luni, 11 noiembrie 2013

Semne timpurii de autism la copiii mici

Autismul atrage mereu atentia, existand din ce in ce mai multe cercetari care indica factori de risc si noi teste care faciliteaza detectarea timpurie a acestei afectiuni.
Intr-un studiu recent al Spitalului de Copii din Boston, medicii au analizat activitatea creierului sugarilor de 9 luni considerati in marja de risc (pentru ca au un frate sau o sora care sufera de autism), pentru a incerca sa stabileasca ce semne prezic aparitia autismului.
Acest test nu este inca popularizat, caci diagnosticu oficial se pune acum in jurul varstei de 2 sau 3 ani. Dar parintii pot fi atenti la semnele prevestitoare mult mai devreme. “Descoperirea si interventia timpurii pot fi deosebit de importante, asa ca fiti atenti daca bebelusul inregistreaza vreo intarziere de dezvoltare si discutati-o cu medicul pediatru”, spune doctorul Susan L. Hyman, din cadrul catedrei de dezvoltare neurologica si pediatrie comportamentala a Universitatii Rochester School of Medicine, citata de Parenting.com.
Mai jos sunt prezentate posibile semne de avertizare ce pot fi observate la copiii de la varsta de 2 luni pana la 2 ani. Daca iti sare in ochi unul dintre acestea, vorbeste cu medicul care va decide daca este nevoie de testare suplimentara. Nu te agita daca, ocazional, vezi unul sau doua semne - poate fi o alta tulburare, de limbaj, de invatare sau de comportament sau niciuna.
PANA LA 2, 3 LUNI, bebelusul nu face contact vizual frecvent.
PANA LA 3 LUNI, nu iti zambeste.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 6 LUNI, nu rade.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 8 LUNI, nu iti urmareste privirea cand o intorci de la el.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 9 LUNI, nu a inceput sa vorbeasca bebeleza.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 1 AN, nu se intoarce cand il strigi.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 1 AN, nu a inceput sa faca cu mana de la revedere.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 12-14 LUNI, nu a spus niciun cuvant.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 14 LUNI, nu iti arata cu degetul ce il intereseaza.
PANA IN JURUL VARSTEI DE 18 LUNI, nu se joaca de-a pisica, piratii, v-ati ascunselea etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu