste decizii judecatoreste din Italia, nu fac decat sa „sparga” dezbaterea fierbinte dintre adeptii vaccinarii si cei ce se opun vaccinarii, dar si dezbaterea cu privire la autismul produs de vaccinuri. Deciziile judecatoresti sunt izbitoare, deoarece ele nu numai ca gasesc o legatura de cauzalitate vaccin -> autism, dar ele anuleaza si deciziile Ministerului Sanatatii din Italia.
Si luate impreuna, deciziile judecatoresti constata ca atat MMR (vaccinul impotriva rujeolei) si un hexavalent thimerosal impreuna cu aluminiul declanseaza autismul. Aceste decizii judecatoresti sunt o victorie a adevarului despre vaccinuri si de acum incolo persoanele ce se opun vaccinarii vor avea argumente destul de temeinice pe care sa le prezinte.

Pana in 2025 unul din doi copii ar putea avea autism. Care este cauza?


"Copiii de azi sunt mai bolnavi decat erau o generatie in urma. De la cazurile de cancer in copilarie, la autism, malformatii congenitale si astm bronsic, o gama larga de boli si tulburari sunt in crestere. Evaluarea noastra pe baza celor mai recente studii stiintifice lasa putin loc de indoiala; pesticidele sunt un factor cheie al acestei tendinte sumbre", se specifica in urma cu doi ani intr-un raport al Pesticide Action Network America de Nord (PANNA).
Datele arata ca in SUA, in 1975, unul din 5000 de copii dezvolta autismul; in 1985, rata a fost de 1 la fiecare 2.500; in 1995, a fost de 1 la fiecare 500, in 2005 a fost de 1 la fiecare 166 si astazi este de aproximativ 1 la fiecare 68 de copii. Ingrijorarea a cuprins lumea stiintifica care cauta sa descopere cauza acestei explozii de imbolnaviri. Cercetarile continua pe acest subiect, tot mai multe indicand faptul ca autismul depaseste cu mult doar genetica si ca ar trebui luati in considerare factori multipli (cum ar fi toxinele din mediu, medicamente, etc.). "E timpul sa cautam factorii de mediu responsabili pentru cresterea remarcabila a ratei de autism in California", crede Irva Hertz-Picciotto, profesor de epidemiologie la Universitatea din California.
Sunt suficiente probe care indica faptul ca pesticidele agricole (printre multe alte toxine de mediu) ar putea juca un rol important in cresterea rapida a imbolnavirilor de autism in ultimele decenii. Si dr. Stephanie Seneff, un cercetator de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), trage un semnal de alarma in acest sens, precizand in cadrul unui eveniment ca: "pana in 2025, unul din doi copii va fi autist". Seneff a prezentat diapozitive care arata o legatura foarte stransa intre utilizarea erbicedelor comercializate de gigantul Monsanto (avand ca ingredient activ glifosatul) asupra culturilor de porumb si soia si ratele de crestere a autismului.
Desi graficele prezinta o corelatie uluitoare, ele nu dovedesc ca cresterea autismului este direct cauzata de utilizarea glifosatului. Pe de alta parte, avem o multime de informatii si de cercetati disponibile care sugereaza ca acesta ar putea fi un factor demn de luat in seama. Si dr. Seneff sustine ca este. Pesticidele au fost legate de numeroase boli, de la Parkinson, Alzheimer, cancer si autism. Dr. Seneff mai sustine in cercetarea sa si ca vaccinurile care contin aluminiu pot fi incriminate.
Toxicitatea glifosatului si autismul
Dr. Seneff a subliniat faptul ca reprezentantii gigantului Monsanto sustin frecvent ca glifosatul nu este toxic (in ciuda numeroaselor studii care arata cat de toxic este). A fost gasit chiar in laptele matern si in probe de urina de la oameni din intreaga Europa. Un studiu realizat in anul 2011 a detectat glifosat de 60-100% in aerul respirat si probele de ploaie, in SUA, iar in 2012 un alt studiu a aratat contaminarea mult raspandita de glifosat in apele subterane. Intrucat apele subterane sunt folosite ca sursa de apa potabila, aceasta contaminare prezinta un risc pentru animale, plante si oameni, deopotriva.
Un alt test a aratat ca oamenii din 18 tari din Europa au acest glifosat in corpurile lor, in timp ce un alt studiu demonstreaza ca acest produs chimic are proprietati estrogenice si conduce la proliferarea cancerului de san.Primul test facut vreodata pentru a detecta contaminarea cu ierbicid din corpul uman a fost comandat de Friends of the Earth Europa. Voluntari din 18 tari diferite au dat probe de urina.
Din 182 de probe de urina testate, s-a contatat ca o medie de 44% contineau glifosat, cu toate ca proportia de contaminare variaza de la tara la tara. Toti voluntarii au fost locuitori din oras care nu au avut de-a face cu glifosatul in mod direct, si doar o singura persoana din mediul rural a fost supusa acestui test. Macedonia si Bulgaria au avut cel mai mic numar de teste pozitive (10%), in timp de 90% din probele efectuate in Malta au fost testate pozitiv. Un procent de 70% dintre voluntarii din Germania, Marea Britanie si Polonia au avut ierbicid in corpurile lor.
Faptul ca aproape jumatate dintre toti oamenii sunt testati pozitiv cu glifosat (inclusiv tarile care nici macar nu-l folosesc) este foarte ingrijorator in lumina recentelor descoperiri care arata ca acest ierbicid frecvent utilizat poate fi printre cei mai importanti factori in dezvoltarea bolilor moderne. Potrivit dr. Seneff, glifosatul ucide bacteriile instestinale benefice, ceea ce are efect direct asupra imunitatii. "Amintiti-va, bacteriile din organism sunt mai numeroase decat celulele dumneavoastra cu un raport de 10 la 1. Pentru fiecare celula din corpul dumneavoastra, aveti 10 microbi de diferite tipuri care raspund la prezenta de glifosat din organism. Acest lucru cauzeaza o perturbare extrema a functiei microbilor si a ciclului de viata si, mai rau de atat, glifosatul afecteaza preferential bacteriile benefice care permit agentilor patogeni sa creasca. in acel moment, corpul tau se confrunta cu toxinele produse de agentii patogeni. Odata ce inflamatia apare, sunteti pe cale de a face o boala cronica".
Dr. Seneff a sumarizat cele doua probleme-cheie cauzate de glifosatul din dieta: deficiente nutritionale si toxicitate sistemica.Cercetatorul de la MIT a constatat si un numar de bine-cunoscute "bio-markeri de autism". Acestea includ: flora intestinala perturbata, inflamatii intestinale, deficit de serotonina si melatonina, tulburari mitocondriale, deficit de fier, zinc si mangan. Ea arata, de asemenea, faptul ca: "Acestea pot fi explicate ca efecte potentiale ale glifosatului asupra sistemelor biologice."
"Modificarile produse in agricultura au adus o schimbare a profilului de boli. Am trecut de la o populatie destul de sanatoasa la cu o rata mare de cancer, malformatii congenitale si boli rar vazut inainte. Companiile de tutun au negat legatura dintre fumat si cancer, si le-a luat zeci de ani sa recunoasca adevarul. Corporatiile din biotehnologie si agrochimie procedeaza la fel ca industria tutunului; ei mint in favoarea afacerilor lor, ignorand starea de sanatate a populatiei", sustine dr. Medardo Avila Vazquez, un medic pediatru specializat in sanatate a mediului.
Alte studii care certifica toxicitatea glifosatului
Numeroase studii in cercetare analizeaza rolul toxinelor de mediu (pesticidele agricole, de exemplu), in autism. Potrivit uneri cercetari realizate la UC Davis, femeile gravide care locuiesc in apropierea terenurilor si fermelor care utilizeaza pesticide chimice au un risc de 60% de a avea un copil cu tulburare din spectrul autismului sau alte tulburari de dezvoltare. "Acest studiu valideaza rezultatele cercetarilor anterioare care au raportat legaturi intre copii cu autism si expunerea prenatala la chimicalele agricole din California. In timp ce noi inca trebuie sa investigam daca anumite sub-grupuri sunt mult mai vulnerabile la expunerile fata de acesti compusi decat altele, mesajul este foarte clar: Femeile gravide ar trebui sa aiba grija deosebita pentru a evita contactul cu substante chimice agricole ori de cate ori este posibil", sustine autorul studiului.
Un alt studiu publicat in revista PLoS Computational Biology, de cercetatorii de la Universitatea din Chicago, a aratat ca autismul si handicapul intelectual sunt legate de expunerea la factorii de mediu nocivi in timpul dezvoltarii congenitale. Intr-un alt caz, un grup de oameni de stiinta au scos la iveala faptul ca autoritatile de reglementare europene au stiut cel putin din 2002 ca glifosatul Monsanto produce malformatii cerebrale. Reglementarile au indus in eroare publicul cu privire la siguranta glifosatului, iar in Germania Oficiul Federal pentru Protectia Consumatorilor si pentru Siguranta Alimentelor a spus Comisiei Europene ca nu exista dovezi care sa sugereze ca glifosatul provoaca malformatii congenitale.
De fapt, exista multe studii care confirma faptul ca mamele care sunt expuse la pesticide dau nastere la copii cu inteligenta scazuta, anomalii structurale ale creierului, tulburari de comportament, rate mai mari de cancer la creier. "Ce este ingrozitor este ca am stiut despre aceste pericole de zeci de ani insa nu s-a facut nimic. In urma cu aproape 20 de ani, oamenii de stiinta de la Consiliul National de Cercetare au cerut masuri rapide pentru a proteja masele de tineri de utilizarea pe scara larga a pesticidelor. Cu toate acestea, astazi, copiii din SUA continua sa fie expusi la pesticide care sunt cunoscute a fi daunatoare, in locuri in care traiesc, invata, se joaca" - Pesticide Action Network America de Nord (PANNA).

10 Sfaturi pentru parintii copiilor cu autism


Iata cateva sfaturi pentru parintii copiilor cu autism:
  1. Nu compara copilul tau cu altii, ci doar cu el insusi, bucura-te de toate progresele pe care le face.
  2. Exploateaza-i interesele la maxim, pentru a-i introduce, treptat,lucruri noi.Nu puteti sa va imaginati cat de multe se pot face cu tuburile, luminile,generatoarele, extinctoarele,dinozaurii,sistemul solar…
  3. Pastreaza o viziune pozitiva si crede in copilul tau: nu uita ca depune eforturi zi de zi, este un campion!
  4. Stimuleaza-l: Orienteaza-l, ajuta-l si ofera-i alternative cand ii lipseste initiativa. Anticipeaza-i ce are de facut si foloseste suporturi vizuale.Surprizele si plictiseala reprezinta dusmani.
  5. Lucreaza zi de zi, cu un orar bine stabilit, structurat, cu obiective clare si impartite in pasi mici.
  6. Ignora anumite comportamente si directioneaza-le spre un comportament pozitiv.
  7. Utilizeaza sistemul "sandwich":incepe cu ceva ce copilul cunoaste si ii ofera siguranta,apoi treci la ceva nou si termina cu ceva ce copilul cunoaste.
  8. Stimulare pozitiva: Recompenseaza-l daca a facut lucrurile bine sau nu a avut comportamente neadecvate.
  9. Petreceti cat mai mult timp impreuna, bucurandu-va de tot ceea ce faceti, nu pierdeti niciodata iluzia.
  10. Stimulati aptitudinile si lucrati dificultatile.

miercuri, 17 februarie 2016

Importanta gandirii pozitive in cazul diagnosticului de autism


Aflarea diagnosticului copilului cu TSA poate fi un soc pentru intreaga familie. Se va schimba modul de a trai, modul de programare si de petrecere a timpului cu copilul intr-un proces de stimulare si educatie diferit fata de nevoile unui copil tipic. Pentru sanse reale la recuperare, copilul are nevoie mai intai de parintii lui sanatosi, optimisti, buni manageri ai timpului personal si ai timpului copilului.
Starea noastră mentala vizeaza proiectiile pe care le facem. Modul in care ne raportam la persoane sau situatii ne va face sa manipulam mediul in mod inconstient pana el se va potrivi cu starea nostra de bine pe care ne-o dorim, numita in termeni psihologici ”profetie”. Cu suficient timp la macerat lucrurile pe care o persoana le crede adevarate sau false, acestea pot deveni realitate. In acord cu ”legea profetiilor de auto-implinire”, oamenii cu care o persoana interactioneaza raspund asteptarilor ei, pozitive sau negative, in maniera in care aceasta asteapta sa i se raspunda si va primi ceea ce asteapta sa primeasca.
Conceptul de self-fulfilling prophecy a fost introdus in psihologie in anul 1948 de catre R. Merton si a fost explicat ca fiind: ”o falsa definitie a unei situatii ce invoca un nou comportament care va face aceasta definitie falsa sa devina realitate”.
”Auto-profetiile” opereaza si in viata unei persoane, chiar daca aceasta nu a realizat acest lucru pana acum. Ideea ”auto realizarii profetiilor” ne arata faptul ca secretul intelegerii realitatii exterioare se rezuma la intelegerea realitatii interioare si a importantei pe care o au proiectiile pe care noi le facem despre ceilalti. Cauzele realitatii înconjuratoare sta in credintele pe care le avem. Pentru a trece o credinta din constient in subconstient, e nevoie de un intreg proces care cuprinde: disciplina, observare constienta si exprimare directa.
Legea atractiei este un exemplu tipic de auto-profetie si este aplicabil si in cazul tulburarilor din spectrul autist. O mare parte dintre parintii copiilor cu autism, la aflarea diagnosticului, incep sa resimta un spectru larg de emotii, sa se intrebe: ”de ce?”, ”de ce li s-a intamplat lor care sunt persoane bune, lucruri rele?”, sau chiar incep sa caute motive de auto-invinovatire, simtindu-se cuprinsi de frica de viitor. Nu exista, in aceste cazuri, trairi corecte sau incorecte, sentimente adecvate sau neadecvate, gestionarea propriilor sentimente fiind etapa din procesul de acceptare a diagnotisticului si de continuare a cursului firesc al vietii.
Cercul explicativ al profetiei care se auto-implineste
Cercul explicativ al profetiei care se auto-implineste
Este important ca parintii sa-si acorde timp, sa-si recunoasca emotiile si sa le accepte, concentrandu-se asupra aspectelor pozitive din evolutia copilului. Cu siguranta vor fi numeroase motive ca acestia sa fie optimisti. Conform ”auto-profetiei”,”atragi ceea ce vizualizezi în mintea ta”, fapt care subliniaza importanta deosebita pe care gandirea pozitiva o are in procesul terapeutic al copilului cu autism. Gandurile, cuvintele si actiunile detinute de minte afecteaza intentiile persoanei cu care se interactioneaza, circumstanta care face ca asteptarile parintelui sa se adevereasca.
Conceptul de self-fulfilling prophecy nu este validat stiintific, insa psihologia pozitiva a aratat, prin cercetarile efectuate, ca o atitudine pozitiva, împreuna cu o conceptie optimista si o gandire pozitiva, pot ameliora sanatatea si darui o stare de bine mult mai evidenta. Atunci cand o persoana are o atitudine pozitiva fata de viata, are mai multe sanse de a trai mai mult si bine, de a se bucura de un mod de gandire care aduce numai beneficii in dezvoltarea individuala, atat a parintilor, cat si a copiilor.
In functie de frecventa si intensitatea puterii gandurilor, parintii pot fi co-terapeuti in procesul de recuperare al unui copil diagnosticat cu autism. Prin constientizarea propriei realitati si prin focusare asupra aspectelor pozitive pe care aceasta le prezinta, se poate contura un viitor fara victime, fara plangaciosi, fara nonsensuri, doar cu entuziasm si rezultate.

Extractul de broccoli imbunatateste simptomele tulburarilor din spectrul autist


Un puternic nutrient anti-cancer, prezent in mod natural in legume crucifere, ca broccoli si conopida, ar putea contribui in mod semnificativ la imbunatatirea simptomelor la barbatii si baietii ce sufera de autism. Studiile publicate in revista Procedurile Academiei Nationale de Stiinta arata ca sulforafanul, un compus antioxidant, are capacitatea de a face ca cele mai întâlnite simptome ale tulburarilor din spectrul autistic sa fie aparent reversibile.
Desi oficial nu exista niciun medicament pe piata care sa trateze sau sa vindece tulburarile autistice, un studiu pilot, controlat cu placebo, dovedeste contrariul. S-a dovedit ca sulforafanul, prezent in cea mai mare cantitate in vlastarii de broccoli, ajuta semnificativ la imbunatatirea interactiunilor sociale si a comunicarii verbale, in cazul barbatilor si baietilor diagnosticati cu tulburari din spectrul autistic, precum si ca reduce hiperactivitatea, iritabilitatea si alte simptome asociate cu tulburarile din spectrul autist.
Studiul a implicat 44 barbati, cu varste cuprinse intre 13 si 27 ani si a descoperit ca, dupa 18 saptamani de consum al extractului din vlastar de broccoli bogat in sulforafan, peste jumatate din barbatii participanti la studiu au manifestat imbunatatiri semnificative in starea de sanatate. Anormalitatile de comportament au scazut si ele in intensitate, ca urmare a tratamentului, la fel ca si peroxidarea lipidelor si inflamatia neurologica.
Sulforafanul din vlastarii de broccoli regleaza activitatea celulara, productia de energie si detoxifierea
In functie de greutatea fiecaruia, barbatii si baietii au primit 232 mg (pentru cei care cantaresc 45 kg sau mai putin), 464 mg (cei intre 45.5 si 90 kg), sau 696 mg (cei peste 90 kg) de extract de broccoli cu sulforafan zilnic. Aceste cantitati se obtin foarte greu exclusiv din consumul de vlastari de broccoli, insa multi producatori de suplimente alimentare pun la dispozitie capsule cu nivele concentrate de extract, care se incadreaza in aceste limite, sau chiar le depasesc.
Aceasta este o veste buna pentru parintii care incearca sa-si ajute copiii autisti sa obtina o calitate mai buna a vietii, in mod natural. Sulforafanul este un nutrient antioxidant fara efecte negative cunoscute. Acelasi lucru se poate spune si despre vlastarii de broccoli, care sunt catalogati drept "superalimente", nu un medicament, astfel ca nu au cum sa dauneze copiilor in vreun fel.
Cand pacientii cu tulburari autistice au incetat sa mai ia sulforafan, simptomele au revenit
Pentru ca sulforafanul sa functioneze insa, pacientii cu astfel de tulburari trebuie sa-l ia in mod constant. La o evaluare care a avut loc la o luna dupa ce participantii au incetat sa mai ia extract de vlastari din broccoli, majoritatea imbunatatirilor au scazut sau au disparut. Cercetatorii implicati spun ca acest rezultat nu face decat sa intareasca dovada ca sulforafanul este direct responsabil de rezultatele pozitive observate de-a lungul studiului.
Desi cercetari suplimentare sunt in desfasurare pentru validarea rezultatelor obtinute pana acum, exista speranta pentru o viata mai buna pentru cei ce sufera de pe urma tulburarilor din spectrul autist.

5 semne de autism pe care parintii ar trebui sa le stie


Este binecunoscut faptul ca, in tratarea autismului, diagnosticarea precoce este elementul-cheie. Cu cat se depisteaza mai devreme, cu atat mai bine pentru cei mici.
Semnele de autism incep sa se manifeste intre 12 si 18 luni si au multiple forme pe care parintii cu greu le pot identifica.
Iata 5 semne de autism de care toti parintii ar trebui sa stie.
  1. Copilul nu raspunde la propriul nume
Un bebelus sanatos raspunde, de regula, cand isi aude strigat numele, prin intoarcerea capului. Numai 20% din copiii diagnosticati ulterior cu autism raspund cand sunt strigati.
     2. Nu atrage atentia celorlalti asupra unui obiect
Atragerea atentiei unei alte persoane este o forma incipienta de comunicare la cei mici. Ei vad ceva si doresc sa impartaseasca acest lucru cu persoana de langa ei. De exemplu, atunci cand vad un avion, copiii sanatosi se uita la avion, apoi se uita la mama/tata si ii atrag atentia asupra avionului. Copiii care fac acest lucru mai des, vor vorbi mai repede.
       3. Nu imita comportamentul celorlalti
Bebelusii care au autism nu imita comportamentul sau miscarile celorlalti. Nu zambesc cand altcineva zambeste, nu fac cu mana, nu bat din palme, cand altcineva o face, asa cum se manifesta copiii obisnuiti.
       4. Nu sunt incantati de jocul pe roluri
Copiii cu autism nu sunt incantati de jocul pe roluri. Ei acorda o atentie diferita obiectelor si nu vor pretinde ca sunt “mama” sau “tatal” vreuneia dintre papusi. Ei vor folosi jucariile, insa nu le vor inventa alte intrebuintari decat cele pentru care au fost create.
       5. Nu au raspuns emotional
Bebelusii obisnuiti sunt foarte sensibili la emotiile celorlalti, in timp ce bebelusii cu autism sunt mai putin predispusi sa zambeasca daca altcineva zambeste la ei sau sa planga daca alt bebelus plange.
Ce pot face parintii
Specialistii le recomanda parintilor sa urmareasca aceste semne de avertizare si sa ceara sfatul medicului pediatru daca au orice fel de ingrijorare in acest sens. Orice suspiciune legata de dezvoltarea bebelusului ar trebui discutata cu medicul. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine pentru cei mici.

Dan Chisu, obligat sa-i plateasca pensie baiatului sau bolnav


Nu mai are incotro. Dan Chisu a pierdut lupta in instanta si trebuie sa scoata lunar din buzunar 3.000 de lei pentru a contribui la intretinerea fiului pe care il are cu Manuela Harabor, diagnosticat cu autism.
Actriţa Manuela Hărăbor (47 de ani) duce o luptă continuă pentru fiul ei, Andrei (25 de ani), care suferă de autism şi are nevoie de tratamente. Şi, pentru că doreşte un sprijin financiar permanent şi din partea tatălui fiului ei, Dan Chişu (59 de ani), artista l-a dat în judecată anul trecut. Iar magistraţii i-au dat imediat dreptate. L-au obligat pe Dan Chişu să plătească 3.000 de lei lunar, cu titlu de pensie de întreţinere, începând cu 6 mai 2015 şi până la ”încetarea stării de nevoie”.
Artistul nu a fost de acord şi a contestat decizia. Se pare că nu numai suma l-a nemulţumit pe cunoscutul actor şi regizor, ci demersul Manuelei Hărăbor în sine. ”De când a deschis acţiunea în instanţă pentru a avea o garanţie că acesta o ajută cu banii pentru băiat, care a făcut mari progrese de când merge la tratament, nu a mai văzut nici un leu de la Dan Chişu. El îi mai dădea din când în când diferite sume, dar de atunci se pare că s-a supărat şi nu a mai contribuit cu nimic”, declara, pentru Click!, un apropiat al celor doi artişti. De vineri însă Dan Chişu nu mai are încotro şi trebuie să-şi ajute fiul. Magistraţii i-au respins apelul, ca fiind ”nefondat”, iar hotărârea este definitivă.

S-a ferit să-şi recunoască fiul

Dan Chişu a preferat întotdeauna statutul de burlac. Relaţia lui cu Manuela Hărăbor a fost scurtă, dar intensă, iar rodul dragostei lor a fost Andrei, diagnosticat cu autism. Deşi Manuela a rupt la un moment dat tăcerea, declarând că regizorul e tatăl biologic al copilului, acesta s-a încăpăţânat să nu-l recunoască. “Relaţia mea cu Manuela a fost temporară. Se spune că Andrei e copilul meu. Dacă e sau nu e, asta n-o ştie decât Dumnezeu”, a încercat Chişu să se eschiveze elegant. În 2010 însă, revista VIP a publicat o fotografie, preluată şi de Click! la acea vreme, cu Dan, Andrei şi Manuela, care nu face decât să-l dea de gol pe Chişu.

Hărăbor, părăsită de ultimul iubit?

Manuela Hărăbor îşi găsise în sfârşit liniştea alături de actorul Rareş Stoica, cu care era împreună de aproape patru ani. Apropiaţii lor au povestit pentru Click! că cei doi s-ar fi despărţit în vara anului trecut, unul dintre motive fiind procesul cu Dan Chişu şi faptul că actriţa îi acorda mai multă atenţie fiului ei. Hărăbor a mai fost căsătorită 17 ani cu israelianul Soli Shaltiel, de care a divorţat în 2010. Manuela a mai fost măritată în tinereţe cu Dan Alexandru, de care a divorţat pentru Dan Chişu. Cu toate că l-a iubit enorm pe Dan Chişu, Manuela Hărăbor nu şi-a oficializat niciodată relaţia cu tatăl copilului ei.

luni, 8 februarie 2016

Semnele autismului pot fi vazute in scrisul de mana


Scrisul de mână dezvăluie mai mult decât trăsăturile de personalitate ale unei persoane. Acesta poate oferi chiar avertismente cu privire la starea de sănătate a fiecăruia dintre noi, relatează Healty Panda.
Există o ştiinţă care studiază descifrarea sensurilor ascunse din spatele scrierii de mână a unei persoane şi este cunoscută sub denumirea de grafologie. În timpurile moderne, grafologia este folosită în elucidarea anchetelor penale dar şi pentru a răspunde numeroaselor întrebări legate de sănătatea unei persoane. A devenit, de asemenea, şi o practică destul de comună în analiza potenţialilor angajaţi pentru diverse firme.
Evoluţia din domeniul grafologiei a ajuns la nivelul în care poate detecta dacă o persoană prezintă semne clinice îngrijorătoare care să preconizeze boli precum schizofrenia, autismul sau dislexia, informează Healty Panda, citat de Mediafax.
Mai jos vă prezentăm o listă de boli, precum şi procese fiziologice care pot fi depistate în funcţie de scrisul fiecăruia:
1. Hipertensiune arterială
Cu ajutorul grafologiei este posibil să se determine dacă o persoană are hipertensiune arterială. Caracteristicile scrisului unei persoane care suferă de hipertensiune arterială variază dramatic, comparativ cu cele în care persoana are un sistem cardiovascular ce funcţionează normal.
Grafologii au stabilit faptul că pacienţii hipertensivi au un scris dezordonat, cu tremurături.
2. Schizofrenie
O cercetare medicală sugerează că aproape 60% dintre pacienţii cu schizofrenie care sunt trataţi cu medicamente antipsihotice se confruntă cu efecte extrapiramidale. Acestea includ alte boli, cum ar fi dischinezie tardivă şi Parkinsonism. Toate acestea şi, de asemenea, dizabilitatea generală motorie a pacientului pentru a-şi menţine mâinile în control total duc la schimbări profunde în calitatea generală a scrierii de mână a pacientului.
3. Sarcina
Cercetătorii au descoperit faptul că este posibil să detecteze o sarcină în doar 72 de ore după concepţie, iar asta doar analizând scrisul femeii.
Diferenţele se întâlnesc în zona de mijloc a scrierii de mână a gravidei, în special la nivelul literelor “a” şi “o”. De asemenea, prin analiza literelor “p”, “f”, “g” şi “y”, sexul fătului poate fi determinat în mod clar la sfârşitul lunii a şasea. În cazul unui copil de sex feminin, literele anterior menţionate vor apărea înclinate spre stânga.
4. Dislexie
Copiii sau adulţii care suferă de dislexie au un scris aparte, susţin cercetătorii. Părinţii care presează copiii în corectarea scrierii de mână doar înrăutăţesc lucrurile, sunt de părere specialiştii.
Persoanele care sunt diagnosticate cu dislexie dau o formă ciudată literelor “d” şi “q”, şi confundă litera “b” cu litera “d” în interiorul cuvintelor.
5. Autism
Scrisul de mână lizibil este esenţial pentru dezvoltarea academică. Este vital nu numai în scopuri de comunicare şi socializare dar şi pentru stima de sine a unui individ. Persoanele cu autism au un scris de mână caracterizat prin ezitare şi pauze semnificative între cuvinte.
La fel este şi în rândul celor care suferă de sindromul Asperger. Boala afectează sistemul motor al individului atât de mult încât o coordonare între creier şi membrele superioare este compromisă.
6. Parkinson
Este cunoscut faptul că bolnavilor de Parkinson le tremură membrele superioare. Din această cauză scrisul de mână al unei persoane care suferă de această boală este unul tremurat şi cu întreruperi uşor vizibile.

O autista candideaza pentru titlul Miss America


La concursul Miss America din acest an, aflat la cea de-a 92-a sa editie, se prezinta mai multe candidate cu serioase probleme de sanatate, intre care o tanara care sufera de autism si una care va suporta o mastectomie, transmite AFP.
Miss Montana, Alexis Wineman /18 ani/, cea mai tanara participanta la concurs, care a avut loc la 12 ianuarie la Las Vegas, sufera de sintomul Asperger, diagnosticat la varsta de 11 ani si despre care candidata vorbeste deschis.
„Multi oameni cred ca autistii sunt toti la fel, o tulburare mintala care ne face sa nu ne putem exprima in societate”. „Vreau ca oamenii sa stie ca aceia care traiesc in autism pot fi diferiti, ca unii se descurca mai bine si altii mai rau”, a explicat Alexis pentru revista Time.
Gratie titlului Miss Montana, Alexis primit o bursa pentru studii universitare.
Pe de alta parte, Miss Washington, Allyn Rose /24 ani/, a anuntat ca indiferent de rezultat, va suferi o mastectomie bilaterala dupa concurs. Mama, bunica si matusa tinerei au murit de cancer la san si Allyn Rose a anuntat ca se va opera cu scopul de a-si „prelungi viata”.
Printre celelalte concurente, Miss Iowa, Mariah Cary, sufera de sindromul Tourette /tulburare neurologica/ si Miss Maine, Molly Bouchard, a slabit 23 de kilograme pentru a castiga respectivul titlu.
Miss Alabama, Heather Whitestone, care este surda, a castigat titlul Miss America in 1994.

Un medicament diuretic ar putea ameliora anumite simptome ale autismului


Un medicament diuretic ar putea atenua severitatea anumitor simptome ale autismului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Institutul National pentru Sanatate si Cercetari Medicale (INSERM) din Franta, publicat marti, informeaza AFP.
Studiul a fost realizat pe 60 de copii cu varste cuprinse in intervalul 3-11 ani, suferind de autism si alte tulburari asociate acestuia, inclusiv sindromul Asperger, care au primit, prin tragere la sorti, timp de trei luni, fie un medicament diuretic (1 miligram de bumetanida pe zi), pentru „a reduce concentratia de clor” de la nivelul celulelor, fie un placebo.
Copiii au fost monitorizati timp de patru luni, iar in ultima luna nu au primit niciun fel de tratament.
Severitatea tulburarilor autistice ale copiilor a fost evaluata la inceputul studiului si la finalul tratamentului, adica la capatul celor 90 de zile de tratament, dar si la finalul studiului.
Desi nu este curativ, acest tratament a antrenat, pentru 75% dintre copiii tratati, o scadere a severitatii simptomelor autismului, afirma cercetatorii de la INSERM, al caror studiu a fost publicat in aceasta saptamana in Translational Psychiatry.
Dupa incheierea tratamentului, anumite tulburari reapar. „Chiar daca nu poate sa vindece boala, diureticul a diminuat severitatea tulburarilor de autism pentru cei mai multi dintre copii. Potrivit parintilor copiilor, acestia au devenit mai «prezenti»”, afirma Yehezkel Ben-Ari de la ISNERM, unul dintre autorii studiului, alaturi de medicul Eric Lemonnier, psihiatru specializat in autismul copiilor, de la Centrul Universitar din orasul francez Brest. Savantii francezi au constatat la copiii tratati mai ales o ameliorare a atentiei si a capacitatii de a intra in contact cu persoanele din jur.
Din acest motiv, pentru a identifica populatia vizata de acest tratament, cercetatorii francezi au depus o cerere de autorizare, pentru a putea sa initieze un test clinic in mai multe centre medicale pe scara europeana si, pe termen lung, sa obtina autorizatia necesara pentru lansarea pe piata a tratamentului.
Cercetatorii au subliniat, totodata, necesitatea de a evalua efectul pe termen lung al acestui tip de tratament si de a aprofunda studiile despre mecanismele prin care terapia actioneaza.

Fructificarea timpului liber de catre parintii copiilor cu autism

In intelegerea si fructificarea adecvata a timpului liber atat a copilului cu autism, cat si a parintilor acestora, este important de precizat, inca de la inceput, faptul ca autismul este o lupta contratimp, orice minut valorizat adecvat se poate intoarce in favoarea copilului si a recuperarii acestuia. Investirea in terapia copiilor inca din primii ani si implicarea parintilor – ca terta parte in procesul terapeutic, pe langa specialisti, sunt esentiale pentru ca rezultatele sa fie cele scontate.
Atunci cand vorbim despre timpul liber, trebuie sa avem in vedere doua considerente:
  • Cum asiguram acest timp;
  • Cum il folosim cat mai bine.
1aGrija parintilor copiilor cu autism pentru modul in care isi ocupa timpul liber in vederea optimizarii dezvoltarii acestora, trebuie sa respecte cateva aspecte:
  • Activitatea sa corespunda nivelului de dezvoltare a copilului, intereselor acestuia si particularitatilor sale de varsta;
  • Sa contribuie la imbunatatirea conditiei actuale a copilului si sa aiba un efect educativ;
  • Sa se evite excesele care obosesc copilului sau care dauneaza dezvoltarii acestuia;
  • Sa se urmareasca cu atentie procesul de stimulare a copilului;
  • Activitatile din timpul liber sa creeze atat parintelui, cat si copilului, o atmosfera armonioasa, relaxanta, benefica ambelor parti.
In procesul terapeutic, progresul se face pas cu pas si pe termen lung, iar ghidarea copiilor nu se face doar de catre specialistii acestora, o dezvoltare armonioasa necesitand in mod deosebit si implicarea parintilor.
Viata familiei se reorganizeaza in momentul aflarii diagnosticului de autism. Pe langa orele de terapie, raman multe ore in care copilul are nevoie de supraveghere si stimulare adecvata. Parintii trebuie sa cunoasca modul potrivit de a aborda copilul si obiectivele terapeutice pe care specialistul le-a stabilit. Intreaga familie trebuie sa actioneze in acceasi directie si sa mearga intr-un ritm similar pentru a asigura evolutia copilului si armonia familiala.
2aExista o tendinta actuala a parintilor de a inscrie copiii in programele zilnice puse la dispozitie de diferite centre de zi, copiii fiind lasati 8 ore in cadrul acestor centre, pornind de la premisa ca cei mici se vor dezvolta mai usor alaturi de alti copii, lucru adevarat inntr-o anumita masura. Este insa bine de luat in calcul ca in cazul autismulului procesul de recuperare implica cativa pasi fara de care sansele copilului sunt aproape nule. Interventia terapeutica zilnica, de unu la unu este cea mai elementara etapa. Stimularea copilului in familie, in afara orelor de terapie, in activitatile de joaca este o alta etapa foarte importanta. Abia in urma evaluarilor periodice ale specialistilor, daca se constata ca cel mic este capabil sa participe la actul de socializare, a dobandit abilitatile si principiile comportamentale, imita spontan si raspunde la cerere, se poate trece la urmatoarea etapa, socializarea.
3aIn cazul in care aceste conditii nu sunt intrunite, socializarea nu poate avea loc intrucat exista probleme serioase in manifestarea comportamentelor individuale elementare. Abia dupa multe ore de terapie individuala si de grup, dupa ce copilul recunoaste actiuni si emotii, stie sa indice obiecte, sa raspunda la nume, sa inteleaga limbajul si semnificatia cuvintelor, putem aduce in discutie procesul de socializare si integrare a acestuia in cadrul unui centru de zi.
Aflarea diagnosticului este un moment dificil, confruntarea cu acest diagnostic este lunga, depasirea acestui moment poate fi, de asemenea, lunga, insa batalia poate fi castigata si speranta redobandita. Timpul este de partea copiilor si a parintilor care iau deciziile rapid si bine, cei care stiu despre importanta diagnosticului timpuriu si a interventiei precoce, care depasesc dificultatile, isi valorifica atat propriul timp liber cat si al copilului intr-o maniera sanatoasa (prin angrenarea in activitati ludice adecvate), sunt optimisti si stiu ca reusita se ascunde in ambitia de a nu renunta.