luni, 25 noiembrie 2013

Diminuarea contactului vizual, un semn foarte timpuriu in autism

Unul dintre semnele foarte timpurii ale tulburarii de spectru autist (TSA ) este scaderea timpului in care se realizeaza contactul vizual, sustine un studiu prospectiv ce a urmarit 110 copii de la nastere pana la varsta de 3 ani. Copiii cu diagnosticul TSA si-au inceput viata cu un nivel relativ normal al contactului vizual dar la varsta de 2-6 luni acesta a inceput sa se reduca progresiv, pana spre finalul perioadei de evaluare.
Cercetatorii de la Univesitatea Emory si Marcus Autism Center, Atlanta, Georgia, contrazic prin aceasta evaluare ipoteza conform careia copiii cu TSA ar avea de la inceput o absenta a adaptarii sociale si mai degraba sugereaza ca initial exista un comportament adaptativ intact ce se deterioreaza in timp. Studiul publicat in noiembrie in revista Nature a inclus pentru fiecare copil cate 10 evaluari video ale contactului vizual, fiind calculat procentul de timp pe care copilul il petrece fixand ochii, gura si corpul persoanei apropiate si timpul petrecut in fixarea spatiilor nonumane incluse in secventele video prezentate.
La copiii diagnosticati ulterior cu TSA, s-a observat ca timpul dedicat urmaririi vizuale a persoanei ce-i ingrijea a avut o scadere constanta pe parcursul evaluarii, ce a inceput in jurul varstei de 2-6 luni. Copiii ce au avut o dezvoltare ulterioara normala, au avut un contact vizual semnificativ mai lung comparativ cu cei ce au fost diagnosticati cu TSA la finalul perioadei de evaluare ( p <0,001 ).
La varsta de 2 ani, copiii ce urmau sa fie diagnosticati cu TSA aveau deja doar jumatate din timpul de contact vizual cu persoana apropiata, comparativ cu copiii cu dezvoltare normala. Aceste constatari sunt importante, intrucat autismul este de obicei diagnosticat dupa varsta de 2 ani, cand intarzierile in comportamentul social si dezvoltarea limbajului devin foarte evidente. Identificarea timpurie a diminuarii contactului vizual poate sa ajute la luarea din timp a unor masuri terapeutice pentru acesti copii.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu