duminică, 20 septembrie 2015

Legatura dintre autism si schizofrenie

Autismul si schizofrenia au fost adesea legate intr-o forma sau alta, de la primele diagnostice pana la studii genetice de vsrf. Pana la sfarsitul anilor '70, copiii cu autism au fost frecvent diagnosticati eronat ca avand schizofrenie in copilarie.
Deși mai tarziu metodele de diagnosticare au stabilit o diferență clară între autism și schizofrenie, studiile genetice au stabilit o legătură între cele două, considerând că acestea pot avea origini similare in timpul dezvoltarii fetale.
Relația exactă dintre autism si schizofrenie este încă în discuție, dar studiile genetice au pus in lumina noua pe legătura dintre cele două condiții. Cartografierea genomului uman integral, finalizata in 2003, a facilitat în mare măsură constatarea unor gene si mutatii similare in randul pacientilor cu autism și schizofrenie. Acest lucru a determinat unii cercetători să creadă că autismul și schizofrenia au o cota de origine comună.
Studii efectuate în 2008 și 2009 au constatat ca pacientii autismului și schizofreniei împărtășesc anumite grupuri de gene, precum și amprentele ADN similare. Alte studii au descoperit ca pacientii cu ambele condiții au avut o creștere a creierului neobisnuita in copilaria lor. Prin studiul genomului uman, oamenii de știință au descoperit că persoanele cu schizofrenie și cele cu autism împărtășesc o serie de probleme la aceleași gene.
Oamenii fără aceste tulburari au doua exemplare ale acestor gene specifice. Persoanele cu autism au un singur exemplar și persoanele cu schizofrenie au prea multe exemplare. Deci, în timp ce originile dezvoltarii fetale pot fi similare, acest studiu a aratat cele doua conditii pot fi destul de genetic opuse una de alta.
Un alt studiu efectuat în 2008 a indicat că schizofrenia si autismul – și modul în care creierul se dezvolta – pot fi legate de genele furnizate de tată față de genele furnizate de mamă. Teoria pretinde că o schimbare spre partea tatălui ar conduce la o dispoziție spre obiecte, modele și procese mecanice, cu o lipsă remarcata de dezvoltare socială. Deci copilul poate fi mai susceptibil sa aiba  autism sau condiții similare, cum ar fi sindromul Asperger. Pe de altă parte, o înclinație genetică către partea mamei ar pune accent pe emoții și stări sufletești, extreme care pot duce la schizofrenie, dar, de asemenea, si la tulburări bipolare, depresie, anxietate.
În esență, dacă teoria este corectă, autismul și schizofrenia sunt la capetele opuse ale spectrului de tulburare neurologică. Abordarea lor, care lărgește domeniul de aplicare al cercetării dincolo de simple genetica, a determinat alți cercetători să se uite la tulburari cerebrale din unghiuri noi. Noi studii bazate pe aceasta teorie ar putea aduce foarte bine de-a lungul unui model nou de diagnosticare si tratament psihiatric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu