vineri, 29 noiembrie 2013

Tratamente dentare pentru copii cu dizabilitati

Sanatatea orala este un factor esential al starii de bine la copii in general si mai ales al celor cu dizabilitati fizice si psihice, sindrom Down, Autism etc.. O dantura sanatoasa si o stare de sanatate orala buna, in general, inseamna reducerea sau eliminarea durerilor de dinti, asigura o nutritie adecvata, o comunicare mai buna si cresc respectul de sine.
O buna sanatatea orala confera copiilor si adolescentilor cu dizabilitati capacitatea de a face fata situatiilor cu mai multa incredere si ii scuteste de alte probleme de sanatate. Studiile efectuate au aratat ca bacteriile din placa dentara si bolile gingivale (gingivite, parodontite) trec in sange si cauzeaza afectiuni cardiace, renale, diabet, complicatii reumatismale etc.
Copiii si adolescentii cu dizabilitati, sindrom Down sau Autism prezinta un risc crescut de a face carii dentare, gingivite si alte afectiuni bucale, deoarece au o igiena orala deficitara, obiceiuri alimentare defectuoase ce nu stimuleaza cresterea fluxului salivar si astfel autocuratarea dentara este deficitara, au o dieta bogata in zaharoza sau au diferite afectiuni care favorizeaza instalarea acestora. De exemplu, la copiii cu sindrom Down, datorita diferitelor afectiuni generale, eruptia dentitiei de lapte poate intarzia pana la varsta de 2 ani. Se inregistreaza intarzieri in eruptia dintilor de lapte si a dintilor permanenti la peste 75% din copiii cu sindrom Down. De asemenea, nu se respecta ordinea de eruptie, pot aparea inversari dentare, dintii sunt mici, sunt frecvent inghesuiti sau spatiati ori mai putini (anodontii). Ca urmare a maxilarelor slab dezvoltate, a palatului ogival (adanc) si ingust este frecventa ocluzia inversa, la fel si angrenaje inverse.

miercuri, 27 noiembrie 2013

Unda verde pentru Erasmus+: Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de granturi din partea UE pentru a-si ameliora competentele si capacitatea de insertie profesionala

Erasmus+, noul program al UE pentru educatie, formare, tineret si sport, planificat sa inceapa in ianuarie 2014, a fost aprobat de Parlamentul European. Programul, care se va desfasura pe o perioada de sapte ani si care are ca scop stimularea dezvoltarii competentelor si a capacitatii de insertie profesionala si sprijinirea modernizarii sistemelor de invatamant, de formare profesionala si pentru tineret, va beneficia de un buget de 14,7 miliarde euro, cu 40% mai mare decat nivelurile actuale.

Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesionala, pentru a munci sau pentru a desfasura activitati de voluntariat in strainatate, printre acestea numarandu-se 2 milioane de studenti din invatamantul superior, 650.000 de ucenici si de elevi din invatamantul profesional, precum si peste 500.000 de tineri implicati in programe de schimb de experienta sau de voluntariat in strainatate.

Studentii care intentioneaza sa urmeze un program complet de studii de masterat in strainatate, pentru care rareori sunt disponibile granturi sau imprumuturi nationale, vor beneficia de o noua schema de garantare a imprumuturilor, gestionata de Fondul european de investitii. Erasmus+ va oferi, de asemenea, finantare pentru personalul din educatie si formare, pentru lucratorii din domeniul tineretului si pentru parteneriate intre universitati, colegii, scoli, intreprinderi si organizatii non-profit.

"Ma bucur ca Parlamentul European a adoptat programul Erasmus+ si sunt mandru ca am putut asigura o crestere a bugetului cu 40% fata de programele noastre actuale. Acest lucru demonstreaza angajamentul UE in ceea ce priveste educatia si formarea profesionala. Erasmus+ va contribui, de asemenea, la combaterea somajului in randul tinerilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a-si imbogati cunostintele si de a-si dezvolta competentele prin acumularea de experienta in strainatate. In afara de a oferi granturi pentru beneficiari individuali, Erasmus+ va sprijini o serie de parteneriate, cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa faca tranzitia de la educatie la insertia pe piata muncii, precum si o serie de reforme, cu scopul de a moderniza si a imbunatati calitatea educatiei in statele membre. Acest aspect este esential daca dorim sa ii oferim tinerei noastre generatii calificarile si competentele de care are nevoie pentru a reusi in viata", a declarat Androulla Vassiliou, comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Erasmus+ are trei obiective principale: doua treimi din buget se aloca pentru oportunitati de studiu in strainatate, atat pe teritoriul UE, cat si in afara sa, iar din restul bugetului se vor sprijini parteneriate intre institutii de invatamant, organizatii pentru tineret, intreprinderi, autoritati locale si regionale si ONG-uri, precum si reforme de modernizare a educatiei si a formarii profesionale si de promovare a inovarii, a spiritului antreprenorial si a capacitatii de insertie profesionala.

Noul program Erasmus+ combina toate schemele actuale ale UE pentru educatie, formare profesionala, tineret si sport, inclusiv Programul de invatare pe tot parcursul vietii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul „Tineret in actiune” si cinci programe de cooperare internationala (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink si programul de cooperare cu tarile industrializate). Acest lucru va facilita intelegerea de catre candidati a oportunitatilor disponibile, in timp ce alte simplificari vor facilita la randul lor accesul la program.

Cine sunt beneficiarii Erasmus+?
  • 2 milioane de studenti din invatamantul superior vor avea posibilitatea sa studieze sau sa se formeze profesional in strainatate, inclusiv in cadrul a 450 000 de stagii de practica;

  • 650.000 de ucenici si de elevi din invatamantul profesional vor primi burse ca sa studieze, sa se formeze profesional sau sa lucreze in strainatate;

  • 800.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si universitar, formatori, membri ai personalului didactic si lucratori din domeniul tineretului vor avea posibilitatea de a preda sau de a oferi cursuri de formare profesionala in strainatate;

  • 200.000 studentii masteranzi care urmeaza un ciclu complet in alta tara vor beneficia de garantii ale imprumuturilor;

  • peste 500.000 de tineri vor putea desfasura activitati de voluntariat in strainatate sau vor putea participa la programe de schimb de experienta;

  • peste 25.000 de studenti vor primi burse pentru a urma programe comune de masterat, ceea ce inseamna a studia la cel putin doua institutii de invatamant superior din strainatate;

  • 125.000 de scoli, de institutii de invatamant profesional si de formare, de institutii de invatamant superior si de invatamant pentru adulti, de organizatii pentru tineret si de intreprinderi vor primi finantare pentru a institui 25.000 de "parteneriate strategice", cu scopul de a promova schimbul de experienta si crearea contactelor cu piata muncii;

  • 3.500 de institutii de invatamant si intreprinderi vor primi sprijin pentru crearea a peste 300 de "Aliante ale cunoasterii" si "Aliante ale competentelor sectoriale" pentru a stimula capacitatea de insertie profesionala, inovarea si spiritul antreprenorial;

  • 600 de parteneriate in domeniul sportului, inclusiv evenimente europene de tip non-profit, vor beneficia de asemenea de finantare.

Context

Erasmus+ urmeaza sa fie lansat intr-un moment in care aproape sase milioane de tineri din UE sunt someri - cu niveluri care depasesc 50% in Spania si in Grecia. In acelasi timp, exista peste 2 milioane de locuri de munca vacante, iar o treime dintre angajatori declara ca intampina dificultati in angajarea de personal cu competentele necesare. Aceasta demonstreaza existenta unei lacune semnificative in materie de competente in Europa. Erasmus+ va aborda problema acestei lacune oferind cetatenilor oportunitati de studiu, de formare profesionala sau de acumulare a experientei in strainatate.

In acelasi timp, calitatea si relevanta sistemelor europene de invatamant, de formare profesionala si a celor adresate tineretului va fi sporita prin sprijinul acordat dezvoltarii profesionale a personalului din invatamant si a lucratorilor din domeniul tineretului, precum si prin cooperarea dintre mediul academic si piata muncii.

Mobilitatea studentilor si a ucenicilor stimuleaza de asemenea mobilitatea fortei de munca intre statele membre; persoanele care au studiat sau au urmat deja cursuri de formare profesionala in strainatate au sanse mai mari sa doreasca in viitor sa lucreze in alta tara.

Bugetul de 14,7 miliarde euro ia in considerare estimarile privind inflatia in viitor. Este de asteptat sa se aloce fonduri suplimentare pentru mobilitatea in cadrul invatamantului superior si pentru consolidarea capacitatilor in ceea ce priveste tarile care nu sunt membre ale UE; decizia cu privire la acest buget suplimentar nu este prevazuta a fi adoptata inainte de anul 2014.

Erasmus+ include pentru prima oara o linie bugetara pentru sport. Programul va aloca in jur de 265 milioane euro in decursul a sapte ani, cu scopul de a contribui la dezvoltarea la nivel european a sportului, ajutand la gasirea unei solutii impotriva amenintarilor transfrontaliere cum ar fi dopajul si meciurile aranjate. De asemenea, va sprijini proiectele transfrontaliere cu implicarea organizatiilor in sporturile de masa, promovand, de exemplu, buna guvernanta, incluziunea sociala, carierele duble si activitatea fizica pentru toti.

Urmatoarele etape

Adoptarea propunerii de catre Consiliu (statele membre) este prevazuta pentru luna decembrie. Programul Erasmus+ va demara in ianuarie 2014.

luni, 25 noiembrie 2013

IPad ajuta la dezvoltarea limbajului copiilor cu autism

Noi cercetari realizate de specialistii de la Vanderbilt Peabody College, finantate de Autism Speaks, au confirmat faptul ca micutii care sufera de autism care au un limbaj verbal deficitar ar putea sa invete sa vorbeasca mai tarziu decat se credea anterior. Un rol important in accelerarea procesului vorbirii l-ar putea avea IPad-ul. Acesta are rolul de a incuraja copii de 5-8 ani sa isi dezvolte abilitatile verbale. Toti copii implicati in studiu au invatat noi cuvinte cu ajutorul IPad-ului, comunicarea cu parintii lor fiind posibila in cazul unora, pentru prima data.
Dispozitivele pentru comunicarea alternativa care folosesc simboluri, imagini si sunete inregistrate au fost folosite de catre persoanele cu dificultati de vorbire, destul de des in ultimele decenii. In prezent exista destul de multe aplicatii care imita si chiar concureaza cu aceste dispozitive. IPad este un gadget care ofera diverse aplicatii destul de accesibile si ieftine, usor de utilizat si destul de placute, cu ajutorul carora copii cu autism care folosesc doar cateva cuvinte, pot sa comunice. Motivul principal pentru care dispozitivele pentru comunicare alternativa au fost inlocuite cu aplicatiile de pe IPad a fost faptul ca intonatia si tonalitatea cuvintelor inregistrate sunt identice, de fiecare data, in cazul acestora - lucru important pentru copii cu autism care necesita lucruri cat mai consecvente. Anterior acestor cercetari, specialistii au crezut ca in cazul in care un copil nu a inceput sa vorbeasca pana la varsta de 5 sau 6 ani, probabilitatile ca acesta sa inceapa sa verbalizeze sunt destul de scazute. Totusi, rezultatele acestui studiu sunt incurajatoare si aceasta perspectiva poate fi schimbata.
Bazandu-se pe rezultatele acestor studii, cercetatorii au inceput un nou studiu cu o durata de 5 ani, sustinut de specialistii de la UCLA, Universitatea din Rochester si Scoala Medicala Cornel l Weill. In cadrul acestuia se va folosi IPad-ul in cadrul a doua interventii de tip opus (metoda directa de predare/invatare si invatarea naturala) pentru a se evalua eficacitatea acestora in cazul dezvoltarii comunicarii verbale la copii care sufera de autism.
In cazul metodei directe de predare/invatare, copiii invata abilitatile necesare premergatoare comunicarii (potrivirea de obiecte, imitatia verbala si motorie) dar si abilitati de comunicare de baza (cum ar fi cererea de obiecte) de-a lungul unui plan de interventie bine stabilit. De exemplu, o persoana adulta poate solicita copilului sa-i arate cateva obiecte preferate in imaginile de pe IPad. Daca este necesar, copilului i se va oferi asistenta necesara pentru a invata sa foloseasca IPad-ul in mod independent.
In cazul invatarii naturale, copiii vor atinge de mai multe ori obiectele si simbolurile de pe ecran, vor asculta de mai multe ori cuvintele iregistrate pe IPad pana cand le vor repeta, in mod natural. Acestia sunt incurajati sa foloseasca atat limbajul verbal cat si IPad-ul pentru a comunica, iar terapeutii adulti vor utiliza ambele moduri (comunicarea verbala si IPad-ul) pentru comunicare in timpul sedintelor de terapie. 
Mai multe rezultate amanuntite ale studiului vor fi disponibile in primavara anului 2014.  

Tatici la varste inaintate, risc dublu de autism

Riscul ca bărbaţii care au devenit părinţi după vârsta de 50 de ani să aibă fiice cu autism este de 2 ori mai mare decât în cazul celor care procreează înaintea împlinirii acestei vârste, sugerează un studiu internaţional realizat în Marea Britanie, Suedia şi Australia.
Tatici la varste inainte, risc autismPotrivit autorilor cercetării, riscul ca un copil să se nască, cu autism din părinţi trecuţi de prima tinereţe este mai mare decât în cazul cuplurilor tinere, însă este pentru prima dată când s-au avut în vedere şi nepoţii, care ar putea prezenta acelaşi risc.
Specialiştii spun că factorii genetici de risc se acumulează de-a lungul generaţiilor, aceasta fiind una dintre cauzele predispoziţiei la autism.

Diminuarea contactului vizual, un semn foarte timpuriu in autism

Unul dintre semnele foarte timpurii ale tulburarii de spectru autist (TSA ) este scaderea timpului in care se realizeaza contactul vizual, sustine un studiu prospectiv ce a urmarit 110 copii de la nastere pana la varsta de 3 ani. Copiii cu diagnosticul TSA si-au inceput viata cu un nivel relativ normal al contactului vizual dar la varsta de 2-6 luni acesta a inceput sa se reduca progresiv, pana spre finalul perioadei de evaluare.
Cercetatorii de la Univesitatea Emory si Marcus Autism Center, Atlanta, Georgia, contrazic prin aceasta evaluare ipoteza conform careia copiii cu TSA ar avea de la inceput o absenta a adaptarii sociale si mai degraba sugereaza ca initial exista un comportament adaptativ intact ce se deterioreaza in timp. Studiul publicat in noiembrie in revista Nature a inclus pentru fiecare copil cate 10 evaluari video ale contactului vizual, fiind calculat procentul de timp pe care copilul il petrece fixand ochii, gura si corpul persoanei apropiate si timpul petrecut in fixarea spatiilor nonumane incluse in secventele video prezentate.
La copiii diagnosticati ulterior cu TSA, s-a observat ca timpul dedicat urmaririi vizuale a persoanei ce-i ingrijea a avut o scadere constanta pe parcursul evaluarii, ce a inceput in jurul varstei de 2-6 luni. Copiii ce au avut o dezvoltare ulterioara normala, au avut un contact vizual semnificativ mai lung comparativ cu cei ce au fost diagnosticati cu TSA la finalul perioadei de evaluare ( p <0,001 ).
La varsta de 2 ani, copiii ce urmau sa fie diagnosticati cu TSA aveau deja doar jumatate din timpul de contact vizual cu persoana apropiata, comparativ cu copiii cu dezvoltare normala. Aceste constatari sunt importante, intrucat autismul este de obicei diagnosticat dupa varsta de 2 ani, cand intarzierile in comportamentul social si dezvoltarea limbajului devin foarte evidente. Identificarea timpurie a diminuarii contactului vizual poate sa ajute la luarea din timp a unor masuri terapeutice pentru acesti copii.
 

joi, 21 noiembrie 2013

"Padureanca" traieste o drama de 23 de ani! "Am murit ai am inviat". Manuela Harabor suspina pentru fiul sau

Cunoscuta actriţă, Manuela Hărăbor, trăieşte o poveste tristă alături de fiul său care este bolnav de autism. Cu toate acestea, ea a găsit puterea de a continua să ia ce este mai bun şi mai frumos de la viaţă.


De 23 de ani luptă aceasta cu autismul, boală de care suferă Andrei, fiul ei. Invitată în platourile emisiunii "Teo Show", Manuela a povestit despre cât de mult s-a bucurat când a văzut că starea fiului ei se îmbunătăţeşte după urmarea unei terapii, ale cărei rezultate au dat roade.

"Am fost la nenumăraţi doctori şi nu-mi venea să cred că fiul meu e ca eroul din "Rain Man". După 18 luni în care făceam terapie cu el am descoperit un centru de modificare comportamentală şi dupa cinci săptămâni el a rostit primele cuvintele. Am murit şi am înviat când l-am auzit. Nu era vorba cât de puternică eşti, ci cât de fericită. Nu aveam timp de bocit şi de plâns. Mi-a dat motive să fiu bucuroasă. Părinţii mei şi sora mea au fost alături de mine. Credinţa a venit în mod natural. Viaţa noastra s-a schimbat în bine, deşi Andrei nu a mai beneficiat de terapie specializată. Mergem înainte şi acum are 23 de ani, i-a împlinit pe 1 octombrie. Să ai un copil cu autism e un mod de viaţă, nu o povară", a explicat Manuela Hărăbor.
 

Sinesteziile, mai frecvente in randul pacientilor cu autism

Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, sinesteziile, asociatii spontane de senzatii de naturi diferite, sunt de circa trei ori mai frecvente la pacientii cu autism, comparativ cu populatia generala. Cele doua afectiuni ar putea avea in comun o structura similara a creierului, sustin cercetatorii. Pacientii cu sinestezie pot simti, spre exemplu, anumite gusturi atunci cand citesc sau aud cuvinte, sau pot percepe anumite forme. De asemenea, alti pacienti pot vedea diverse culori atunci cand asculta muzica. Cercetatorii de la Centrul de Autism al Universitatii Cambridge au realizat un studiu pe aproximativ 160 de voluntari cu Sindromul Asperger, o forma mai usoara de autism. Studiul a indicat ca unul din cinci adulti diagnosticati cu autism prezenta sinestezii, comparativ cu doar 7% dintre persoanele care nu sufera de autism.


Psihiatrii din Moldova nu stiu sa stabileasca un diagnostic corect de autism

Specialiștii sunt puțini și pun diagnostice greșite. Părinții copiiilor care suferă de autism spun că principala problemă cu care se confruntă este lipsa de profesionalism a doctorilor psihiatri care le-ar putea ajuta copiii. Medicii specialiști confirmă că problema există. Ei precizează că asta se întâmplă, în mare parte, din cauza faptului că în Moldova se cunoaște foarte puțin despre această afecțiune.
Aliona Dumitraș spune că după naştere a observat că bebeluşul său avea un comportament ciudat. A consultat mai mulţi medici care nu au putut, însă, să-i pună un diagnostic.
Aliona Dumitraș, Preşedintele Asociaţiei Părinților Copiilor Cu Autism, “ Sos Autism ”: «Pentru inceput spuneau ca copilul nu are nimic , e o chestie de dezvoltare pentru fiecare individual se dezvolta. La intrebarile mele ca copilul meu este asa ei imi spunea ca ba nu el stie ce sa faca , vrea afara sau ceva de genul acesta».
După ce a consultat mai mulţi medici, un neuro-pediatru din Ucraina le-a stabilit diagnoza de autism, iar statul i-a acordat grad de invaliditate. Indemnizaţia lunară, în sumă de 800 de lei nu acoperă, însă, nicio mică parte din cheltuielili.
Aliona Dumitraș, Președinte, Asociația Părinților Copiilor Cu Autism, “ Sos Autism ”: «Pentru o familie e foarte costisitor ca sa duc cit de cit terapia au nevoie de 2000 de dolari lunar .
La noi in tara se stia foarte putin de autism practic nimic .Am fost nevoiti sa plecam peste hotare ,pentru a ni se pune o diagnostic corect si concret».
Din păcate, în cele mai multe cazuri, medicii stabilesc diagnostice greșite și în loc să le înlăture problemele de comunicare, aceștia sunt tratați de retard mintal.
Ivan Puiu, Director, Centrul De Intervenție Precoce “ Voinicel”: «Mulți specialiști care ar putea să pună un diagnostic nu avem cu părere de rău asta și din faptul că e o afecțiune așa zis nouă .
O problema ar fi lipsa în general al psihiatrilor in raioane cred ca asta ar fi o problema circa 300 de familii lipsesc in aria rurală , adică nu-i o problema doar de necunoșterea sa zicem e o problema in sistemul de sanatate care nu are pur si simplu specialist».
Doctorii psihiatri confirmă că problema există.
Anatol Nacu, Directorul Societății De Psihoterapie Și Psihanalitică: «Da, veneau copiii cu alte diagnosticuri in special de la medicii neurologi care sunau cu totul diferit de ceea ce eu vedeam si stabileam diagnosticul de autism si incepeam sa schitez un program de lucru cu acesti copiii».
Potrivit statisticilor oficiale în Moldova sunt aproximativ 193 de copiii care suferă de autism.Neoficial cifra este mult mai mare.Copiii care suferă de o formă mai gravă primesc grad de invaliditate și o pensie de la stat.
sursa : http://tv7.md/

luni, 18 noiembrie 2013

Zece suceveni s-au inscris deja la cursul romano-olandez de autism, unic in Romania, care se va desfasura in municipiu


Un număr de zece suceveni s-au înscris deja pentru a participa la cursul româno-olandez de autism, unic în România, care se va desfăşura la Suceava cu sprijinul Asociaţiei „ALECS GROUP” Suceava împreună cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Centrul Medical Pedagogic Olanda, Centrul Român de Intervenţie Socială şi Psihoterapeutică.
Cursul va aborda AUTISMUL SI SINDROMUL DOWN şi TEHNICILE MODERNE DE INTERVENTIE PSIHOTERAPEUTICA, fiind adresat oricărei persoane care doreşte să lucreze cu copii cu AUTISM (părinţi, profesori, elevi, studenţi sau orice altă categorie profesională).
“Cursanţii care deţin diplomă de bacalaureat şi de licenţă, vor primi la finele iniţierii o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii şi Educaţiei, ce le va da dreptul să lucreze cu mai mulţi copii autişti. Nu se ţine cont de profesia persoanelor înscrise! Persoanele fără diplomă de bac, părinţi, sau bunici, care vor urma aceste cursuri, vor avea dreptul să lucreze doar cu copilul autist pe care îl au acasă”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Constantin Alecsa, preşedintele „ALECS GROUP” Suceava.
El a mai spus că acest curs va demara în momentul în care vor exista 40 de înscrişi (numărul necesar pentru organizarea unei grupe), durata cursului fiind de 120 de ore.
Potrivit organizatorilor, la curs vor fi tratate subiecte precum: Intervenţia psihoterapeutică asupra copiilor autişti aflaţi în familie şi instituţionalizaţi – TEACCH, PECS; Sindromul Down – metoda “SMALL STEPS” predată în Universitatea Mc. Guire – Australia; Prezentări video la fiecare curs. Prezentări de cazuri; Trăsăturile specifice autismului (medicale, motorii, de personalitate, de limbaj, de comunicare etc.); Pre – terapia în cazul copilului autist, metoda GIVE ME 5; Teste de evaluare şi diagnostic; Dezvoltarea cognitivă şi a autonomiei; Probleme legate de sexualitatea autistului; Demonstraţii practice cu copii la curs etc.
Înscrieri şi relaţii, la numărul de telefon: 0722/346.825 sau 0741/393.409.

Semne ca ar putea avea autism


Copiii cu autism nu sunt atat de diferiti de ceilalti. Totusi, caracteristicile principale ale bolii, adica o capacitatea scazuta de a comunica si de a interactiona social, comportamentul steotip si repetitiv dau bataie de cap si parintilor care au copii cu formele usoare ale afectiunii. Simptomele bolii sunt mascate de abilitatile intelectuale, iar comportamentul acestora in societate pare unul capricios, sau si mai rau, lipsit de educatie. Ca sa nu dai vina pe autism, fara sa fie cazul, iata care sunt semnele ca nu este vorba despre rasfat, ci de o tulburare de dezvoltare care nu trebuie sa fie neglijata.

Spune primele cuvinte mai tarziu decat restul copiilor

Copiii cu întarziere de limbaj sunt mai agitati si mai neastamparati comparativ cu copiii tipici. Explicatia este simpla. Pentru ca nu pot comunica, ei încearca sa obtina singuri obiectele pe care si le doresc, se chinuie sa ajunga singuri acolo unde vor, fara sa ceara permisiunea sau aprobarea fiindca nu stiu sa foloseasca pentru acest lucru limbajul. In egala masura, atunci cand nu li se permite sa îsi satisfaca curiozitatea, copiii cu întîrzieri de limbaj devin frustrati si le creste agresivitatea. Pe masura ce îsi dezvolta limbajul, problemele de comportament asociate cu deficientele de limbaj se atenueaza pana la disparitie. Dar, daca observi la copilul tau ca repeta cuvintele mecanic, fara sa le înteleaga sensul, ca le retine dupa zeci de repetari, sau ca vorbeste telegrafic, fara cuvinte de legatura precum prepozitiile si conjunctiile, poti lua în calcul prezenta unei forme de autism. In aceste cazuri, agitatia, refuzul de a colabora pentru anumite activitati pe care i le propui si crizele de isterie nu sunt semnul proastei-cresteri ci o consecinta a tulburarii de dezvoltare care îl afecteaza pe copil.

Au fobii, dar nu constientizeaza pericole reale

Copiii cu autism nu constientizeaza pericolele, asa ca nu se feresc de leaganele care se balanseaza cu viteza în parc, nici de masini sau de obiectele si de actiunile care le pot pune viata în pericol. In schimb, pot manifesta adevarate fobii si pot avea reactii de frica necontrolata fata de obiecte si actiuni care nu sunt periculoase. De exemplu, exista copii cu autism care se tem chiar si de anumite jucarii. De aici si o serie de reactii exagerate ale acestora în prezenta anumitor obiecte. In egala masura, copiii cu autism pot manifesta sensibilitate exagerata. In general, este vorba de sensibilitate tactila la anumite materiale pe care nu le suporta, de aceea copilul se poate opune cand vreti sa îl îmbracati cu anumite haine, sau sensibilitate auditiva. Din acest motiv copilul poate refuza sa intre la cinema, sau sa stea la concerte. Opozitia lui în astfel de situatii nu are nimic în comun cu rasfatul, ci tine de afectiunea cu care se confrunta si care nu îi permite sa se simta confortabil facand un lucru care pentru toti ceilalti este placut sau normal.

Sunt solitari

O caracteristica a autismului consta în dezinteresul fata de integrarea sociala. Copiii cu autism pot sa se joace singuri, ore în sir cu aceeasi jucarie, îsi pot crea propiile lor jocuri, neîntelese de altii si pot folosi diverse obiecte, într-un mod foarte creativ, pentru a se distra. Dar sunt foarte putin interesati de joaca cu alti copii si de interactiunea cu acestia. Prin urmare, daca ai un copil singuratic, care ignora în mod constant prezenta unor potentiali parteneri de joaca, ar trebui sa investighezi problema. Daca la acest comportament se adauga si alte simptome specifice autismului, copilul trebuie ajutat sa-si corecteze comportamentul aparent „nepoliticos” fata de alti copii.

Acidul DHA le vine în ajutor

Autismul este o tulburare de dezvoltare cu simptome ce pot fi atenuate de administrarea DHA, acid decosahexaenoic, esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului fatului, a copilului mic si pe durata întregii vieti. DHA este unul din principalii acizi grasi esentiali prezenti în uleiul de peste. Il cunoastem si sub numele de acid gras polinesaturat Omega-3. Creierul este compus în procent de 60% din grasimi, 30% din acestea fiind DHA. Produsul  100% natural Pure DHA de la Secom®,  90 capsule gelatinoase moi cu gust de fructe, contine acizii grasi Omega-3 EPA, DHA, plus vitaminele E, A ?i D. Produsul dezvolta inteligenta copiilor prin îmbunatatirea performantelor cognitive, de concentrare si de memorare, reduce manifestarile în deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD), autism, schizofrenie, diskinezie tardiva, depresie, instabilitate emotionala, epilepsie, sindrom Down, fenilcetonurie, dislexie (dificultate în recunoasterea si în întelegerea limbajului scris), discalculie (dificultate la socotit), dispraxie (dificultate de coordonare), dislalie (tulburare de vorbire), reduce impulsivitatea, îmbunatateste somnul, vederea si auzul.

CURS ROMANO-OLANDEZ AUTISMUL - TEHNICI MODERNE DE INTERVENTIE UNIC IN ROMANIA MINISTERUL EDUCATIEI

CURS ROMANO-OLANDEZ 
AUTISMUL - TEHNICI MODERNE DE INTERVENTIE
UNIC IN ROMANIA
MINISTERUL EDUCATIEI
 

Cursurile sunt acreditate de Ministerul Educatiei - diploma de perfectionare post-universitara ce va fi eliberata de catre minister este:
   - o piesa importanta ce se depune in dosarul de evaluare periodica a fiecarui cadru didactic;
   - un document care certifica clar o specializare autorizata de Ministerul Educatiei.

 
    In datele de 23-24 noiembrie 2013 (incepand cu orele 09) va incepe la Iasi, in cadrul Colegiului Richard Wurmbrand, strada Smardan, nr. 13, cursul romano-olandez " Autismul - tehnici moderne de interventie" 
 
- durata - 12 luni;
 
- frecventa - doua zile lucratoare consecutive / luna; 5 ore / zi; 
-orele de desfasurare: 16 -21;
 
 -pe parcursul derularii cursului o parte din module se vor desfasura in week-end incepand cu ora 9 (sambata si duminica);

- in fiecare zi de curs vor fi 2 prezentari video; 
http://www.cursuriautism.ro/structura-curs.php

- scopul cursului: insusirea si dezvoltarea de catre participanti a tehnicilor si metodelor practice de lucru cu copilul autist; -tehnicile psihoterapeutice de interventie prezentate sunt cele consacrate in Olanda, Suedia, SUA, Australia - TEEACH, ABA, PECS, Small Steps, Give me five, 

   
- parteneri: - Centrul Medical Pedagogic- Olanda, Universitatea Mc. Guire - Australia , 
-demonstratii practice cu copii cu autism in sala de curs,
- nu se vor obtine credite din partea Colegiului Psihologilor, Colegiului Medicilor sau a Inspectoratului  Scolar

 - toate materialele video in limba engleza si olandeza sunt subtitrate in limba romana, 

 - cursul este teoretico-practic, 

 - gr tinta: psihologi, studenti, psiho-pedagogi, logopezi, profesori de sprijin, educatori, invatatori, profesori, parinti ( e recomandat sa participe ambii parinti, dar va plati numai unul) - persoane care doresc in mod real sa invete sa lucreze cu copilul; 

-obiectivul cursului este acela de a oferi tuturor participantilor tehnicile si metodele practice de interventie asupra oricarei persoane cu autism, indiferent de particularitatile specifice ale acesteia; 

- diplomele sunt recunoscute international;

 - lector: Tudor Mitasov - formare de lungă durată în intervenţia specifică asupra copiilor cu autism cu specialisti olandezi si suedezi; experienţă terapeutica: 14 ani; în cursurile realizate până în prezent s-au specializat peste 1000 de persoane; fondator al primului Centru de zi din Moldova destinat copiilor cu autism; autor, alaturi de specialisti olandezi, a unor carti practice de interventie in autism . 
 
 -La primul modul participantii trebuie sa aduca urmatoarele acte:
 1. copie carte de identitate,
 2. copie certificat de nastere,
 3. copie act studii,
 4. copie certificat de casatorie in cazul in care casatoria s-a realizat dupa finalizarea studiilor.

   Conditii de participare:
   - in timpul desfasurarii cursurilor telefoanele vor fi inchise sau comutate pe modulul silentios in cadrul caruia este dezactivata functia vibratie;
   - taxa de curs de 1200 lei se achita in rate lunare de 100 lei
 
Tematicile cursului  
http://www.cursuriautism.ro/tematici.php

- dezvoltarea capacitatii de comunicare; 

- comunicarea totala; 

-dezvoltarea autonomiei la toaleta;

-dezvoltarea autonomiei la masa; 

-dezvoltarea autonomiei la imbracat-dezbracat; 

- crearea identitatii si structurarea spatiului de viata; 

- dezvoltarea independentei; 

- dezvoltarea capacitatii de integrare sociala; 

- dezvoltarea capacitatii cognitive; 

- ameliorarea stereotipiilor si a comportamentului deviant; 

- perioada adolescentei; 

- tehnici de control a sexualitatii; 

- metode practice utilizate in activitatea de preventie a abuzului sexual in cazul copiilor cu autism, P.D.D., sindrom Asperger. 

- principii pedagogice; 

- dezvoltarea autonomiei la masa; 

- dezvoltarea autonomiei la toaleta; 

- activitati fizice; 

- diagnostic diferential; 

- instrumente de diagnostic si evaluare; 

- etiologie;  

- realizarea programelor prin pictograme; 

- prognostic; 

- etc

  In cadrul cursului se vor putea achizitiona pictograme, carti de specialitate in care sunt descrise metode practice de interventie scrise de lector impreuna cu specialisti olandezi in domeniu cat si carti scrise exclusiv de autori olandezi etc. 
  http://www.cursuriautism.ro/carti-specialitate.php
 
   Pentru orice alte detalii si pentru inscrieri la cursul din Iasi : 
   0765 544 944
   0770 341 542 

   Se pot face inscrieri si pentru urmatoarele grupe ce vor incepe in ianuarie:
 Arad: 0733 671 800;
 Brasov: 0721 786 252; 0749 975 103; 
 Buzau: 0765 461 288
 Cluj: 0721 996 507
 Craiova: 0766 266 528;
 Focsani: 0726 830 490;
 Slobozia: 0726 943 905;
 Suceava: 0741 393 409;
  
 
                         http://www.cursuriautism.ro/
 








joi, 14 noiembrie 2013

Stimularea cerebrală, o nouă speranţă pentru persoanele bolnave de autism

Stimularea neuronilor cu ajutorul unui câmp magnetic a redus anxietatea şi a îmbunătăţit raporturile sociale ale unor persoane bolnave de autism, informează cotidianul francez Le Figaro.
 


(Foto: AP ARHIVA /Paul Sancya) 

Pentru bolnavii care suferă de tulburări de spectru autist /TSA/, dezvoltarea de relaţii sociale cu oamenii din jur este adesea problematică. Este deja cunoscut că, la persoanele autiste, anumite regiuni ale creierului, respectiv cele legate de comportamentele sociale, nu sunt destul de active. Recent, medici australieni au publicat în revista Brain Stimulation rezultatele promiţătoare ale unui studiu ce demonstrează pentru prima dată efectele benefice ale stimulării transcraniene magnetice la pacienţi autişti. 

Stimularea transcraniană magnetică repetată /rTMS/ constă în montarea pe capul bolnavului a unei bobine ce emite un câmp magnetic. În timpul şedinţei, impulsurile magnetice, repetate de circa 1.500 de ori, cresc activitatea neuronilor. Punctul forte al rTMS îl constituie caracterul său non-invaziv şi efectele secundare slabe, limitate adesea la dureri de cap trecătoare. 

Cunoscută pentru beneficiile sale în stările depresive, rTMS rămâne puţin studiată în cadrul autismului. 'Nu suntem decât trei sau patru echipe în lume care lucrăm pe acest subiect', a confirmat Peter Enticott, autorul studiului australian. O situaţie care nu-l miră pe Stephane Billard, psihiatru la EPSM Gourmelen de Quimper. 'Autismul este o patologie studiată mai ales de pedopsihiatrie. Pentru moment, rTSM nu poate fi adaptată pe copii. Prin urmare, studiile pe acest subiect avansează încet', declară Billard pentru le Figaro. Cauza: lipsa de bobine adaptate creierului copiilor, cele destinate adulţilor inducând stimulări prea profunde. 

Oamenii de ştiinţă australieni au folosit o modalitate particulară de rTSM, care permite o acţiune mai profundă. 'Această tehnică a fost dezvoltată recent. Ea deschide noi perspective, deoarece permite stimularea zonelor profunde ale creierului, care nu erau accesibile înainte', explică Stephane Billard. 

Astfel, 28 de autişti adulţi au primit stimuli într-o zonă specifică a lobului frontal, câte 15 minute în fiecare zi, timp de două săptămâni. Acelaşi procedeu a fost aplicat în cazul unor voluntari sănătoşi. Starea emoţională şi cognitivă a participanţilor a fost evaluată după o lună, cu ajutorul unui chestionar. 

'Am fost în mod agreabil surprinşi de îmbunătăţirile raportate de pacienţi', relatează Peter Enticott. În timp ce voluntarii sănătoşi nu au simţit niciun efect, pacienţii autişti au declarat că au avut mai puţine probleme în relaţiile lor sociale. De asemenea, anxietatea lor s-a diminuat în mod semnificativ. 

'Acest studiu-pilot este foarte încurajator. Însă acum trebuie identificate mecanismele responsabile de aceste ameliorări clinice şi trebuie observat dacă ele persistă pe termen mai lung', precizează Stephane Billard. Cercetătorii australieni speră că noul studiu, pe care ei l-au început deja, va aduce răspunsuri la aceste întrebări. 

În condiţiile în care tulburările de comportamente sociale sunt asociate mai multor maladii neurologice, studiul australian ar putea incita alte echipe să caute să exploreze beneficiile rTSM. Promiţătoare, tehnica ar urma încă să-şi demonstreze eficienţa, înainte de a intra în arsenalul terapeutic al psihiatrilor. 'Mai multe centre spitaliceşti din Franţa utilizează rTSM, însă exclusiv în cadru experimental', precizează Stephane Billard. Pentru moment, tehnica nu a fost validată de Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franţa /HAS/ şi, prin urmare, nu poate deocamdată să fie prescrisă în cotidian.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Mariana Ionescu)


luni, 11 noiembrie 2013

Semnele autismului sunt vizibile din primele luni de viata


Cercetatorii au urmarit copii de la nastere pâna la vârsta de 3 ani, folosind tehnologia eye-tracking, pentru a masura modul în care acestia se uita si raspund la semnalele sociale. Copiii care au fost diagnosticati mai tarziu cu autism au aratat atenție scazuta pentru ochii altor oameni, de la vârsta de 2 luni. Rezultatele au fost publicate in revista Nature.
In studiu s-au urmarit doua grupuri de copii, unul cu risc scazut (nu aveau rude de gradul unu, doi si trei cu autism) si unul cu risc crescut (au avut un frate mai mare deja diagnosticat cu autism) de a avea tulburari din spectrul autismului.
“Prin urmarirea acestor copii de la nastere, în primele sase luni am reusit sa culegem cantitați mari de date cu mult înainte ca simptomele sa fie evidente”, a declarat Warren Jones, autorul principal al studiului. Echipe de medici au evaluat copiii longitudinal si au confirmat diagnosticul la vârsta de 3 ani. Apoi, cercetatorii au analizat datele din primele luni pentru a identifica ce factori au fost diferiti la cei care au primit un diagnostic de autism fata de cei fara autism. Ceea ce au descoperit a fost surprinzator.
“Am descoperit un declin constant în atenția acordata ochilor altor oameni, de la 2 pâna la 24 luni, la sugarii diagnosticati mai tarziu cu autism”, a declarat Ami Klin. Diferențele au fost evidente chiar si în primele 6 luni. “În primul rând, aceste rezultate arata ca exista diferențe masurabile care pot fi identificate înainte de 6 luni si în al doilea rând, am observat scaderea fixarii ochilor de-a lungul timpului, mai degraba decât o absența. Acesti factori au potentialul de a schimba dramatic strategiile viitoare de interventie timpurie. “
Cercetatorii recomanda prudenta pentru ca diferentele observate de ei nu sunt vizibile cu ochiul liber, necesita o tehnologie de specialitate si masuratori repetate ale dezvoltarii copilului pe parcursul a mai multor luni. “Pentru a fi siguri, parinții nu trebuie sa se astepte ca acest lucru se poate vedea fara ajutorul tehnologiei si nu ar trebui sa fie preocupati în cazul în care un copil nu se uita in ochii lor, in fiecare moment”, a spus Jones.
Înainte de a putea merge, copiii exploreaza lumea intens uitandu-se la ea, privesc fetele, corpurile, obiectele si ochii altor oameni. Aceasta explorare este o parte naturala si necesara a dezvoltarii copilului, fiind importanta pentru dezvoltarea creierului.

Semne timpurii de autism la copiii mici

Autismul atrage mereu atentia, existand din ce in ce mai multe cercetari care indica factori de risc si noi teste care faciliteaza detectarea timpurie a acestei afectiuni.
Intr-un studiu recent al Spitalului de Copii din Boston, medicii au analizat activitatea creierului sugarilor de 9 luni considerati in marja de risc (pentru ca au un frate sau o sora care sufera de autism), pentru a incerca sa stabileasca ce semne prezic aparitia autismului.
Acest test nu este inca popularizat, caci diagnosticu oficial se pune acum in jurul varstei de 2 sau 3 ani. Dar parintii pot fi atenti la semnele prevestitoare mult mai devreme. “Descoperirea si interventia timpurii pot fi deosebit de importante, asa ca fiti atenti daca bebelusul inregistreaza vreo intarziere de dezvoltare si discutati-o cu medicul pediatru”, spune doctorul Susan L. Hyman, din cadrul catedrei de dezvoltare neurologica si pediatrie comportamentala a Universitatii Rochester School of Medicine, citata de Parenting.com.
Mai jos sunt prezentate posibile semne de avertizare ce pot fi observate la copiii de la varsta de 2 luni pana la 2 ani. Daca iti sare in ochi unul dintre acestea, vorbeste cu medicul care va decide daca este nevoie de testare suplimentara. Nu te agita daca, ocazional, vezi unul sau doua semne - poate fi o alta tulburare, de limbaj, de invatare sau de comportament sau niciuna.
PANA LA 2, 3 LUNI, bebelusul nu face contact vizual frecvent.
PANA LA 3 LUNI, nu iti zambeste.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 6 LUNI, nu rade.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 8 LUNI, nu iti urmareste privirea cand o intorci de la el.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 9 LUNI, nu a inceput sa vorbeasca bebeleza.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 1 AN, nu se intoarce cand il strigi.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 1 AN, nu a inceput sa faca cu mana de la revedere.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 12-14 LUNI, nu a spus niciun cuvant.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 14 LUNI, nu iti arata cu degetul ce il intereseaza.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 18 LUNI, nu se joaca de-a pisica, piratii, v-ati ascunselea etc.

joi, 7 noiembrie 2013

Masajul ajuta la calmarea copiilor care sufera de autism

Masajul si aromaterapia pot calma copiii autisti si pot oferi parintilor un respiro de la stress-ul ingrijirii unui copil cu nevoi speciale, declara un maseor terapist licentiat din Bowling Green
Marylee C. Schreiber detine si lucreaza la un centru Spa. Ea are un fiu autist si a invatat – prin intermediul lui si a propriei pregatiri – ca tehnicile de masaj si aromaterapie pot face o diferenta mare in viata unui copil autist. Ea a vorbit despre aceste tehnici recent, in cadrul unui seminar.
Touch Research Institute din Miami, care studiaza copiii autisti, a observat ca masajul ii ajuta pe copii sa doarma mai bine. 
Autistii  pot fi hipersensitivi sau hiposensitivi in ce priveste stimulii pe care ii receptioneaza “Pot avea dificultati in intelegerea propriului corp" spune Schreiber. Un copil sau un adult autist isi poate inchide ochii din cauza luminii, sa-si acopere urechile pentru a evita sunetele, sa scuipe mancarea daca nu sunt siguri asupra gustului, sa-si piste nasul ca o reactie la un miros ori sa se retraga daca o persoana incearca sa-i atinga. 
Un autist hipersensitiv  este extrem de delicat, opune rezistenta la baie si ingrijire, merge pe varfuri si atinge obiectele cu podul palmei, fara sa-si utilizeze degetele. Hiposenzitivul  este mult mai putin constient de senzatii. Nu constientizeaza atingerile, nu este deranjat de lovituri sau taieturi, loveste si musca indiferent la durere sau chiar se loveste singur in cap.
Tehnicile de masaj sunt diferite pentru autistii hipersenzitivi si pentru cei hiposenzitivi. Daca atingerea este o problema, trebuie folosite miscari blande, miscari de leganare si intinderile de tip yoga. “Foloseste aceeasi secventa de masaj,” spune Schreiber. Unui hipersenzitiv ii va lua ceva timp sa se obisnuiasca cu atingerile pe maini sau picioare. Metoda se schimba total in cazul unei persoane hiposenzitive pentru care atingerea nu este o problema. “Poti folosi mai multa presiune, compresie si framantare a muschilor”.
Comportamentul persoanelor cu autism, cum sunt cele declansate de overstimulare, sunt reduse printr-un program regulat de masaj. “Ei pot beneficia foarte mult de educarea simturilor si de constientizarea crescuta a propriului corp.” spune ea. 
Uleiurile pure esentiale – ca lavanda, vetiver-ul, lemnul de cedru – combinate doar una sau doua picaturi cu samponul sau detergentul de rufe  – ofera o alta strategie de calmare a sistemului nervos suprastimulat  al copiilor sau adultilor autisti. Aromaterapia cu uleiuri esentiale, dispersate cu ajuotrul masini de spalat, poate face somnul o experienta mult mai placuta pentru un copil autist si pentru parintii sai" a spus Schreiber.

duminică, 3 noiembrie 2013

Stimularea cerebrală îmbunătățește abilitățile sociale în rândul celor care suferă de autism

Primele teste clinice care au urmărit îmbunătățirea abilităților sociale în cazul persoanelor cu autism folosind stimularea cerebrală magnetică au fost terminate, iar rezultatele sunt încurajatoare.


Persoanele diagnosticate cu tulburări de spectru autist găsesc adesea interacțiunile sociale ca fiind dificile. Studiile precedente au arătat că o regiune din creier numită cortexul prefrontal dorsomedial (dmPFC) este mai puțin activă în rândul persoanelor cu autism. „De asemenea, este partea creierului corelată înțelegerii gândurilor, credințelor și intențiilor altora”, spune Peter Enticott, de la Universitatea Monash, din Melbourne, Australia.

Enticott și colegii lui s-au întrebat dacă prin folosirea repetitivă a stimulării magnetice transcraniene (care presupune transmiterea unor impulsuri magnetice puternice și scurte prin scalp) pentru a spori activitatea din această regiune cerebrală ar putea ajuta persoanele cu autism să se descurce mai bine în situațiile sociale. Echipa a realizat un test pe 28 de subiecți diagnosticați cu autism sau sindromul Asperger.

Unii participanți au primit 15 minute de rTMS timp de 10 zile, în timp ce alții nu au avut parte de același tratament, dar au experimentat toate celelalte aspecte, cum ar fi plasarea electrozilor pe cap și experimentând aceleași vibrații și sunete.

Participanții au trecut printr-o serie de teste menită să le evalueze abilitățile sociale înainte și după terapie. Rezultatele au arătat că cei care au beneficiat de rTMS au avut abilități sociale îmbunătățite după o lună. De exemplu, o femeie a început să îi facă un ceai surorii sale care învăța pentru un examen, sugerând că ea înțelegea stadiul emoțional al surorii sale și a vrut să o ajute. „După câte știa familia sa, acest lucru îi era complet străin”, spune Enticott. „Nu a arătat niciodată o înclinație spre acel tip de activitate în timpul vieții sale”.

Terapia a redus și anxietatea, după cum au arătat rezultatele unui chestionar standardizat care măsoară reacțiile față de interacțiunile dificile, încărcate emoțional, cu alții. Astfel de schimbări nu au fost observate și în cazul persoanelor care au primit tratamentul placebo.

Cu toate acestea, participanții nu arătat semne de îmbunătățire în sarcinile computerizate proiectate pentru a testa dacă aceștia putea deduce stadiul mental al altora. „Mă surprinde”, spune Enticott. „Stimulăm regiunea cerebrală care este cel mai mult asociată cu aceste sarcini”. Dat fiind acest lucru, este neclar de ce voluntarii au arătat îmbunătățiri în abilitățile sociale. „Trebuie să ne dăm seamna dacă acest lucru este susținut de modificări ale abilității de deducere a stadiului mental al altora sau dacă este un altceva la mijloc”, spune el.

Lindsat Oberman, de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston, indică faptul că dmPFC nu este aproape de suprafața creierului, deci este greu de „țintit”. rTMS ar fi putut stimula regiuni cerebrale dintre scalp și dmPFC. Pasul următor este creșterea duratei și intensității stimulării și monitorizarea perioadei în care îmbunătățirile persistă.

„În timp ce descoperirile sunt interesante, cercetarea este, încă, în primele sale stadii”, avertizează Carol Povey, de la Societatea Națională a Autiștilor, din Marea Britanie. Ea adaugă faptul că este esențial ca persoanele cu autism să primească susținerea de care au nevoie pentru a atinge maximul de potențial pe care îl dețin.
 

Care este legătura între greutatea femeii în timpul sarcinii şi autism

Femeile care iau prea mult în greutate în timpul sarcinii sunt mai predispuse să nască un copil care să sufere de tulburări de spectru autist, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani.

Greutatea în timpul sarcinii variază, însă mare parte dintre femei iau în greutate între 8 şi 13 kilograme, mai ales după a 20-a săptămână. Un studiu recent a arătat că tulburările de spectru autist sunt mai mari în rândul copiilor ale căror mame s-au îngrăşat câte 15 kilograme în timpul sarcinii, decât în cazul copiilor ale căror mame s-au îngrăşat câte 13 kilograme, relatează dailymail.co.uk.

Cercetătorii au realizat studiul comparând cazurile unor copii de 8 ani care locuiesc în Salt Lake, Davis şi alte oraşe din Utah. Astfel, 128 de copii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist au fost comparaţi cu un grup format din 10.920 de copii de aceeaşi vârstă şi sex. Oamenii de ştiinţă au urmărit câte kilograme au luat femeile în timpul sarcinii.

Studiul a avut un rezultat surprinzător. Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între indicele de masă corporală al mamei înainte să rămână însărcinată şi autism, fapt care nu a fost analizat în studiile precedente.

De asemenea, cercetătorii au analizat un grup secundar fornat din 288 de copii din Utah diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist şi au comparat informaţiile cu cele ale rudelor lor sănătoase.

În ambele cazuri, greutatea câştigată în timpul sarcinii a fost identificată ca fiind un factor comun în cazul mamelor care au dat naştere unor copii care suferă de autism.