marți, 22 septembrie 2015

Topul miturilor despre autism

Autismul este unul din subiectele pe seama carora circula destul de multe mituri, in special din cauza faptului ca nu cunoastem mai nimic despre aceasta afectiune si despre cum arata, simt, gandesc, se relationeaza persoanele cu autism. Un studiu realizat de Fundatia Romanian Angel Appeal in octombrie 2011, referitor la gradul de informare si la atitudinea romanilor cu privire la autism, a scos la iveala o serie de prejudecati pe care le avem cand ne gandim sau vorbim despre autism si despre persoanele cu autism:
1. Autismul este cauzat de emotiile mamei din timpul celor 9 luni de sarcina (in special de depresie) sau de lipsa de afectiune a mamei, in primele luni de viata ale copilului. Sunt mai degraba ipoteze privind cauzele aparitiei autismului. Prima se intalneste in special in randurile psihologilor din Franta, desi toate studiile stiintifice internationale o infirma iar a doua era ipoteza vehiculata in perioada anilor 60. Cauza exacta a aparitiei autismului nu se cunoaste, insa la momentul actual exista mai multe curente determinate de studii si cercetari: dupa unele teze, autismul ar avea cauze genetice, dupa altele el ar putea aparea ca urmare a unor modificari survenite la nivelul creierului, in urma unor dezechilibre enzimatice.
2. Comportamentul mamei în timpul sarcinii (consumul de tutun, alcool sau medicamente mergand pana la expunerea la soare) ar determina nasterea unui copil cu autism. Nu, aceste excese din timpul sarcinii nu determina autismul la copil. Ele insa dauneaza global sanatatii fatului.
3. Autismul poate fi depistat la controalele din timpul sarcinii. Sa spunem ca acesta nu este neaparat un mit ci mai degraba speranta ca autismul ar fi detectabil in sarcina si ar putea fi combatut cat mai timpuriu. Din pacate insa, autismul poate fi depistat numai dupa nasterea copilului, începand din jurul varstei de 18 luni. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la copil si la toate manifestarile pe care le percep ca fiind neobisnuite (manifestari comportamentale dar si fiziologice) si sa se prezinte la medicul de familie sau pediatru, de indata ce li se pare ca ceva nu este foarte in regula cu copilul lor. Diagnosticul final este stabilit numai de medicul neuro-psihiatru.
4. Autismul este contagios. Nu, autismul nu este o boala contagioasa ci o afectiune de natura neuro-biologica ce determina o functionare diferita a creierului, fapt ce atrage dificultati de comunicare, de relationare si o perceptie diferita asupra mediului. O persoana nu „ia” autism ci se naste cu autism. Autismul nu este „molipsitor” dar nu toti stim asta si adesea avem tendinta de a ne feri de ceea ce nu cunoastem.
5. Persoanele cu autism sunt violente. Persoanele cu autism nu sunt „mai violente” decat persoanele tipice. Din cauza faptului ca ele percep stimulii din mediu diferit fata de noi, este posibil ca, in unele situatii, sa aiba reactii si comportamente diferite de ale noastre, ce pot trece drept violente. In realitate, acestea sunt reactii de aparare si nu manifestari de violenta, exprimate cu intentie. Un moment in care persoanele cu autism pot fi totusi usor violente este etapa adolescentei in care modificarile hormonale determina stari, senzatii, emotii ce le induc confuzie si disconfort, dublate de incapacitatea de exprima ceea ce simt.
6. Copii cu autism „refuza” sa aiba un comportament normal. De fapt, copiii si persoanele cu autism, in virtutea afectiunii pe care o au, prezinta dificultati de comunicare, de socializate si, asa cum spuneam, percep diferit mediul inconjurator si stimulii si au un lifestyle (stil de viata) propriu. Toate aceste manifestari ale afectiunii ii fac sa traiasca „intr-o lume a lor” si, eventual, sa aiba reactii care pot fi interpretate drept „ciudate”, abatandu-se de la „regulile sociale”. In realitatea persoanele cu autism nu „refuza” sa se comporte asemeni persoanelor tipice ci pur si simplu nu pot reactiona la stimuli sau apropiere, asa cum o facem noi.
Ce trebuie sa stii despre autism…
Autismul este o tulburare de dezvoltare de natura neuro-biologica, cu consecinte ce se traduc in dificultati de comunicare, dificultati de socializare si o percepere diferita a mediului inconjurator.
Cu toate acestea, daca un copil cu autism este diagnosticat in primii ani de viata, urmeaza terapii de recuperare adecvate si este integrat social, are mari sanse sa-si dezvolte aptitudini pentru autonomie si pentru o viata sociala cat mai fireasca.

BWAS - o noua metodologie pentru cercetarea autismului

Pentru prima dată a fost efectuat un studiu elaborat privind creierul persoanelor autiste, cu rezultate interesante. S-a văzut, de exemplu, cum zone din creier asociate cu interpretarea expresiilor faciale şi a interacţiunilor sociale sunt mai puţin active în cazul celor cu autism. Cu noua metodă au fost analizate milioane de imagini, rezultatul studiului contribuind la înţelegerea mecanismelor creierului celor cu autism.
Ce anume generează autismul? De ce anumiţi copii par deconectaţi de societate, incapabili să aibă legături cu semenii lor? De multe ori persoanele afectate de autism au talente deosebite în matematică, artă sau alte materii şi activităţi. Geniale chiar! Şi totuşi, atunci când sunt în societate autiştii nu interacţionează cu nimeni, nu conversează şi nu par să înţeleagă ceea ce se întâmplă; nu participa la evenimente. Au lumea lor din care nu ies şi în care nimeni nu poate intra.
Autismul este o stare care încă nu a fost înţeleasă pe deplin, în ciuda multor studii efectuate în ultimii ani.
Ce anume îi deosebeşte pe cei afectaţi de autism de o persoană normală?
Un studiu recent arată cum creierul celor afectaţi de autism funcţionează în mod foarte diferit faţă de cel al unei persoane normale; ba mai mult, au fost descoperite zonele din creier care prezintă cele mai mari diferenţe. Deci nu o diferenţă structurală, ci funcţională.
Ce anume au făcut cercetătorii pentru a ajunge la o astfel de concluzie?
Aceştia au utilizat o nouă metodologie, denumită Brain-Wide Association Analysis (BWAS), care este capabilă să creeze imagini panoramice ale întregului creier şi să asigure cercetătorilor modele 3D de mare precizie.
Brain-Wide Association Analysis (BWAS) se bazează pe utilizarea unui număr enorm de date: imagini obţinute cu ajutorul rezonanţei magnetice.
Aceste arhive de date au fost analizate cu metode statistice precise tocmai pentru a se descoperi care este diferenţa între funcţionarea creierului celor cu autism şi al celor fără autism.
Cantitatea de date analizate este cu adevărat impresionantă: au fost studiate imagini tridimensionale având la bază miliarde de informaţii privind activitatea neuronală a circa 47.636 regiuni ale creierului.
La acest studiu au participat 523 de persoane cu autism şi 452 persoane fără autism. Creierul acestora a fost scanat prin rezonanţă magnetică pentru a vedea modul în care se activează diversele regiuni ale creierului. Imaginile înregistrate au fost analizate şi concluziile la care au ajuns cercetătorii au arătat că există diferenţe importante între modul în care se activează diverse regiuni ale creierului.
Care sunt aceste diferenţe?
Cei cu autism aveau partea creierului asociată cu interpretarea expresiilor faciale şi cu interacţiunile sociale mult mai puţin activă; în plus aveau mai puţin activă şi o regiune a creierului care procesează informaţiile spaţiale.
Rezultatele studiului au fost publicate în revistă Brain. Concluziile articolului sugerau cum că autismul ar fi legat tocmai de faptul că cele două zone ale creierului amintite anterior ar avea un număr de conexiuni redus. Acest fapt ar sta la baza simptomelor principale ale autismului: incapacitatea de a interacţiona cu ceilalţi şi de a le interpreta gesturile, sentimentele şi intenţiile. Ceea ce duce la incapacitatea de a se exprima şi de a avea o viaţă socială normală.
Va fi oare posibil într-o bună zi tratarea autismului? Este greu de spus.
Metoda BWAS s-a demonstrat a fi extrem de eficace pentru studiul creierului. Posibilitatea de a avea o arhivă de date cu milioane de imagini ale creierului este extraordinară şi, pe lângă o mai bună înţelegere a creierului, va duce şi progrese în medicină.

Tulburarile de Limbaj Si Interventia Logopedului La Copilul Autist

Tulburările de limbaj sunt constante şi, în cele mai multe cazuri, majore în autism. Se estimează faptul că aproximativ o treime dintre autişti nu reuşesc achiziţionarea nici unui limbaj şi o altă treime nu dezvoltă decât un limbaj rudimentar.
Importanţa prognostică a dezvoltării limbajului a fost subliniată încă din anii ’50 de către o serie de autori care susţineau faptul că absenţa dezvoltării unui limbaj comunicativ înainte de 5 ani este un criteriu pentru un prognostic rezervat, aspect confirmat ulterior şi de alţi cercetători. Anomaliile de dezvoltare a limbajului pot fi de mai multe tipuri.
Tulburările comunicării preverbale în general, există relativ puţine date despre comunicarea prelingvistică a copiilor foarte mici care vor deveni autişti deoarece aceştia sunt observaţi doar în mod excepţional la această vârstă. Aspectele care au fost observate însă sunt următoarele: absenţa gestului de indicare (pointing) şi a gesturilor care atrag atenţia unui partener asupra unui obiect sau a unei situaţii; sărăcia gestuală comunicativă; Wetherby şi Prutting (1984) au arătat că şi în cazul în care copiii autişti ar dispune de mai multe acte decât de limbaj comunicativ, acestea ar fi extrem de sărace, limitându-se la acte de cerinţă sau de protest. Autiştii îşi exprimă însă dorinţele sau emoţiile prin comportamente aberante: ţipete, heteroagresivitate, auto-agresivitate. Contrar copiilor surzi sau celor cu tulburări specifice de limbaj, copiii autişti nu dezvoltă în mod spontan modalităţi non-verbale pentru a emite mesaje complexe;deficitele gestuale şi de mimică ce acompaniază limbajul, fiind vorba aici de absenţa expresiilor faciale, a zâmbetelor, care însoţesc în mod normal un dialog, autiştii neştiind nici să interpreteze aceste expresii văzute la alţii.
Tulburările de limbaj propriu-zise
O clasificare a acestora ţine seama de nivelurile de realizare şi de comprehensiune a limbajului după cum urmează. Astfel, realizarea se distinge la:
  1. nivelul fonologie – cel mai adesea, autiştii care vorbesc nu prezintă deficite de articulare, dar îşi dezvoltă sistemul fonologie într-un ritm mai lent decât cel normal;
  2. nivelul morfosintactic – o serie de cercetători au scos în evidenţă diferenţe ale morfologiei şi sintaxei la copiii autişti, cum ar fi o utilizare deficitară a morfemelor corespunzătoare timpurilor verbale şi articolelor, ceea ce pare să denote o dezvoltare mai lentă, o plafonare a acestei dezvoltări;
  3. nivelul semantic – în cazul autismului este extrem de afectat. Copiii autişti dau dovadă de o dificultate foarte marcată de a utiliza cuvintele, respectând semantica acestora. Uneori pot ajunge la un nivel satisfăcător al vocabularului, dar eşuează nu la reprezentarea semnificaţiei cuvintelor, ci la utilizarea lor corectă. Dificultăţile specifice se referă mai ales la folosirea termenilor caracteristici  pentru spaţialitate, temporalitate şi pentru relaţiile interpersonale;
  4. nivelul pragmatic – utilizarea socială a limbajului este, de asemenea, extrem de perturbată. A fost descrisă în cazul autismului o spontaneitate redusă a limbajului, cu expresii verbale accidentale, absenţa unei intenţii aparente de comunicare, deficite ale adaptării la rolurile unei conversaţii, nerespectarea regulilor de politeţe, de aşteptare a momentului pentru a vorbi, o rigiditate şi o inadaptare a limbajului în raport cu contextul sau cu sarcina, o variabilitate a calităţii şi abundenţei comunicării în funcţie de interlocutor, mai mult sau mai puţin familiar cu situaţia;
  5. nivelul prozodic – existenţa unor anomalii de tipul monotoniei intonaţiei, cu un procent crescut de frecvenţe înalte, cu o hipo-sau hipernazalitate, cu un control deficitar al volumului vocii, cu frecvente şuşoteli şi o sărăcie a accentuării tonice;
  6. nivelul de ecolalie – foarte frecventă, fiind uneori singura realizare lingvistică a copilului autist. Ea nu este însă specifică, putând fi întâlnită şi în cazul unor demenţe infantile, la copiii nevăzători sau chiar la unii copii normali.
Comprehensiunea
In această privinţă au fost puse în evidenţă mai ales dificultăţile copiilor autişti de a înţelege sensul expresiilor lingvistice în cazul în care contextul nu este evocator, înţelegerea frazelor este  precară faţă de cea a copiilor normali, mai puţin din motivele unei comprehensiuni sintactice deficitare, cât mai ales din raţiuni de comprehensiune semantică.
Tulburările de interacţiune socială
Tulburările legate de interacţiunile precoce
Se vorbeşte relativ puţin despre cercetările cognitive cu privire la interacţiunile precoce în autism, fără îndoială datorită dificultăţilor metodologice legate de momentul stabilirii diagnosticului (rareori în perioada primului an) şi datorită faptului că, cel mai adesea, nu se cunoaşte dezvoltarea timpurie la copiii autişti.
Tulburările comunicării emoţiilor şi a altor stări mintale
Autiştii se găsesc în incapacitatea de a înţelege evenimentele create prin punerea în scenă a unor  personaje, evenimente cu conţinut intenţional şi emoţional.
De asemenea, înţelegerea şi folosirea cuvintelor cu conţinut emoţional sunt extrem de perturbate la copiii autişti. În general, ei nu utilizează limbajul pentru a vehicula emoţii, iar limbajul lor, atunci când există, este lipsit de tonalitate emoţională.
Tulburările de limbaj
Eşecul dezvoltării abilităţilor comunicaţionale normale este, la ora actuală, unanim acceptat ca una dintre cele mai importante trăsături ale autismului. Anomaliile limbajului sunt deseori semnalate de către părinţi şi sunt considerate, în literatura de specialitate, ca fiind printre primele probleme care  produc îngrijorare. Vocalizele emise de bebeluşii autişti sunt rareori asemănătoare cu cele ale celor normali, atât în ce priveşte extinderea, cât şi frecvenţa. Acest lucru afectează şi apariţia limbajului verbal (normal între 9-l2 luni). Copilul autist nu reuşeşte să participe la “conversaţiile prelingvistice” reciproce, care sunt obişnuite între mamă şi copil. Înţelegerea limbajului verbal este de asemenea redusă, iar absenţa gesturilor simbolice este o caracteristică prezentă la aceşti copii. Chiar şi cele mai simple gesturi sunt afectate, de exemplu, “arătatul cu degetul”, iar dacă totuşi copiii îşi punctează dorinţele în acest mod, o fac mai degrabă cu toată mâna, decât cu indexul. Rareori aceste mişcări sunt acompaniate de mimică, demonstraţie sau gesturi simbolice.
Ca orice individ însă, autistul resimte anumite necesităţi şi doreşte să transmită anumite mesaje înspre celălalt. Dar maniera sa de comunicare non-verbală şi verbală este extrem de restrânsă şi ne-convenţională. Modul său de a atrage atenţia se reduce deseori la simple strigăte; intenţia este deci  prezentă, ceea ce lipseşte este însă, în mod dramatic, forma.
Copilul utilizează rareori privirea directă ca semn preliminar al dorinţei de comunicare. I se întâmplă foarte rar să se asigure de disponibilitatea eventualului partener, căutându-i privirea. Funcţia socială, interogativă, este cel mai adesea absentă. Apropierea de partener se face deseori din spate sau din lateral, şi nu din faţă, ca pentru a evita contactul vizual direct.
Din datele statistice rezultă că 50% dintre copiii autişti folosesc totuşi limbajul verbal. Din păcate, acesta nu are întotdeauna valoare comunicativă, pentru că nu codifică “aceeaşi lume”. El conţine uneori formulări atât de ermetice, încât numai cei apropiaţi pot să le decodifice. Indiferent de domeniul abordat, semanticul, semioticul şi contextul nu intră în rezonanţă. Comunicarea şi vorbirea sunt întotdeauna surse de contrarietate, de încercări laborioase şi de crize de frustrare intensă, care determină deseori renunţarea completă. Autistul vorbeşte sau încearcă să o facă din necesitate, pentru a-şi descrie stările sau pentru a-şi manifesta cerinţele. Când ascultă, dacă înţelege, o face în general la  primul nivel, deoarece nu poate să conceapă existenţa reciprocităţii comunicării.
Mecanismele care definesc tulburările comunicării autiste par a fi: instabilitatea percepţiei, incapacitatea segmentării fluxului sonor în elemente distincte, imposibilitatea acordării sensului cu contextul, absenţa sentimentului de reciprocitate care presupune prezenţa unui punct de vedere diferit.
Despre copiii autişti se poate afirma, deci, nu numai că achiziţia limbajului le este întârziată, ci şi că utilizarea acestuia este complet diferită, atât faţă de copiii normali, cât şi faţă de alţi copii cu diverse tulburări de limbaj. Probabil că cea mai caracteristică trăsătură este eşecul în folosirea limbajului în scopul comunicării sociale. Copilul autist tinde să vorbească mult mai puţin decât un copil normal, la un nivel comparabil de dezvoltare a limbajului. El manifestă o dorinţă extrem de redusă de “comunicare de dragul comunicării”. Dezvoltarea limbajului generativ este întârziată, iar enunţurile repetitive şi stereotipe iau locul celor creative.. Copiilor autişti par deci să le lipsească semnele cauzale, temporale şi intenţional-pragmatice, necesare pentru alcătuirea unei poveşti.
Majoritatea studiilor legate de limbajul copiilor autişti arată că aceştia nu folosesc pronumele eu. entru că, de fapt, copilul nu inversează pronumele, ci evită folosirea acestora, cu atât mai mult cu cât se referă la el însuşi. Evitarea folosirii pronumelui eu denotă fie o negare a sinelui, fie absenţa conştiinţei de sine, în timp ce substituţia sa cu tu demonstrează o oarecare conştiinţă a sinelui altora. Anxietatea în raport cu sinele nu iese la iveală doar prin refuzul copilului de a vorbi, prin evitarea folosirii prenumelor personale. Comunicarea nu este legată doar de cuvinte, ci şi de scopul utilizării acestora. Numirea lucrurilor este mai accesibilă copiilor autişti, deoarece aceasta nu îi angajează în vreun fel şi nu le dezvăluie gândurile (orice angajament fiind o puternică sursă de anxietate).
De aceea, ultimul lucru pe care doresc să-l facă este să-şi comunice sentimentele. Astfel, chiar dacă spun ceva, copiii autişti o fac cu o voce dintre cele mai bizare, de cele mai multe ori asemănătoare vocii unei persoane surde, cu aceeaşi calitate atonală şi neacomodată ca aceea a unei  persoane care nu poate să-şi audă emisia vocală. De fapt, copiii autişti par a nu dori ca nici ei şi nici alţii să ştie ceea ce au spus. Acest lucru îi conferă vocii lor o tonalitate cât se poate de stranie, atipică.
S-a observat, de asemenea, că aceşti copii evită cuvântul da tot atât de mult pe cât îl evită pe eu, negaţia nu aparându-le în schimb mult mai de timpuriu în vocabular.
Probabil însă că preferinţa pentru folosirea negaţiei este o consecinţă a negativismului deliberat şi extrem de care dau dovadă copiii autişti. Se poate adăuga faptul că prin interzicerea oricărei schimbări, prin refuzul existenţei sale ca eu, prin evitarea folosirii afirmaţiei da, copilul autist îndeplineşte ceea ce el consideră a fi dorinţa  parentală, adică aceea de a nu exista.. 
Atenţia profesorului trebuie să se concentreze în a-l învăţa pe copil căi de comunicare accesibile şi acceptate din punct de vedere social. Pentru aceasta, materialele, activităţile trebuie să fie desigur atractive pentru copil, apropiate de nivelul său de dezvoltare, de interesele sale. însă, mulţi copii nu se antrenează în activităţi în mod independent. Acesta este îndeosebi cazul celor cu autism sever. Aceştia necesită un suport din partea adultului, munca în perechi pentru alegerea unei activităţi, şi doar după un timp vor putea alege singuri o activitate.
Posedând capacităţile şi mijloacele pe care aceste fiinţe nu le au, este mult mai uşor pentru noi să înţelegem, printr-un efort consecvent, printr-o observare minuţioasă şi o reflecţie orientată, modul lor de reprezentare a mediului înconjurător. înainte de a le cere să se adapteze modului nostru de a concepe lumea, trebuie să încercăm să pătrundem în lumea acestor “însinguraţi”. Dacă a fi părintele ori educatorul unui autist este, de multe ori, deosebit de frustrant din punct de vedere afectiv sau al investiţiei de efort, a fi autist este cu siguranţă mult mai dramatic.

BIBLIOGRAFIE:
American Psychiatric Association (1994), Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th edn (DSM-IV), Washington DC, American Psychiatric Association.
Asperger, H. (1998), Les psychopathes autistiques pendant Venfance, Plessis-Robinson, Institut Synthelabo, trad, et readaptation.
Prof.logoped Zimbilschi Dorina CJRAE Tulcea

Metoda PRT - Terapia Raspunsului Fundamental

Metoda raspunsului fundamental sau PRT (Pivotal Training Response) isi propune sa contribuie la cresterea motivatiei copilului de a invata, ajuta la monitorizarea comportamentului copilului autist dar si la initierea comunicarii cu cei din jur. Tehnica se axeaza in special pe promovarea comunicarii si a comportamentelor specifice jocului. Modificarile pozitive obtinute la nivelul acestor comprtamente ar trebui sa aiba efecte pe scara extinsa asupra altor comportamente.
Tratamentul „raspuns pivot” (PRT) este una dintre cele mai bune și validate tratamente comportamentale pentru autism. In prezent aceasta metoda este studiata si exsinsa de catre specialisti. Derivat din analiza comportamentala aplicata (ABA) se bazeaza pe joc si initiativa copiiilor implicati in joc.PRT are cascop dezvoltarea comunicarii, a limbajului si comportamentelor sociale pozitive. In acelasi timp diminueaza comportamentele auto-stimulatoare perturbatoare.
Terapeutul, in demersul sau, va identifica zonele „pivot” ale dezvoltarii copilului si va porni in dezvoltarea unui program, de la comportamentele de autostimulare si va ajunge la folosirea acestora in scopuri utile prin intermediul jocului. Va utiliza jocul cu sens punand accent pe motivatie, pe auto-gestionare si initierea interactiunilor sociale. Specialistii obtin prin reorientarea acestor comportamente „critice”, autostimulante si stereotipe, imbunatatiri evidente in dezvoltarea de ansamblu a copilului: socialbilitate, comunicare si comportament/reactie.
Strategiile de motivare reprezinta o parte importanta a abordarii PRT. Acestea presupun raspunsuri bazate pe o logica simpla, naturala. De exemplu, daca un copil face o incercare semnificativa de a solicita un anumit obiect (apa, caine, masina), recompensa va fi exact acel obiect solicitat si nu alta recompensa care nu are legatura cu asolicitarea. Astfel copilul va integra notiuni simple de logica si nu va fi derutat.
PRT este folosita si in activitatea de invatare a copiilor tipici, adolescenti si adulti tineri.
Care este istoria de PRT?
Tratamentul „raspuns pivot” a fost dezvoltat in anii 1970 de psihologi de invatamant Robert Koegel, Ph.D., si Lynn Kern Koegel, doctorat, de la Universitatea din California, Santa Barbara. Cele Koegels sunt acum director si director clinice, respectiv, de UCSB Koegel Autism Centrul de Cercetare .
Ce este o sesiune de terapie PRT ?
Fiecare program este adaptat pentru a satisface obiectivele si nevoile elevului individuale si rutinele sale scolare si de acasa. O sesiune PRT, implica sase segmente in care limbajul, joaca si aptitudinile sociale sunt orientate catre interactiuni structurate si nestructurate. Pe parcursul progresului inregistrat de elev/copil, accentul fiecarei sesiuni se schimba si sufera modificari pentru a se potrivi scopurilor si nevoilor mai avansate.
Care este angajamentul de timp implicat?
Programele PRT implica, de obicei, 25 sau mai multe ore pe saptamana pentru cel care invata, precum si instructiunile pentru parinti si alte ingrijitorii. Intr-adevar, toti cei implicati in viata cursantului sunt incurajati sa utilizeze metode PRT in mod consecvent. PRT a fost descris ca un “stil de viata” adoptat de catre familia afectata.
Unde pot găsi mai multe informații despre PRT?
Autism Speaks finanțează în prezent mai multe studii pe PRT, inclusiv un studiu privind consolidarea beneficiilor conduse de părinte PRT. Mai multe informații despre PRT pot fi gasite pe site-ul de UCSB Koegel Autism Center si Programul Cercetare UCSD Autism.

MINECRAFT, UN JOC AL CREATIVITATII CARE AJUTA COPIII CU AUTISM SA INTERACTIONEZE UNII CU CEILALTI

Jocul video care are la bază construcția și așezarea ar putea ajuta copii cu autism să interacționeze unii cu ceilalți, potrivit medicilor. 
Expertul purtător de cuvânt al Societății Naționale a Autismului a declarat că jocul poate ajuta copii cu autism să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, concentrarea, și abilitatea de a rezolva probleme. 
Lisa Taft, mama lui Donny în vârstă de 14 ani care suferă de autism mărturisește că fiul ei “se chinuia să interacționeze”, dar Minecraft e o experiență minunată pentru el pentru că jocul este, spune el “fără sfârșit” și se bazează pe imaginație. 
Donny mai spune: “Am mai multă încredere în mine acum..și mi-am făcut o mulțime de prieteni în întreaga lume.
”Abilitățile de a rezolva diverse situații se dezvoltă, iar copilul se integrează în grupuri cu ajutorul jocului."

Studiu fara precedent: Cine risca sa aiba copii cu autism

Cercetatorii au realizat cel mai mare studiu facut vreodata in privinta legaturii dintre varsta parintilor si autism.
In urma acestuia s-a descoperit ca mamele adolescente, femeile de peste 40 de ani si parintii cu diferente mari de varsta prezinta un risc mai ridicat de a avea copii cu autism in comparatie cu oamenii care fac copii in jurul varstei de 20 si ceva de ani, arata Daily Mail.
Studiu fara precedent: Cine risca sa aiba copii cu autism
De asemenea, aceasta cercetare a confirmat faptul ca parintii in varsta prezinta un risc si mai mare in aceasta privinta. Pericolul fiind si mai crescut la tatii de peste 50 de ani.
Studiile anterioare au aratat ca sperma tatilor mai in varsta prezinta mutatii genetice care provoaca aceasta tulburare, dar cercetatorii nu pot explica de ce problemele apar la mamele adolescente, cele in varsta si in cazul cuplurilor cu diferente de varsta.
Astfel, tatii de peste 50 de ani prezinta un risc cu 66% mai mare de a avea un copil cu autism. Cand au 40 de ani procentajul este de 28%.
De asemenea, riscul este de 15% in cazul mamelor de peste 40 de ani, iar procentul este de 18% in cazul femeilor adolescente.
Co-autor al studiului, Michael Rosanoff, a declarat ca acesta este ca niciunul de pana acum. Rosanoff a precizat ca au combinat date din cinci tari, creand cel mai mare sistem din lume in domeniul cercetarii riscului de autism.
Studiul a fost realizat pe 5.766.794 de copii, din Danemarca, Israel, Norvegia, Suedia si Australia de Vest, incluzand 30.000 cu autism.

Terapie revolutionara cu bambus pentru copiii diagnosticati cu autism, ADHD, sindrom Down sau retard

Viata de parinte nu este deloc usoara. In mainile tale stau dezvoltarea si modelarea viitorului adult care acum este un simplu copil. Cand puiul tau este bolnav, sarcina ta este cu atat mai grea. Copiii cu Autism, ADHD, sindrom Down sau retard au nevoie de o atentie sporita si de un plan terapeutic. Pentru acesti copii, un constantean a inventat o terapie menita sa-i ajute sa se dezvolte, sa mearga, sa vorbeasca si sa accepte mai usor tot ceea ce ii inconjoara.
Psihologul Adrian Gemănaru, președintele Centrului de Autism "Marea Neagră", a fost nominalizat la premiile World Autism Festival, pentru o revoluționară terapie menită să ajute persoanele cu dizabilități (Autism, ADHD, sindrom Down, retard).
Proiectul realizat de psihologul român, "Sensory therapy legs", ușurează activitatea terapeutică prin reducerea stărilor de agitație și agresivitate. Componenta principală a mecanismului este așa-zisul "covor senzorial", confecționat manual și modificat în permanență pentru a putea obține cel mai bun randament în ceea ce privește interacțiunea copilului cu mediul înconjurător.
Terapia acţioneaza la nivelul inconştientului copilului şi urmăreşte percepţia de către acesta a propriului corp. Mulţi dintre aceşti copii diagnosticaţi cu autism merg pe vârfuri sau nu au un echilibru corporal în conformitate cu segmentul lor de vârstă. Terapia urmăreşte realizarea unei legături între copil şi mediul înconjurător fără o intervenţie directă din partea terapeutului, acesta are cel mult un rol de prompt sau sprijin.
Sedinţa de terapie are o durată de 30 de minute, iar în acest timp copilul are acces la un număr de 3 covoare într-o combinaţie bine stabilită, în care nivelul de dificultate creşte treptat. Anterior intrării pe covorul senzorial copilul beneficiază de un scurt masaj al tălpii picioarelor cu materialul ce urmează să intre în contact timp de câteva minute.
Această pregătire are în vedere inducerea unei stări de relaxare a copilului.
Întregul proces terapeutic se desfăşoară într-o cameră senzorială care prin natura ei este creată pentru a da o stare de bine, pentru ca acesta să recepţioneze întreaga activitate fără constrângeri.
Covoarele senzoriale sunt create manual de către psihologul Adrian Gemănaru.
"Le-am gândit şi am muncit la ele mai bine de un an de zile pentru a găsi modalitatea cea mai fericită. Am încercat o mulţime de materiale, dar multe au fost eliminate pe rând, uneori din cauză că se deteriorau repede sau nu erau extrem de plăcute pentru talpa piciorului. A fost o provocare şi modul lor de potrivire şi dispunere pe covorul senzorial deoarece a trebuit să găsesc tot felul de invenţii personale, pentru a putea suporta şi terapeutul ce însoţeşte copilul pe covorul senzorial. Materialele finale unde am obţinut cele mai bune rezultate sunt şi cele pe care le utilizăm în momentul de faţă: gazon, bambus, piatră de râu, marmură, bumbac, scoarţă de copac, bambus mic, fibra de copac", a declarat pentru RomaniaTV.net psihologul.
Secretele terapiei nu constau doar în realizarea covoarelor senzoriale. Principalele aspecte pe care le are de desprins terapeutul sunt legate de învăţarea diferitelor tipuri de masaje ce sunt aplicate copilului pentru stimulare sau modalitatea de alegere a celor 3 covoraşe ce vor fi utilizate pe timpul şedinţei de terapie. Un rol esential îl are terapeutul care însoţeşte copilul. El asigura prompt atât cât este nevoie. E necesar ca în permanenţă să simtă când să intervină şi să-şi reducă treptat intervenţia pentru a da posibilitatea acestuia să progreseze.

Sindrom Down, retard mintal sau epilepsie

În momentul de faţă de această terapie beneficiază 20 de copii cu diferite diagnostice: sindrom Down, retard mintal sau epilepsie. Unul din rolurile importante pe care îl deţine această abordare terapeutică este acela de a apropia copilul de activitatea terapeutică, având în vedere că majoritatea terapiilor sunt stresante şi pline de cerinţe pentru copil.
"Am fost uimit să constat că terapia a devenit unul din reperele importante în recuperarea copiilor, deoarece funcţionează ca o adevărată recompensă. M-am lovit de situaţii în care copii care desfăşoară zilnic patru sau cinci ore de terapie timp de ani de zile îşi pierd interesul pentru tot ceea ce înseamnă activitatea terapeutică clasică şi atunci această terapie a devenit un premiu pentru ei în cazul unor reuşite personale. Un copil a fost motivat să renunţe la pampers, doar din dorinţa de a ajunge la camera senzorială şi de a beneficia de masaj şi covorul senzorial", a explicat specialistul.
Psihologul precizează că aceasta terapie nu vindecă autismul sau alte tulburări, dar îmbunătăţeşte o serie de comportamente ale copilului legate de propria sa persoană, de ceea ce se întâmplă cu persoana şi corpul său.
"Dacă la prima şedinţă au fost copii care au manifestat o uşoară teamă, la următoarea întâlnire erau deja bucuroşi având în vedere sentimentele pe care le-au avut în momentul când au descoperit această nouă activitate la care au participat. Cea mai mare surpriză a fost când am lucrat cu copii cu dizablităţi care nu verbalizau şi au început să emită primele sunete. A fost emoţionant şi pentru mine, deoarece am simţit că doresc să intre în legătură cu mine să-mi comunice nevoile lor", a spus Gemănaru.
Pentru rezultate vizibile este necesar a se desfăşura un minim de 4 sedinte în fiecare săptămână pentru a putea construi un program complet în care cele 8 covoare să fie repartizate în diferite combinaţii în funcţie de obiectivul şedinţei terapeutice. Este cunoscut faptul că terapia de recuperare a unui copil cu dizabilităţi poate dura ani de zile şi este influenţată de intervenţia timpurie şi de resursele personale ale acestuia.
Camera senzorială este locul optim unde ar trebui să se desfăşoare această intervenţie sau măcar într-o locaţie ce poate permite să asigure un minim din ceea ce oferă un asemenea spaţiu. Un rol important îl are terapeutul şi modul apropierii acestuia de copil.
Este extrem de important ca persoana care lucrează cu copilul să înţeleagă necesităţile şi nevoile copilului. Un lucru deloc de neglijat este cunoaşterea principiului terapiei comportamentale care are la baza lanţul antecedent –comportament –concesinţa.

Ancoraţi la tot ceea ce îi înconjoară

În momentul de faţă, psihologul Adrian Gemănaru desfăşoară o cercetare ştiinţifică a acestei terapii şi a selecţionat pentru a participa la acest studiu trei grupuri de copii, iar în fiecare grupă se află un număr de 8 copii.
Grupa 1 desfăşoară această terapie zilnic, Grupa 2 beneficiază de 2 zile de terapie pe săptămână, iar Grupa 3 nu beneficiază de terapie, având rolul de grupă etalon faţă de celelalte 2 grupe.
Feedback-ul părinţilor la această terapie este unul încurajator, fiind încântaţi de reacţia şi apropierea copiilor faţă de terapie.
"Am primit confirmări din partea familiilor referitor la copii ce nu aveau echilibrul necesar să urce o scară singuri sau copii care nu erau atenţi deloc la ceea ce se întâmplă în jurul lor, iar prin această activitate au devenit mai ancoraţi la tot ceea ce îi înconjoară", a mai spus psihologul.
Premiile World Autism Festival vor avea loc în Vancouver (Canada), în luna octombrie 2015, și premiază cele mai importante descoperiri din ultimul an în domeniul recuperării copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist.

Copii cu autism, tratati in premiera in „camera viselor”, la Spitalul Titan

Copiii cu autism vor putea fi tratati, începand de luni, in „camera viselor” de la Spitalul de Psihiatrie Titan din Capitala. Concret, spitalul de Psihiatrie "Constantin Gorgos" din Capitala este prima unitate sanitara din tara care beneficiaza de un astfel de spatiu, dupa ce specialistii unitatii au fost instruiti in aceasta terapie timp de mai multe zile, de un profesor din Germania.
Terapia Snoezelen, denumită şi terapie multisenzorială, este folosită în special pentru tratarea copiilor cu dizabilităţi mintale, dar şi a altor suferinţe.
„Numele porneşte de la un termen care are o rezonanţă cel puţin ciudată, şi anume Snoezelen. Nu este un termen foarte academic. De fiecare dată când este pronunţat are o rezonanţă cel puţin comică, dacă nu cumva chiar ciudată şi nu prea poate fi luat în serios. Acesta a fost inventat în 1978 în Olanda şi, practic, reprezintă o combinaţie, un amestec între doi termeni proveniţi din limba engleză, care înseamnă exact acelaşi lucru: a trage un pui de somn, a dormita sau a visa”, a explicat dr. Krista Mertens, citată de Mediafax.
Potrivit specialistei, tehnica era aplicată doar persoanelor care aveau dizabilităţi mentale grave sau care nu se puteau deplasa, care trebuiau să stea tot timpul în pat. Mertens s-a gândit că ar putea folosi acest tip de terapie nu numai pentru persoanele cu dizabilităţi mentale grave, ci şi pentru alte categorii de persoane, de exemplu la grădiniţă, pentru copii de şcoală primară sau pentru diverse categorii de copii care suferă de tulburări sau afecţiuni de tip social sau emoţional, cu precădere în pedagogia specială.

Cu ce este dotată „camera viselor”  

În „camera viselor” amenajată la Spitalul de Psihiatrie „Constantin Gorgos” din Capitală există un proiector la care pot fi ataşate diverse tipuri de discuri, ce au imprimitate imagini de tipuri variate - cu flori, cu animale, diverse obiecte sau peisaje.    
În încăpere mai există un covoraş pe care sunt aşezaţi copiii cu vârste foarte mici, care sunt atraşi de steluţele ţesute pe acest covor, în timp ce ascultă o poveste. De asemenea, în încăpere mai există perdele luminoase, din fibră optică, precum şi un tub de apă.  
”Pot să setez dimensiunea bulelor, mici sau mari. La cele mari se produce un pic mai mult zgomot de fundal şi, de asemenea, pot să setez culorile dorite. Scopul acestui echipament este de a linişti - sunetul produs de bulele de apă este liniştitor, iar, pe de o altă parte, dacă mă aşez cu spatele la acest tub voi simţi vibraţiile pe care le produce. De asemenea, copiii, de exemplu, pot urmări cum bulele se ridică şi cum îşi schimbă culoarea”, mai explică medicul din Germania.  
În opinia acesteia, spaţiul amenajat la Spitalul Gorgos din Capitală este ideal pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, care pot fi trataţi acolo începând de luni.

Legatura directa intre creier si sistemul imunitar, descoperita de medicii americani, o sansa mare pentru bolnavii de Alzheimer, scleroza in placi sau autism

Specialiştii americani în ştiinţe neuronale au descoperit o legătură directă între creier şi sistemul imunitar, necunoscută până la acest studiu, care ar putea fi utilizată cu succes în tratarea unor maladii grave, precum Alzheimer, scleroză în plăci şi autism, informează huffingtonpost.com.
Descoperirea a reprezentat o mare surpriză pentru profesorul Kevin Lee, directorul departamentului de ştiinţe neuronale de la Universitatea Virginia din Statele Unite.
"Atunci când colegii mi-au arătat prima dată rezultatele preliminare, am spus o singură propoziţie «Vor trebui să modifice manualele de anatomie»", a declarat profesorul american, într-o conferinţă de presă organizată în această săptămână.
Coordonatorul studiului, Jonathan Kipnis, profesor la Centrul de Imunologie Cerebrală de la Universitatea Virginia, este de aceeaşi părere.
"Atunci când am descoperit capilare limfatice în creier, am fost extrem de surprinşi, pentru că, potrivit manualelor de anatomie, aceste vase nu ar trebui să existe acolo", a declarat profesorul american.
Studiile precedente au afirmat în mod constant faptul că nu există o legătură directă între creier şi sistemul limfatic, însă noua cercetare ştiinţifică, publicată în revista Nature, a alcătuit un model computerizat al sistemului limfatic din organismul uman care include şi creierul.
Deşi nu face parte din sistemul imunitar, acest sistem de capilare transportă limfa, un lichid incolor bogat în celule albe, care contribuie la eliminarea toxinelor din corp. Sistemul limfatic este conectat cu toate celelalte sisteme din organism, iar cercetătorii credeau că el se opreşte la baza craniului.
Oamenii de ştiinţă au remarcat însă ceva neobişnuit atunci când analizau la microscop pelicule pe care erau expuse membrane extrase din creierele unor şoareci. Ei au descoperit astfel o serie de vase limfatice, care nu au mai fost niciodată observate anterior, aflate mai sus de baza craniului.
Profesorul Jonathan Kipnis spune că aceste vase nu au fost observate în trecut deoarece sunt "bine ascunse" în spatele unui vas de sânge major, într-o regiune cerebrală dificil de analizat de oamenii de ştiinţă.
Deşi observarea lor a fost realizată pe şoareci, cercetătorii americani consideră că aceste structuri anatomice există şi la oameni.
Savanţii din Statele Unite sunt de părere că descoperirea lor ar putea fi utilizată în viitor în tratarea unor afecţiuni neuronale grave, precum maladia Alzheimer, scleroza în plăci şi autism.

Impactul primirii diagnosticului asupra vietii de familie

Autismul este o realitate, întâlnită peste tot în jurul nostru, realitate care trebuie tratată și interpretată cu maximum de interes și seriozitate, sub toate aspectele.
Niciodată nu e prea mult să repetăm că familia nu este deloc responsabilă pentru autismul copiilor. De asemenea că, din nefericire, niciun părinte nu poate preveni autismul. Mediul familial este primul mediu social în care se desfășoară viața oricărui copil. Includerea copilului cu autism în familie trebuie să fie primul scop educațional. Cea dintâi etapă către recuperarea copilului cu autism este sprijinirea acestuia pentru achiziționarea unor abilități sociale și trezirea interesului pentru familie. Scopul trebuie să fie, de asemenea, îmbunătățirea calității vieții familiei, deoarece bunăstarea copilului și a familiei sunt extrem de strâns legate.
Factorii de stres cu care familiile copiilor cu autism se confruntă generează situații de criză care, dacă nu sunt depășite, interferează negativ cu însuși procesul de recuperare al copilului.
În momentul aflării diagnosticului părinții sunt confuzi, tulburați de impactul acestuia atât asupra vieții copilului cât și asupra structurii familiei. Astfel, structura și echilibrul familiei se modifică, toate resursele acesteia focalizându-se pe nevoile copilului cu autism, echilibrul și relațiile intrafamiliale fiind afectate în mod predominant.
Numeroase aspecte ale vieții de familie sunt afectate, cum ar fi relația maritală dintre părinți, relațiile cu frații, cu familia extinsă, cu prietenii sau vecinii, aspecte legate de îngrijirea gospodăriei sau legate de partea financiară. Nu în ultimul rând, au de suferit și activitățile de timp liber ale familiei precum și dezvoltarea personală a membrilor acesteia, în special fizică, mentală, emoțională și psihologică.
Părinții experimentează diverse reacții cu privire la situația dată: pot trece prin perioade de depresie sau se pot simți neajutorați, furioși, vinovați sau șocați cu privire la a avea un membru al familiei diagnosticat cu autism.
Fiecare familie resimte diferit situația nouă cu care se confruntă, mecanismele de adaptare ale acesteia fiind diferite, de la lipsa de implicare la implicarea absolută a părinților. Din acest motiv, familiile copiilor cu autism au nevoie de sprijin specializat nu doar pentru copil ci și pentru ele însele. Consilierea reprezintă o formă de intervenție asupra familiei cu efecte atât asupra părinților cât și asupra procesului de recuperare al copilului.

Nu exista nicio legatura intre autism si vaccinul MMR

In anul 1988, medicul Andrew Wakefield publica in revista stiintifica The Lancet, un studiu conform caruia a identificat o legatura intre vaccinul MMR (rubeola, rujeola (pojarul) si oreion) si autism.
Studiul a declansat o reactie in lant in presa si a dus la deciziile eronate a zeci de mii de parinti care au decis sa nu isi mai vaccineze copiii.
Cativa ani mai tarziu studiul a fost discreditat si un jurnalist de investigatie a aflat ca datele din studiu au fost falsificate si, in plus, copiii cu autism au fost supusi in timpul cercetarii unor proceduri inutile si invazive cum ar fi colonoscopii sau punctii lombare. Medicului Andrew Wakefield i-a fost retras dreptul de a profesa in Marea Britanie.
In anii care au urmat s-au cheltuit milioane de dolari care sa vada daca exista totusi vreo legatura intre vaccinuri si autism. Nu a fost identificata nici una.
In schimb, rata de imbolnaviri a crescut dramatic si s-au inregistrat din nou decese ale copiilor din cauza unor boli considerate eradicate la un moment dat.
Haideti sa vedem care a fost istoricul acestei cercetari si cum au evoluat vaccinarile pana astazi, din excelentul infografic produs de Upworthy.;

Cum il invatam pe copilul cu autism sa foloseasca toaleta in mod independent?

În jurul vârstei de 2,6 -3 ani, un copil este pregătit să înveţe să folosească toaleta şi poate dobândi controlul sfincterian. Ei vor mai avea accidente pe timpul nopţii, în special. Până la vârsta de 6 ani, în general toţi copiii cu dezvoltarea neuro-tipică îşi însuşesc controlul sfincterian fără să mai aibă accidente pe timpul zilei sau nopţii.
La copilul cu autism acest aspect prezintă  multe provocări. Informaţiile care provin de la organele interne sunt greu de identificat pentru el. Practic, lui îi va fi dificil să perceapă schimbările importante ce au loc în organismulul său. El trebuie să simtă, să conştientizeze că vezica s-a umplut şi să reacţioneze (adică să ceară să folosească toaleta sau să meargă singur acolo).
Deşi pare foarte greu, nu este imposibil pentru copilul cu autism să înveţe să meargă la toaletă atunci când organismul lui are nevoie. Programul de toaletă presupune însă foarte multă răbdare şi consecvenţă din partea adulţilor, a părinţilor. Este nevoie de o anumită rutină şi de antrenament intensiv. Dar merită efortul pentru a ajuta copilul cu autism să devină independent.
Primul pas este acela de a-l familiariza pe copil cu camera de toaletă şi cu vasul de toaletă. Cei mai mulţi dintre copii refuză să se aşeze pe toaletă şi devin foarte agitaţi când adultul încearcă să îi determine să stea acolo. Refuzul lor poate avea diferite cauze. Cele mai multe fiind legate de tulburările de procesare senzorială specifice multora dintre copiii cu autism. Ei pot fi deranjaţi de zgomotele din baie, de temperatura sau textura colacului de toaletă, de mirosurile din baie, de mărimea toaletei etc. De aceea, la început activităţile se vor centra pe a-l face pe copil să se simtă cât mai confortabil stând pe toaletă. El va trebui întâi să stea lângă toaletă, apoi treptat să se aşeze şi să stea din ce în ce mai mult timp (se va începe cu câteva secunde şi apoi timpul va creşte treptat). Va fi încurajat şi lăudat pentru fiecare încercare. Se pot face jocuri care lui îi plac, se pot cânta diverse cântece.
Pasul următor este cel în care copilul va fi învăţat să îşi facă nevoile la toaletă. Pentru acest pas este necesar ca părinţii să cunoască programul copilului de eliminare: cât de des sau la ce interval (cu aproximaţie) copilul elimină urina şi scaunul. Sau care sunt momentele din zi în care se întâmplă aceste lucruri. Timp de câteva zile ei vor observa şi vor determina această rutină. Dacă copilul încă poartă scutec (pampers) identificarea acestui tipar poate fi mai dificilă. Ceea ce se poate face este verificarea la o anumită perioadă de timp (30 minute de exemplu) dacă scutecul este ud sau uscat. Dacă se întâmplă de mai multe ori ca scutecul să fie ud atunci când e verificat, se va diminua perioada de timp la care se face verificarea (de la 30 minute, la 15 minute). Toate datele acestea vor fi notate pentru a putea stabili intervalul la care copilul va fi dus la toaletă.
Când va fi determinat acest interval, se va începe trainingul propriu-zis de toaletă. Este important de reţinut că scutecul se scoate şi se va mai folosi doar noaptea. Pe timpul zilei copilul va purta chiloţei. Dacă va purta scutec, îi va fi foarte greu să îşi însuşească abilităţile de folosire a toaletei iar munca părinţilor va fi în zadar.
Să presupunem că s-a stabilit un interval de 30 minute. Asta înseamnă că la fiecare 30 minute, copilul va fi promptat să meargă la toaletă. Este bine să fie ajutat să semnalizeze faptul că are nevoie să folosească toaleta: să spună „pipi” (dacă poate vorbi) sau să vă arate o poză din care să reiasă acest aspect (dacă este non-verbal). Se va pune un ceas să sune la intervale de 30 minute, copilul va spune sau arăta poza cu „pipi” şi apoi va fi dirijat către baie. Acolo va fi ajutat să îşi dea pantalonii jos (dacă nu poate face asta singur) şi va fi aşezat pe toaletă unde va sta aproximativ 3 minute. Dacă urinează la toaletă, este foarte important să fie lăudat şi apreciat pentru reuşita lui şi chiar să primească o superrecompensă (pe care o va avea doar pentru că face la toaletă; poate fi un joc, ceva bun, un cântec, orice îi place foarte mult şi îl poate motiva). Dacă după trei minute nu a urinat, i se va spune copilului că nu a făcut şi că mai poate încerca data viitoare. Foarte imporant: copilul nu va fi certat sau mustrat pentru că nu a făcut. Amintiţi-vă că el încă învaţă şi atitudinea celor din jur trebuie să fie una pozitivă şi de încurajare. Credinţa conform căreia „cu cât copilul va sta un timp mai lung pe toaletă (mai mult de 3-5 minute), el va învăţa mai repede să folosească toaleta” este una eronată. Cu cât va sta mai mult timp copilul se poate simţi pedepsit, picioarele îi pot amorţi şi poate apărea durerea. Pentru succes este nevoie ca el să meargă des la toaletă, pentru un timp relativ scurt.
Aceaste acţiuni se vor repeta la fiecare 30 minute. Dacă timp de o săptămână copilul nu are accidente între aceste intervale, se poate mări timpul la 40-45 minute. Dacă pentru următoarele zile copilul rămâne uscat între aceste momente, se va mări timpul la 1 oră (copilul va fi dus la toaletă din oră în oră). De fiecare dată va fi lăudat pentru acţiunea şi recompensat.
Dacă se întâmplă ca copilul să aibă un accident între momentele în care e dus la toaletă (face pipi înainte să ajungă la baie) nu va fi certat niciodată, nu i se va spune că e ruşine sau că  nu are voie. Accidentele fac parte din procesul de învăţare. Aşa el îşi va da seama de diferenţa dintre ceea ce este adecvat şi ceea ce nu e adecvat. Spuneţi-i pe un ton neutru că este ud şi că data viitoare va face la toaletă. Şi continuaţi programul pe care l-aţi început (mersul la toaletă la intervalul de timp ales).
Timpul va fi mărit treptat, iar ajutorul oferit copilului se va diminua pe măsură ce el învaţă acţiunile ce fac parte din abilităţile de folosire a toaletei. Pentru ca el să devină independent (să ceară singur la toaletă, să meargă singur acolo, să îşi facă singur nevoile, să tragă apa singur, să se spele pe mâini singur) este nevoie ca adultul să se retragă. Prompturile fizice sau verbale echivalează cu a face lururile în locul copilului. La începutul programului este un aspect normal, copilul învaţă. Dar pe măsură ce repetă aceste acţiuni de multe ori, intervenţia adultului va fi din ce în ce mai mică, până când va dispărea. Doar aşa, copilul va deveni independent.
A-l învăţa pe copilul cu autism să folosească toaleta este o etapă plină de  provocări. Dar şi cu un final care merită tot efortul. Amintiţi-vă mereu că „este un maraton, nu un sprint” (Gary Heffner): important este să înveţe, perioada de învăţare depinde de la un copil la altul şi este mai puţin importantă.

Mult succes în dobândirea acestor abilităţi!!!

6 intrebari ciudate despre copilul cu autism

Pentru ca exista o multime de informatii despre autism, ati putea sa va ganditi ca oamenii au deja o idee despre ce este autismul. Dar nu este asa! Daca nu esti direct conectat cu un asemenea ca, lectura este mai mult superficiala, sau subiectul nu este foarte bine inteles, ceea ce da nastere la tot felul de intrebari despre autism. Iar daca aveti un copil cu autism, pregatiti-va sa faceti fata unor intrebari care mai de care mai ciudate:
1. Aaa, copilul dumneavoastra are autism? Inseamna ca este foarte destept, nu?
Exista cativa „ambasadori” ai autismului, cu autism, care sunt intr-adevar foarte destepti. Dar realitatea este ca un numar destul de mare de persoane cu autism sunt contestate din punct de vedere intelectual. Este bine sa stii ca multi oameni au o perspectiva pozitiva asupra autismului, insa este frustrant sa ai de-a face cu tot felul de ipoteze gresite.
2. Copilul meu poate lua autism de la copilul tau?
Autismul este de cele mai multe ori prezentat ca o boala, iar unii oameni asociaza cuvantul „boala” cu afectiuni contagioase ca gripa, varicela, sau chiar mai rau, ebola.
Autismul NU este contagios si niciun alt copil nu va lua autism daca intra in contact cu cineva din acest spectru.
3. Daca are autism, va putea merge la scoala, sau va putea trai pe cont propriu?
Aceasta intrebare este foarte ciudata. parintii copiilor cu autism nu au capacitatea de a calatori in timp.
Unii copii cu autism merg la scoala, iar un numar foarte mic poate trai pe cont propriu. Insa, acelasi lucru se intampla si in cazul persoanelor care NU AU AUTISM. Insa nimeni nu intreaba parintii unui copil normal daca odrasla lor va face liceul peste „N” ani, sau daca va fi in stare sa traiasca pe cont propriu.
4. Copii cu autism sunt mai degraba de pe alta planeta?
Din anumite motive, neclare totusi, unii oameni asociaza autismul cu o logica inexorabila si incapacitatea de a-si exprima emotiile. Este adevarat ca persoanele cu autism sunt de cele mai multe ori literale si se supun unor reguli personale de gandire, insa acestea sunt extrem de emotionale si isi exprima sentimentele in moduti mai neobisnuite. Cu toate acestea, este putin ciudat si deplasat sa compari un copil cu autism cu un personaj de pe o alta planeta.
5. Este greu sa ai grija de un copil cu nevoi speciale?
Aceasta intrebare este de obicei adresata de oameni bine intentionati, care isi exprima astfel compasiunea, iar raspunsul este de obicei „si da si nu”, in functie de o multime de factori care se schimba frecvent. Este acelasi raspuns pe care l-ar da majoritatea parintilor daca ar fi intrebati „Este greu sa cresti un copil?”
6. Copilul dumneavoastra va putea iubi, sau se va putea casatori?
Aceasta este de obicei o intrebare la care este imposibil de raspuns. Nimeni nu poate raspunde la aceasta intrebare cu siguranta, nici macar in nume propriu, daramite in numele altora, dar acest lucru nu ii impiedica pe unii sa intrebe. Totusi, nu este imposibil, iar un raspund bun la aceasta intrebare ar fi: „Din cate stiu, persoanele cu autism sunt foarte capabile sa iubeasca.”

"Dieta senzoriala" pentru copiii cu autism

Numită şi „dieta senzorială”, terapia senzorială este o formă de tratament utilizată special pentru nevoile copiilor cu autism.
Această tehnică stimulează receptorii de contact (tactil, vestibular şi proprioceptiv) prin tehnici de alertă, organizare şi calmare. Specialiştii din cadrul Centrului de Autism Marea Neagră folosesc această tehnică, prin intermediul unor covoare senzoriale şi a camerei de stimulare senzorială.
„Terapia senzorială a picioarelor uşurează activitatea terapeutică prin reducerea stărilor de agitaţie şi agresivitate. Efectele le-am observat chiar de la prima şedinţă. Dacă, la început, copiii intrau plângând, la sfârşitul sesiunii de lucru, sub îndrumarea mea directă, copiii erau extrem de încântaţi de activitatea desfăşurată.
Covoarele senzoriale sunt confecţionate manual şi au fost modificate în permanenţă, pentru a putea obţine cel mai bun randament în ceea ce priveşte interacţiunea dintre copil şi covor. În realizarea covoarelor senzoriale, ne-am inspirat din materiale pe care le găsim în natură. Materialele finale, unde am obţinut cele mai bune rezultate, sunt şi cele pe care le utilizăm în momentul de faţă: gazon artificial, bambus, piatră de râu, marmură, bumbac, scoarţă de copac, bambus mic, fibră de copac.
Fiecare copil beneficiază zilnic de 50 de minute de acest tip de terapie ce are loc în camera de stimulare senzorială. Avantajul acestei terapii este dat de faptul că natura interacţiunii este indirectă, copilul nu o percepe ca o comandă sau sarcină de executat, desfăşurarea activităţii se face în mod cât mai natural”, a precizat psihologul Adrian Gemănaru, manager al Centrului de Autism „Marea Neagră” Constanţa.

duminică, 20 septembrie 2015

Legatura dintre autism si schizofrenie

Autismul si schizofrenia au fost adesea legate intr-o forma sau alta, de la primele diagnostice pana la studii genetice de vsrf. Pana la sfarsitul anilor '70, copiii cu autism au fost frecvent diagnosticati eronat ca avand schizofrenie in copilarie.
Deși mai tarziu metodele de diagnosticare au stabilit o diferență clară între autism și schizofrenie, studiile genetice au stabilit o legătură între cele două, considerând că acestea pot avea origini similare in timpul dezvoltarii fetale.
Relația exactă dintre autism si schizofrenie este încă în discuție, dar studiile genetice au pus in lumina noua pe legătura dintre cele două condiții. Cartografierea genomului uman integral, finalizata in 2003, a facilitat în mare măsură constatarea unor gene si mutatii similare in randul pacientilor cu autism și schizofrenie. Acest lucru a determinat unii cercetători să creadă că autismul și schizofrenia au o cota de origine comună.
Studii efectuate în 2008 și 2009 au constatat ca pacientii autismului și schizofreniei împărtășesc anumite grupuri de gene, precum și amprentele ADN similare. Alte studii au descoperit ca pacientii cu ambele condiții au avut o creștere a creierului neobisnuita in copilaria lor. Prin studiul genomului uman, oamenii de știință au descoperit că persoanele cu schizofrenie și cele cu autism împărtășesc o serie de probleme la aceleași gene.
Oamenii fără aceste tulburari au doua exemplare ale acestor gene specifice. Persoanele cu autism au un singur exemplar și persoanele cu schizofrenie au prea multe exemplare. Deci, în timp ce originile dezvoltarii fetale pot fi similare, acest studiu a aratat cele doua conditii pot fi destul de genetic opuse una de alta.
Un alt studiu efectuat în 2008 a indicat că schizofrenia si autismul – și modul în care creierul se dezvolta – pot fi legate de genele furnizate de tată față de genele furnizate de mamă. Teoria pretinde că o schimbare spre partea tatălui ar conduce la o dispoziție spre obiecte, modele și procese mecanice, cu o lipsă remarcata de dezvoltare socială. Deci copilul poate fi mai susceptibil sa aiba  autism sau condiții similare, cum ar fi sindromul Asperger. Pe de altă parte, o înclinație genetică către partea mamei ar pune accent pe emoții și stări sufletești, extreme care pot duce la schizofrenie, dar, de asemenea, si la tulburări bipolare, depresie, anxietate.
În esență, dacă teoria este corectă, autismul și schizofrenia sunt la capetele opuse ale spectrului de tulburare neurologică. Abordarea lor, care lărgește domeniul de aplicare al cercetării dincolo de simple genetica, a determinat alți cercetători să se uite la tulburari cerebrale din unghiuri noi. Noi studii bazate pe aceasta teorie ar putea aduce foarte bine de-a lungul unui model nou de diagnosticare si tratament psihiatric.