luni, 11 noiembrie 2013

Semnele autismului sunt vizibile din primele luni de viata


Cercetatorii au urmarit copii de la nastere pâna la vârsta de 3 ani, folosind tehnologia eye-tracking, pentru a masura modul în care acestia se uita si raspund la semnalele sociale. Copiii care au fost diagnosticati mai tarziu cu autism au aratat atenție scazuta pentru ochii altor oameni, de la vârsta de 2 luni. Rezultatele au fost publicate in revista Nature.
In studiu s-au urmarit doua grupuri de copii, unul cu risc scazut (nu aveau rude de gradul unu, doi si trei cu autism) si unul cu risc crescut (au avut un frate mai mare deja diagnosticat cu autism) de a avea tulburari din spectrul autismului.
“Prin urmarirea acestor copii de la nastere, în primele sase luni am reusit sa culegem cantitați mari de date cu mult înainte ca simptomele sa fie evidente”, a declarat Warren Jones, autorul principal al studiului. Echipe de medici au evaluat copiii longitudinal si au confirmat diagnosticul la vârsta de 3 ani. Apoi, cercetatorii au analizat datele din primele luni pentru a identifica ce factori au fost diferiti la cei care au primit un diagnostic de autism fata de cei fara autism. Ceea ce au descoperit a fost surprinzator.
“Am descoperit un declin constant în atenția acordata ochilor altor oameni, de la 2 pâna la 24 luni, la sugarii diagnosticati mai tarziu cu autism”, a declarat Ami Klin. Diferențele au fost evidente chiar si în primele 6 luni. “În primul rând, aceste rezultate arata ca exista diferențe masurabile care pot fi identificate înainte de 6 luni si în al doilea rând, am observat scaderea fixarii ochilor de-a lungul timpului, mai degraba decât o absența. Acesti factori au potentialul de a schimba dramatic strategiile viitoare de interventie timpurie. “
Cercetatorii recomanda prudenta pentru ca diferentele observate de ei nu sunt vizibile cu ochiul liber, necesita o tehnologie de specialitate si masuratori repetate ale dezvoltarii copilului pe parcursul a mai multor luni. “Pentru a fi siguri, parinții nu trebuie sa se astepte ca acest lucru se poate vedea fara ajutorul tehnologiei si nu ar trebui sa fie preocupati în cazul în care un copil nu se uita in ochii lor, in fiecare moment”, a spus Jones.
Înainte de a putea merge, copiii exploreaza lumea intens uitandu-se la ea, privesc fetele, corpurile, obiectele si ochii altor oameni. Aceasta explorare este o parte naturala si necesara a dezvoltarii copilului, fiind importanta pentru dezvoltarea creierului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu