joi, 7 noiembrie 2013

Masajul ajuta la calmarea copiilor care sufera de autism

Masajul si aromaterapia pot calma copiii autisti si pot oferi parintilor un respiro de la stress-ul ingrijirii unui copil cu nevoi speciale, declara un maseor terapist licentiat din Bowling Green
Marylee C. Schreiber detine si lucreaza la un centru Spa. Ea are un fiu autist si a invatat – prin intermediul lui si a propriei pregatiri – ca tehnicile de masaj si aromaterapie pot face o diferenta mare in viata unui copil autist. Ea a vorbit despre aceste tehnici recent, in cadrul unui seminar.
Touch Research Institute din Miami, care studiaza copiii autisti, a observat ca masajul ii ajuta pe copii sa doarma mai bine. 
Autistii  pot fi hipersensitivi sau hiposensitivi in ce priveste stimulii pe care ii receptioneaza “Pot avea dificultati in intelegerea propriului corp" spune Schreiber. Un copil sau un adult autist isi poate inchide ochii din cauza luminii, sa-si acopere urechile pentru a evita sunetele, sa scuipe mancarea daca nu sunt siguri asupra gustului, sa-si piste nasul ca o reactie la un miros ori sa se retraga daca o persoana incearca sa-i atinga. 
Un autist hipersensitiv  este extrem de delicat, opune rezistenta la baie si ingrijire, merge pe varfuri si atinge obiectele cu podul palmei, fara sa-si utilizeze degetele. Hiposenzitivul  este mult mai putin constient de senzatii. Nu constientizeaza atingerile, nu este deranjat de lovituri sau taieturi, loveste si musca indiferent la durere sau chiar se loveste singur in cap.
Tehnicile de masaj sunt diferite pentru autistii hipersenzitivi si pentru cei hiposenzitivi. Daca atingerea este o problema, trebuie folosite miscari blande, miscari de leganare si intinderile de tip yoga. “Foloseste aceeasi secventa de masaj,” spune Schreiber. Unui hipersenzitiv ii va lua ceva timp sa se obisnuiasca cu atingerile pe maini sau picioare. Metoda se schimba total in cazul unei persoane hiposenzitive pentru care atingerea nu este o problema. “Poti folosi mai multa presiune, compresie si framantare a muschilor”.
Comportamentul persoanelor cu autism, cum sunt cele declansate de overstimulare, sunt reduse printr-un program regulat de masaj. “Ei pot beneficia foarte mult de educarea simturilor si de constientizarea crescuta a propriului corp.” spune ea. 
Uleiurile pure esentiale – ca lavanda, vetiver-ul, lemnul de cedru – combinate doar una sau doua picaturi cu samponul sau detergentul de rufe  – ofera o alta strategie de calmare a sistemului nervos suprastimulat  al copiilor sau adultilor autisti. Aromaterapia cu uleiuri esentiale, dispersate cu ajuotrul masini de spalat, poate face somnul o experienta mult mai placuta pentru un copil autist si pentru parintii sai" a spus Schreiber.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu