marți, 22 septembrie 2015

6 intrebari ciudate despre copilul cu autism

Pentru ca exista o multime de informatii despre autism, ati putea sa va ganditi ca oamenii au deja o idee despre ce este autismul. Dar nu este asa! Daca nu esti direct conectat cu un asemenea ca, lectura este mai mult superficiala, sau subiectul nu este foarte bine inteles, ceea ce da nastere la tot felul de intrebari despre autism. Iar daca aveti un copil cu autism, pregatiti-va sa faceti fata unor intrebari care mai de care mai ciudate:
1. Aaa, copilul dumneavoastra are autism? Inseamna ca este foarte destept, nu?
Exista cativa „ambasadori” ai autismului, cu autism, care sunt intr-adevar foarte destepti. Dar realitatea este ca un numar destul de mare de persoane cu autism sunt contestate din punct de vedere intelectual. Este bine sa stii ca multi oameni au o perspectiva pozitiva asupra autismului, insa este frustrant sa ai de-a face cu tot felul de ipoteze gresite.
2. Copilul meu poate lua autism de la copilul tau?
Autismul este de cele mai multe ori prezentat ca o boala, iar unii oameni asociaza cuvantul „boala” cu afectiuni contagioase ca gripa, varicela, sau chiar mai rau, ebola.
Autismul NU este contagios si niciun alt copil nu va lua autism daca intra in contact cu cineva din acest spectru.
3. Daca are autism, va putea merge la scoala, sau va putea trai pe cont propriu?
Aceasta intrebare este foarte ciudata. parintii copiilor cu autism nu au capacitatea de a calatori in timp.
Unii copii cu autism merg la scoala, iar un numar foarte mic poate trai pe cont propriu. Insa, acelasi lucru se intampla si in cazul persoanelor care NU AU AUTISM. Insa nimeni nu intreaba parintii unui copil normal daca odrasla lor va face liceul peste „N” ani, sau daca va fi in stare sa traiasca pe cont propriu.
4. Copii cu autism sunt mai degraba de pe alta planeta?
Din anumite motive, neclare totusi, unii oameni asociaza autismul cu o logica inexorabila si incapacitatea de a-si exprima emotiile. Este adevarat ca persoanele cu autism sunt de cele mai multe ori literale si se supun unor reguli personale de gandire, insa acestea sunt extrem de emotionale si isi exprima sentimentele in moduti mai neobisnuite. Cu toate acestea, este putin ciudat si deplasat sa compari un copil cu autism cu un personaj de pe o alta planeta.
5. Este greu sa ai grija de un copil cu nevoi speciale?
Aceasta intrebare este de obicei adresata de oameni bine intentionati, care isi exprima astfel compasiunea, iar raspunsul este de obicei „si da si nu”, in functie de o multime de factori care se schimba frecvent. Este acelasi raspuns pe care l-ar da majoritatea parintilor daca ar fi intrebati „Este greu sa cresti un copil?”
6. Copilul dumneavoastra va putea iubi, sau se va putea casatori?
Aceasta este de obicei o intrebare la care este imposibil de raspuns. Nimeni nu poate raspunde la aceasta intrebare cu siguranta, nici macar in nume propriu, daramite in numele altora, dar acest lucru nu ii impiedica pe unii sa intrebe. Totusi, nu este imposibil, iar un raspund bun la aceasta intrebare ar fi: „Din cate stiu, persoanele cu autism sunt foarte capabile sa iubeasca.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu