vineri, 29 noiembrie 2013

Tratamente dentare pentru copii cu dizabilitati

Sanatatea orala este un factor esential al starii de bine la copii in general si mai ales al celor cu dizabilitati fizice si psihice, sindrom Down, Autism etc.. O dantura sanatoasa si o stare de sanatate orala buna, in general, inseamna reducerea sau eliminarea durerilor de dinti, asigura o nutritie adecvata, o comunicare mai buna si cresc respectul de sine.
O buna sanatatea orala confera copiilor si adolescentilor cu dizabilitati capacitatea de a face fata situatiilor cu mai multa incredere si ii scuteste de alte probleme de sanatate. Studiile efectuate au aratat ca bacteriile din placa dentara si bolile gingivale (gingivite, parodontite) trec in sange si cauzeaza afectiuni cardiace, renale, diabet, complicatii reumatismale etc.
Copiii si adolescentii cu dizabilitati, sindrom Down sau Autism prezinta un risc crescut de a face carii dentare, gingivite si alte afectiuni bucale, deoarece au o igiena orala deficitara, obiceiuri alimentare defectuoase ce nu stimuleaza cresterea fluxului salivar si astfel autocuratarea dentara este deficitara, au o dieta bogata in zaharoza sau au diferite afectiuni care favorizeaza instalarea acestora. De exemplu, la copiii cu sindrom Down, datorita diferitelor afectiuni generale, eruptia dentitiei de lapte poate intarzia pana la varsta de 2 ani. Se inregistreaza intarzieri in eruptia dintilor de lapte si a dintilor permanenti la peste 75% din copiii cu sindrom Down. De asemenea, nu se respecta ordinea de eruptie, pot aparea inversari dentare, dintii sunt mici, sunt frecvent inghesuiti sau spatiati ori mai putini (anodontii). Ca urmare a maxilarelor slab dezvoltate, a palatului ogival (adanc) si ingust este frecventa ocluzia inversa, la fel si angrenaje inverse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu