joi, 21 noiembrie 2013

Psihiatrii din Moldova nu stiu sa stabileasca un diagnostic corect de autism

Specialiștii sunt puțini și pun diagnostice greșite. Părinții copiiilor care suferă de autism spun că principala problemă cu care se confruntă este lipsa de profesionalism a doctorilor psihiatri care le-ar putea ajuta copiii. Medicii specialiști confirmă că problema există. Ei precizează că asta se întâmplă, în mare parte, din cauza faptului că în Moldova se cunoaște foarte puțin despre această afecțiune.
Aliona Dumitraș spune că după naştere a observat că bebeluşul său avea un comportament ciudat. A consultat mai mulţi medici care nu au putut, însă, să-i pună un diagnostic.
Aliona Dumitraș, Preşedintele Asociaţiei Părinților Copiilor Cu Autism, “ Sos Autism ”: «Pentru inceput spuneau ca copilul nu are nimic , e o chestie de dezvoltare pentru fiecare individual se dezvolta. La intrebarile mele ca copilul meu este asa ei imi spunea ca ba nu el stie ce sa faca , vrea afara sau ceva de genul acesta».
După ce a consultat mai mulţi medici, un neuro-pediatru din Ucraina le-a stabilit diagnoza de autism, iar statul i-a acordat grad de invaliditate. Indemnizaţia lunară, în sumă de 800 de lei nu acoperă, însă, nicio mică parte din cheltuielili.
Aliona Dumitraș, Președinte, Asociația Părinților Copiilor Cu Autism, “ Sos Autism ”: «Pentru o familie e foarte costisitor ca sa duc cit de cit terapia au nevoie de 2000 de dolari lunar .
La noi in tara se stia foarte putin de autism practic nimic .Am fost nevoiti sa plecam peste hotare ,pentru a ni se pune o diagnostic corect si concret».
Din păcate, în cele mai multe cazuri, medicii stabilesc diagnostice greșite și în loc să le înlăture problemele de comunicare, aceștia sunt tratați de retard mintal.
Ivan Puiu, Director, Centrul De Intervenție Precoce “ Voinicel”: «Mulți specialiști care ar putea să pună un diagnostic nu avem cu părere de rău asta și din faptul că e o afecțiune așa zis nouă .
O problema ar fi lipsa în general al psihiatrilor in raioane cred ca asta ar fi o problema circa 300 de familii lipsesc in aria rurală , adică nu-i o problema doar de necunoșterea sa zicem e o problema in sistemul de sanatate care nu are pur si simplu specialist».
Doctorii psihiatri confirmă că problema există.
Anatol Nacu, Directorul Societății De Psihoterapie Și Psihanalitică: «Da, veneau copiii cu alte diagnosticuri in special de la medicii neurologi care sunau cu totul diferit de ceea ce eu vedeam si stabileam diagnosticul de autism si incepeam sa schitez un program de lucru cu acesti copiii».
Potrivit statisticilor oficiale în Moldova sunt aproximativ 193 de copiii care suferă de autism.Neoficial cifra este mult mai mare.Copiii care suferă de o formă mai gravă primesc grad de invaliditate și o pensie de la stat.
sursa : http://tv7.md/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu